Τρίτη 27 Οκτ, 2020 | Επικοινωνία
trans gif

Η προτεραιότητα Γιολίτη και η έκκληση προς τη Βουλή για τις ποινές τροχαίων παραβάσεων

  24/07/2020 12:33
Η προτεραιότητα Γιολίτη και η έκκληση προς τη Βουλή για τις ποινές τροχαίων παραβάσεων

Η προτεραιότητα Γιολίτη και η έκκληση προς τη Βουλή για τις ποινές τροχαίων παραβάσεων

  24/07/2020 12:33
Για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την αποφυγή περαιτέρω οδικών συγκρούσεων, ενόψει και της καλοκαιρινής περιόδου, συζήτησαν η Υπουργός Δικαιοσύνης, Έμιλυ Γιολίτη, ο Αρχηγός της Αστυνομίας, Στέλιος Παπαθεοδώρου και ο Διευθυντής της Τροχαίας.

«Με τον Αρχηγό της Αστυνομίας, τον Διευθυντή της Τροχαίας και την ομάδα τους είχαμε μία εποικοδομητική συζήτηση, ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου, για την κοινή μας προσπάθεια όσον αφορά την βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την αποφυγή περαιτέρω οδικών συγκρούσεων.

Όπως ανέφερε η Έμιλυ Γιολίτη «το θέμα της οδικής ασφάλειας βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητες, τόσο εμένα προσωπικά, όσο και του Υπουργείου μου. Αυτό, όμως δεν είναι αρκετό, χρειάζεται μια ευρεία κοινωνική συμμαχία. Με ατομική αλλά και συλλογική υπευθυνότητα. Πριν από τις ποινές, πριν από την κατάσταση του οδικού δικτύου, πριν από την αστυνόμευση, σημαντική είναι η συμπεριφορά του κάθε ενός από εμάς, η συμπεριφορά μας ενώ οδηγούμε, η επιλογή μας αν θα οδηγήσουμε αμυντικά ή επιθετικά, αν θα δώσουμε προτεραιότητα και αν θα έχουμε λίγο περισσότερη υπομονή με τον ηλικιωμένο πεζό στην διάβαση, με τον ποδηλάτη, με τον μαθητευόμενο οδηγό. Θα μπορούσε όλοι αυτοί να είναι η γιαγιά μας, το παιδί μας, ο φίλος μας».

Παράλληλα τόνισε ότι «η προσωπική υπευθυνότητα δεν απαλλάσσει, βέβαια, την Πολιτεία από τις ευθύνες της. Είναι αναγκαίο και θα έχουμε περισσότερη αστυνόμευση και πιο έντονη παρουσία των μελών της Δύναμης στους δρόμους. Είναι αναγκαίο και θα έχουμε αυστηρότερες ποινές. Είναι αναγκαίο και θα βελτιώσουμε το οδικό δίκτυο, σε συνεχή συνεννόηση, βέβαια, και με τον Υπουργό Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων. Χρειάζονται αθροιστικά όλες μαζί οι δράσεις. Ο πιο πολύτιμος μας σύμμαχος σε αυτή την μάχη είναι ο κάθε πολίτης αυτού του κράτους και η υπευθυνότητα που θα επιδείξει στον δρόμο. Δεν πρέπει να χάσουμε άλλους συνανθρώπους μας τόσο άδικα. Ήδη από τις αρχές του 2020 χάσαμε είκοσι τρεις συνανθρώπους μας από οδικές συγκρούσεις».

Για τις ποινές η Υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε «θα πρέπει να είναι αποτρεπτικές και οφείλουν να είναι αυστηρές όταν πρέπει. Και απευθύνω έκκληση στη Βουλή να ψηφίσει τα νομοσχέδια που αφορούν την αύξηση των ποινών για τροχαίες παραβάσεις το συντομότερο δυνατόν. Στην οδική συμπεριφορά οφείλουμε, ωστόσο, να κάνουμε τις ποινές και εκπαιδευτικές. Θα ήθελα να δω τους παραβάτες που δυστυχώς τους σημάδεψε μια σύγκρουση να μοιράζονται με μαθητές το παράδειγμά τους προς αποφυγή. Θα ήθελα να δω οδηγούς που καταδικάστηκαν για αλόγιστη οδική συμπεριφορά να βοηθούν τα παιδιά κάθε πρωί και μεσημέρι να περνούν τις διαβάσεις των σχολείων τους. Θα ήθελα να τους δω να εκτελούν κοινοτική εργασία σε πάρκα των δήμων ή στο οδικό δίκτυο».

«Μέρος της όλης προσπάθειας και επίσης πολύ σημαντικό είναι η δραστική αντιμετώπιση της παράνομης στάθμευσης σε χώρους αναπήρων και σε πεζοδρόμια. Το θέμα συζητήθηκε με τον Αρχηγό της Αστυνομίας και οι έλεγχοι θα εντατικοποιηθούν.  Επίσης, θα ζητηθεί η συνεισφορά των Δήμων στην όλη προσπάθεια για από κοινού εκστρατείες με την Αστυνομία και επέκταση των εξουσιών των δημοτικών και κοινοτικών τροχονόμων για τη ρύθμιση, εξωδίκως, περισσότερων τροχαίων παραβάσεων. Δεν έχουμε άλλο χρόνο να χάσουμε. Οι εξαγγελλίες πρέπει να γίνουν πλέον πράξεις. Είναι η ώρα της δράσης. Απαιτείται συστράτευση της Πολιτείας και των πολιτών. Μας αφορά όλους. Και είναι προσωπικό στοίχημα και έγνοια μου, καθώς και του Υπουργείου μου, αλλά και για την κάθε οικογένεια σε αυτή τη χώρα να μην θρηνούμε συμπολίτες μας από τροχαίες συγκρούσεις.

Επ’ ευκαιρίας καλωσορίζω στην ομάδα μου στο Υπουργείο, τον Τζέισον Σενέκκη. Για όσους δεν τον γνωρίζετε, διακρίνεται για την έγνοια και ευαισθησία του σε θέματα οδικής συμπεριφοράς. Χρειαζόμαστε και χρειάζομαι την κριτική του ματιά και άποψη. Όπως είπα και στην αρχή δεν μας περισσεύει κανείς», κατέληξε η Έμιλυ Γιολίτη καλωσορίζοντας τον Τζέισον Σενέκκη στο Υπουργείο.
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας