Ε. Γιολίτη: Έχουμε υποχρέωση στους 13 να διασφαλίσουμε ότι δεν θα συμβούν ξανά τέτοιες τραγωδίες

Την υπόσχεση ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να αποφευχθούν λάθη και παραλείψεις που δυνατόν να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή και την ασφάλεια τόσο των εργαζομένων όσο και των πολιτών, έδωσε η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Έμιλυ Γιολίτη.
 
Η Υπουργός μιλούσε χθες βράδυ σε εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους έξι πυροσβέστες της ΕΜΑΚ, που έχασαν τη ζωή τους στην φονική έκρηξη της 11ης Ιουλίου 2011 στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί, που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της ΕΜΑΚ στην Κοφίνου.
 
Στον χαιρετισμό της, η κ. Γιολίτη ανέφερε ότι η έκρηξη «άφησε πίσω της 13 νεκρούς, 62 τραυματίες και τεράστιες οικονομικές και υλικές ζημιές, ενώ συντάραξε ολόκληρη την κυπριακή κοινωνία και επιβεβαίωσε με τον χειρότερο τρόπο πως στα θέματα ασφάλειας δεν επιτρέπεται εφησυχασμός. Έχουν περάσει εννέα χρόνια και οι μνήμες είναι ακόμα νωπές και θα παραμείνουν νωπές για πολλά χρόνια ακόμα».
 
Πρόσθεσε ότι παρά το γεγονός πως «οι οικονομικές και οι υλικές ζημιές που προκάλεσε η έκρηξη έχουν αναπληρωθεί» εντούτοις «οι ζωές των ανθρώπων που χάθηκαν δεν μπορούν δυστυχώς ποτέ να αναπληρωθούν. Τίποτα και κανένας δεν μπορεί να απαλύνει τον πόνο των γονέων, των παιδιών, των συγγενών των θυμάτων, ούτε και να σβήσει τις πληγές των ανθρώπων που  τραυματίστηκαν σωματικά και ψυχικά κατά την έκρηξη».
 
Το κράτος, συνέχισε η Υπουργός, «ως ελάχιστο χρέος  προς τους πεσόντες και τους συγγενείς τους, τούς ανακήρυξε ήρωες, γιατί μόνο αυτή η λέξη μπορεί να καλύψει το θάρρος και την αυταπάρνηση που έδειξαν. Θέτοντας το καθήκον υπεράνω της ζωής τους, πάλεψαν με τόλμη με τις φλόγες, αλλά η μάχη ήταν άνιση».
 
Η θυσία των ηρώων, ανέφερε η κ. Γιολίτη «αποτελεί πλέον κομμάτι της ιστορίας της Κύπρου και τα ονόματα τους έχουν προστεθεί στη λίστα των ηρώων. Η ανδραγαθία τους θα καθοδηγεί τους συναδέλφους τους κατά την εκτέλεση του καθήκοντος τους» είπε και ευχήθηκε «να μην χρειαστεί να θυσιαστούν άλλες ζωές στο βωμό του καθήκοντος.
 
Όλοι, συνέχισε η Υπουργός, «έχουμε υποχρέωση έναντι αυτών των ανθρώπων, στους συγγενείς τους και στο λαό, να διασφαλίσουμε ότι τέτοιες τραγωδίες δεν θα συμβούν ξανά. Ως Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, πολίτης αυτής της χώρας και γονιός, υπόσχομαι ότι θα καταβάλω κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να αποφευχθούν λάθη και παραλείψεις που δυνατόν να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή και την ασφάλεια τόσο των ίδιων των εργαζομένων, όσο και των πολιτών».
 
Ανέφερε ακόμα ότι η θυσία των παλληκαριών «θα αποτελεί φάρο στις προσπάθειες που καταβάλλουμε για ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών».
 
