Πράματα και θάματα σε κατασκηνώσεις-Εξευτελισμός, βία και συνθήκες Μεσαίωνα

Κόλαφος είναι η έκθεση της Επιτρόπου Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού, όσον αφορά στον τρόπο λειτουργίας των κατασκηνώσεων, με τα ευρήματά της να προκαλούν έκπληξη.
 
Η Δέσπω Μιχαηλίδου ετοίμασε την σχετική έκθεση μετά από τρεις καταγγελίες γονέων, που έγιναν στο ΤΑΕ Πάφου, για άσκηση βίας εναντίον των παιδιών τους, ηλικίας 13 ετών, από υπεύθυνο κατασκήνωσης της Μητρόπολης Πάφου, το καλοκαίρι του 2017.
 
Στην πολυσέλιδη έκθεσή της αναφέρει ότι διαπράχθηκαν αδικήματα που αφορούσαν σκληρή, απάνθρωπη ή εξευτελιστική μεταχείριση ή τιμωρία, ενώ διαπιστώνει απουσία μέτρων για την προστασία των παιδιών. Παράλληλα, θεωρεί ότι πρέπει να θεσπιστεί νομοθεσία, στην οποία να υπάγονται σε αυτή οι κατασκηνώσεις.
 
Στην έκθεση, η κ. Μιχαηλίδου τονίζει ότι ο αρχηγός είχε άγνοια για τη βία που υφίστανται τα παιδιά που έκαναν την καταγγελία, από τον ανήλικο βοηθό ομαδάρχη. Αυτό φανερώνει την απουσία, στην εν λόγω κατασκήνωση, ενός κατάλληλου και φιλικού προς τα παιδιά μηχανισμού υποβολής παραπόνου.  
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: H Επίτροπος Μιχαηλίδου ψέγει την απουσία νομοθετικού πλαισίου για λειτουργία κατασκηνώσεων
 
Οι καταγγελίες για την Μητρόπολη Πάφου
Σύμφωνα με την πληροφόρηση που έλαβε η Επίτροπος Προστασίας του Παιδιού από τον Γενικό Διευθυντή Υπουργείου Δικαιοσύνης, με επιστολές ημερομηνίας 1/9/2017 και 20/8/2018, το Τμήμα Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων (ΤΑΕ) Πάφου, διερεύνησε υπόθεση εναντίον ανήλικου προσώπου που τελούσε καθήκοντα βοηθού ομαδάρχη σε κατασκήνωση της Μητρόπολης Πάφου μεταξύ των ημερομηνιών 6/7/2017- 11/7/2017, που αφορά στα αδικήματα της σκληρής, απάνθρωπης ή εξευτελιστικής μεταχείρισης ή τιμωρίας και επίθεσης με πρόκληση πραγματικής σωματικής βλάβης, που διαπράχθηκαν σε κατασκήνωση, κατόπιν καταγγελίας τεσσάρων ανήλικων προσώπων που έλαβαν μέρος σε αυτή. Σε συνέχεια συμπλήρωσης του σχετικού ποινικού φακέλου και των απαιτούμενων εξετάσεων, αποφασίστηκε από το Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας η ποινική δίωξη του ανήλικου βοηθού ομαδάρχη.

Οι ΥΚΕ, στην απαντητική τους επιστολή, ημερομηνίας 19/10/2017, αναφέρουν ότι ενημερώθηκαν για τις καταγγελίες των παιδιών στις 13/7/2017 από την Αστυνομία, και παρέστησαν στις οπτικογραφημένες καταθέσεις των παιδιών.
 
Σύμφωνα με την επιστολή του Μητροπολίτη Πάφου ημερομηνίας 2/5/2018, τα προσόντα που απαιτούνται για την επιλογή υπεύθυνου των κατασκηνώσεων (Αρχηγού) είναι: η ιδιότητα του κληρικού, ήθος, πτυχίο Θεολογίας (το οποίο περιλαμβάνει μαθήματα Παιδαγωγικών), και συνήθως να είναι έγγαμος με παιδιά. Τα δε κριτήρια επιλογής υπεύθυνων ομάδων (Ομαδαρχών) είναι: νεαρή ηλικία, ιδιότητα του ως εκπαιδευτικού ή φοιτητή ή πτυχιούχου ιατρικής, θεολογίας και άλλων κλάδων και η παροχή βοήθειας στο ποιμαντικό έργο της Μητρόπολης στον τομέα της νεότητας σε εθελοντική βάση.
 
