Το τηλεφώνημα στον δράστη, οι γκρίζες ζώνες στις υποθέσεις βίας και τα παράδοξα

Ερωτήματα σε ό,τι αφορά τα πρωτόκολλα που ακολουθούνται σε περιπτώσεις βίας σε βάρος των γυναικών εγείρονται για άλλη μία φορά, μετά την υπόθεση ξυλοδαρμού 50χρονης γυναίκας στην επαρχία Λεμεσού. Πρωτόκολλα υπάρχουν, πλην όμως δεν είναι σαφές κατά πόσον είναι τα κατάλληλα ή αν εφαρμόζονται ορθά από όλους.
 
Παρά τις διακηρύξεις επί διακηρύξεων ότι η Αστυνομία θα χειρίζεται τα ζητήματα αυτά με σοβαρότητα, ευαισθησία και αμεσότητα, σύμφωνα με τα γεγονότα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας από αρμόδια πηγή, για άλλη μια φορά, μια σοβαρή υπόθεση βίας έτυχε χειρισμού με επιπολαιότητα.
 
Η Αστυνομία έλαβε πληροφορία από πολίτη ότι ο δράστης έβαλε με την βία γυναίκα στο αυτοκίνητό του και την μετέφερε σε άγνωστο σημείο. Αντί η Αστυνομία να κινητοποιηθεί και να σπεύσει να εντοπίσει την γυναίκα, πήρε τηλέφωνο τον απαγωγέα και τον… ενημέρωσε για τις πληροφορίες που είχε στην κατοχή της εναντίον του.
 
Όπως ήταν αναμενόμενο, ο δράστης αρνήθηκε τα πάντα και υποστήριξε πως η γυναίκα που κακοποιούσε είναι μια χαρά. Στη συνέχεια ξεκίνησε να την απειλεί ακόμη περισσότερο, για να την αποτρέψει από το να προβεί σε καταγγελία εναντίον του, μιας και η Αστυνομία την εξέθεσε σε ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο με τις πληροφορίες που έδωσε στον δράστη. 
 
Μάλιστα, ο βίαιος άνδρας έδωσε το τηλέφωνο σε ένα άτομο που τρομοκρατούσε εκείνη τη στιγμή σωματικά και ψυχολογικά, για να τους πει ότι είναι καλά και δεν χρειάζεται βοήθεια. Και τότε έγινε το εξής απίστευτο: Αντί η Αστυνομία να μεταβεί επί τόπου και να διαπιστώσει τι πραγματικά συμβαίνει, είπε στο θύμα απαγωγής να περάσει από τον αστυνομικό σταθμό για να πιστοποιηθεί ότι… έλεγε την αλήθεια όταν εξαναγκάστηκε, υπό εκείνες τις συνθήκες, να πει πως δεν χρειάζεται βοήθεια!  
 
Η Αστυνομία αποφάσισε να εκδώσει ένταλμα σύλληψης εναντίον του δράστη όταν είδε χτυπημένη και γεμάτη κακώσεις τη γυναίκα. Ακόμη και με την σύλληψη του δράστη, ενώ η Αστυνομία διερευνούσε εναντίον του υπόθεση απαγωγής, πρόκλησης πραγματικής σωματικής βλάβης και απειλής, αδικήματα που επισύρουν αρκετά χρόνια φυλάκισης, διατάχθηκε η κράτησή του για 24 ολόκληρες ώρες, αν και είναι άγνωστο εάν είχε ζητηθεί η κράτησή του για περισσότερες ημέρες.

