Τους χωρίζουν με διάταγμα απέλασης για τον Έντζο

Τον περασμένο Ιανουάριο, υπέγραψαν το σύμφωνο συμβίωσης. Αποτέλεσαν το πρώτο ομοφυλόφιλο ζευγάρι που παντρεύτηκε στις φυλακές. Εκεί όπου γνωρίστηκαν, πριν από περίπου πέντε χρόνια, σε μια από τις κοινωνικές δραστηριότητες που διοργάνωσε το σωφρονιστικό ίδρυμα.
 
Ο λόγος για τον Κεβόρκ, αρμενικής καταγωγής που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κύπρο, και τον Ένζο από τη Βραζιλία, τους οποίους ο δρόμος χωρίζει με διάταγμα απέλασης από τον Διευθυντή Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης του Υπουργείου Εσωτερικών, παρά το γεγονός ότι παντρεύτηκαν και περίμεναν να ξεκινήσουν την κοινή ζωή τους, μετά την αποφυλάκιση τους... Μιας και οι δύο κουβαλάνε από μια τραγική ιστορία και περίμεναν χρόνια τη στιγμή που θα ζούσαν ξανά ελεύθεροι και ευτυχισμένοι…

2014: Έξι χρόνια πριν…
Τον Δεκέμβριο του 2014 ο Έντζο συλλαμβάνεται για μεταφορά ναρκωτικών, έναντι αμοιβής πέντε χιλιάδων ευρώ. Χρειαζόταν χρήματα, αφού έμενε στους δρόμους και έτρωγε από τα σκουπίδια, αφού η οικογένεια του τον πέταξε στο δρόμο γιατί ήταν ομοφυλόφιλος. Έτσι, απελπισμένος αλλά και ευάλωτος, αποφάσισε να μεταφέρει τα ναρκωτικά στην Κύπρο.

«Δεν είναι έμπορος ναρκωτικών και χρησιμοποιήθηκε από τους εμπόρους ως βαποράκι ή πιόνι. Δεν ανήκει σε οποιαδήποτε διεθνή και/ή εθνική εγκληματική οργάνωση μεταφοράς και/ή διακίνησης ναρκωτικών ουσιών. Λόγω του ομοφυλοφιλικού σεξουαλικού του προσανατολισμού που άρχισε να εκδηλώνεται από μικρή ηλικία, ο κατηγορούμενος αντιμετώπισε την απόρριψη και τον χλευασμό από το κοινωνικό του περιβάλλον, συνεπεία της διαφορετικότητας του. Υπήρξε θύμα εκμετάλλευσης από επιτήδειους και εμπόρους».
 
Όταν μπήκε στη φυλακή ήταν 26 ετών. Εάν τον ρωτήσεις εάν μετάνιωσε για την πράξη του, θα σου πει ναι, πολύ. Μα την ίδια ώρα θα σου παραδεχθεί πως με αφορμή τη διάπραξη του αδικήματος, βρήκε μια στέγη, τις φυλακές. Βρήκε την αγάπη, βρήκε μια οικογένεια…
 
«Μετάνιωσα πολύ. Ήταν η πρώτη φορά, με εκμεταλλεύτηκαν. Δεν ήξερα, ήθελα χρήματα. Έκανα λάθος. Να σου πω όμως κάτι; Είμαι καλά. Εδώ ένιωσα αγάπη, βρήκα οικογένεια, πήρα δύναμη και εδώ έχω φαγητό…».
 
2015: Ένα χρόνο μετά
Σε ποινή φυλάκισης για υποθέσεις διαρρήξεων και κλοπών, καταδικάζεται το 2015 ο Κεβόρκ. Ένα παιδί που βίωσε και αυτός την εγκατάλειψη. Ένα παιδί που μεγάλωσε και έφθασε στα 33 του χρόνια, μα ποτέ δεν ένιωσε την αγάπη της μητέρας του, ενώ ο πατέρας του απεβίωσε ενόσω ο ίδιος ήταν μικρός. Μεγάλωσε μέσα στην φτώχεια και αντιμετώπιζε τεράστια οικονομικά προβλήματα. Από νεαρή ηλικία άρχισε να εργάζεται σε διάφορες εργασίες για κάλυψη των αναγκών του.
 
