Σοβαρές καταγγελίες για εξευτελιστική μεταχείριση-«Πίνει νερό από τον νεροχύτη»

Σοβαρές καταγγελίες για εξευτελιστική και απάνθρωπη μεταχείριση κρατούμενου, που κρατείται σε Αστυνομικά κρατητήρια στην Πάφο, βρίσκονται ενώπιον της Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και άλλων αρμοδίων.
 

Σε επιστολή του ο Κεβόρκ, κρατούμενος στις Κεντρικές Φυλακές, καταγγέλλει τις συνθήκες διαβίωσης του συντρόφου του, Έντζο, εναντίον του οποίου εκδόθηκε διάταγμα απέλασης, αφού εξέτισε την ποινή του, παρά το γεγονός ότι σύναψαν σύμφωνο συμβίωσης.

Ο Έντζο θα έπρεπε να μεταφερθεί στην Μενόγεια, ωστόσο λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού του, μεταφέρθηκε στα κρατητήρια στην Ορόκλινη και ακολούθως στην Πάφο.

Σύμφωνα με τα όσα καταγράφονται στην επιστολή του συντρόφου του, ο Έντζο αντιμετωπίζεται ως κρατούμενος, παρά το γεγονός πως δεν διέπραξε οποιοδήποτε αδίκημα, ενώ όπως καταγγέλλεται, στερείτε δικαιώματα, τα οποία έχουν όσοι κρατούνται στην Μενόγεια.
 
Μεταξύ άλλων καταγγέλλεται ότι ο Έντζο αναγκάζεται να πίνει νερό από τον νεροχύτη της τουαλέτας και του δίνουν φαγητό δύο-τριών ημερών (σ.σ. η CPT στις εκθέσεις της αναφέρει πως όλοι οι κρατούμενοι θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον ένα ζεστό γεύμα την ημέρα), ενώ λόγω των συνθηκών που βιώνει βρίσκεται σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση και μεταφέρθηκε στον ιατρό για να λάβει ιατροφαρμακευτική αγωγή.

Η επιστολή με τις καταγγελίες του Κεβόρκ απεστάλη στην Επίτροπο Διοικήσεως, στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Υπουργό Εσωτερικών, Υπουργό Δικαιοσύνης, Αρχή Διερεύνησης Παραπόνων κατά της Αστυνομίας, Σύνδεσμο Φυλακισμένων, ΛΟΑΤΙ, στην Πρεσβεία της Βραζιλίας στην Κύπρο και στα ΜΜΕ.
 
Αυτούσια η επιστολή:
«Έχω να σας αναφέρω ότι ο σύζυγος μου που κατάγεται από τη Βραζιλία με ονοματεπώνυμο Wemon Cabral Da Costa, απολύθηκε από της Κεντρικές Φυλακές 5-8-20 και ήρθε το Immigration και του είπαν ότι πρέπει να τον παραπέμψουν στην Μενόγεια και στην τελική των πήραν στην Ορόκλινη στα Αστυνομικά Κρατητήρια για λόγο ιδιαιτερότητας. Δεν σημαίνει ότι κάθε άτομο που γεννιέται με διαφορετική ιδιαιτερότητα, πρέπει να υπάρχει διάκριση και απομόνωση και να στερείτε τα δικαιώματα του. Με το πιο πάνω άτομό πού σας αναφέρω έχουμε κάνει Σύμφωνο Συμβίωσης στις 10-1-20.
Γνωριστήκαμε στη φυλακή και συζούσαμε μαζί πέντε χρόνια στη φυλακή μέχρι πού έγιναν οι διαδικασίες γραφειοκρατικής για να υπογράψουμε Σύμφωνο Συμβίωσης. Είμαι Κύπριος Πολίτης.

Ο σύντροφος μου βρισκόταν στον Αστυνομικό Σταθμό Ορόκλινης για μερικές μέρες και μετά τον  μετάφεραν στον Κεντρικό Αστυνομικό Σταθμό Πάφου. Έχω επικοινωνία μαζί με τον σύντροφο μου μερικά λεπτά την ημέρα που του δίνουν το κινητό του με Κυπριακό αριθμό. Του στερούν αρκετά δικαιώματα όπως από αυτά που θα είχε αν ήταν στην Μενόγεια, όπως έχουν όλοι στην Μενόγεια, όπως κινητό τηλέφωνο όλοι τη μέρα, ή άλλες ηλεκτρικές συσκευές, να έχει επαφή με άλλους κρατούμενους επισκέψεις όπως φιλικό περιβάλλον είτε από την οικογένεια μου να του πάρουν πράγματα πρώτης ανάγκης.

