Τα «σκοτεινά» σημεία στις κάμερες, το ελλιπές τετράωρο και οι άλυτοι γρίφοι

Στις Βρυσσούλες επικεντρώνονται οι έρευνες των ανακριτών που διερευνούν την δολοφονία του Παναγιώτη Καλλιτσιώνη, γνωστός ως «Βαλεντίνος», που διαπράχθηκε στις 11 το βράδυ της 25ης Ιουνίου στην Ορμήδεια, αφού ψάχνουν κλειστά κυκλώματα που θα τους βοηθήσουν ως προς τις κινήσεις των δύο υπόπτων, 40 και 29 ετών, που τελούν υπό οκταήμερη κράτηση και οι οποίοι διατηρούσαν φιλικές σχέσεις με το θύμα.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το CCTV που έφερε συλλήψεις για τη δολοφονία Καλλιτσιώνη-Όσα καταγράφονται
 
Οι δύο ύποπτοι ανακρινόμενοι ισχυρίστηκαν πως κατά τη διάπραξη του φόνου βρίσκονταν στην οικία του 40χρονου στις Βρυσσούλες, ενώ περίπου 20 λεπτά μετά την δολοφονία του Καλλιτσιώνη, ενημερώθηκαν από φιλικό τους πρόσωπο και μετέβησαν αμέσως στην οικία του στην Αγία Νάπα.
 
Τα τηλεπικοινωνιακά δεδομένα των υπόπτων βρίσκονται στο μικροσκόπιο των Αρχών, ενώ άρχισε η λήψη καταθέσεων από πρόσωπα του περιβάλλον τους, με τους ανακριτές την ίδια ώρα να διερευνούν τους ισχυρισμούς και το άλλοθι τους, ώστε να διαφανεί κατά πόσο αυτά αντικρούονται με τα στοιχεία που έχει ενώπιον της η Αστυνομία.      
 
Μετά την ενέδρα θανάτου, η Αστυνομία μεταξύ άλλων έστρεψε τις υποψίες της και στους δύο υπόπτους, οι οποίοι κλήθηκαν για ανάκριση, ενώ τέσσερις μέρες αργότερα εξετάστηκε κλειστό κύκλωμα οικίας που γειτνιάζει με αυτή του 40χρονου, όπου εντοπίστηκαν ύποπτες κινήσεις και η Αστυνομία έστρεψε τις έρευνες της προς συγκεκριμένη κατεύθυνση.
 
25 Ιουνίου, ημέρα διάπραξης της δολοφονίας…
20:21: Κάμερα δείχνει τον 29χρονο ύποπτο να σταθμεύει το αυτοκίνητο του έξω από την κατοικία του 40χρονου υπόπτου στις Βρυσσούλες. Ο 29χρονος βγήκε από αυτό και παρέλαβε από το χώρο αποσκευών μία τσάντα πλάτης, μια πλαστική τσάντα και ένα μαύρο κράνος και κατευθύνθηκε προς το γκαράζ της οικίας.

21:25:  Δύο άτομα που φορούσαν κράνος εξέρχονται από το γκαράζ της οικίας του 40χρονου υπόπτου και αφού επιβιβάστηκαν σε μαύρη μοτοσικλέτα μεγάλου κυβισμού, που στο πίσω μέρος φέρει κιβώτιο αποσκευών, αποχωρούν από το σημείο.

Με βάση το σωματότυπο, η Αστυνομία θεωρεί πως οδηγός της μοτοσυκλέτας ήταν ο 40χρονος και συνοδηγός ο 29χρονος.

23:09: Ο Παναγιώτης Καλλιτσιώνης δολοφονείται από εκτελεστή που του είχε στήσει καρτέρι.

23:30 (περίπου): Οι δύο ύποπτοι, όπως ισχυρίστηκαν, δέχθηκαν τηλεφώνημα από φίλο τους, ο οποίος τους ενημέρωσε για την δολοφονία και ακολούθως μετέβησαν στην οικία του στην Αγία Νάπα.

00:09: Οι δύο ύποπτοι, όπως καταγράφεται στο κύκλωμα παρακολούθησης, εντοπίζονται να επιστρέφουν στην κατοικία πεζοί και χωρίς να φέρουν κράνη. Σε κάποια στιγμή ο 40χρονος φαίνεται να κινείται με προφυλάξεις έξω από το γκαράζ της κατοικίας του, έχοντας φανάρι στο στόμα του και κρατώντας στο χέρι άγνωστο αντικείμενο, που μετέφερε σε άγνωστο σημείο, στη πίσω πλευρά εξωτερικά της περίφραξης της κατοικίας του.

00:09:30: Ο 40χρονος φαίνεται να επιστρέφει πίσω στο ίδιο σημείο, χωρίς το άγνωστο αντικείμενο, κρατώντας μόνο φανάρι.

