A. Αναστασιάδης: Πίσω από κάθε φωτογραφία, υπάρχει ένα κακοποιημένο παιδί

Με την ανάπτυξη της τεχνολογίας να κινείται με αλματώδεις ρυθμούς, αρκετοί είναι οι επιτήδειοι που βρίσκουν τον τρόπο να δρουν και να απλώνουν τα πλοκάμια τους στο διαδίκτυο, κακοποιώντας σεξουαλικά ανήλικα παιδιά, με τέτοιου είδους υποθέσεις να καταγράφονται σχεδόν καθημερινά, ενώ κατά τη διάρκεια της πανδημίας οι καταγγελίες εκτοξεύθηκαν, αφού οι παιδεραστές βρήκαν... πρόσφορο έδαφος.

Ο κόσμος και κυρίως τα μικρά παιδιά, με την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων τους προηγούμενους μήνες, παρέμειναν στο σπίτι και έτσι διέθεταν περισσότερο ελεύθερο χρόνο για να σερφάρουν στο διαδίκτυο, με αποτέλεσμα να μεγαλώνει ο κίνδυνος να πέσουν θύματα αγνώστων που παραμονεύουν πίσω από ψεύτικους λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ψάχνοντας το επόμενο θύμα τους.  

Μιλώντας στον REPORTER, o Υπεύθυνος του Γραφείου Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Ανδρέας Αναστασιάδης, ανέφερε πως «κατά τη διάρκεια της καραντίνας αυξήθηκαν σημαντικά οι υποθέσεις, σε σχέση με την κανονική περίοδο», υποδεικνύοντας πως η αύξηση αυτή οφείλεται σε αρκετούς παράγοντες.  

«Σημαντικός παράγοντας ήταν και ο περιορισμός στο σπίτι. Το γεγονός ότι κάποιος ήταν στο σπίτι, ίσως να ασχολήθηκε με αυτό το αδίκημα. Η αύξηση των υποθέσεων ανά το παγκόσμιο, είναι γεγονός και δυστυχώς στην Κύπρο έχουμε παρόμοια αύξηση των υποθέσεων. Κάποιος άλλος παράγοντας, επίσης, είναι ότι έχουμε και εμείς ως Αστυνομία περισσότερα ‘’όπλα’’ για την ανίχνευση και εξιχνίαση ων υποθέσεων αυτών. Και γι’ αυτό χρησιμοποιούμε καλύτερα τις μεθόδους ανίχνευσης».

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας που οδήγησε στην αύξηση των υποθέσεων, είναι η δημόσια θέαση σεξουαλικού περιεχομένου από συγκεκριμένες ιστοσελίδες, ωστόσο, όπως τόνισε ο κ. Αναστασιάδης, «σε καμία περίπτωση, κάτι τέτοιο δεν αποτελεί δικαιολογία. Δεν πρέπει να ζητούμε από παιδιά να συμμετέχουν σε τέτοιου είδους υποθέσεις. Η θέαση του κοινός αποδεκτού πορνογραφικού υλικού για ενήλικους, είναι επιβεβαιωμένο πλέον πως είναι κορεσμός. Δεν σημαίνει ότι πρέπει να ασχολούμαστε με τη διάδοση και τον εντοπισμό τέτοιου υλικού που αφορά τα παιδιά».

Συνήθως οι επιτήδειοι δημιουργούν ψεύτικα προφίλ με πλαστά στοιχεία και αφού προσποιούνται άλλα πρόσωπα, προσεγγίζουν τα παιδιά, ζητώντας τους ακατάλληλο υλικό, με αποτέλεσμα οι ανήλικοι, ανυποψίαστοι, να πέφτουν στις παγίδες τους και στο τέλος να γίνονται έρμαιο των παιδεραστών, αφού ενδεχομένως με απειλές να εξασφαλίζουν τη σιωπή τους. 
 
«Αρκετοί είναι οι επιτήδειοι οι οποίοι προσεγγίζουν ανήλικα παιδιά και δρουν με πλαστούς λογαριασμούς. Οποιοσδήποτε μπορεί να δημιουργήσει ένα πλαστό λογαριασμό και να παριστάνει οποιοδήποτε γνωστό μας και δυστυχώς να ζητήσει φωτογραφίες και να δοθούν εύκολα. Δεν πρέπει να εμπιστευόμαστε τόσο πολύ τα όσα μας λέγονται στο διαδίκτυο. Ορισμένοι ασχολούνται συστηματικά ή μερικώς. Κάποιοι ανήκουν σε γκρουπ, τα οποία υπάρχει ανωνυμία. Τρόποι δράσης υπάρχουν αρκετοί, όμως καταβάλλονται ιδιαίτερες προσπάθειες για καταπολέμηση των υποθέσεων αυτών. Υπάρχουν σχετικά καλά αποτελέσματα».

Σε σχέση με το προφίλ των επιτηδείων, από τις υποθέσεις που βρέθηκαν ενώπιον της Αστυνομίας, φαίνεται πως οι δράστες είναι κυρίως νεαρής ηλικίας, αφού πλέον είναι κοινή διατύπωση πως η νέα γενιά είναι πολύ πιο εξοικειωμένη με το διαδίκτυο, σε σχέση με τους μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους, ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως ανάμεσα στους υπόπτους εντοπίστηκαν και ανήλικοι. 

