Αποκαλύψεων συνέχεια στην απάτη 375 χιλιάδων στην ΑνΑΔ-Βρήκαν ποινικά αδικήματα

Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις για το διαφαινόμενο σκάνδαλο που έχει σχέση με διασπάθιση εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ δημόσιου χρήματος, με φόντο εκπαιδευτικά σεμινάρια του Συνδέσμου Αδειούχων Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων Κύπρου, που διοργανώθηκαν μέσω της ΑνΑΔ. Την καταγγελία έκανε με επιστολή του το ΚΕΒΕ, τόσο στην υπουργό Εργασίας που ζήτησε έκθεση γεγονότων, όσο και στο Δ.Σ της ΑνΑΔ.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σκάνδαλο με απάτη και ατασθαλίες ύψους €375,000 στην ΑνΑΔ-Ζήτησε έκθεση η Ζέτα

Σύμφωνα με αυτήν, ο ΣΕΗΚ φέρεται να έχει διοργανώσει επιχορηγούμενα εκπαιδευτικά σεμινάρια μέσω των οποίων έγινε διασπάθιση δημόσιου χρήματος, συνολικού ύψους 375,500 ευρώ. Μετά την έντονη αντίδραση του ΚΕΒΕ, το Δ.Σ της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού, ζήτησε από τους νομικούς του συμβούλους να γνωματεύσουν κατά πόσον έχουν διαπραχθεί ποινικά αδικήματα από τον ΣΕΗΚ και κατά πόσον μπορεί να έρθει σε συμβιβασμό μαζί του. 

Οι γνωματεύσεις των νομικών συμβούλων της Αρχής, τις οποίες κατέχει ο REPORTER, συμφωνούν με την άποψη του ΚΕΒΕ, αφού εντόπισαν πιθανά ποινικά αδικήματα. Καλούν, μάλιστα την ΑνΑΔ να κινήσει τις διαδικασίες ανάκτησης των οφειλόμενων χρημάτων.

Προσπάθεια καταδολίευσης
Στις 15 Ιουλίου του 2020, με επιστολή της προς τον Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή του Δ.Σ της ΑνΑΔ, Γιάννη Μουρουζίδη, η νομικός Μαρία Σπανού Αναστασίου ξεκαθάρισε πως η ΑνΑΔ, δεν πρέπει να αποδεχθεί συμβιβαστική πρόταση με τον ΣΕΗΚ, όπως αρχικά είχε αποφασίσει.

«Ο σύνδεσμος εξέδωσε τιμολόγια και αποδείξεις στο όνομα εργοδοτών και τα υπέβαλε στην Αρχή παρουσιάζοντας τους εργοδότες αυτούς, ως έχοντες καταβάλει το μέρος των δαπανών κατάρτισης που έπρεπε να επωμιστούν για να δικαιούνται επιχορήγησης, ενώ αυτοί δεν το είχαν καταβάλει ή το κατέβαλαν αλλά τους επιστράφηκε από το σύνδεσμο πριν υποβληθεί το αίτημα για καταβολή χορηγήματος», υποδεικνύεται στην επιστολή/γνωμάτευση.
 

Όπως αναφέρεται, ενώ αρχικά ο σύνδεσμος υποστήριξε ότι τηρεί και εφαρμόζει όλες τις διαδικασίες που ορίζει ο οδηγός, αργότερα με επιστολή του αναγνώρισε ότι δεν εισέπραξε το 20% του κόστους που βαραίνει τους εργοδότες, παρουσιάζοντάς το ως δική του επιχορήγηση προς αυτούς. Η Αρχή διεξήγαγε έλεγχο, όπως αναγράφεται και διαπίστωσε πως, «ορισμένες από αυτές τις επιχειρήσεις, μάλιστα, δήλωσαν γραπτώς ότι δεν επωμίσθηκαν το κόστος συμμετοχής που τους αναλογεί, ενώ είχαν υποβληθεί στοιχεία πληρωμής του εν λόγω κόστους από το Σύνδεσμο προς την Αρχή».
 
Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα η νομική σύμβουλος αναφέρει πως εντοπίζει ποινικά αδικήματα και ότι η άποψή της είναι πως «στη βάση των δεδομένων που τέθηκαν ενώπιόν μας υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι υπήρξε προσπάθεια καταδολίευσης».

Σημειώνει δε πως ενδεχομένως να υπάρχει και ένα επιπρόσθετο ποινικό αδίκημα, θεωρώντας ως ψευδή την αρχική δήλωση του συνδέσμου πως τηρεί και εφαρμόζει όλες τις διαδικασίες, αφού ήταν όρος η καταβολή του 20% του κόστους του προγράμματος κατάρτισης από τους εργοδότες.
 