Και κάπου εδώ, άρχονται τα… παράδοξα της Δικαιοσύνης και των Διωκτικών Αρχών. Γυρνόντας τον χρόνο πίσω, είδαμε Αστυνομία και Δικαστήρια να ζητούν και να διατάζουν την επταήμερη κράτηση προσώπου που έκλεψε 50 ευρώ από ένα περίπτερο, είδαμε να παραπέμπεται υπόδικος στις φυλακές αλκοολικός που προκαλούσε οχληρία, είδαμε πριν μερικούς μήνες να τίθεται υπό κράτηση μέχρι τη δίκη τετραπληγικός για ακάλυπτες επιταγές και για αδικήματα που διέπραξε το 2012, είδαμε να διατάσσεται η οκταήμερη κράτηση νεαρού που πιάστηκε με θήκη σπαθιού, είδαμε να αφήνεται ελεύθερη υπό όρους γυναίκα που κατηγορείται για απάτη εκατομμυρίων και άλλα τόσα…
 
Αδικήματα μεν και αυτά, τα οποία, ωστόσο, σε σύγκριση με την υπόθεση ξυλοδαρμού της γυναίκας, η οποία, όπως ανέφερε η Αστυνομία ήταν εμφανώς χτυπημένη και ο 30χρονος χτυπούσε το κεφάλι της στο αυτοκίνητο, θα έλεγε κανείς πως είναι λιγότερα σοβαρά. Εντούτοις, ο 30χρονος τέθηκε υπό κράτηση για 24 ώρες, ενώ στις προαναφερόμενες υποθέσεις ο κίνδυνος επηρεασμών μαρτύρων, ένα από τα κριτήρια για να τεθεί ένας κατηγορούμενος υπό κράτηση μέχρι τη δίκη, ήταν πολύ μικρότερος. Ως εκ τούτου, εύλογα μπορεί να καταλήξει κάποιος στο συμπέρασμα πως ακολουθούνται δύο μέτρα και δύο σταθμά, εκτός και εάν τέτοιες υποθέσεις δεν θεωρούνται σοβαρές…  Και ας μην ξεχνάμε τις υποθέσεις βίας που κατέληξαν σε φόνους, τα τελευταία χρόνια…  

Για να είμαστε και δίκαιοι ως προς τον χειρισμό που έτυχε αυτή η υπόθεση, θα πρέπει να επισημανθεί πως αρκετοί αστυνομικοί σταθμοί είναι υποστελεχωμένοι και δεν υπάρχει δυνατότητα τα μέλη να σπεύσουν σε περιστατικό, κάτι όμως που δεν πρέπει να αποτελεί δικαιολογία αλλά αιτία σοβαρού προβληματισμού, ώστε η Αστυνομία να μπορεί να ακολουθεί τις οδηγίες και να ανταποκρίνεται στις ανάγκες.
 
Γκρίζες ζώνες
Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Αστυνομία χειρίζεται περιπτώσεις βίας με προσεγγίσεις που ξενίζουν και που δημιουργούν αμφιβολίες για την αφοσίωσή της σε αυτές τις υποθέσεις.
 
Κληθείσα να σχολιάσει τους χειρισμούς της Αστυνομίας, η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων Ιωσηφίνα Αντωνίου, ανέφερε πως, παρόλο που δεν έχει πληροφόρηση για το συγκεκριμένο γεγονός, «σε πάρα πολλές περιπτώσεις φαίνεται πως, παρόλα τα πρωτόκολλα που μας διαβεβαιώνουν ότι υπάρχουν για το θέμα του χειρισμού της βίας κατά των γυναικών, φαίνεται ότι υπάρχουν ακόμα γκρίζες ζώνες».
 
«Το γραφείο μου και προσωπικά εγώ, όταν περιπέσει στην αντίληψή μας μία περίπτωση που φαίνεται ότι είτε ολιγώρησε η Αστυνομία είτε έδρασε αντίθετα με αυτά τα οποία έχει καθήκον, κάνουμε παρεμβάσεις. Έκανα και στον πρώην Αρχηγό πάρα πολλές φορές και για πρόσφατες υποθέσεις που έγιναν. Προσπαθούμε, αλλά πρέπει να καταλάβουμε ότι έχουμε να κάνουμε με ένα σύστημα το οποίο έχει παγιώσει για χρόνια μια συγκεκριμένη συμπεριφορά», σημείωσε.
 