«Όσο και αν προσπαθήσαμε, δεν έχουμε καταλήξει σε κάποιο προφίλ και αυτό είναι σε παγκόσμιο επίπεδο. Όλων των ειδών, είτε μορφωτικό, είτε κοινωνικό επίπεδο, εντοπίζουμε υπόπτους. Αυτό που μας απασχολεί ιδιαίτερα, είναι ότι οι περισσότεροι ύποπτοι είναι νεαρής ηλικίας και αυτό παρατηρείται τα τελευταία δύο-τρία με χρόνια. Έχουμε αρκετούς νεαρούς από 18-25 ετών, παρά τα προηγούμενα χρόνια που ήταν πιο μεγάλης ηλικίας. Βρίσκουμε επίσης και αρκετούς ανήλικους κάτω των 18, οι οποίοι δυστυχώς είναι ύποπτοι για τέτοιου είδους αδικήματα. Δεν υπάρχει όμως συγκεκριμένος λόγος που είναι νέοι».
 
«Πίσω από κάθε φωτογραφία, υπάρχει ένα κακοποιημένο παιδί»
Την ίδια ώρα, η καταγραφή τέτοιων υποθέσεων είναι κάτι που ανησυχεί την Αστυνομία, η οποία καταβάλλει ιδιαίτερες προσπάθειες για εντοπισμό και σύλληψη των εμπλεκομένων, με απώτερο σκοπό την καταπολέμηση τέτοιων αδικημάτων, ενώ κρίνεται σημαντική η συνεργασία της EUROPOL και INTERPOL με τις Κυπριακές Αρχές, όπου ανταλλάζονται πληροφορίες.
 
«Καθημερινά ανταλλάσσονται πληροφορίες με σκοπό την καταπολέμηση του αδικήματος. Πρέπει να σκεφτούμε ότι πίσω από κάθε φωτογραφία, υπάρχει ένα κακοποιημένο παιδί, είτε από την Κύπρο, είτε και σε παγκόσμιο επίπεδο και τα παιδιά πρέπει να προστατευτούν. Δίνεται ιδιαίτερη σημασία», ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης. 
 
Ωστόσο, διαχρονικά διαπιστώνεται πως είναι δύσκολο να περιοριστεί η σεξουαλική κακοποίηση των ανηλίκων μέσω διαδικτύου, αφού υπάρχουν κυκλώματα που δρουν ανά το παγκόσμιο, εξού και η σημασία της προστασίας των παιδιών από τους γονείς τους, οι οποίοι θα πρέπει να τα επιβλέπουν και να προστατεύουν τα παιδιά τους. 
 
«Είναι απαραίτητο πάντοτε να ελέγχονται και οποιοδήποτε πρόβλημα τους απασχολούν, θα πρέπει να τα αναφέρουν στους γονείς τους και κατ’ επέκταση στη συνέχεια στους ειδικούς, στην Αστυνομία ή στο Ηλεκτρονικό Έγκλημα για βοήθεια. Δεν πρέπει να αφήνονται μόνα τα ανήλικα παιδιά και δεν πρέπει να μην ελέγχονται. Θα πρέπει οτιδήποτε τους απασχολεί, να μην το λύνουν μόνοι τους. Δεν πρέπει να δίνουν τα προσωπικά τους δεδομένα στον οποιοδήποτε και να ανταλλάσσονται άσεμνες φωτογραφίες. Πλέον ανταλλάσσονται εύκολα με ένα πάτημα. Ως εκ τούτου δεν πρέπει να εμπιστευόμαστε τον οποιοδήποτε και να δημοσιεύουμε φωτογραφίες ή βίντεο τόσο εύκολα».

Παράλληλα, ο Υπεύθυνος του Γραφείου Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, επισήμανε πως ο κάθε χρήστης, πάντοτε, θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός και υποψιασμένος, αφού «υπάρχουν επιτήδειοι που έχουν προσαρμόσει τα πλάνα τους και σίγουρα πρέπει να είμαστε και εμείς σε εγρήγορση. Υπάρχουν αρκετές συμβουλές και ανακοινώσεις στην ιστοσελίδα μας, cyberalert.cy, σχετικά με την τελευταία τάση του εγκλήματος. Υπάρχει η δυνατότητα να υποβληθεί παράπονο και καταγγελία απευθείας στο γραφείο μας. Μπορεί οποιοσδήποτε πολίτης να αναφέρει το θέμα που τον απασχολεί. Υπάρχει εχεμύθεια και σίγουρα θα επανέλθουμε κοντά για να επιληφθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κάθε πολίτης και ιδιαίτερα τα παιδιά μας».

Δειτε Επισης

Απορρίφθηκε αίτηση Γενικού Εισαγγελέα σε απόφαση απαλλοτρίωσης γης
Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
Το λάθος που κάνουμε όλοι-Γιατί δεν πρέπει να βάζουμε τα αυγά στην πόρτα του ψυγείου
Πολιτικές αναταράξεις στην Ουγγαρία-Έρευνες κατά επικριτή του Όρμπαν λόγω υποψιών για χρηματοδότηση
Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις
Τουρίστες βγήκαν για περίπατο και βρήκαν σε σακούλα εκατοντάδες κροτίδες
Υποψήφια στις ευρωεκλογές η Ιταλίδα ακτιβίστρια που κρατείται στην Ουγγαρία
Γιατί το Ιράν δεν έχει κανένα συμφέρον να διαρκέσει η κρίση με το Ισραήλ-Αναλυτές εξηγούν