Σε ηλικία 15 ετών άρχισε τη χρήση ναρκωτικών, θεωρώντας πως ήταν η διέξοδος του, ενώ ακολούθησαν εγκληματικές ενέργειες με σκοπό να εξασφαλίζει την δόση του. Σε ηλικία 16 ετών, διαπράττει τα πρώτα του αδικήματα και για περίοδο έξι μηνών κρατείτο ως υπόδικος στις φυλακές, ενώ το Δικαστήριο αποφάσισε τελικά όπως του επιβάλει ποινή φυλάκισης με αναστολή.

Το 2004 μετέβη στην Αθήνα, όπου για να εξασφαλίσει χρήματα, αναγκάστηκε να εργαστεί σε οίκο ανοχής για πέντε χρόνια. Σε ηλικία 24 ετών μετέβη με την μεγαλύτερη αδελφή του στην Αγγλία για να εργαστεί και για μια καλύτερη ζωή. Μα τα πράγματα δεν κύλισαν όπως τα ήθελε και επέστρεψε στην Κύπρο, ένα χρόνο αργότερα. 

Το 2011 συλλαμβάνεται από τις Αρχές για κλοπές και διαρρήξεις (σ.σ δεν εργαζόταν λόγω προβλημάτων υγείας και συντηρείτο από κρατικό επίδομα που λάμβανε), ενώ το 2015 καταδικάζεται σε ποινή φυλάκισης 3,5 ετών.
 
2019: Αποφυλακίστηκε αλλά διέπραξε αδίκημα για να επιστρέψει
Τον Αύγουστο του 2019, ο Κεβόρκ αποφυλακίζεται. Μόλις επτά μέρες μετά, συλλαμβάνεται ξανά για κλοπές και διαρρήξεις και οδηγείται ξανά ενώπιον της Δικαιοσύνης. Ο Κεβόρκ παραδέχθηκε πως διέπραξε νέα αδικήματα, ώστε να επιστρέψει στις φυλακές.

Σύμφωνα με τα όσα καταγράφονται στην απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, ο 33χρονος έδρασε μόνος του και δη χωρίς υποκίνηση ή ως αποτέλεσμα εκμετάλλευσης από τρίτους, καθώς αυτό που αναζητούσε ήταν μια νέα καταδίκη για να επιστρέψει πίσω στις Κεντρικές Φυλακές. Εκεί, που όπως εξιστόρησε, βρήκε την αγάπη που δεν είχε και δεν γνώρισε στον «έξω» κόσμο.

Η καταδίκη του νεαρού στις Κεντρικές Φυλακές, σηματοδότησε μια νέα αρχή στη ζωή του. Ο νεαρός εντάχθηκε σε πρόγραμμα απεξάρτησης και κατάφερε να μείνει μακριά από τα ναρκωτικά, ενώ όπως είπε, η επιθυμία του ήταν να επιστρέψει στο σωφρονιστικό ίδρυμα όπου τυγχάνει υποστήριξης, καθώς εκεί γνώρισε και τον σύντροφο του, με τον οποίο προτίθεται να συνάψει σύμφωνο συμβίωσης.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση, διέπραξε τα αδικήματα μέσα σε ένα 24ωρο και πρόθεση του δεν ήταν να χρησιμοποιήσει βία ή να υπάρξει εκφοβισμός, και πράγματι, κατά τη διάρκεια της δράσης του, δεν συνάντησε οποιοδήποτε πρόσωπο.

«Ο κατηγορούμενος δεν φαίνεται να προγραμμάτισε ή οργανώθηκε ιδιαίτερα για την πράξη του, είχε πλήρη συναίσθηση του τι έπραττε – εφόσον, όπως ανέφερε στο Δικαστήριο, γνώριζε ότι με τις πράξεις του θα κατέληγε στη φυλακή, και ότι αυτός ήταν ο σκοπός και η επιδίωξη του {…} Επιδίωξη του ήταν, όπως υποστήριξε εξ΄ υπαρχής, να δημιουργούσε για αυτόν δεδομένα, ώστε να τιμωρηθεί με φυλάκιση».
 
2020: Γάμος και απέλαση
Τελικά, ο Κεβόρκ και ο Ένζτο, παντρεύτηκαν τον περασμένο Ιανουάριο με σύμφωνο συμβίωσης, αφού είχαν εκφράσει την επιθυμία τους και ακολουθήθηκαν οι ενδεδειγμένες διαδικασίες.

