Το πρόσφορο έδαφος για μετανάστες στη Χλώρακα, ο φόβος και οι ολονύχτιοι φρουροί

Στο μάτι του κυκλώνα βρέθηκε πολλές φορές τον τελευταίο καιρό η Χλώρακα, περιοχή η οποία καταγράφει αρκετά «κρούσματα» εγκληματικότητας. Παραβατικές συμπεριφορές, φόνοι, διαρρήξεις και κλοπές, είναι μερικά από τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν τους τελευταίους μήνες, με τους ντόπιους να ξεσηκώνονται και την Αστυνομία να προχωρεί στην λήψη επιπρόσθετων μέτρων, σε μια προσπάθεια να επιβάλει την τάξη και οι πολίτες να ανακτήσουν το αίσθημα ασφάλειας.   
 
Η μαζική εγκατάσταση εκατοντάδων μεταναστών στην περιοχή, έχει δημιουργήσει αρκετά προβλήματα, αφού όπως και σε άλλες περιοχές της Κύπρου δημιουργούνται γκέτο, ωστόσο η κατάσταση στη Χλώρακα το τελευταίο διάστημα είχε φθάσει στο απροχώρητο.

Είναι γεγονός πως η Κύπρος, αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες μετανάστες, με τη ρίζα του προβλήματος να είναι πολύ πιο βαθιά, αφού ξεκινά με τους τρόπους άφιξης των μεταναστών στην Κύπρο, είτε ως φοιτητές, είτε περνώντας παράνομα από τα κατεχόμενα. 

Αναμφίβολα, ο κάθε νόμιμος αλλοδαπός κάτοικος του νησιού μας μπορεί να επιλέξει ελεύθερα τον τόπο διαμονής του, εντούτοις, η συνεχής και ανεξέλεγκτη ροή μεταναστών στην συγκεκριμένη περιοχή, έχει προκαλέσει ουκ λίγες φορές προβλήματα, ενώ έχει θέσει σε κίνδυνο και τη δημόσια ασφάλεια των Κύπριων κατοίκων.

Με αφορμή την αύξηση της εγκληματικότητας στην Χλώρακα, ομάδα κατοίκων, ανέλαβαν ρόλο επιτήρησης στην Χλώρακας, όπου διενεργεί ολονύχτιες περιπολίες, σε μια προσπάθεια να βοηθήσει την Αστυνομία στην πάταξη της εγκληματικότητας. 
 
Παράλληλα, οι «Επιτηρητές Χλώρακας» δημιούργησαν σελίδα στα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μέσω αυτής, ενημέρωναν καθημερινά τους κατοίκους, ενώ συλλέγουν πληροφορίες, τις οποίες μεταφέρουν στις Αρχές. Επίσης, έχουν δημιουργηθεί αρκετές υποομάδες των επιτηρητών, οι οποίες βοηθούν η κάθε μια με τον δικό της τρόπο στην εξάλειψη των εγκλημάτων.
Μιλώντας στον REPORTER, ένα από τα μέλη της ομάδας των Επιτηρητών, ανέφερε πως «πρόσφορο έδαφος για τον ερχομό των μεταναστών στην κοινότητα, αποτέλεσε συγκεκριμένο ξενοδοχείο στην περιοχή, στο οποίο έφθαναν μαζικά αλλοδαποί και ο ένας καλούσε τον άλλο να τον ακολουθήσει». 
 
Όπως εξήγησε, «πολλοί αλλοδαποί έμεναν εκεί παράνομα, πληρώνοντας λίγα λεφτά, αφού διέμεναν στο ίδιο δωμάτιο αρκετά άτομα. Έτσι, οι τουρίστες άρχισαν να φεύγουν οι τουρίστες και να δημιουργείται κακή φήμη για το ξενοδοχείο, ενώ άρχισαν τα παράπονα από τον κόσμο που διέμενε εκεί. Κάποιοι αλλοδαποί είχαν παραβατική συμπεριφορά, έκαναν διαρρήξεις και έτρεχαν μέσα στη νύχτα να κρυφτούν. Αρχικά έρχονταν 200-300 και στη συνέχεια αυξάνονταν. Διαπράχθηκαν διαρρήξεις μέρα μεσημέρι. Υπήρξε αρκετός κόσμος στα σπίτια του τρομοκρατημένος και φοβόταν να πάει τη νύχτα για ύπνο».
 
Η κατάσταση με το πέρασμα του χρόνου άρχισε να ξεφεύγει όλο και περισσότερο, ενώ μετά την καταγγελία για απόπειρα απαγωγής δύο παιδιών που έκαναν βόλτα με τα ποδήλατα τους, οι ντόπιοι ζητούσαν επιτακτικά την παρέμβαση της Αστυνομίας, η οποία αξιολογώντας την κατάσταση, προχώρησε στη λήψη μέτρων, διενεργώντας περιπολίες και κάνοντας εντονότερη την παρουσία της. Παράλληλα, εγκατέστησε προσωρινή λυόμενη κατασκευή, η οποία χρησιμοποιείται ως αστυνομικό φυλάκιο σε κεντρικό σημείο στην κοινότητα. 

Καθοριστικός ήταν, ωστόσο, ο ρόλος των επιτηρητών, οι οποίοι πρόσεχαν τα σπίτια και τις γειτονιές, καθώς επικρατούσε φόβος στους κάτοικους και ειδικότερα στους γονείς, αφού όπως είπε το μέλος των επιτηρητών, «υπήρξαν στιγμές που οι γονείς δεν επέτρεπαν στα ανήλικα και ενήλικα παιδιά τους να κυκλοφορούν στον δρόμο, αφού αρκετές ήταν οι φορές που αλλοδαποί σταμάτησαν αυτοκίνητα και ζητούσαν τον αριθμό του κινητού τους τηλεφώνου».

