Προσοχή στον κίνδυνο πυρκαγιών, συστήνει το Τμήμα Δασών ενόψει Δεκαπενταύγουστου

Εκκληση προς τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφύγουν πλήρως ενέργειες και δραστηριότητες που πιθανό να προκαλέσουν πυρκαγιά, απευθύνει ενόψει των διακοπών του Δεκαπενταύγουστου, το Τμήμα Δασών.
 
Επίσης, το Τμήμα Δασών καλεί σε στενή συνεργασία με το προσωπικό του Τμήματος και των άλλων Υπηρεσιών, ειδικά της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και να παρέχει κάθε δυνατή βοήθεια, τόσο στην πρόληψη όσο και στην κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Τμήμα, τονίζεται ότι απαγορεύεται το άναμμα φωτιάς χωρίς άδεια μέσα ή σε απόσταση μέχρι και δύο χιλιόμετρα από τις παρυφές των κρατικών δασών, καθώς και στις περιοχές της υπαίθρου, και ότι η ενέργεια αυτή συνιστά αδίκημα. «Το αδίκημα αυτό, σύμφωνα με τον περί Δασών Νόμο του 2012, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι 10 χρόνια ή με πρόστιμο μέχρι € 50.000,00 ή και τις δύο ποινές μαζί, και σύμφωνα με τον περί Προλήψεως Πυρκαγιών στην Ύπαιθρο Νόμο του 1988 τιμωρείται μέχρι 5 χρόνια ή με χρηματική ποινή μέχρι €20.000 ή και τις δύο ποινές μαζί», υπενθυμίζει.
 
Απευθύνει ιδιαίτερη έκκληση στους κατόχους εξοχικών κατοικιών και στους ιδιοκτήτες οικιών, αν θα ανάψουν κάρβουνα για την ετοιμασία φαγητού, να τα ανάψουν εντός ειδικά διαρρυθμισμένων χώρων που να είναι απόλυτα ασφαλείς. Να αποφύγουν να ανάψουν ξύλα γιατί συνιστούν μεγαλύτερο κίνδυνο.

«Να μην χρησιμοποιηθούν εργαλεία κοπής ή συγκόλλησης μετάλλων (σμυρίλιο, οξυγονοκόλληση ή ηλεκτροσυγκόλληση) σε ανοιχτό χώρο. Η ενέργεια αυτή αποτελεί μια από τις κυριότερες αιτίες πρόκλησης δασικών πυρκαγιών. Αν θα αναθέσετε σε ξένους εργάτες να καθαρίσουν την αυλή του εξοχικού σας από τα χόρτα, εξηγείστε τους ότι απαγορεύεται να τα κάψουν», τονίζει.
 
Το Τμήμα Δασών υπενθυμίζει, τέλος, ότι απαγορεύεται η απόρριψη αναμμένων αποτσίγαρων, ότι το άναμμα φωτιάς στους εκδρομικούς χώρους επιτρέπεται μόνο εντός στους ειδικά διαρρυθμισμένους χώρους και σημειώνει ότι αν κάποιος δει φωτιά ή καπνό να τηλεφωνήσει αμέσως στη δωρεάν γραμμή 1407  ή στο 112.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Είχε πάει για σέρβις το Dali πριν την πρόσκρουση στη γέφυρα-Στο φως ηχητικό ντοκουμέντο
Πρόεδρος: Σε 106 Δήμους και Κοινότητες ο Κοινωνικός Λειτουργός της Γειτονιάς, βήμα προς το κράτος πρόνοιας
Κτηνίατρος σχεδίαζε να κακοποιήσει σεξουαλικά το μωρό που θα αποκτούσε σε λίγες μέρες μέσω παρένθετης
Αυτά είναι τα πέντε μέτρα της Κυβέρνησης για την ακρίβεια-Οριζόντια επιδότηση για ρεύμα, εφάπαξ για καύσιμα
Εντός της εβδομάδας η αναχώρηση του δεύτερου πλοίου για τη Γάζα
Ζήτησε πόρισμα με «ανοιχτή αιτία» για Θανάση η Εισαγγελία, δολοφονία πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας έδειξε η οικογένεια
Στροφή Εισαγγελίας στο Εφετείο για 82χρονο παππού-Δεν φέρει ένσταση στο αίτημα για ποινή με αναστολή
Ποινή δύο ετών στον 25χρονο για τον χαμό της 19χρονης Μαριλένα-Ξέσπασε η μητέρα της αδικοχαμένης
Ούτε αυτή την εβδομάδα αναμένεται να παρουσιαστούν ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής οι μοναχοί
Κομματική υποστήριξη για τον «Ζανέττο»-Πήρε «ψήφο» από τους Οικολόγους για τον Δήμο Λευκωσίας