Έξι μήνες μετά, και συγκεκριμένα αυτή την εβδομάδα, ο Έντζο αποφυλακίζεται. Περίμενε πως θα παραμείνει στην Κύπρο, όπου του προτάθηκε και εργασία, ώστε να αρχίσει μια νέα ζωή, αφού η επιστροφή του στην χώρα του, θα τον οδηγούσε και πάλι σε αδιέξοδο, αφού δεν έχει κανένα.

Ωστόσο, εναντίον του Έντζο εκδόθηκε διάταγμα απέλασης και μεταφέρθηκε στην Μενόγεια για να επιστραφεί στην χώρα του, παρά το γεγονός ότι παντρεύτηκε Κύπριο πολίτη, τον άνθρωπο με τον οποίο θέλει να ζήσει.
 
Για το όλο ζήτημα ενημερώθηκε ο Σύμβουλος του Προέδρου της Δημοκρατίας για θέματα Πολυπολιτισμικότητας, Αποδοχής και Σεβασμού στην διαφορετικότητα, Κώστας Γαβριηλίδης, ενώ ο Ένζο απευθύνει έκκληση στον υπουργό Εσωτερικών, όπως ακυρωθεί το σχετικό διάταγμα απέλασης του.    

Ο Χάρτης των θεμελιωδών δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Στο μεταξύ, για το εν λόγω θέμα, υπάρχει ευρωπαϊκή και διεθνής νομοθεσία, η οποία διασφαλίζει πως «δεν επιτρέπεται να υπάρξει επέμβασης δημοσίας αρχής εν τη ασκήσει του δικαιώματος τούτου, εκτός εάν η επέμβασης αύτη προβλέπεται υπό του νόμου και αποτελεί μέτρον το οποίον, εις μίαν δημοκρατική κοινωνία, είναι αναγκαίο δια την εθνική ασφάλειαν, τη δημοσία ασφάλεια, την οικονομική ευημερία της χώρας, την προάσπιση της τάξεως και την πρόληψη ποινικών παραβάσεων, την προστασία της υγείας ή της ηθικής, ή την προστασία των δικαιωμάτων και ελευθεριών άλλων».
 
Παράλληλα, υποδεικνύει πως «κανείς δεν επιτρέπεται να υποστεί αυθαίρετες επεμβάσεις στην ιδιωτική του ζωή, την οικογένεια, την κατοικία ή την αλληλογραφία του, ούτε προσβολές της τιμής και της υπόληψής του. Κάθε άτομο έχει το δικαίωμα να τον προστατεύουν οι νόμοι από επεμβάσεις και προσβολές αυτού του είδους».
Στα ίδια πλαίσια είναι και η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προάσπιση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και των Θεμελιωδών Ελευθεριών που διασφαλίζει το δικαίωμα του σεβασμού της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής, όπως και η Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
 
 

Δειτε Επισης

Ξάφριζε δωμάτια του ξενοδοχείου που εργαζόταν-Χειροπέδες σε 30χρονο, επιτέθηκε σε αστυνομικούς
Ένορκες δηλώσεις πολιτών για τις €807.000 στον μονάχο-Ολοκληρώθηκαν δύο από τις διερευνώμενες υποθέσεις
Απορρίφθηκε αίτηση Γενικού Εισαγγελέα σε απόφαση απαλλοτρίωσης γης
Τουρίστες βγήκαν για περίπατο και βρήκαν σε σακούλα εκατοντάδες κροτίδες
Έφυγε… κύριος ως επισκέπτης από τις Κεντρικές ο δραπέτης-Έτσι τους πήρε στον ύπνο
Υπόδικος για υπόθεση εισαγωγής μεθαμφεταμίνης ο δραπέτης των Κεντρικών-Ερωτήματα για το πώς ξέφυγε όλων των μελών
Aπέδρασε κρατούμενος από τις Κεντρικές Φυλακές
Πληρώνει τελικά επιπλέον τόκους €4.220.000 με απόφαση Δικαστηρίου η ΚΔ για ακίνητο στη Λάρνακα
Νέα διαδικασία στο Δικαστήριο για την υπόθεση της Ευδοκίας Λοΐζου-Δεν καταβάλλει τις αποζημιώσεις το ΡΙΚ
Ανακοινώθηκαν στατιστικά για τις προσφυγές του Διοικητικού Δικαστηρίου