00:25 Οι δύο ύποπτοι εξέρχονται από το γκαράζ της κατοικίας και επιβιβάζονται στο αυτοκίνητο του 29χρονου και αποχωρούν από την περιοχή.
Με βάση τα όσα καταγράφουν οι κάμερες, προκύπτουν διάφορα ερωτήματα στους ανακριτές, ως προς τους ισχυρισμούς των υπόπτων. Από τη μια ισχυρίστηκαν πως κατά τη διάπραξη του φόνου βρίσκονταν στην οικία του 40χρνου, ενώ η κάμερα δείχνει δυο πρόσωπα να αποχωρούν με την μοτοσικλέτα στις 21:25 και εκτιμάται ότι είναι οι ύποπτοι. Ωστόσο, εάν δεν είναι αυτοί, τότε το ερώτημα που καλούνται να απαντήσουν είναι ποια είναι τα δύο πρόσωπα, ώστε οι ανακριτές να τους λάβουν καταθέσεις και πού βρίσκονταν οι ίδιοι (σ.σ ύποπτοι), αφού οι κάμερες τους δείχνουν να επιστρέφουν πεζοί στην οικία εννέα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα.

Από την άλλη, οι ύποπτοι ισχυρίστηκαν πως έμαθαν για το φόνο γύρω στις 11 και 30 το βράδυ, οπότε και μετέβησαν στην οικία του φίλου τους που τους κάλεσε, ενώ οι κάμερες δείχνουν να αποχωρούν στις 00:25.   
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι.. συγκυρίες του Ιουνίου, η αιματοβαμμένη βεντέτα και η σύνδεση Καλλιτσιώνη
 
«Κλείδωσε» ο τρόπος δράσης του εκτελεστή
Οι ανακριτές της υπόθεσης, με βάση τις έρευνες που διενήργησαν στη σκηνή του εγκλήματος, έχουν στα χέρια τους το σχέδιο δράσης του εκτελεστή, ενώ μέσα από τα τεκμήρια που παραλήφθηκαν επιχειρούν να συνδέσουν υπόπτους με επιστημονική μαρτυρία.

Όπως αναφέρθηκε ενώπιον Δικαστηρίου, λίγο μετά τις 11 το βράδυ της 25ης Ιουνίου, ενώ ο 29χρόνος Καλλιτσιώνης βρισκόταν στη βεράντα της πατρικής του οικίας στην Ορμήδεια, δέχτηκε αριθμό πυροβολισμών στην περιοχή της δεξιάς πλευράς και το θώρακά από κυνηγετικά σφαιρίδια.
Από τις έρευνες και εξετάσεις διαπιστώθηκε ότι το θύμα πυροβολήθηκε τρεις φορές από ανοιχτό χώρο, στο πίσω μέρος της κατοικίας στην ανατολική πλευρά, όπου σε απόσταση 17 μέτρων, εντοπίστηκαν ανάμεσα σε δέντρα τρία πυροβολημένα κυνηγετικά φυσίγγια.

Από την βαλλιστική εξέταση των φυσιγγίων διαπιστώθηκε ότι αυτά είναι απαγορευμένο τύπου κυνηγετικά φυσίγγια, διαμετρήματος 12 εκατοστών, τα οποία είχαν πυροβοληθεί από επαναληπτικό πυροβόλο όπλο, τύπου καραμπίνα. Επίσης ανατολικότερα από το σημείο όπου εντοπίστηκαν τα τρία φυσίγγια, εντοπίστηκε το σημείο διαφυγής του δράστη όπου βρέθηκαν αποτυπώματα παπουτσιού.

Τα ίδια αποτυπώματα συνεχίστηκαν μπροστά από θαμνώδη περιοχή βόρειο-ανατολικά της κατοικίας, τα οποία σταματούν σε χωματόδρομο που οδηγεί σε μεγάλης έκτασης αγροτική περιοχή, ενώ στο συγκεκριμένο σημείο εντοπίστηκαν και αποτυπώματα πέλματος ελαστικών μοτοσυκλέτας τόσο του μπροστινού όσο και του πισινού τροχού.

Επιπλέον φιλικό πρόσωπο του θύματος που βρίσκονται στην αυλή της πατρικής κατοικίας του 29χρονου, ανέφερε στην Αστυνομία ότι λίγα λεπτά μετά την ρίψη των πυροβολισμών άκουσε μοτοσικλέτα μεγάλου κυβισμού να απομακρύνεται από την περιοχή.
 
Στο επίκεντρο η μοτοσικλέτα του 40χρονου
Στις 28 Ιουνίου με δικαστικό ένταλμα διενεργήθηκε έρευνα στην κατοικία του 40χρονου όπου αναζητήθηκε από τους ανακριτές της υπόθεσης η μοτοσικλέτα του, χωρίς όμως να εντοπιστεί, ώστε να διενεργήσει εξετάσεις και να διαπιστωθεί κατά πόσο είναι αυτή που χρησιμοποιήθηκε στην ενέδρα θανάτου του Καλλιτσιώνη.