Είναι απομονωμένος σε ένα κελί 24 ώρες το 24ωρο. Δεν έχει επαφή με άλλους κρατούμενους, δεν μπορεί να βλέπει τηλεόραση, να κάνει πράγματα όπως άλλοι κρατούμενοι στην Μενόγεια. Την Δευτέρα το απόγευμα στις 18:30 από φιλικό μου περιβάλλον πήγε να του πάρει πράγματα πρώτης ανάγκης και οι αστυνομικοί άνοιξαν τα πράγματα, όπως σαμπουάν μαλλιών και το άδειαζαν σε άλλη συσκευασία, χαρτί υγείας το ξετύλιγαν, νερά αναψυκτικά για να δουν αν έχει οτιδήποτε παράνομο μέσα και τελικά τα επέστρεψαν πίσω τα πράγματα πρώτης ανάγκης στο φιλικό που περιβάλλον, δηλαδή άδικος κόπος. Η απάντηση της Αστυνομίας ήταν απαγορεύεται να φέρνουν πράγματα σε κρατούμενους, ενώ σε άλλους κρατούμενους επιτρέπεται να πάρουν πράγματα.

Ο σύντροφος μου που μιλούμε μόνον μερικά λεπτά την μέρα στο κινητό του τηλέφωνο, μου παραπονοειέται ότι έχει καταντήσει να πίνει νερό από τον νεροχύτη της τουαλέτας, τα γεύματα δεν είναι ικανοποιητικά και του δίνουν φαγητό που έχει μείνει 2 με 3 ημέρες στο ψυγείο. Δεν του επιτρέπουν να παραγγέλλει φαγητό με delivery. Βρίσκεται σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση και ζητούσε για αρκετές μέρες από την Αστυνομία να των πάρουν σε ψυχολόγο ή ψυχίατρο, μετά από πολύ πίεση τον πήραν σε ψυχίατρο και του χορηγήθηκε φαρμακευτική αγωγή για το άγχος – σκέψεις – και να μπορεί να κοιμάται. Ο σύντροφος μου δεν ακολούθησε ποτέ φαρμακευτική αγωγή όμως φάρμακα ψυχιάτρου.

Δεν σημαίνει ότι επειδή είναι ομοφυλόφιλος και από την Βραζιλία πρέπει να περάσει όλο αυτό το βασανιστήριο.

Αυτό είναι διάκριση, ρατσισμός και απρεπής συμπεριφορά προς το άτομο του, χωρίς κανένα σεβασμό στην Ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Όλοι είμαστε άνθρωποι και έχουμε δικαιώματα από όποια χώρα, θρησκεία, ιδιαιτερότητα, σεξουαλικού προσανατολισμού. Το αίμα νερό δεν γίνεται. Επίσης το Immigration του είπε ότι η απέλαση του στη Βραζιλία θα  διαρκεί μεγάλο χρονικό διάστημα λόγω κορωνοϊού και μεγάλου αριθμού θανάτου στη χώρα του.

Έχω να σας αναφέρω επίσης ότι τιμωρήθηκε από το Δικαστήριο και εξέτισε την ποινή του στις Φυλακές Κύπρου, πέντε χρόνια και επτάμισι μήνες. Τιμωρήθηκε. Όλοι κάνουμε λάθη άλλοι μεγάλα άλλοι μικρά και τιμωρούνται».

Δειτε Επισης

Τέλος στις κακοποιήσεις παιδιών ζητούν από Χαρτσιώτη μαθητές μέσω τέχνης (pics)
Παρατείνεται μέχρι τον Αύγουστο η δίκη του Κενάν Αγιάζ
Υπ. Δικαιοσύνης: Στο τελικό στάδιο η πρόσληψη 259 πυροσβεστών
Πυρκαγιά σε ξηρά χόρτα προκάλεσε προβλήματα σε πασσάλους της ΑΗΚ και σε λάστιχα άρδευσης
Δεν σταματούν οι βομβιστικές επιθέσεις, έκρηξη σε γκαράζ οικίας στη Λακατάμια-Ζημιές σε ένα όχημα
Αναχώρησαν προς το άγνωστο οι πέντε βάρκες που ανακόπηκαν από τις κυπριακές Αρχές στα σύνορα του Λιβάνου
Ψάχνει τα ίχνη 18χρονου που εξαφανίστηκε στη Λευκωσία η Αστυνομία (pic)
Οι πληροφοριοδότες πίσω από τις συλλήψεις για εμπρησμούς, τα στοιχεία ενώπιον των Αρχών και το modus operandi
Ποινή φυλάκισης οκτώ χρόνων σε 43χρονο που τον έπιασαν με κοκαΐνη οι Αρχές
Έδειξε τα κενά σε πρόνοιες για την προστασία των παιδιών ο ΣΠΑΒΟ-Έδωσε χρονοδιάγραμμα η Επ. Νομικών