Σε ό,τι αφορά το ερώτημα για την ύπαρξη ή όχι άλλων παρόμοιων παραπόνων για τον υπεύθυνο κατασκήνωσης, διευκρινίζεται στην απάντηση του Μητροπολίτη ότι, οι καταγγελίες που έγιναν δεν αφορούσαν τον υπεύθυνο της κατασκήνωσης ή κάποιο ομαδάρχη, αλλά το βοηθό ομαδάρχη που ήταν ανήλικο παιδί που βοηθούσε τον ομαδάρχη των παιδιών που έκαναν την καταγγελία. Σύμφωνα με τον Μητροπολίτη, ποτέ δεν υπήρξαν παρόμοιας φύσεως παράπονα για οποιονδήποτε υπεύθυνο κατασκήνωσης, ομαδάρχη ή άλλο βοηθό στην κατασκήνωση.
 
Σύμφωνα πάντοτε με τα λεγόμενα του Μητροπολίτη, ο εκάστοτε ομαδάρχης, ως υπεύθυνος για την ομάδα των παραπονούμενων παιδιών, ήταν ενήλικας φοιτητής των Επιστημών Φυσικής Αγωγής. Σε ότι αφορά τον υπεύθυνο της κατασκήνωσης (Αρχηγό) αναφέρεται ότι:  «Ο υπεύθυνος της κατασκήνωσης (Αρχηγός), ο οποίος καθημερινά περιόδευε τους θαλάμους και μιλούσε με τα παιδιά και τα ρωτούσε αν αντιμετώπιζαν οποιοδήποτε πρόβλημα, εξεπλάγη όταν πληροφορήθηκε ότι δύο παιδιά προέβησαν σε καταγγελία μετά τη λήξη της κατασκηνωτικής περιόδου, αφού, κατά τη διάρκεια της κατασκήνωσης, ουδέποτε του έκαναν οποιαδήποτε καταγγελία ή παράπονο ότι ασκείτο πάνω τους βία από οποιονδήποτε. Επίσης, μας φαίνεται παράξενο γιατί αυτά τα παιδιά δεν είχαν ειδοποιήσει τους δικούς τους, αφού καθημερινά μιλούσαν μαζί τους μέσω του κινητού τους τηλεφώνου και δεν είχαν ζητήσει να αποχωρήσουν από την κατασκήνωση νωρίτερα, αλλά παρέμειναν μέχρι το τέλος της κατασκηνωτικής περιόδου».
 
Αναφέρονται δε, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα: «Εμείς αναμένουμε από τα παιδιά να είναι συνεργάσιμα και να σέβονται τον εαυτό τους αλλά και τα άλλα παιδιά. Πολλές φορές παραβλέπουμε τις αταξίες τους και είμαστε πολύ ανεκτικοί. Εδώ πρέπει να σας αναφέρουμε ως παράδειγμα ότι τα παιδιά που έκαναν την καταγγελία δεν είχαν την καλύτερη συμπεριφορά, διότι έβριζαν, χειρονομούσαν και γενικά δημιουργούσαν πρόβλημα στο θάλαμό τους. Εντούτοις, ο υπεύθυνος της κατασκήνωσης (Αρχηγός) τα ανέχτηκε με πολλή επιείκεια μέχρι το τέλος της κατασκηνωτικής περιόδου».

Για το ερώτημα αναφορικά με τα μέτρα προστασίας και ασφάλειας των παιδιών που λαμβάνονται για τα παιδιά στην εν λόγω κατασκήνωση, αναφέρεται ότι η Ιερά Μητρόπολη Πάφου ξόδεψε περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ για τη ριζική ανακαίνιση των εγκαταστάσεων της κατασκήνωσης.
 