Στον δικό του χαιρετισμό ο Υπαρχηγός της Αστυνομίας, Χρήστος Μαυρής είπε πως το πρωϊνό της 11ης Ιουλίου 2011 «έμελλε να είναι, δυστυχώς, το τελευταίο και πιο πένθιμο πρωινό» για τους έξι Πυροσβέστες και τα επτά μέλη της Εθνικής Φρουράς «που στάθηκαν με αυταπάρνηση στις επιταγές του καθήκοντος και επέδειξαν απαράμιλλο θάρρος, τόλμη, γενναιότητα και υψηλή αίσθηση επαγγελματικής αφοσίωσης και προσήλωσης προς την Υπηρεσία, την οποία τάχθηκαν να υπηρετούν και να τιμούν μέχρι το τέλος της ζωής τους».
 
Πρόσθεσε πως οι έξι πεσόντες «υπηρέτησαν, τόσο την Υπηρεσία όσο και τους συνανθρώπους τους, επάξια, με τίμημα ό,τι πολυτιμότερο είχαν, την ίδια τους τη ζωή. Υποκλινόμαστε, αληθινά, μπροστά στην απόλυτη πίστη και αφοσίωσή τους προς το καθήκον, αλλά και στο μεγαλείο της ψυχής τους, νοιώθουμε υπερηφάνεια, τιμή και σεβασμό».
 
Απευθυνόμενος στους συγγενείς των έξι παλληκαριών της ΕΜΑ,Κ ο κ. Μαυρής είπε ότι το κενό που άφησαν πίσω τους «οι πανάξιοι αυτοί επαγγελματίες είναι δυσαναπλήρωτο» και ευχήθηκε «η λεβεντιά και η ανιδιοτέλεια που επέδειξαν, κατά το τελευταίο εκείνο καθήκον να αποτελεί μία μικρή παρηγοριά και να απαλύνει έστω και λίγο τον ανείπωτο πόνο» τους. 
        
Η μνήμη των πεσόντων, συνέχισε, «δεν θα λησμονηθεί και θα αποτελούν, για όλους αλλά και τις μελλοντικές γενιές, φωτεινά παραδείγματα αλτρουισμού, θάρρους και σθένους. Τα διδάγματα που αντλούμε από τη δική τους θυσία, θα μας οπλίζουν με δύναμη και αποφασιστικότητα, ούτως ώστε να καταβάλουμε το άπαν των δυνάμεών μας, ο καθένας από τη θέση που βρίσκεται και έχει ταχθεί να υπηρετεί,  για να μην βιώσουμε ποτέ ξανά ένα τέτοιο φοβερό συμβάν στον τόπο μας».
 
Οι προκλήσεις που καλείται να διαχειριστεί η Αστυνομία και η Πυροσβεστική Υπηρεσία, είπε ο κ. Μαυρής «είναι πολλές και συνεχείς, δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να επαναπαυόμαστε» και υποσχέθηκε ότι «θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να φανούμε αντάξιοι της ηρωικής θυσίας των έξι παλληκαριών, κάτι που οφείλουμε στους ίδιους, στην κοινωνία, στην πατρίδα και στις μελλοντικές γενιές». 
 
Ο Αναπληρωτής Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Πολύβιος Χατζηβασιλείου, είπε ότι «με τη θυσία τους οι έξι άνδρες της ΕΜΑΚ, έγραψαν τη δική τους σελίδα με χρυσά γράμματα και έδωσαν φωτεινό παράδειγμα απαράμιλλου σθένους ηρωισμού, αγωνιστικότητας και αγωνιστικού φρονήματος. Η αυτοθυσία των παλληκαριών μας τα οποία τίμησαν την Υπηρεσία, τις οικογένειες και τους συγγενείς τους θα αποτελεί πάντα φωτεινό παράδειγμα για τα παιδιά μας»».
 
Πρόσθεσε ότι οι πεσόντες «μας έδωσαν τα εφόδια να εργαζόμαστε με επαγγελματισμό, σοβαρότητα και υπευθυνότητα, ώστε να μη επιτρέψουμε ποτέ στο μέλλον να συμβεί τέτοιο τραγικό γεγονός. Φωτισμένοι από ηθικά εφόδια οι ήρωες υπεραμύνθηκαν του όρκου τους απέναντι στην υπηρεσία της κοινωνίας, δίδοντας τη ζωή τους, υπερασπίζοντας τη ζωή και την περιουσία των πολιτών και του κράτους».
 
