11 Ιουλίου 2011... Μια έκρηξη, δεκάδες τα γιατί...

11 Ιουλίου 2011… Το καταραμένο ξημέρωμα που ο ήλιος δεν ανέτειλε ποτέ. Το ξημέρωμα που ολόκληρη η Κύπρος πάγωσε και έβλεπε συγκλονισμένη τα όσα τραγικά διαδραματίζονταν στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί.

Νεκροί, τραυματίες, σκοτάδι. Οι σειρήνες των ασθενοφόρων να ηχούν, πανικόβλητες φωνές να ψάχνουν για τους δικούς τους ανθρώπους, όλοι «καρφωμένοι» μπροστά από τις τηλεοράσεις και τα δελτία ειδήσεων, συγγενείς να σπαράζουν, συντρίμμια και φόβος…

Η 11η Ιουλίου γράφτηκε με τα πιο μελανά χρώματα στη μεταπολεμική ιστορία του τόπου μας, αφού ανέτειλε με το μεγαλύτερο και πιο πολύνεκρο δυστύχημα που σημειώθηκε ποτέ στα χρόνια της Εθνικής Φρουράς.

Η 11η Ιουλίου έμελλε να είναι η μέρα που 12 οικογένειες, ντυμένες στα μαύρα θα αρχίσουν να ανεβαίνουν το δικό τους Γολγοθά.

Λάθη, παραλείψεις, αμέλεια, ανευθυνότητα. Ή έκρηξη ανέδειξε την ανικανότητα του κράτους να προβλέψει, να εκτελέσει και να αντιδράσει…

Δείτε το χρονικό που ετοίμασε ο REPORTER βασισμένο στα γεγονότα όπως καταγράφονται στην έκθεση του νομικού Πόλυ Πολυβίου που διορίστηκε από την κυβέρνηση του Δημήτρη Χριστόφια για να διερευνήσει τα αίτια της καταστροφής.

*Πλοηγηθείτε στο χρονικό χρησιμοποιώντας τα τόξα δεξιά και αριστερά της εικόνας 

Τα 13 παλληκάρια που έφυγαν άδικα! Προδόθηκαν εν ώρα καθήκοντος

Οι αγέρωχοι ήρωες του Μαρί πράττοντας το καθήκον τους, ο καθένας από το πόστο του, έδωσε ότι πολυτιμότερο είχε... Tη ζωή του...  

Διοικητής Ναυτικού Πλοίαρχος  Ανδρέας Ιωαννίδης

Αποφοίτησε από την Σχολή Ναυτικών Δοκίμων το 1977. Ήταν ο άνθρωπος που έθεσε τα θεμέλια για το κυπριακό ναυτικό. Χαρακτηριστικό του πως πάντα φορούσε καπέλο με το εθνόσημο της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Ήταν ο πρώτος Κύπριος Διοικητής του κυπριακού Ναυτικού. Άφησε πίσω του τρία παιδιά και τη σύζυγο του Μαρία.

Διοικητής της Ναυτικής Βάσης, αντιπλοίαρχος Λάμπρος Λάμπρου

Ο Λάμπρος Λάμπρου φοίτησε στη Σχολή Ναυτικών Δόκιμων στην Ελλάδα τη δεκαετία του 80. Ακολούθως υπηρέτησε σε διάφορα πόστα της ΕΦ. Καταγόταν από την Αγία Τριάδα Γιαλούσας και ήταν 46 ετών. Ήταν παντρεμένος και πατέρας δυο ανήλικων παιδιών (τότε), ηλικίας 12 και 9 χρονών.   

Αρχικελευστής Κλεάνθης Κλεάνθους 

Ο Κλεάνθης Κλεάνθους διέμενε στη Λεμεσό με την οικογένεια του.  Άφησε πίσω του δύο παιδιά 18 και 25 ετών (τότε) και τη σύζυγό του Κάτια.

ΈΠΥ Κελευστής Μιχάλης Ηρακλέους 

Ο Μιχάλης Ηρακλέους υπηρετούσε στη Ναυτική Βάση στο Μαρί ως ΕΠΥ Κελευστής. Ο Μιχάλης αποφοίτησε από τη σχολή των ΟΥΚ. Ήταν νυμφευμένος με τη Μαρία, με την οποία απέκτησαν δύο παιδιά.

Ναύτες Μίλτος και Χρίστος Χριστοφόρου 

Στην ηλικία των μόλις 19 χρόνων άφησαν την τελευταία τους πνοή τα δίδυμα αδέρφια Μίλτος και Χρίστος Χριστοφόρου που υπηρετούσαν τη θητεία τους. Τα δύο αδέρφια είχαν μετατεθεί στο στρατόπεδο του Μαρί λίγους μήνες πριν την τραγική έκρηξη.

Ναύτης Αντώνης Χαραλάμπους 

Ο ναύτης Αντώνης Χαραλάμπους υπηρετούσε τη στρατιωτική του θητεία στη Ναυτική Βάση στο Μαρί. Έχασε τη ζωή του σε ηλικία 19  ετών.

Αρχιλοχίας ΕΜΑΚ Ανδρέας Παπαδόπουλος 

 

Ο Ανδρέας Παπαδόπουλος καταγόταν από τον Άγιο Σέργιο Αμμοχώστου. Διέμενε στο συνοικισμό των Αγίων Αναργύρων. Ήταν παντρεμένος με την Ελένη και με την οποία απέκτησαν τρεις κόρες, τη Μαρία, την Άννα και τη Μικαέλλα. 

Πυροσβέστης Αδάμος Αδάμου

Ο Πυροσβέστης Αδάμος Αδάμου καταγόταν από την κατεχόμενη Επτάκωμη της Καρπασίας και διέμενε στη Λάρνακα. Ήταν παντρεμένος και είχε δύο παιδάκια τριών και έξι ετών (τότε).

Πυροσβέστης Σπύρος Τταντής 

Ο Σπύρος Τταντής διέμενε στα Περβόλια της Επαρχίας Λάρνακας. Ήταν παντρεμένος και πατέρας ενός κοριτσιού μόλις 4 ετών (τότε).

Πυροσβέστης Παναγιώτης Θεοφίλου

Ο Πυροσβέστης Παναγιώτης Θεοφίλου διέμενε στην Ορμήδεια και ήταν γιος του βοηθού υπευθύνου στην Πυροσβεστική Λάρνακας Μιχάλη Θεοφίλου. 

Πυροσβέστης Βασίλης Κρόκος 

Ο Βασίλης Κρόκος διέμενε στη Λάρνακα και ήταν νυμφευμένος και πατέρας ενός παιδιού. Ήταν γιος του βοηθού Αρχηγού επιχειρήσεων της Αστυνομίας Ανδρέα Κρόκου.

Πυροσβέστης Γιώργος Γιακουμή

Ο 31χρονος Γιώργος Γιακουμή καταγόταν από τα Γέναγρα της Επαρχίας Αμμοχώστου. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Κιβισίλη. Ήταν νυμφευμένος με τη Χρύσω και είχαν ένα γιό μόλις ενάμιση ετών τον Λοΐζο. 

Δειτε Επισης

Πλημμύρισαν υπόγεια και δρόμοι, 72 κλήσεις για βοήθεια- Ο απολογισμός της κακοκαιρίας
Στα 60 τα περιστατικά για βοήθεια λόγω κακοκαιρίας-Ανάκληση προσωπικού από Πυροσβεστική
Δεκατέσσερα συνεργεία επί πόδος, στις 56 οι κλήσεις για βοήθεια λόγω κακοκαιρίας
Στο νοσοκομείο γυναίκα που εγκλωβίστηκε στο όχημά της μετά από τροχαίο
ΒΙΝΤΕΟ: Πλημμύρισαν υποστατικά και δρόμοι στη Λευκωσία-Επί ποδός η Πυροσβεστική
Όχημα ανετράπη και κατέληξε σε χωράφι-Στο νοσοκομείο δύο πρόσωπα
ΒΙΝΤΕΟ: Καρέ-καρέ η επιχείρηση διάσωσης του στρατιώτη στη Λευκωσία
Βροχόπτωση και χαλαζόπτωση στον αυτοκινητόδρομο-Οι συστάσεις της Αστυνομίας
Ανέβαζαν βίντεο στο διαδίκτυο από το Πουρνάρα και ενημέρωναν διακινητές για την άφιξη μεταναστών
Στρατιώτης έπεσε σε γκρεμό στη Λευκωσία-Στήθηκε επιχείρηση διάσωσης