Οι καταγγελίες ενώπιον της Επιτρόπου
Το πρώτο παράπονο υποβλήθηκε από τρία πρόσωπα to 2018, σχετικά με την αδυναμία  εντοπισμού του αρμόδιου φορέα διερεύνησης καταγγελιών για την ακαταλληλότητα εγκαταστάσεων, υπηρεσιών, προγράμματος και προσωπικού για την ασφάλεια και υγεία των παιδιών που έλαβαν μέρος σε συγκεκριμένη κατασκήνωση  που διοργάνωσε σχολή ιππασίας από τις 24/6/2018- 1/7/2018.

Εν τη απουσία θεσμικού Νόμου και Φορέα ελέγχου των παιδικών κατασκηνώσεων, καμία Υπηρεσία δεν ανέλαβε τη διερεύνηση της καταγγελίας τους ή την ευθύνη ελέγχου της εν λόγω παιδικής κατασκήνωσης, ενώ στην συνέχεια την διερεύνηση ανέλαβε η Επίτροπος Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού.

Η καταγγελία τους αφορούσε τα ακόλουθα:
  • Ανεπαρκής αριθμός προσωπικού. Ένας δάσκαλος για 22 παιδιά, ο οποίος ήταν και υπεύθυνος για όλες τις δραστηριότητες.
  • Ακατάλληλος χώρος ύπνου για την υγεία και ασφάλεια των παιδιών (λερωμένα στρώματα, εύκολα προσβάσιμο στα παιδιά δηλητήριο για ποντίκια, ποντίκια και άλλα ζώα κυκλοφορούσαν στο χώρο).
  • Ακατάλληλος χώρος προετοιμασίας φαγητού και τραπεζαρίας (σκύλοι και γάτοι στο χώρο προετοιμασίας φαγητού, όπως επίσης και τη τραπεζαρία, υποψίες ότι δεν έχει ελεγχθεί από τις υγειονομικές υπηρεσίες, υποψίες ότι οι άνθρωποι που εμπλέκονταν στην ετοιμασία φαγητού δεν πέρασαν από εξετάσεις υγείας).
  • Χαμηλό επίπεδο καθαριότητας των χώρων γενικότερα.
  • Ακαταλληλότητα μέσου μεταφοράς των παιδιών σε διάφορες εκδρομές (χρήση οχήματος τύπου βαν από την ιδιοκτήτρια του καταλύματος, το οποίο χρησιμοποιείται παράλληλα και για εργασίες της φάρμας αλόγων, χωρίς καθίσματα και ζώνες ασφαλείας).
  • Διεξαγωγή εκδρομών εν αγνοία γονέων και χωρίς τη λήψη συγκατάθεσης από αυτούς.
  • Μεταφορά παιδιών σε πισίνα χωρίς ναυαγοσώστη.
  • Προβλήματα υγείας στα παιδιά λόγω κακών συνθηκών υγιεινής, έκθεσης παιδιών στον ήλιο κατά τις μεσημβρινές ώρες της ημέρας και απουσίας κλιματιστικών/ ανεμιστήρων (πχ ηλίαση, γαστρεντερίτιδα).
  • Μη ενημέρωση γονέων για τα προβλήματα υγείας που παρουσίασαν τα παιδιά τους.
  • Καμία απαίτηση από τη διοργανώτρια για λήψη πιστοποιητικών υγείας των παιδιών που συμμετείχαν και τηλεφωνικών αριθμών επείγουσας ανάγκης και καμία μέριμνα για την ασφάλιση υγείας των παιδιών κατά την παραμονή τους στην κατασκήνωση.

Το δεύτερο παράπονο που υποβλήθηκε, ήταν από μητέρα, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ημερομηνίας 4/7/2019, σχετικά με την απόρριψη αιτήματος συμμετοχής του παιδιού της σε παιδική κατασκήνωση που διοργάνωνε ιδιωτική εταιρεία, για λόγους που αφορούν την ελλιπή εκπαίδευση του προσωπικού της κατασκήνωσης ως προς τον τρόπο χειρισμού παιδιών με οποιαδήποτε μορφή αναπηρίας ή παιδιών με ειδικά χαρακτηριστικά που απαιτούν εξειδικευμένη προσέγγιση/αντιμετώπιση. 