Αφού ανέφερε πως η θυσία τους «αποτελεί τρανή επιβεβαίωση του γαλουχημένου με ιδανικά χαρακτήρα τους, της ανδρείας και της απαράμιλλης αφοσίωσής τους στο καθήκον», σημείωσε ότι «μας δίδαξαν το νόημα της αυταπάρνησης, της συνείδησης και της ηθικής που θα μας συντροφεύει για πάντα.  Η θυσία τους χάραξε τη μελλοντική πορεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και για το κάθε πυροσβέστη ξεχωριστά».
 
Ο κ. Χατζηβασιλείου έδωσε την υπόσχεση ότι «σ’ αυτή τη δύσκολη εποχή με τόσες προκλήσεις και στο δύσκολο και τραχύ δρόμο της προσπάθειας διάσωσης ανθρώπων και περιουσιών, θα παραμείνουμε όπως άλλωστε εκείνοι έπρατταν, αγνοί άξιοι και ανιδιοτελείς υπηρέτες του λαού μας».
 
Η εκδήλωση ξεκίνησε με τρισάγιο στη μνήμη των έξι ηρώων, ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στη μνημείο της ΕΜΑΚ και ολοκληρώθηκε με μουσικό αφιέρωμα προς τιμήν των πεσόντων.
 
Με το τέλος των χαιρετισμών απονεμήθηκαν τιμητικές πλακέτες στους συντελεστές του τραγουδιού «Υπάρχουν κάποιοι Αετοί» το οποίο γράφηκε και μελοποιήθηκε ειδικά για τους ήρωες πεσόντες στη Ναυτική Βάση στο Μαρί στις 11 Ιουλίου 2011.
 
Συγκεκριμένα οι πλακέτες απονεμήθηκαν στον Κωνσταντίνο Σταύρου που έγραψε τους στίχους, στον Σάββα Χρυσάνθου για τη μουσική στον Κωνσταντίνο Κωνσταντή για την ενορχήστρωση και στον Φίλιππο Κτενά για την ερμηνεία.
 
Στην εκδήλωση παρέστησαν μεταξύ άλλων βουλευτές, εκπρόσωποι της Εθνικής Φρουράς, ο Επίτροπος Εθελοντισμού, ο Έπαρχος Λάρνακας, ο Δήμαρχος Λευκάρων, ο Πρόεδρος της Ένωσης Κοινοτήτων, κοινοτάρχες της περιοχής, συγγενείς και φίλοι των έξι πυροσβεστών της ΕΜΑΚ.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Συνελήφθη στα κατεχόμενα άτομο για «παραβίαση ιδιωτικής ζωής»
Μεγαλώνει ο κύκλος των συλλήψεων για τις πλαστές άδειες οδήγησης αλλά και διαμονής στην ΚΔ
Ανοικτή επιστολή από τη μητέρα της αδικοχαμένης Μαριλένας-«Έκλαψα περισσότερο από κάθε άλλη μέρα για την κόρη μου»
Στις 18 Απριλίου απαντά η 47χρονη σε κατηγορίες για κλοπές μέσω καρτών paysafe
Συνελήφθη 16χρονος που οδηγούσε κλοπιμαία μοτοσικλέτα υπό την επήρεια ναρκωτικών
Καταζητείται ο 55χρονος Θεόδωρου Θεοδώρου-Δεν παρουσιάστηκε στο Δικαστήριο (pic)
Ζήτησε πόρισμα με «ανοιχτή αιτία» για Θανάση η Εισαγγελία, δολοφονία πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας έδειξε η οικογένεια
Στροφή Εισαγγελίας στο Εφετείο για 82χρονο παππού-Δεν φέρει ένσταση στο αίτημα για ποινή με αναστολή
Ποινή δύο ετών στον 25χρονο για τον χαμό της 19χρονης Μαριλένα-Ξέσπασε η μητέρα της αδικοχαμένης
Ούτε αυτή την εβδομάδα αναμένεται να παρουσιαστούν ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής οι μοναχοί