«Εκείνο που θα βοηθήσει, πιστεύω, εκτός από τις παρεμβάσεις τις δικές μας ή άλλες παρεμβάσεις, και εκεί επικεντρώνεται περισσότερο πλέον η δική μας επιμόρφωση, προσπάθεια και δράση, είναι για την ενημέρωση των γυναικών και το κάλεσμα προς τις γυναίκες θύματα να σπάσουν τη σιωπή τους. Πρέπει να καταγγέλλουν. Ιδιαίτερα σε περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας, δεν υπάρχει περίπτωση ο θύτης να επανέλθει σε μία φυσιολογική κατάσταση. Θα πρέπει το θύμα να προστατέψει και τον εαυτό της και άλλα μέλη της οικογένειας και ο θύτης να έχει την κατάλληλη ψυχολογική παρέμβαση», τόνισε. «Θέλουμε οι γυναίκες να βρουν τη δύναμη να αντιδράσουν, να σπάσουν τη σιωπή τους, μόνο έτσι θα σπάσει αυτός ο κύκλος», ανέφερε η Επίτροπος, λέγοντας ότι την περίοδο αυτή ετοιμάζεται σχετική εκστρατεία.
 
«Ο χρόνος κράτησης δεν παίζει ρόλο. Εκείνο που παίζει ρόλο είναι η γυναίκα να επιμείνει στην κατάθεση και να τον καταγγείλει. Τα θύματα πρέπει να νοιώσουν ότι έχουν παντός είδος στήριξης, είτε ψυχολογική, είτε χώρο για να μείνουν, είτε βοήθεια αν έχουν παιδιά. Δεν είναι εύκολο για μια γυναίκα να καταγγείλει. Είναι ψευδαισθήσεις ότι θα αλλάξουν τα πράγματα. Δεν αλλάζουν τα πράγματα μόνα τους, το έχουν καταδείξει πάρα πολλές μελέτες», σημείωσε.
 
Ερωτηθείσα για τα πρωτόκολλα, η κ. Αντωνίου ανέφερε ότι μετά την υπόθεση Μεταξά έγινε μία θυελλώδης συνεδρία στη Βουλή και λίγες μέρες αργότερα είχε συνάντηση με τον τότε Αρχηγό Κύπρο Μιχαηλίδη, κατά την οποία έγινε εις βάθος συζήτηση. Ακολούθως έλαβε διαβεβαιώσεις ότι οι κανονισμοί και τα πρωτόκολλα υπήρχαν,  η προσπάθεια της Αστυνομίας είναι να βελτιώσει την κατάσταση και το γραφείο βίας έχει δεχθεί οδηγίες να επιδεικνύει αμέσως αντίδραση όσον αφορά τις περιπτώσεις βίας αλλά δεν είδαν ποτέ κάτι περαιτέρω.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Το μπαλάκι στο Εφετείο για αναστολή ποινής στον 82χρονο παππού-Τα νέα δεδομένα και τα σενάρια
Ορόσημο η 10η Μαΐου για ένα ασήκωτο Γολγοθά 19 χρόνων... Ο επίλογος της αρχής του τέλους
Συνελήφθη στα κατεχόμενα άτομο για «παραβίαση ιδιωτικής ζωής»
Μεγαλώνει ο κύκλος των συλλήψεων για τις πλαστές άδειες οδήγησης αλλά και διαμονής στην ΚΔ
Ανοικτή επιστολή από τη μητέρα της αδικοχαμένης Μαριλένας-«Έκλαψα περισσότερο από κάθε άλλη μέρα για την κόρη μου»
Στις 18 Απριλίου απαντά η 47χρονη σε κατηγορίες για κλοπές μέσω καρτών paysafe
Συνελήφθη 16χρονος που οδηγούσε κλοπιμαία μοτοσικλέτα υπό την επήρεια ναρκωτικών
Καταζητείται ο 55χρονος Θεόδωρου Θεοδώρου-Δεν παρουσιάστηκε στο Δικαστήριο (pic)
Ζήτησε πόρισμα με «ανοιχτή αιτία» για Θανάση η Εισαγγελία, δολοφονία πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας έδειξε η οικογένεια
Στροφή Εισαγγελίας στο Εφετείο για 82χρονο παππού-Δεν φέρει ένσταση στο αίτημα για ποινή με αναστολή