Επίσης, υποβλήθηκε παράπονο από πατέρα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και σε συνάντηση του με Λειτουργό του Γραφείου μου, ημερομηνίας 10/7/2019, σχετικά με περιστατικά σωματικής και ψυχολογικής βίας που ασκήθηκαν σε ομάδα παιδιών που συμμετείχε σε κατασκήνωση που διοργάνωσε η ενορία Αποστόλου Βαρνάβα Δασουπόλεως, από την 1/7/2019- 8/7/2019, από τον ομαδάρχη τους. Μετά από καθοδήγηση του πατέρα από Λειτουργό του Γραφείου της Επιτρόπου, ο παραπονούμενος απευθύνθηκε μαζί με την ομάδα γονέων των παιδιών που δέχθηκαν βία στον Αστυνομικό Σταθμό Παλαιχωρίου, χωρίς ωστόσο να υποβάλουν γραπτώς την καταγγελία τους.

Σύμφωνα με την προφορική ενημέρωση που έλαβε από τον πατέρα Λειτουργός του Γραφείου της Επιτρόποθ που επικοινώνησε τηλεφωνικώς μαζί του στις 22/8/2019, έγιναν αυστηρές προειδοποιήσεις στον ομαδάρχη από την Αστυνομία, χωρίς να ασκηθεί ποινική δίωξη εναντίον του, καθότι, ούτε ο ίδιος ο πατέρας, ούτε και η ομάδα των υπόλοιπων γονέων των παιδιών που δέχθηκαν βία από το συγκεκριμένο ομαδάρχη, επιθυμούσαν να υποβάλουν παράπονο για το χειρισμό της υπόθεσης από την Αστυνομία, δεν υπήρχε περιθώριο περαιτέρω παρέμβασης από το Γραφείο μου.

Όσα αποκάλυψαν τα παιδιά που έλαβαν μέρος σε κατασκηνώσεις

Στα πλαίσια της διαβούλευσης, τα παιδιά- συμμετέχοντες ανέδειξαν αριθμό προβλημάτων που μπορεί να αντιμετωπίζουν ή να προβληματίζουν παιδιά, που συμμετέχουν στις κατασκηνώσεις.

