Μαρτυρία πως η μητέρα χτυπούσε το βρέφος σε οχήματα-Από τον Ιούνιο καταγγελίες

Συγκλονιστικές είναι οι αποκαλύψεις σε σχέση με την υπόθεση κακοποίησης 19μηνου βρέφους στη Λεμεσό, για την οποία συνελήφθησαν οι δύο γονείς, εναντίον των οποίων αναμένεται να καταχωρηθεί υπόθεση, ώστε να λογοδοτήσουν ενώπιον της Δικαιοσύνης.
 
Από τα ευρήματα της ιατροδικαστικής εξέτασης, που διενήργησαν οι ιατροδικαστές Αγγελική Παπέττα και Ορθόδοξος Ορθοδόξου, προέκυψε ότι το βρέφος έφερε εκχυμώσεις, μικροεκδορές, κτυπήματα και δερματικές αλλοιώσεις σε διάφορα σημεία του σώματος του λόγω της παραμέλησης, ενώ τα τραύματα του έγιναν σε διαφορετικές ημερομηνίες, σε περίοδο περίπου 20 ημερών.

Ανακρινόμενη η μητέρα αρνήθηκε τα περί κακοποίησης του παιδιού της, ισχυριζόμενη πως τα τραύματα προκλήθηκαν από πτώση, ενώ από την πλευρά του ο 26χρονος Ελληνοκύπριος πατέρας ανέφερε πως είχε καιρό να δει το παιδί του, καθώς βρίσκεται σε διάσταση με την 24χρονη αλλοδαπή, αρνούμενος και ο ίδιος τα όσα του καταλογίζονται.

Ενώπιον των Αρχών υπάρχουν μαρτυρίες εναντίον της μητέρας, στην οποία καταλογίζεται επιθετική και βίαιη συμπεριφορά έναντι του παιδιού της, ενώ συγκλονισμό και αποτροπιασμό προκαλεί η μαρτυρία ότι η 24χρονη θεάθηκε να κρατά το μωρό στην αγκαλιά της και να τον χτυπά σε οχήματα, τα οποία ήταν σταθμευμένα έξω από τον τόπο διαμονής της. Παράλληλα, μαρτυρία ενώπιον των Αρχών, τη φέρει την 24χρονη να τραυματίζει το παιδί στα χείλι και στα χέρια.

Η 24χρονη που οδηγήθηκε ενώπιον Δικαστηρίου τέθηκε υπό κράτηση για δύο μέρες, ενώ ο πατέρας αφέθηκε ελεύθερος υπό όρους μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή, οπότε και οι δύο θα οδηγηθούν εκ νέου στο Δικαστήριο, καθώς εναντίον τους θα καταχωρηθεί υπόθεση και θα κατηγορηθούν για αδικήματα που αφορούν έκθεση παιδιού σε κίνδυνο και πρόκλησης σωματικής βλάβης.

Τα σημάδια κακοποίησης στο σώμα του 19μηνου βρέφους, είχαν εντοπιστεί από λειτουργό του Γραφείου Ευημερίας, κατά την παρουσία της 24χρονης στο ΤΑΕ Λεμεσού, όταν κλήθηκε να καταθέσει για υπόθεση επίθεσης εναντίον της πεθεράς της.
 
Η 24χρονη μητέρα, που είχε συλληφθεί πρώτη, είχε οδηγηθεί ενώπιον Δικαστηρίου για να ζητηθεί η κράτησή της, ωστόσο λόγω της μη εκπροσώπησης της από νομικό σύμβουλο και κατόπιν αιτήματός της, η διαδικασία έκδοσης διατάγματος κράτησής της αναβλήθηκε. Στον ίδιο χώρο εμφανίστηκε και ο 26χρονος πατέρας που καταζητείτο για την υπόθεση, οπόταν το ένταλμα σύλληψης του εκτελέστηκε αμέσως.

Σημειώνεται, πως το παιδί συνεχίζει να νοσηλεύεται στο Μακάρειο Νοσοκομείο, ενώ όταν λάβει εξιτήριο, θα τεθεί υπό την φροντίδα του Γραφείου Ευημερίας.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ενδείξεις πως το βρέφος κακοποιείτο εδώ και καιρό-Χειροπέδες και στον πατέρα του

Ερωτήματα που ψάχνουν απαντήσεις
Την ίδια ώρα, ενώπιον των Αρχών βρίσκονται άλλες τρεις καταγγελίες για βία στην οικογένεια, στις οποίες προέβη η γιαγιά του, ωστόσο άγνωστο με ποιον τρόπο διερευνήθηκαν από το ΤΑΕ Λεμεσού και τι ενέργειες έγιναν σε συνεννόηση με το Γραφείο Ευημερίας, με σκοπό την προστασία του παιδιού.  

Παράλληλα, στις 3 Ιουνίου, το Hope For Children είχε ενημερώσει την Αστυνομία και τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας για δύο καταγγελίες που έφθασαν ενώπιον του και οι οποίες έκαναν λόγο για κακοποίηση του βρέφους. 

