Γέμισε η πτέρυγα σεξουαλικά αδικοπραγούντων-Τετραπλασιάστηκαν οι παιδεραστές

Ασφυκτικά γεμάτη είναι η πτέρυγα με τους σεξουαλικά αδικοπραγούντες των Κεντρικών Φυλακών, γεγονός που δείχνει το μέγεθος του προβλήματος, αφού όπως διαπιστώνεται, τέτοιας φύσεως αδικήματα έχουν καταντήσει μάστιγα και αυξάνονται όλο και περισσότερο, καθώς μειώνονται τα ταμπού και τα θύματα πλέον σπάνε τη σιωπή τους.

Αυτή τη στιγμή, στη συγκεκριμένη πτέρυγα κρατούνται περίπου 79 άτομα, ενώ ο αριθμός των σεξουαλικά αδικοπραγούντων κατά των ανηλίκων στη φυλακή, είναι ο τετραπλάσιος σχεδόν αριθμός από τον αριθμό των σεξουαλικά αδικοπραγούντων κατά των ενηλίκων, και ειδικότερα κατά των γυναικών.

Σε δηλώσεις της στον REPORTER, η Διευθύντρια των Κεντρικών Φυλακών, Άννα Αριστοτέλους, ανέφερε ότι «οι σεξουαλικά αδικοπραγούντες κατά των ανηλίκων στο παρελθόν σε αντίθεση με τους παραπτωματίες για σεξουαλικά αδικήματα κατά των ενηλίκων και ειδικότερα κατά των γυναικών, ήταν λιγότεροι σε αριθμό στη φυλακή, καθότι δεν ήταν ευαισθητοποιημένος ο κόσμος για το θέμα, και τα θύματα δεν είχαν την κατάλληλη στήριξη, με αποτέλεσμα να επιλέγουν τη σιωπή», προσθέτοντας πως σήμερα με την ευαισθητοποίηση του κόσμου επί του θέματος, καθώς και την εκπαίδευση των αρχών επιβολής του νόμου, «οι καταγγελίες για τα σεξουαλικά αδικήματα κατά των ανηλίκων έχουν αυξηθεί, και ο αριθμός των σεξουαλικά αδικοπραγούντων κατά των ανηλίκων στη φυλακή, είναι ο τετραπλάσιος σχεδόν αριθμός από τον αριθμό των σεξουαλικά αδικοπραγούντων κατά των ενηλίκων, και ειδικότερα κατά των γυναικών».

Την ίδια ώρα, αξιοσημείωτο είναι και το στοιχείο της αυξητικής τάσης της διάπραξης τέτοιων αδικημάτων από Κύπριους, αφού, σύμφωνα με την κ. Αριστοτέλους, το 2015, το 60% του πληθυσμού αυτού ήταν Κύπριοι και το 40% αλλοδαποί, ενώ σήμερα οι Κύπριοι αποτελούν σχεδόν το 70% (69.6%).

Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία, το 2017, έγιναν 138 καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών και το 2018, 165 καταγγελίες. Το 2016 οι καταγγελίες ξεπέρασαν και πάλι τις εκατό, ενώ τα προηγούμενα χρόνια κυμαίνονταν από 30-70. Αριθμοί που δείχνουν την αυξητική τάση  που καταγράφεται σε τέτοιους είδους αδικήματα, όπου στις περισσότερες υποθέσεις, θύματα και θύτες είναι από το ίδιο οικογενειακό περιβάλλον.  

Ως άγραφος νόμος στις φυλακές, ανά το παγκόσμιο, αποτελεί η κακομεταχείριση, από άλλους φυλακισμένους, ατόμων που διέπραξαν σεξουαλικά αδικήματα σε βάρος ανήλικων παιδιών. Φαινόμενα τα οποία παρατηρούνταν στο παρελθόν και στην Κύπρο, τα οποία όμως εξαλείφθηκαν μετά την απόφαση της παρούσας Διεύθυνσης των Φυλακών, να δημιουργήσει πτέρυγα στην οποία θα κρατούνται μόνο όσοι καταδικάζονται για σεξουαλικά αδικήματα.     