  • Χαμηλό επίπεδο καθαριότητας στους χώρους υγιεινής.
  • Αποτρεπτική η χρήση τουαλέτας κατά τη διάρκεια της νύχτας, καθότι συνήθως βρίσκονται εκτός κτιρίου διαμονής. Όπως αναφέρθηκε πολλά παιδιά φοβούνται να τη χρησιμοποιήσουν.
  • Προβλήματα λειτουργίας κλιματιστικών και κεντρικής θέρμανσης των χώρων.
  • Προσβασιμότητα άγριων ζώων στον κατασκηνωτικό χώρο.
  • Απουσία χώρων που να ενθαρρύνουν τη διεξαγωγή δραστηριοτήτων με ασφάλεια (πχ γηπέδων με γρασίδι).
  • Αλόγιστη χρήση πλαστικών πιάτων και άλλων ειδών σερβιρίσματος: την ανάγκη στήριξης του οικοσυστήματος και της ανάπτυξης στάσεων εκ μέρους των παιδιών που προστατεύουν το περιβάλλον. 
  • Οι δραστηριότητες τις οποίες παρέχει το πρόγραμμα μιας κατασκήνωσης, δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις προτιμήσεις όλων των παιδιών.
  • Το πρόγραμμα δραστηριοτήτων δεν είναι ευέλικτο και δεν διαφοροποιείται ανάλογα με τις ανάγκες και ενδιαφέροντα των παιδιών με τη συμμετοχή τους. 
  • Οι δραστηριότητες δεν είναι προσβάσιμες προς όλα τα παιδιά, είτε αυτά έχουν αναπηρία, είτε αντιμετωπίζουν άλλα εμπόδια συμμετοχής.
  • Οι εκδρομές που προγραμματίζονται δεν επιλέγονται με τη συμμετοχή των παιδιών.
  • Η προσβασιμότητα της υλικής υποδομής επηρεάζει σημαντικά τη συμμετοχή των παιδιών.    Οι χώροι μιας κατασκήνωσης δεν είναι πάντα προσβάσιμοι σε παιδιά με κινητική αναπηρία. Ως παράδειγμα, ανέφεραν κατασκήνωση στην οποία οι χώροι είχαν αρκετά σκαλιά, επισημαίνοντας ότι σε αυτή την κατασκήνωση δεν θα μπορούσε να συμμετέχει παιδί με κινητική αναπηρία. 
  • Το οικονομικό κόστος των κατασκηνώσεων είναι παράγοντας που εμποδίζει τη συμμετοχή συγκεκριμένων ομάδων παιδιών στις κατασκηνώσεις.  Ακόμη και στις περιπτώσεις που το κόστος συμμετοχής είναι χαμηλό, αυτό παραμένει αποτρεπτικό για τη συμμετοχή συγκεκριμένων ομάδων παιδιών. 
  • Δεν τηρούνται φιλικές προς το παιδί και κατάλληλες προϋποθέσεις υποβολής παραπόνου από παιδιά σε παιδικές κατασκηνώσεις (π.χ προβλήματα στην επικοινωνία προσωπικού- παιδιών, απουσία ατόμου αναφοράς για την υποβολή παραπόνου, απουσία κουτιού υποβολής παραπόνου, απουσία αρμόδιου Φορέα ελέγχου μιας κατασκήνωσης).
  • Αναφέρθηκαν περιπτώσεις όπου προβλήματα υγείας, αλλά και περιπτώσεις παιδιών με διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό, έτυχαν κοροϊδίας από το προσωπικό, με αποτέλεσμα τα προσωπικά δεδομένα των παιδιών να γίνουν ευρέως γνωστά σε παιδιά και ενήλικες.
  • Μη διασφάλιση της ιδιωτικότητας των παιδιών στις τουαλέτες και στα μπάνια. Πολλές φορές είναι κοινά και δεν υπάρχουν κλειδαριές ασφαλείας, ή αυτές δεν λειτουργούν καθόλου ή δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν εύκολα.  Στην πλειοψηφία τους, οι συμμετέχοντες ανέφεραν επεισόδια σε κατασκηνώσεις όπου λόγω της ανασφάλειας που ένιωθαν, συνοδεύονταν πάντα από φιλικά πρόσωπα στις τουαλέτες και στο μπάνιο, ώστε να μην έχει άλλο άτομο πρόσβαση σε αυτά.
  • Απουσία χώρου αποθήκευσης προσωπικών αντικειμένων των παιδιών για την ασφαλή τους φύλαξη.  Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε μία συμμετέχοντας, ενώ συμμετείχε συχνά σε κατασκηνώσεις και απολάμβανε τη συμμετοχή της, γινόταν υπερπροστατευτική με τα πράγματά της.
  • Απουσία χώρου στους κοιτώνες για αλλαγή ρούχων, χωρίς το παιδί να βρίσκεται σε δημόσια θέα. 
  • Μη παροχή χρόνου για προσωπική επικοινωνία παιδιού με τους γονείς/κηδεμόνες του.
  • Οι δραστηριότητες μιας παιδικής κατασκήνωσης εμπεριέχουν στοιχεία που συμβάλλουν στη δυσμενή διάκριση ομάδων από παιδιά, την περιθωριοποίησή τους ή στοιχεία τα οποία προωθούν τις απόψεις και ιδέες της κυρίαρχης ομάδας και πιθανώς αποτρέπουν παιδιά από το να συμμετέχουν σε παιδικές κατασκηνώσεις (πχ οι κοινές ομαδικές προσευχές, η ομαδική έπαρση της σημαίας κάθε πρωί, αποτελούν στοιχεία που δεν δείχνουν σεβασμό στην ταυτότητα των παιδιών).
  • Εκτός από τις θρησκευτικές και εθνικές πεποιθήσεις, οι συμμετέχοντες αναφέρθηκαν και στις πολιτικές πεποιθήσεις, αφού μέσα από εμπειρία συμμετοχής σε κατασκήνωση κομματικής παράταξης, τα παιδιά ανέδειξαν έμμεσους τρόπους με τους οποίους επιδιώκεται ο προσηλυτισμός των παιδιών σε συγκεκριμένες φιλοσοφίες και αρχές κόμματος.
  • Η συμμετοχή παιδιών που χρησιμοποιούν διαφορετική γλώσσα αποκλείεται, ή δυσχεραίνεται. 
