Υπό έλεγχο μετά από ώρες όλα τα μέτωπα πυρκαγιών-Ψάχνουν τους εμπρηστές

Υπό έλεγχο έχει τεθεί μέχρι στιγμής η μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τα ξημερώματα στις κοινότητες Κούκλια (Ορείτες), Μούσερε και Δοράς, ανέφερε στον REPORTER ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών, Χαράλαμπος Αλεξάνδρου.

Μετά από 15 ώρες και αφού τα μέλη πυρόσβεσης κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες, κατάφεραν να θέσουν υπό έλεγχο την πύρινη λαίλαπα, ενώ επιχειρούν για την τελική κατάσβεση της πυρκαγιάς. 

Τα μέλη πυρόσβεσης αναμένεται να παραμείνουν στο μέρος καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας, υπό τον φόβο αναζωπυρώσεων. 

Η πυρκαγιά είχε θέσει σε κινητοποίηση το Τμήμα Δασών και την Πυροσβεστική Υπηρεσία, καθώς και τις τοπικές Αρχές, οι οποίες είχαν προχωρήσει στην εκκένωση του χωριού Δορά. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Υπεράνθρωπες προσπάθειες για κατάσβεση της πυρκαγιάς-«Βομβαρδισμένο τοπίο»

Σύμφωνα με τον Διευθυντή του Τμήματος Δασών, η συνολική καμένη έκταση εκτιμάται συνολικά στα πέντε τετραγωνικά χιλιόμετρα, εκ των οποίων τα 2 τετραγωνικά χιλιόμετρα, εντός του κρατικού δάσους Ορείτες. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μετακινούνταν και έβαζαν φωτιές, δεκάδες οι εστίες-Μάχη με την πύρινη λαίλαπα

Υπενθυμίζεται πως, δεκάδες ήταν οι εστίες της μεγάλης πυρκαγιάς που ξέσπασε στην περιοχή. Σύμφωνα με τον Διευθυντή του Τμήματος Δασών, «όλα δείχνουν ότι πρόκειται για εμπρησμό αφού σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων, έχουν εντοπιστεί δεκάδες εστίες, που δείχνουν ότι κάποιοι μετακινούνταν μεταξύ των χωριών και έβαζαν φωτιά».

Η Αστυνομία άρχισε ήδη τις εξετάσεις και λαμβάνει καταθέσεις, επιχειρώντας να φθάσουν στα ίχνη του εμπρηστή ή των εμπρηστών, αφού θεωρείται δεδομένο πως πρόκειται για κακόβουλη ενέργεια. 

Σε ανακοίνωσή που εξέδωσε προηγουμένως το Τμήμα Δασών, ανέφερε πως στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετέχουν 150 άτομα του Τμήματος Δασών, 32 πυροσβεστικά οχήματα, 15 πυροσβεστικά οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με 35 άτομα, 5 πυροσβεστικά οχήματα και 3 για εκκένωση της Πολιτικής Άμυνας με 30 άτομα, 1 πυροσβεστικό όχημα της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας με δύο άτομα,  5 εκσκαφείς, 2 προωθητές γαιών, 1 βυτιοφόρο, μέλη της Αστυνομίας, της Ε.Μ.Α.Κ. και εθελοντές.

Παράλληλα, σε δηλώσεις που παραχώρησε στο ΚΥΠΕ ο κοινοτάρχης των Κουκλιών, Μιχάλης Νικολάου, δήλωσε πως  «τα ξημερώματα, όπως ανέφερε μεταξύ 02:30- 03:00 σήμανε  συναγερμός στα τηλέφωνα όλων στην κοινότητα των Κουκλιών. Στη σκηνή έσπευσαν όλοι Δασονομείο, Ταμείο Θήρας, Πυροσβεστική, Τμήμα Δασών, όχημα του κοινοτικού συμβουλίου Κουκλιών  αλλά και κάτοικοι της περιοχής  προκειμένου να συνδράμουν στο έργο της κατάσβεσης.

Σύμφωνα με τον κ. Νικολάου ενώ αρχικά οι εκτιμήσεις ανέφεραν για 6 εστίες πυρκαγιάς, μετά διαπιστώθηκε ότι ήταν άνω των 7. Η φωτιά ξεκίνησε προφανώς από τα χέρια εμπρηστή από τον ποταμό των Μαντριών σε καλαμιώνα και στην συνέχεια επεκτάθηκε στην Αρχιμανδρίτα έξω από τα σύνορα των Κουκλιών και κατά μήκος του δρόμου Κουκλιών, Ορείτες και Αρχιμανδρίτα, Μούσερε.

Επιπρόσθετα υπογράμμισε πως από ύψος η καμμένη γη μοιάζει με βομβαρδισμένο τοπίο, ενώ εξέφρασε την ικανοποίηση για το γεγονός πως αν και επηρεάστηκε το Αιολικό πάρκο, δεν προκλήθηκαν ζημιές στις ανεμογεννήτριες που υπάρχουν σε αυτό. 

Δειτε Επισης

Μέσα από χίλια μύρια κύματα ψηφίστηκε ο νόμος που επιτρέπει την ταυτοποίηση χρηστών καρτοκινητών
Λήστεψαν έξι γυναίκες μέσα σε μια ημέρα στη Λεμεσό-Συνελήφθησαν δυο 21χρονοι
Ισότητα: Εκτεθειμένοι σε ψευδείς καταγγελίες οι Αστυνομικοί
Χειροπέδες σε 29χρονο για τη μεταφορά μεταναστών στην Κύπρο
Τρέχουν να σβήσουν τις... φωτιές μετά τις πυρκαγιές από βεγγαλικά-Ανάκληση αδειών για χρήση πυροτεχνημάτων
Ανακαλούνται όλες οι άδειες που έχουν εκδοθεί για χρήση πυροτεχνημάτων μετά τη φωτιά που ξέσπασε
Τίθεται σε διαθεσιμότητα ο διευθυντής της Υπηρεσίας Μεταλλείων για τη φωτιά στο Κρατικό Δάσος
Διατάχθηκαν επιχειρήσεις αυξημένων ελέγχων για τις λαμπρατζιές-Έκκληση σε γονείς για να λάβουν μέτρα
Κακοποιούσε σεξουαλικά τις ανήλικες και τους έλεγε είναι αναγκαίο-Η ετυμηγορία του Κακουργιοδικείου για τον προπονητή
Ετοιμότητα ΕΦ για παροχή βοήθειας στην ΕΕ με κάθε δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση κρίσεων στο μέλλον