Όπως ανέφερε η κ. Αριστοτέλους, «στη φυλακή μας, όπως και σε κάθε φυλακή στον κόσμο, οι σεξουαλικά αδικοπραγούντες και ειδικότερα αυτοί που διαπράττουν σεξουαλικά αδικήματα κατά των ανηλίκων, βίωναν καθημερινά προβλήματα όπως βία με σοβαρούς ξυλοδαρμούς εναντίον τους. Μάλιστα κάποιοι από αυτούς που απελπίζονταν αυτοτραυματίζονταν ή κατέφευγαν στις απόπειρες αυτοκτονίας, ή ήταν απομονωμένοι στο κελί τους για 23 ώρες, χωρίς πρόσβαση στο σχολείο, εργασία, αθλητικές ή άλλες δραστηριότητες, είτε από φόβο των ιδίων, είτε για προστασία τους σε σχέση με μέτρα που λαμβάνονταν για διαφύλαξη της σωματικής τους ακεραιότητας».

Προς εξάλειψη των επεισοδίων βίας εναντίον των συγκεκριμένων κρατουμένων, αλλά και για την κατάλληλη διαχείριση του φαινόμενου, οι καταδικασθέντες για αδικήματα κατά ανηλίκων, όπως ανέφερε η κ. Αριστοτέλους, μετακινήθηκαν σε μία πτέρυγα, εφαρμόζοντας άλλα προγράμματα στοχευμένα για αυτή την ομάδα κρατουμένων, χωρίς να παραβιάζονται τα δικαιώματά τους.

«Με αυτό τον τρόπο εξαλείψαμε τα επεισόδια βίας εναντίον της ομάδας αυτής από τους υπόλοιπους κρατούμενους, με στόχο το σωφρονισμό και αναμόρφωσή τους, με σκοπό τη μείωση των κινδύνων για το κοινό κατά το δυνατό», ανέφερε η κ. Αριστοτέλους.

Παράλληλα, η Διευθύντρια των Κεντρικών Φυλακών, επισήμανε πως αρκετές ήταν και οι συστάσεις που υπήρξαν από την Επίτροπο Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, για την ενδοτμηματική βία εναντίον της συγκεκριμένης ομάδας κρατουμένων, «με αποτέλεσμα να δημιουργούνται δυσλειτουργίες στην ομαλή λειτουργία των Φυλακών, στην ασφάλεια, πειθαρχία και τάξη στις Φυλακές, με αυξημένους κινδύνους και για το προσωπικό που καθημερινά είχε να αντιμετωπίσει την καταστολή τέτοιων επεισοδίων».   
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Χειροπέδες σε 40χρονο για εμπρησμό οχήματος στην Αραδίππου
Παρανάλωμα του πυρός δύο οχήματα ζεύγους-Καταστράφηκαν ολοσχερώς
Τους ανέκοψαν για έλεγχο και τους τσάκωσαν με πέντε κιλά κάνναβη-Χειροπέδες σε δύο (pics)
Το μπαλάκι στο Εφετείο για αναστολή ποινής στον 82χρονο παππού-Τα νέα δεδομένα και τα σενάρια
Ορόσημο η 10η Μαΐου για ένα ασήκωτο Γολγοθά 19 χρόνων... Ο επίλογος της αρχής του τέλους
Συνελήφθη στα κατεχόμενα άτομο για «παραβίαση ιδιωτικής ζωής»
Μεγαλώνει ο κύκλος των συλλήψεων για τις πλαστές άδειες οδήγησης αλλά και διαμονής στην ΚΔ
Ανοικτή επιστολή από τη μητέρα της αδικοχαμένης Μαριλένας-«Έκλαψα περισσότερο από κάθε άλλη μέρα για την κόρη μου»
Στις 18 Απριλίου απαντά η 47χρονη σε κατηγορίες για κλοπές μέσω καρτών paysafe
Συνελήφθη 16χρονος που οδηγούσε κλοπιμαία μοτοσικλέτα υπό την επήρεια ναρκωτικών