  • Δεν διασφαλίζεται η γνώση πρώτων βοηθειών εκ μέρους του προσωπικού και του υπεύθυνου της κατασκήνωσης,
  • Δεν διασφαλίζεται η ύπαρξη των απαραίτητων προμηθειών πρώτων βοηθειών στο χώρο της κατασκήνωσης,
  • Δεν διασφαλίζεται ο καθορισμός συγκεκριμένου ατόμου και οχήματος για την άμεση μεταφορά παιδιού από το χώρο της κατασκήνωσης σε ιατρικό κέντρο, αν παραστεί ανάγκη,
  • Δεν διασφαλίζεται η ενημέρωση των λειτουργών της κατασκήνωσης από τους γονείς/κηδεμόνες πριν από τη συμμετοχή των παιδιών σε αυτή για τυχόν θέματα υγείας που αντιμετωπίζουν τα παιδιά.
  • Δεν διασφαλίζεται η παρουσία ιατρού, εντός του χώρου της κατασκήνωσης, σε περιπτώσεις όπου είναι δυνατό
  • Δεν υπάρχει πάντοτε καλή επικοινωνία ανάμεσα σε προσωπικό και παιδιά, ώστε να υπάρχει άμεση ενημέρωση για τυχόν θέματα υγείας που αντιμετωπίζει ένα παιδί.
  • Οι παιδικές κατασκηνώσεις στοχεύουν συνήθως στην ψυχαγωγία και κοινωνικοποίηση των παιδιών, και όχι στην απόκτηση γνώσεων και στην ανάπτυξη δεξιοτήτων και συμπεριφορών. 
  • Ο προσδιορισμός των δραστηριοτήτων δεν γίνεται με βάση τα ενδιαφέροντα, αλλά και τις ικανότητες των παιδιών, ώστε τα παιδιά να μπορούν να επιτυγχάνουν σε αυτές και να μη βιώνουν αισθήματα αποτυχίας. 
  • Το πρόγραμμα δεν είναι ευέλικτο ώστε να επανακαθορίζεται με τη συμβολή των ιδίων των παιδιών.  Όπως ένα παιδί σημείωσε από τη δική του εμπειρία σε κατασκήνωση: «Δεν μας άφηναν να κάνουμε αυτό που θέλαμε. Το πρόγραμμα το έκαναν οι μεγάλοι και απλά έπρεπε να το ακολουθούμε».
  • Δεν γίνονται δραστηριότητες γνωριμίας ώστε να ενισχύονται τα παιδιά στην προσπάθειά τους να γνωριστούν με άλλα παιδιά.  Εκτός από την απουσία των γονέων από την καθημερινότητα του παιδιού, οι συμμετέχοντες ανέδειξαν και τη δυσκολία για επικοινωνία που μπορεί ένα παιδί να έχει ανάμεσα σε άτομα που δεν τα γνωρίζει. Η γνωριμία με άλλα παιδιά διαφαίνεται να είναι και παράγοντας που αποτρέπει παιδιά να συμμετέχουν σε κατασκηνώσεις, αφού, όπως δήλωσε ένα παιδί, όταν κάποιος γνωρίζει ότι θα πάνε συγκεκριμένες παρέες από το σχολείο, τότε σκέφτεται κατά πολύ αν θα συμμετέχει ή όχι, αφού θα νιώθει εκτός παρέας. 
  • Κατά τη διάρκεια της νύκτας δεν υπάρχει κανένας προγραμματισμός για χαλαρές ομαδικές δραστηριότητες.
  • Μη ενημέρωση και τήρηση εφαρμογής κανονισμών κατασκήνωσης από το προσωπικό.
  • Το προσωπικό των παιδικών κατασκηνώσεων δεν είναι επαρκώς εκπαιδευμένο.
  • Υπάρχουν περιπτώσεις που το πρόγραμμα μιας παιδικής κατασκήνωσης παραβιάζει το δικαίωμα του παιδιού να έχει ελεύθερο χρόνο ή/και επαρκή χρόνο ξεκούρασης.
  • Παρόλο που υπήρχε περίφραξη του χώρου, αυτή δεν ήταν ικανοποιητική για να αποτρέψει άγνωστα άτομα από το να εισέλθουν σε αυτόν. 
  • Παράλληλα, οι χώροι στους οποίους τα παιδιά ξεκουράζονταν δεν κλειδώνονταν τη νύχτα, με αποτέλεσμα τα παιδιά να μην νιώθουν ασφάλεια για να κοιμηθούν, αφού μπορούσε εύκολα οποιοδήποτε άτομο να εισβάλει στο χώρο.
  • Όσον αφορά στην παρεχόμενη φροντίδα, οι συμμετέχοντες ανέφεραν περιστατικά κατά τα οποία παιδιά είχαν πρόσβαση σε αλκοόλ ή δεν τύγχαναν επίβλεψης με αποτέλεσμα να συμβούν ατυχήματα.
  • Τα παιδιά ανέφεραν ότι σε περιπτώσεις βίας ή εκφοβισμού προς παιδί δεν λαμβάνονταν μέτρα και δεν ακολουθούνταν όλες οι ενδεδειγμένες διαδικασίες που υπάρχουν στην κατασκήνωση για την αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών.
  • Τα παιδιά ανέφεραν εμπειρίες όπου τα βράδια το προσωπικό μεθούσε, προέβαινε σε σεξουαλικές δραστηριότητες εντός του χώρου της κατασκήνωσης και γενικότερα ενδιαφερόταν για τη δική του ψυχαγωγία και διασκέδαση, παρά για την ψυχαγωγία των παιδιών. 
  • Σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά κατά τη συμμετοχή τους σε κατασκηνώσεις είναι η μη επικοινωνία και η μη ύπαρξη άμεσης πρόσβασης στους ομαδάρχες ή άλλα υπεύθυνα άτομα εντός του χώρου.
  • Όπως οι συμμετέχοντες κατέδειξαν, οι ομαδάρχες δεν είναι άτομα εκπαιδευμένα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στις ανάγκες των παιδιών.  Προβλήματα καθημερινότητας, όπως για παράδειγμα όταν το ξεκίνημα της έμμηνου ρύσεως σηματοδοτηθεί κατά τη διάρκεια της κατασκήνωσης, αλλά και θέματα βίας ή εκφοβισμού τυγχάνουν είτε αναποτελεσματικού χειρισμού, είτε μη χειρισμού, καθιστώντας παιδιά ευάλωτα ή αφήνοντάς τα εκτεθειμένα σε συνεχόμενη βία.

