Ανατροπή και αύξηση ποινής στον γιο που ξυλοκόπησε μέχρι θανάτου τη μητέρα του

Ανέτρεψε την πρωτόδικη απόφαση του Κακουργιοδικείου Λεμεσού το Ανώτατο, το οποίο, μετά από έφεση που άσκησε ο τέως Γενικός Εισαγγελέας, έκρινε πως η ποινή οκτώ ετών που επιβλήθηκε στον 43χρονο που ξυλοκόπησε μέχρι θανάτου την 73χρονη μητέρα του στη Λεμεσό, ήταν έκδηλα ανεπαρκής.
 
Τα γεγονότα της υπόθεσης διαδραματίστηκαν το βράδυ της 21ης Ιανουαρίου στην οικία της άτυχης 73χρονης Λίτσας Αντωνίου, στα Κάτω Πολεμίδια, όταν ο γιος της, αφού κατανάλωσε μεγάλη ποσότητα αλκοόλ, μπήκε στο δωμάτιο της μητέρας του και άρχισε να λογομαχεί μαζί της. Σε κάποια στιγμή, όταν η 73χρονη του ζήτησε να αλλάξει τρόπο ζωής, ο 43χρονος της επιτέθηκε χτυπώντας της επανειλημμένα στο κεφάλι και σε άλλα μέρη του σώματος της, με αποτέλεσμα το θύμα να χάσει τις αισθήσεις του και να βγάζει αφρούς από το στόμα, κατάσταση που ανησύχησε τον κατηγορούμενο, ο οποίος αφού προσπάθησε ανεπιτυχώς να τη συνεφέρει, στην παρουσία και του θείου του που είχε στο μεταξύ ξυπνήσει, τηλεφώνησε για να αποσταλεί ασθενοφόρο.

Η 73χρονη έδωσε μήνες μάχη για να κρατηθεί στη ζωή, ωστόσο δεν τα κατάφερε και υπέκυψε στα τραύματα της έξι μήνες μετά, ενώ η ιατροδικαστική εξέταση αποκάλυψε, όπως αναφέρει η απόφαση του Δικαστηρίου, την πρωτοφανή αγριότητα της επίθεσης που δέχθηκε το θύμα.

Αρχικά ο 43χρονος ισχυρίστηκε ότι οι κακώσεις της μητέρας του προκλήθηκαν λόγω πτώσης της από το κρεβάτι, ενώ στην πορεία παραδέχθηκε ότι αυτός κτύπησε την μητέρα του και δήλωσε ενοχή στην κατηγορία της ανθρωποκτονίας.

Το Κακουργιοδικείο Λεμεσού, έκρινε πως η αρμόζουσα ποινή για τον 43χρονο ήταν τα οκτώ χρόνια φυλάκιση, προσμετρώντας, μεταξύ άλλων, προς όφελος του, την παραδοχή του, τονίζοντας όμως ότι η παραδοχή του έγινε σε καθυστερημένο στάδιο και αφού αρχικά έδωσε ψεύτικη δικαιολογία, όπως επίσης και το γεγονός ότι ο κατηγορούμενος, μετά το δεύτερο του χωρισμό, άρχισε να καταναλώνει αλκοόλ και άλλες εξαρτησιογόνες ουσίες.  

Η Νομική Υπηρεσία, ασκώντας έφεση, χαρακτήρισε την ποινή ως έκδηλα ανεπαρκής, υποδεικνύοντας πως «το Κακουργιοδικείο δεν προσέδωσε τη δέουσα βαρύτητα στο γεγονός ότι ο κατηγορούμενος επιτέθηκε με αγριότητα στη μητέρα του, απλώς και μόνο γιατί του ζήτησε να αλλάξει τρόπο ζωής, ότι οι κακώσεις που της προκάλεσε είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο της και ότι προσέδωσε υπέρμετρη βαρύτητα τόσο στις προσωπικές συνθήκες του, όσο και στην παραδοχή του που έγινε στο καθυστερημένο στάδιο και αφού κατέθεσαν δεκαπέντε μάρτυρες κατηγορίας, στοιχείο που δεν τεκμηρίωνε γνήσια μεταμέλεια».

Το Ανώτατο Δικαστήριο, αφού άκουσε τις δύο πλευρές, κατέληξε στο συμπέρασμα πως όντως ο Γενικός Εισαγγελέας έχει τεκμηριώσει την θέση του, ανατρέποντας έτσι την πρωτόδικη απόφαση.  

«Αναίτια επιτέθηκε στην ίδια του τη μητέρα με πρωτοφανή αγριότητα, επιφέροντας της τέτοια κτυπήματα που για πέντε ολόκληρους μήνες βρισκόταν σε κωματώδη κατάσταση και υπό μηχανική υποστήριξη, σε ένα άνισο αγώνα να κρατηθεί στη ζωή. Αυτό ήταν το τίμημα που εισέπραξε η μητέρα του για την αγάπη και φροντίδα που για τόσα χρόνια προσέφερε αφειδώς τόσο στον ίδιο όσο και στον επτάχρονο παιδί του. Και αυτό γιατί απλώς του ζήτησε να αλλάξει τρόπο ζωής και επιτέλους, στην ηλικία των 43 ετών, να σταθεί στα πόδια του. Οι επιγραμματικές αυτές επισημάνσεις είναι κατά την άποψη μας τέτοιες που καθιστούν τις συνθήκες υπό τις οποίες διαπράχθηκε το έγκλημα ιδιαίτερα επιβαρυντικές. Η επιβολή τόσο χαμηλής ποινής θα δικαιολογείτο μόνο στην περίπτωση που συνέτρεχαν ιδιαίτερα ελαφρυντικοί παράγοντες ή στην περίπτωση που το θύμα ανάρρωνε από τις σοβαρές κακώσεις που του επέφερε ο κατηγορούμενος. Το ερώτημα επομένως που εγείρεται είναι κατά πόσο το λευκό ποινικό μητρώο του μητροκτόνου, η παραδοχή του, η συγχώρεση που έτυχε από τους αδελφούς της μητέρας του και οι εν γένει προσωπικές του συνθήκες, δικαιολογούσαν τέτοια χαμηλή ποινή. Η απάντηση κατά την άποψη μας είναι σαφώς αρνητική».

Ως εκ τούτου, το Ανώτατο Δικαστήριο αύξησε την οκταετή ποινή φυλάκισης στον 43χρονο, επιβάλλοντας του ποινή δώδεκα ετών.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Λειτουργεί ξανά ο ανθρωπιστικός διάδρομος-Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του εδώ και δύο μέρες 38χρονος Τούρκος
Ανήλικος απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του-Ζητά πληροφορίες η Αστυνομία
Αυτοί είναι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Επαρχιακών Οργανισμών
Στηρίζει Ελεγκτή με το γάντι το ΔΗΚΟ-Επιτίθεται στον Πρόεδρο για τη θεσμική σύγκρουση το ΑΚΕΛ
Καταζητούμενοι από την Interpol εντοπίστηκαν στα κατεχόμενα
Τους έπιασαν να οδηγούν αυτοκίνητο στο οποίο τοποθετήθηκε μηχανή κλεμμένου οχήματος
Θεώρησε πως θα έστελνε λανθασμένα μηνύματα στην κοινωνία το Εφετείο εάν ανέστελλε την ποινή του 82χρονου
Επιτέθηκαν σε 26χρονο, του άρπαξαν την τσάντα και τον έριξαν στο έδαφος