Οι επιτηρητές δεν έχουν κάποιο ως αρχηγό ή συγκεκριμένη ιεραρχία, ενώ αποτελείται από μια ομάδα που μέρα με τη μέρα αυξάνεται από πρόθυμους κατοίκους να βοηθήσουν.

«Η συνεργασία μας τόσο με την Αστυνομία, όσο και με άλλους κρατικούς φορείς έχει φέρει αποτέλεσμα. Η σελίδα μας έχει σκοπό μόνο την επιτήρηση της κοινότητας. Λειτουργούμε ως φρουροί και τη μέρα και τα βράδια και επιβλέπουμε την περιοχή, χωρίς εμάς δεν θα μπορούσε καν να λειτουργήσει η πλατεία της Χλώρακας αλλά και τα μαγαζιά να ανοίξουν και πάλι. Πλέον αρκετοί τουρίστες που σηκώθηκαν και έφυγαν, επέστρεψαν. Ο κόσμος ηρέμησε».

Μετά τη λήψη μέτρων, η κατάσταση στην Χλώρακα ομαλοποιείται και το έγκλημα έχει μειωθεί, ωστόσο οι αυξημένοι έλεγχοι από πλευράς Αστυνομίας, συνεχίζονται. 

Όπως ανέφερε στον REPORTER αρμόδια πηγή από την Αστυνομία Πάφου, «υπάρχει καθημερινά αστυνόμευση και περιπολίες στην περιοχή και γίνονται έλεγχοι. Ενισχύεται και η Αστυνομία της Πάφου με περίπολα από τη Λευκωσία, την ΜΜΑΔ, την Τροχαία, αλλά επίσης και από υπηρεσίες αλλοδαπών. Υπάρχει μια πολύ καλύτερη αστυνόμευση στην περιοχή καθημερινά πλέον και περαιτέρω έρευνες σε οχήματα και υποστατικά. Θεωρούμε ότι έχουν μειωθεί οι παραβατικές συμπεριφορές και τα φαινόμενα παραβατικότητας μετά τους ελέγχους».

Σε σχέση με το ερώτημα γιατί στην Χλώρακα παρατηρήθηκε τον τελευταίο καιρό αύξηση στην εγκληματικότητα, η Αστυνομία αναφέρει πως «αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πρόκειται για μια παραλιακή περιοχή και προορισμός που θέλει ο κόσμος να επισκέπτεται. Όπου υπάρχει κόσμος και είναι μεγάλες περιοχές, υπάρχουν παρόμοιες περιπτώσεις. Όπως και στη Γεροσκήπου, όπου ο Δήμος Γεροσκήπου είναι μεγάλη περιοχή, με μεγάλο αριθμό προσώπων να διαμένουν εκεί. Αυτή την περίοδο αυξάνεται αυτός ο αριθμός των ντόπιων και ξένων και δέχονται και άλλους επισκέπτες. Υπάρχουν επισκέπτες που μεταφέρουν κάποια προβλήματα, γι’ αυτό υπάρχουν και αυτές οι συμπεριφορές».

Η Αστυνομία συλλέγει καθημερινά πληροφορίες και όπως εξηγεί, όπου παρατηρούνται προβλήματα, «αυξάνονται όλοι έλεγχοι και οι περιπολίες, όχι μόνο στη Χλώρακα αλλά και σε άλλες περιοχές και γίνονται προσπάθειες για συλλογή περαιτέρω πληροφοριών. Με την αυξημένη αστυνόμευση, προσφέρεται ασφάλεια και γίνεται προσπάθεια να εμπεδωθεί στους πολίτες και στο κοινό το αίσθημα ασφάλειας, εφόσον υπάρχει καθημερινή παρουσία της Αστυνομίας στην περιοχή».

Δειτε Επισης

Δημιουργείται λόμπι πίεσης για αποχαρακτηρισμό στη Συρία-Εξασφαλίστηκε υποστήριξη από δέκα κράτη
Επικρίνει την Κυβέρνηση το ΑΚΕΛ-«Ξέφραγο αμπέλι για τους σφαγείς των λαών»
Ανακοινώθηκαν τα πρώτα «καλλιστεία» τεχνητής νοημοσύνης-H νικήτρια... κούκλα θα λάβει πάνω από 20.000
Ένα βήμα πριν την ήττα η Ουκρανία-Η δυσοίωνη πρόβλεψη και το κρίσιμο πακέτο βοήθειας των ΗΠΑ
Oι τρεις προτάσεις νόμου του ΔΗΣΥ για τα πρόστιμα από τις κάμερες-«Η Κυβέρνηση οφείλει να βελτιώσει την κατάσταση»
BINTEO: Συνελήφθη ο άντρας που απειλούσε να ανατιναχθεί στο ιρανικό προξενείο στο Παρίσι
Για μεταναστευτικό θα ενημερώσει η ΠτΒ τη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων ΕΕ
Ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας χαιρετίζει τις αναφορές των Συμπερασμάτων του ΕΣ στο Κυπριακό
Μισοάδειο βλέπουν το ποτήρι μονογονιοί, πολύτεκνοι και συνταξιούχοι-Θέτουν σειρά αιτημάτων στο τραπέζι
Άντρας απειλεί να ανατιναχθεί στο ιρανικό προξενείο στο Παρίσι