Παγκύπρια έρευνα από την Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων σε λύματα για τη χρήση ναρκωτικών στην καραντίνα

Με πρωτοβουλία της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου διεξήχθη έρευνα, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου, στο πλαίσιο της οποίας λήφθηκαν δείγματα λυμάτων από σταθμούς αποχετεύσεως όλων των πόλεων της ελεύθερης Κύπρου ώστε, μέσα από εξειδικευμένες αναλύσεις, να διαπιστωθεί η κατάσταση αναφορικά με τη χρήση ναρκωτικών ουσιών στο νησί κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού, ο οποίος επιβλήθηκε ως μέτρο για περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού.
 
Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου, Χρύσανθος Γεωργίου, δήλωσε ότι «για να έχουμε γνώση του τι πραγματικά συνέβη με τις εξαρτήσεις εν καιρώ καραντίνας "τρέξαμε" μια έρευνα λυμάτων σε συνεργασία με το Ερευνητικό Πρόγραμμα ‘Νηρέας’ του Πανεπιστημίου Κύπρου και αναμένουμε τα πρώτα αποτελέσματά της εντός Οκτωβρίου».
 
«Πήγαμε στους σταθμούς αποχετεύσεως όλων των πόλεων και πήραμε δείγματα για να δούμε εάν υπήρχαν μέσα ναρκωτικά ή/και μεταβολίτες ναρκωτικών οπότε θα έχουμε στοιχεία για το μέγεθος της χρήσης που έγινε τη συγκεκριμένη περίοδο», είπε ο κ. Γεωργίου για να προσθέσει ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικά τα αποτελέσματα που θα προκύψουν από την έρευνα «διότι όλη η Κύπρος ήταν κλειστή για τον έξω κόσμο και έτσι η όποια χρήση ναρκωτικών ουσιών έγινε, θα αφορά τον εγχώριο πληθυσμό και μόνο».
 
Σημείωσε ότι «η μελέτη έγινε με πρωτοβουλία της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων επειδή ακριβώς ο ρόλος μας είναι συμβουλευτικός, επιστημονικός και καθοδηγητικός, είναι η δουλειά μας να εντοπίζουμε τέτοια κενά και είναι εκτίμησή μου ότι ανταποκριθήκαμε στις περιστάσεις που ήταν μεν οδυνηρές έπρεπε όμως να αντιμετωπιστούν και να εξαχθούν και συμπεράσματα ώστε εάν επέλθει ένα δεύτερο κύμα της ασθένειας να είμαστε απόλυτα προετοιμασμένοι και οργανωμένοι».
 
Όπως είπε ο Χρύσανθος Γεωργίου, «προέκυψε ένα τεράστιο ζήτημα με τις εξαρτησιογόνες ουσίες νόμιμες και παράνομες σε όλη την Ευρώπη και η Κύπρος δεν ήταν δυνατό να μείνει ανεπηρέαστη».
 
Δήλωσε ότι «ήταν ένα καινούργιο φαινόμενο η επιβολή καραντίνας και ως εκ τούτου δεν μπορούσε να το μελετήσει κανένας γιατί εκτός του ότι σε περιόδους κρίσεως αυξάνεται η χρήση ουσιών σε αυτή την περίπτωση είχαμε ακόμη ένα επιπρόσθετο δεδομένο, αυτό του εγκλεισμού, που δεν το είχε μελετήσει κανένας προηγουμένως».
 
Στη συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ ο κ. Γεωργίου είπε ότι «είχαν παρατηρηθεί δύο φαινόμενα πανευρωπαϊκά, ότι δηλαδή οι τιμές αγοράς των ναρκωτικών αυξήθηκαν κατακόρυφα και το δεύτερο ότι σε ώρες μη υποχρεωτικού εγκλεισμού που ήταν δυνατό να προμηθευτούν οι χρήστες τη δόση τους, αγόραζαν μεγάλες ποσότητες για να έχουν αποθέματα και αυτός είναι και ο λόγος της αύξησης της τιμής πώλησής τους».
 
Πρόσθεσε ότι «κανείς δεν γνωρίζει με ασφάλεια εάν αυξήθηκε η χρήση ωστόσο εκείνο που γνωρίζουμε είναι ότι όλες οι έρευνες που προηγήθηκαν κατέδειξαν ότι σε περιόδους κρίσεων η χρήση αυξάνεται και η περίοδος επιβολής του εγκλεισμού ήταν μια περίοδος αυξημένης έντασης».
 