«Θα βρεθεί κατηγορούμενη η ΑνΑΔ»
Δύο ημέρες αργότερα, στις 17 Ιουλίου με νέα γνωμάτευση η νομική Σύμβουλος της ΑνΑΔ, ξεκαθάρισε ξανά πως δεν πρέπει η ΑνΑΔ να αποδεχθεί συμβιβαστική πρόταση με το Σύνδεσμο.  

«Η αποδοχή της συμβιβαστικής πρότασης συνεπάγεται την καταβολή προς τον Σύνδεσμο ενός ποσού ύψους 100,000 ευρώ από τα 171,501 ευρώ, που ο ίδιος διεκδικεί από την ΑνΑΔ και τον συμψηφισμό του υπολοίπου με την οφειλή του Συνδέσμου προς την ΑνΑΔ», αναφέρεται στην γνωμάτευση.

 
Κάτι τέτοιο σύμφωνα με τους νομικούς συμβούλους έρχεται σε αντίθεση με τις προϋποθέσεις καταβολής χορηγήματος, που προνοεί την έκδοσή τους «σύμφωνα με τις απαιτήσεις του περί Φόρου Προστιθέμενης Αξίας και της Περί Φόρου Εισοδήματος νομοθεσίας».

Επιπρόσθετα αναφέρεται πως η ΑΝΑΔ ως κρατικός οργανισμός επιβάλλεται να τηρεί «σύστημα εσωτερικού ελέγχου το οποίο αποσκοπεί μεταξύ άλλων στη πρόληψη, εντοπισμό και επίλυση φαινομένων απάτης και παρατυπιών».

Και καλεί την Αρχή να προβεί σε διερεύνηση όλων των προγραμμάτων του συνδέσμου από 2015-2018, υπενθυμίζοντας πως σύμφωνα με τη νομοθεσία δεν επιτρέπεται η «διαγραφή οφειλόμενων προς τους οικονομικούς φορείς ποσών».
 
Μάλιστα, καλείται η ΑνΑΔ να δρομολογήσει διαδικασία επιστροφής των οφειλόμενων προς αυτήν ποσών, για να μην κινδυνεύσει να κατηγορηθεί.

«Με αποδοχή της εφαρμογής “Σταθερού Ποσοστού Οικονομικής Διόρθωσης” ύψους 54.6% ως εισηγείται ο Σύνδεσμος η ΑνΑΔ δεν ανταποκρίνεται, κατά την άποψή μου στην υποχρέωσή της προς πλήρη διερεύνηση του προβλήματος που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο επιχορήγησης των πιο πάνω προγραμμάτων, έτσι ώστε να διεκδικεί επιστροφή όλων των ποσών που οφείλει και ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπη με την κατηγορία διασπάθισης δημόσιου χρήματος», προειδοποιείται η Αρχή.
 
Αύριο το Δ.Σ της ΑΝΑΔ συνεδριάζει για να εξετάσει τις γνωματεύσεις των νομικών τις συμβούλων και δεν αποκλείεται να προβεί σε καταγγελία στην Αστυνομία.

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Ορειβάτες στην Κίνα κόλλησαν σε γκρεμό για περισσότερο από μία ώρα λόγω συνωστισμού-Απίστευτη εικόνα
Στο Κάιρο οι διαμεσολαβητές της Χαμάς-«Αν συνεχιστεί η επίθεση του Ισραήλ δεν θα υπάρξει συμφωνία»
Τύπος ισχυρίζεται ότι τρώει κάθε μέρα πίτσα τα τελευταία έξι χρόνια-«Νιώθω υγιής»
Λευκός Οίκος: Ελπίζουμε πως πολύ σύντομα θα επιτευχθεί μια τελική συμφωνία για εκεχειρία στη Γάζα
Η φύση έχει τις λύσεις-Ουρακοτάγκος θεράπευσε τραύμα φτιάχνοντας αλοιφή με ιαματικό φυτό
«Χωρίς πρόοδο στο θέμα των ομήρων η επιχείρηση στη Γάζα θα ενταθεί»-Προειδοποιεί ο ΥΠΑΜ του Ισραήλ
Ο Τζον Σουίνι που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας της Σκωτίας αναλαμβάνει την πρωθυπουργία
Σε ισχύ οι νέοι κανόνες της ΕΕ για ανεξαρτησία και πολυφωνία των ΜΜΕ
Μέσα στο χλιδάτο παλάτι του Πούτιν με κρυφή κάμερα-Το ανακαίνισε, έχτισε εκκλησία με δικό του θρόνο