Την 1η Ιουλίου, ο 40χρονος ερωτήθηκε για τη μοτοσικλέτα και ανέφερε στην Αστυνομία ότι την δανείστηκε από φίλο του, ότι παρουσίαζε μηχανικά προβλήματα και δεν την χρησιμοποιούσε. Ανέφερε ακόμα ότι είχε μεταφέρει την μοτοσικλέτα για επιδιόρθωση την περασμένη εβδομάδα σε συγκεκριμένο μηχανουργείο στη Λάρνακα. Την ίδια μέρα διενεργήθηκε έρευνα στο μηχανουργείο, όπου και εντοπίστηκε η μοτοσικλέτα, η οποία όμως δεν έφερε αριθμούς εγγραφής.

Από εξετάσεις της Αστυνομίας διαπιστώθηκε πως ο 40χρονος είναι εγγεγραμμένος ιδιοκτήτης μαύρης  μοτοσικλέτας μεγάλου κυβισμού, η οποία στις 11/6/2020 δηλώθηκε στο Τμήμα Οδικών Μεταφορών ως ακινητοποιημένη.

Όπως προκύπτει από τις έρευνες, η μοτοσικλέτα μεταφέρθηκε στο μηχανουργείο την Δευτέρα 29 Ιουνίου για σέρβις και αλλαγή ελαστικών, ενώ από έλεγχο διαπιστώθηκε πως λειτουργούσε κανονικά.

Η μοτοσικλέτα, που έφερε στο πίσω μέρος κιβώτιο αποσκευών μέσα στο οποίο εντοπίστηκε ένα μαύρο κράνος, κατασχέθηκε ως τεκμήριο και μεταφέρθηκε στην ΑΔΕ Αμμοχώστου.

Μέλη του εγκληματολογικού εργαστηρίου σε συνεργασία με μέλη του ΤΑΕ Αμμοχώστου διενήργησαν δειγματοληπτικό αποτύπωμα πέλματος του μπροστινού και του πισινού τροχού της μοτοσικλέτας, από την οποία λήφθηκαν επίσης δειγματοληψίες για ανάλυση υπολειμμάτων πυροβολισμού (GSR) και για απομόνωση γενετικού υλικού.

Στη συνέχεια τα δειγματικά αποτυπώματα πέλματος των δύο τροχών συγκρίθηκαν με τα αποτυπώματα πέλματος ελαστικών που εντοπίστηκαν στην σκηνή και διαπιστώθηκε ότι τα τελευταία θα μπορούσαν να προκληθούν από τα ελαστικά της μοτοσυκλέτας τεκμήριο, τόσο του μπροστινού όσο και του πισινού τροχού, οι οποίοι αποτυπώνουν διαφορετικά αποτυπώματα, αφού πρόκειται για δύο διαφορετικού τύπου ελαστικά.

Δεν αποκλείονται νέες συλλήψεις
Οι έρευνες των ανακριτών συνεχίζονται, ενώ οι δύο ύποπτοι αναμένεται να περάσουν από νέα ανάκριση, με την Αστυνομία να αναμένεται να τους ζητήσει απαντήσεις σε συγκεκριμένα ερωτήματα, με βάση στοιχεία που έχει στα χέρια της, ώστε να διαφανεί κατά πόσο οι ισχυρισμοί τους θα αντικρούονται.

Παράλληλα, διεξάγονται έρευνες για εντοπισμό του φονικού όπλου και αναμένονται τα αποτελέσματα των επιστημονικών εξετάσεων επί των τεκμηρίων που παραλήφθηκαν από τις οικίες των υπόπτων.

Πάντως, η Αστυνομία δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να προχωρήσει και σε άλλες συλλήψεις.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η δεκαετία ξεκληρίσματος, οι κώδικες τιμής που έσπασαν και οι... «ιερόδουλες»

Δειτε Επισης

Επανασύλληψη 44χρονου για υποθέσεις εμπρησμών
ΒΙΝΤΕΟ: Πυρκαγιά σε ξηρά χόρτα και άγρια βλάστηση στα Κούκλια
Σε φωτοβολίδα αποδίδει τα αίτια φωτιάς στη Λεμεσό η Παναγιώτου-«Αναλαμβάνουμε την ευθύνη της Υπ. Μεταλλείων»
Απουσιάζει από την κατοικία του στην Πάφο 19χρονος (pics)
Σε επιφυλακή οι δυνάμεις πυρόσβεσης στη Λεμεσό-Ψάχνουν το τι πήγε λάθος με την καταστροφή φωτοβολίδων
Διέταξε έρευνα για την πυρκαγιά η Παναγιώτου-Πιθανή αιτία η καταστροφή φωτοβολίδων
Την Παρασκευή η διαδικασία αίτησης των μοναχών για ακύρωση δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων
Οι επιστημονικές εξετάσεις δίνουν απαντήσεις για τον θάνατο της οκτάχρονης Καισσαριανής
Καταχωρείται μέχρι την Παρασκευή η αίτηση για παύση Ελεγκτή-Ανοίγουν παλιά μέτωπα, ετοιμοπόλεμες οι δύο πλευρές
Δεκαεπτάχρονος απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του στη Λάρνακα (pic)