Δειτε Επισης

Συνελήφθη στα κατεχόμενα άτομο για «παραβίαση ιδιωτικής ζωής»
Μεγαλώνει ο κύκλος των συλλήψεων για τις πλαστές άδειες οδήγησης αλλά και διαμονής στην ΚΔ
Ανοικτή επιστολή από τη μητέρα της αδικοχαμένης Μαριλένας-«Έκλαψα περισσότερο από κάθε άλλη μέρα για την κόρη μου»
Στις 18 Απριλίου απαντά η 47χρονη σε κατηγορίες για κλοπές μέσω καρτών paysafe
Συνελήφθη 16χρονος που οδηγούσε κλοπιμαία μοτοσικλέτα υπό την επήρεια ναρκωτικών
Καταζητείται ο 55χρονος Θεόδωρου Θεοδώρου-Δεν παρουσιάστηκε στο Δικαστήριο (pic)
Ζήτησε πόρισμα με «ανοιχτή αιτία» για Θανάση η Εισαγγελία, δολοφονία πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας έδειξε η οικογένεια
Στροφή Εισαγγελίας στο Εφετείο για 82χρονο παππού-Δεν φέρει ένσταση στο αίτημα για ποινή με αναστολή
Ποινή δύο ετών στον 25χρονο για τον χαμό της 19χρονης Μαριλένα-Ξέσπασε η μητέρα της αδικοχαμένης
Ούτε αυτή την εβδομάδα αναμένεται να παρουσιαστούν ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής οι μοναχοί