Αναφέρθηκε «σε πανευρωπαϊκή έρευνα όταν ο ιός βρισκόταν στην κορύφωσή του, η οποία κατέδειξε την αύξηση στις τιμές των ναρκωτικών σε συνάρτηση με τη δυσκολία στην πρόσβαση σε αυτές».
 
 «Από εκεί και πέρα κάθε χώρα προσαρμόστηκε αναλόγως στην παροχή υπηρεσιών στους επηρεαζόμενους είτε με τηλεδιασκέψεις, είτε με προγράμματα υποκατάστατων, είτε με άλλες μορφές, κάτι το οποίο κάναμε κι εμείς», είπε  ο Πρόεδρος της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου.
 
Ανέφερε ότι σε αυτά τα πλαίσια, «με νόμιμες και πολύ γρήγορες διαδικασίες επιχορηγήσαμε τηλεφωνικές γραμμές στήριξης και είχαμε αρκετή ανταπόκριση και από γονείς και από χρήστες και από άλλους πολίτες, οι οποίοι ζητούσαν στήριξη».
 
Όπως είπε ο κ. Γεωργίου, «οι κλήσεις που δεχθήκαμε αφορούσαν κατάχρηση νόμιμων ουσιών, παράνομων ουσιών και αλκοόλ κάτι που ήταν αναμενόμενο για εμάς γιατί οι κοινωνικές κρίσεις αυξάνουν και τη χρήση ουσιών και αυτό συμβαίνει πάντα».
 
Ανέφερε ότι «υπήρξαν και άλλες διαστάσεις αυτής της κοινωνικής κρίσης όπως είναι η αύξηση της βίας εντός της οικογένειας σύμφωνα και με το Παρατηρητήριο για τη Βία στην Οικογένεια».
 
Ανησυχία στην Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων και σε άλλες παρόμοιες δομές και οργανισμούς προκαλεί το γεγονός ότι, όπως επισήμανε ο κ. Γεωργίου, «την κάθε κρίση την βιώνουν με τον χειρότερο τρόπο οι πιο ευάλωτες ομάδες, οι αδύνατοι των αδυνάτων ενώ όταν τελειώσει η κρίση οι συνέπειές της συνεχίζονται, όπως έγινε με την οικονομική κρίση στην Κύπρο το 2013 και την εκτίμησή μας ότι τα αποτελέσματά της θα τα βιώσουμε όταν παρέλθουν πέντε χρόνια».
 
«Κάτι ανάλογο θα γίνει και με την κρίση που βιώνουμε σήμερα διότι μπορεί να είναι ήδη ορατές οι άμεσες επιπτώσεις της που εκδηλώνονται με αυτοκτονίες, αύξηση της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών, ψυχικά νοσήματα, ωστόσο σε βάθος χρόνου θα ξεκαθαρίσουν τα κατάλοιπα και θα είναι δυστυχώς πιο έντονα», είπε καταλήγοντας ο Πρόεδρος της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου.

Δειτε Επισης

Συνελήφθη 33χρονος για κλοπή καλωδίων της ΑΗΚ αξίας 2.800 ευρώ
Συνελήφθησαν εννέα άτομα στο Τατζικιστάν ως ύποπτα για την πολύνεκρη επίθεση στη Μόσχα
Ζητούν ακύρωση της διαδικασίας για τη Μονή Αββακούμ οι μοναχοί-Το υπόμνημα στην Ιερά Σύνοδο
Κάθειρξη 10 ετών σε 67χρονο για βιασμό 61χρονης-Την κτύπησε και την κακοποίησε
Καταγγελία για κακοποίηση ηλικιωμένου από τη σύζυγό του-Ενήμερες και οι ΥΚΕ
Παρουσίασε το σχέδιο με τις 50 δράσεις για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Ομόφωνα ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για το θάνατο της Τζωρτζίνας-Της επιβλήθηκε ισόβια κάθειρξη
Πρόστιμα 80,000 ευρώ σε παροχείς για καταχρήσεις στο ΓεΣΥ-Πέραν των 350 διερευνήσεων
Ένοχος ο Ηλίας Μίχος για το βιασμό της 12χρονης-Αθώα η μητέρα
ΒΙΝΤΕΟ: Επεισόδια κατά τη μεταγωγή του Μίχου και των άλλων κατηγορουμένων στην υπόθεση Κολώνου