Ανακρίθηκαν άτομα για το μπαράζ πυρκαγιών-Ψάχνουν τους εμπρηστές

Εντατικές έρευνες διεξάγει η Αστυνομία Πάφου για τον εντοπισμό των δραστών της μεγάλης διαστάσεων πυρκαγιάς που έπληξε τις κοινότητες Κούκλια, Αρχιμανδρίτα, Ορείτες, Μούσερε και Δορά.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, στην αστυνομική διεύθυνση Πάφου προσήχθησαν το Σαββατοκύριακο πρόσωπα, τα οποία ανακρίθηκαν, ενώ οι εξετάσεις συνεχίζονται για τον εντοπισμό των δραστών, που με τις ενέργειές τους προκάλεσαν ανεπανόρθωτες ζημιές στο φυσικό περιβάλλον και έθεσαν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και περιουσία.

Στα χέρια της η Αστυνομία έχει μαρτυρίες ότι δύο οχήματα  διακινήθηκαν στην περιοχή τις πρωινές ώρες του Σαββάτου  με αποτέλεσμα η Αστυνομία Πάφου να διεξάγει έρευνα προκειμένου να διαφανεί εάν οι οδηγοί αυτών των οχημάτων έχουν σχέση με την πρόκληση της πυρκαγιάς. Ο οδηγός ενός εκ των δύο οχημάτων εντοπίστηκε και όπως διαφάνηκε δεν έχει σχέση με την υπόθεση εμπρησμού, ενώ ο οδηγός του δεύτερου οχήματος εξακολουθεί να αναζητείται. 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ψάχνουν οδηγό που θεάθηκε στην περιοχή της μεγάλης πυρκαγιάς σε Λεμεσό-Πάφο

Στο μεταξύ σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Κ.Σ. Αρχιμανδρίτας Χριστόδουλος Νεοκλέους αναφέρει πως η κατάσβεση της πυρκαγιάς στις περιοχές Κούκλια, Ορείτες, Αρχιμανδρίτα, Μούσερε και Δορά  ήταν ιδιαίτερα δύσκολη  κυρίως λόγω της μορφολογίας του εδάφους, των ισχυρών ανέμων που έπνεαν, αλλά και των πολλών εστιών που είχαν τεθεί κακόβουλα  τα ξημερώματα του Σαββάτου. Έκανε μάλιστα λόγο για μεγάλη καταστροφή. 

Η Αστυνομία εκτιμά πως κάθε πληροφορία μπορεί να είναι χρήσιμη και σημαντική στον εντοπισμό και στην τιμωρία των προσώπων που με τις ενέργειές τους προκαλούν ζημιές στο φυσικό μας περιβάλλον και θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Επισημαίνει δε, πως πολίτες οι οποίοι διαθέτουν πληροφορίες σε σχέση με τις πυρκαγιές μπορούν να επικοινωνήσουν με τον πλησιέστερο Αστυνομικό Σταθμό ή με τη Γραμμή του Πολίτη στον αρ. τηλ. 1460 και να διαβιβάσουν όποια πληροφορία διαθέτουν, που πιθανόν να βοηθήσει στην εξιχνίαση των υποθέσεων. 

Όπως αναφέρει η Αστυνομία, πληροφορίες οι οποίες μπορούν να θεωρηθούν χρήσιμες στη διερεύνηση των υποθέσεων μπορούν να διαβιβαστούν και ανώνυμα στην Αστυνομία, μέσω της Γραμμής του Πολίτη ή διαδικτυακά, μέσω της ηλεκτρονικής φόρμας «Καταγγελία Εγκλήματος» στο application της Αστυνομίας Κύπρου.
 
Σημειώνεται πως αρχικά εντοπίστηκαν τουλάχιστον 20 διαφορετικές εστίες στον οδικό άξονα Κούκλια- Αρχιμανδρίτα, Μούσερε, Δορά οι οποίες γιγάντωσαν την πυρκαγιά.

Για  την κατάσβεση της πυρκαγιάς στην Αρχιμανδρίτα, Ορείτες, Μούσερε, Δορά επιχείρησαν 190 άτομα του Τμήματος Δασών με 32 πυροσβεστικά οχήματα, 35 άτομα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με 15 πυροσβεστικά οχήματα, 30 άτομα της Πολιτικής Άμυνας με 5 πυροσβεστικά οχήματα και 3 για εκκένωση, 2 άτομα της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας με 1 πυροσβεστικό όχημα, 5 εκσκαφείς, 2 προωθητές γαιών, 1 βυτιοφόρο, μέλη της Επαρχιακής Διοίκησης Πάφου, της Αστυνομίας, της Ε.Μ.Α.Κ. και εθελοντές.

Τέθηκε σε εφαρμογή το Σχέδιο Ίκαρος που αφορά τις επιχειρήσεις των πτητικών μέσων. Επιχείρησαν συνολικά 10 πτητικά μέσα, 2 αεροσκάφη του Τμήματος Δασών, 2 μισθωμένα αεροσκάφη, 2 μισθωμένα ελικόπτερα, 2 ελικόπτερα  των Βρετανικών Βάσεων, και 1 ελικόπτερο της Αστυνομίας. Τον συντονισμό των εναέριων μέσων ανέλαβε ελικόπτερο της Εθνικής Φρουράς.

Από την πυρκαγιά κάηκε έκταση περίπου 5 τετραγωνικών χιλιομέτρων εκ των οποίων τα 3 τετραγωνικά χιλιόμετρα εντός του κρατικού δάσους Ορείτες, καλυμμένη με πεύκα και άλλη δασική βλάστηση.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έργο εμπρηστών και η πυρκαγιά στο Πραστειό-Πιθανόν οι ίδιοι ύποπτοι

Δειτε Επισης

Η ώρα της κρίσης για την Ρούλα Πισπιρίγκου-Αποφασίζει το Δικαστήριο για το θάνατο της Τζωρτζίνας
Παρανάλωμα του πυρός δύο οχήματα ζεύγους-Καταστράφηκαν ολοσχερώς
Τους ανέκοψαν για έλεγχο και τους τσάκωσαν με πέντε κιλά κάνναβη-Χειροπέδες σε δύο (pics)
Ακούει εισηγήσεις και καθορίζει τα επόμενα βήματα για την κοινωνική ένταξη μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Το μπαλάκι στο Εφετείο για αναστολή ποινής στον 82χρονο παππού-Τα νέα δεδομένα και τα σενάρια
Ορόσημο η 10η Μαΐου για ένα ασήκωτο Γολγοθά 19 χρόνων... Ο επίλογος της αρχής του τέλους
Διφορούμενες οι αντιδράσεις για τα μέτρα-Φόβοι για νέα φυγή στα κατεχόμενα για καύσιμα
Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Πυροβολισμοί στα ΚΤΕΛ Κηφισού-Ένας τραυματίας
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού