Επικαιροποιήθηκε το Στρατηγικό Σχέδιο Οδικής Ασφάλειας για την περίοδο 2021-2030

Το νέο στρατηγικό σχέδιο περιλαμβάνει 28 επιμέρους πολιτικές και 158 στοχευμένες δράσεις που εντάσσονται στο πέντε πυλώνες του ασφαλούς συστήματος, το οποίο αποτελεί την προσέγγιση του ασφαλούς συστήματος, που είναι η βάση του νέου Στρατηγικού Σχεδίου για την οδική ασφάλεια 2021 – 2030, το οποίο ενέκρινε σήμερα σε συνεδρία του το Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας.
 
Μιλώντας για το νέο Στρατηγικό σχέδιο, ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Γιάννης Καρούσος είπε ότι η προσέγγιση του ασφαλούς συστήματος που αποτελεί την φιλοσοφία της πολιτικής της ΕΕ για την νέα δεκαετία και την προσέγγιση διεθνώς. Αποτελείται, ανάφερε, από ένα σύστημα οδικής κυκλοφορίας, τις οδικές υποδομές, τα οχήματα και τους χρήστες στον δρόμο και υλοποιείται με πολιτικές και δράσεις που ανήκουν σε 5 βασικούς πυλώνες: την αποτελεσματική διαχείριση της οδικής ασφάλειας, ασφαλείς δρόμοι και κινητικότητα, ασφαλή οχήματα, ασφαλείς οδικοί χρήστες  και αποτελεσματική ανταπόκριση μετά την οδική σύγκρουση.
 
Πρόκειται για 8 τομείς, πρόσθεσε, αναφέροντάς τους: επιβολή του νόμου, δηλαδή νομοθεσία και αστυνόμευσης, εκπαίδευση και εξέταση υποψηφίων οδηγών, ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού και κυκλοφοριακή αγωγή στα σχολεία, ασφαλέστερες υποδομές, ασφαλέστερα οχήματα, ανταπόκριση μετά την οδική σύγκρουση, έρευνα για την οδική ασφάλεια και οργανωτική δομή για την διαχείριση ασφάλειας του συστήματος οδικής κυκλοφορίας.
 
Ο στόχος, συνέχισε ο κ. Καρούσος, είναι μέχρι το 2030 να πετύχουμε μείωση τουλάχιστον 50% στους θανάτους από οδικές συγκρούσεις και μείωση 50% στους σοβαρούς τραυματισμούς.
 
Στο Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας σήμερα, συνέχισε ο Υπουργός, συζητήθηκαν και άλλα θέματα όπως το σύστημα φωτοεπισήμανσης που είναι στο στάδιο αξιολόγησης των προσφορών που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι 25 Σεπτεμβρίου και να οδηγηθεί ενώπιον του Συμβουλίου Προσφορών.
 
Ο κ. Καρούσος αναφέρθηκε και σε στατιστικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν σήμερα στην συνεδρία και δείχνουν ότι κάθε θάνατος από τροχαίο έχει κόστος περίπου 3 εκ ευρώ στην οικονομία. Πέρυσι είχαμε 52 θανάτους από οδικές συγκρούσεις και κόστος προς την οικονομία πέραν των 150 εκ ευρώ, πρόσθεσε.

Ερωτηθείς πότε αναμένει εγκατάσταση του συστήματος φωτοεπισήμανσης, ο Υπουργός μεταφορών είπε ότι εάν δεν υπάρξουν προσφυγές, «υπολογίζουμε μέσα στο πρώτο δίμηνο του ’21 να ξεκινήσει η υλοποίησή του».
 
Το επικαιροποιημένο στρατηγικό σχέδιο για την οδική ασφάλεια περιλαμβάνει αριθμό δράσεων που στοχεύουν στην μείωση των οδικών συγκρούσεων και εμπλέκονται όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες, δήλωσε από την πλευρά της η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Έμιλυ Γιολίτη.
 
Στο σχέδιο, πρόσθεσε, έχουν ενσωματωθεί και οι εισηγήσεις των εμπειρογνωμόνων από την Ασυτραλία για τα θέματα οδικής ασφάλειας.  Η υλοποίηση του σχεδίου αναμένεται ότι θα επιφέρει μεγάλη βελτίωση στην οδική ασφάλεια αφού καλύπτει και τους 4 πυλώνες της στρατηγικής της ΕΕ τους ασφαλούς συστήματος, συνέχισε λέγοντας ότι για την εφαρμογή του σχεδίου είναι απαραίτητος ο συντονισμός των αρμοδίων υπηρεσιών.
 
Η Αστυνομία εμπλέκεται στην υλοποίηση μεγάλου αριθμού δράσεων και θα απαιτηθεί σωστός προγραμματισμός και καθορισμός προτεραιοτήτων, ανάφερε η Υπουργός φέροντας ως παράδειγμα δράσεων που θα αναλάβει η αστυνομία. «Δόθηκαν ήδη οδηγίες από το Υπουργείο στην αστυνομία να διπλασιάσει τους ελέγχους ναρκοτέστ. Επίσης, στάλθηκε ήδη επιστολή στην Ένωση Δήμων και το Υπουργείο έχει πάρει την πρωτοβουλία συντονισμού της αστυνομίας και των Δήμων για καλύτερη συνεργασία των τροχονόμων», ανέφερε.
 
Η κ. Γιολίτη είπε ότι είναι πολύ σημαντικό να ενθαρρύνουν τους Δήμους να κάνουν αίτημα προς τον Αρχηγό της Αστυνομίας να παραχωρήσει επιπλέον αρμοδιότητες στους δημοτικούς τροχονόμους για να ρυθμίζουν εξωδίκως και αυτοί κάποιες τροχαίες παραβάσεις. «Η αστυνομία χρειάζεται όλη την βοήθεια που μπορεί να έχει στον τομέα αυτό».
 
Η Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι αρχίζει τώρα η ενημερωτική εκστρατεία του κοινού με τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά μηνύματα, δημιουργία ιστοσελίδα κ.ά. για την αλλαγή στις ποινές η οποία θα τεθεί σε ισχύ την 1η Οκτωβρίου.
 

Πηγή: KYΠΕ

Δειτε Επισης

Καταγγελία για κακοποίηση ηλικιωμένου από τη σύζυγό του-Ενήμερες και οι ΥΚΕ
Παρουσίασε το σχέδιο με τις 50 δράσεις για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Ομόφωνα ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για το θάνατο της Τζωρτζίνας-Της επιβλήθηκε ισόβια κάθειρξη
Πρόστιμα 80,000 ευρώ σε παροχείς για καταχρήσεις στο ΓεΣΥ-Πέραν των 350 διερευνήσεων
Ένοχος ο Ηλίας Μίχος για το βιασμό της 12χρονης-Αθώα η μητέρα
ΒΙΝΤΕΟ: Επεισόδια κατά τη μεταγωγή του Μίχου και των άλλων κατηγορουμένων στην υπόθεση Κολώνου
Για πρόσκληση Γκουτέρες σε Τατάρ για συνάντηση κάνουν λόγο τα κατεχόμενα
Τραγικό το τέλος της 85χρονης στην Καρδίτσα-Την κατασπάραξε ζώο
Σοκ στην Καρδίτσα-Εντοπίστηκε ακέφαλο πτώμα 85χρονης σε οικία
Χειροπέδες σε 40χρονο για εμπρησμό οχήματος στην Αραδίππου