Όπως ανέφερε στον REPORTER ο Αντώνης Στυλιανού, μέλος του Hope For Children, μετά τις καταγγελίες ο οργανισμός ακολούθησε το πρωτόκολλο και ενημέρωσαν σχετικά τις αρμόδιες υπηρεσίες. 

«Είχαμε λάβει δυο συγκεκριμένες κλήσεις που λήφθηκαν μιας κοινής τηλεφωνικής γραμμής που έχουμε. Και οι δύο καταγγελίες αφορούσαν βία στην οικογένεια και ενημερώσαμε αμέσως τις αρμόδιες υπηρεσίες», ανέφερε ο κ. Στυλιανού.
 
Παρόμοια όμως καταγγελία έφθασε και στο ΣΠΑΒΟ στις 3 Ιουνίου, τις πρωινές ώρες, κατά την οποία συγκεκριμένος μάρτυρας αναφέρθηκε σε κακοποίηση ανηλίκου.
 
Ο Σύνδεσμος, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ η επιστημονική του Διευθύντρια δρ Αντρη Ανδρονίκου ενημέρωσε προφορικώς αλλά και με γραπτή αναφορά την Αστυνομία και τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας (ΥΚΕ).

«Στις 5/6 λάβαμε και δεύτερη αναφορά, από άλλο ανώνυμο μάρτυρα, στο 1440 για κακοποίηση βρέφους και βία εναντίον της γιαγιάς του ανηλίκου. Κάναμε τις ίδιες διαδικασίες, δηλαδή ενημέρωση Αστυνομίας και Υπηρεσιών. Θέλω να διευκρινίσω ότι εμείς δεν έχουμε δικαιοδοσία για διερεύνηση περιστατικών. Αυτό είναι θέμα των ΥΚΕ και της Αστυνομίας», ανέφερε.

Σύμφωνα με την κ. Ανδρονίκου, όταν εμπλέκεται ανήλικο πρέπει να γίνει αυθημερόν διερεύνηση και σε τρεις μέρες να υπάρξει μια αξιολόγηση του περιστατικού, κατ’ οίκον διερεύνηση, εξέταση με συνοδεία, αν αυτό κριθεί αναγκαίο, και καταγγελία από λειτουργό των ΥΚΕ.

Σε ερώτηση αν οι ΥΚΕ και η Αστυνομία έχει υποχρέωση να ενημερώσει τον ΣΠΑΒΟ για τα βήματα στα οποία έχει προβεί, απάντησε θετικά, προσθέτοντας ότι μέχρι στιγμής δεν λήφθηκε κάποια ενημέρωση.

«Αλλά είμαστε χρονικά στο όριο των αναφορών, δηλαδή δεν θεωρώ ότι υπήρξε ολιγωρία», είπε

Από την πλευρά της η Αναστασία Παπαδοπούλου, πρόεδρος του Συμβουλίου «Φωνή», αναφέρει πως «εάν ισχύουν οι δημοσιογραφικές πληροφορίες, ότι είχαν προηγηθεί αναφορές και καταγγελίες στις αρμόδιες αρχές για τις συνθήκες διαβίωσης του 19μηνου βρέφους, από διάφορα άτομα, περιλαμβανομένης της ίδιας της γιαγιάς του μωρού, εγείρονται πολλά ερωτηματικά για τον τρόπο που αυτές αντιμετωπίστηκαν. Έγινε διερεύνηση των καταγγελιών; Αν ναι πότε; Τι αποτέλεσμα είχε η διερεύνηση; Έγινε αξιολόγηση της επικινδυνότητας για την ευημερία και ασφάλεια του παιδιού; Έγινε αξιολόγηση των εκθέσεων που απέστειλαν δύο διαφορετικοί ΜΚΟ σχετικά στις αρμόδιες υπηρεσίες; Υπήρξε ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των αρμοδίων υπηρεσιών ή οποιαδήποτε πολυθεματική ανάλυση και αντιμετώπιση των καταγγελιών ως τα ίδια τα πρωτόκολλα των υπηρεσιών προϋποθέτουν;».

Υπενθυμίζεται πως για την υπόθεση διέταξε από την πρώτη στιγμή έρευνα η υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου, η οποία ζήτησε ενημέρωση για τις ενέργειες που έγιναν από τους λειτουργούς και για τις καταγγελίες.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έρευνα διέταξε η Ζέτα για την υπόθεση του βρέφους-Τι ισχυρίζονται οι γονείς

Δειτε Επισης

Βίντεο ντοκουμέντο από τη δολοφονία της Κυριακής-Η στιγμή που ο 39χρονος τραβάει το μαχαίρι
Ανέκοψαν όχημα για έλεγχο και εντόπισαν 120 κροτίδες-Συνελήφθη 22χρονος
ΒΙΝΤΕΟ: Σεισμός 5,6 Ρίχτερ στην Τουρκία-Ιδιαίτερα αισθητός κοντά στην Άγκυρα
Απάντησε στα πυρά του Τουρκικού ΥΠΕΞ για Συμπεράσματα ο Κόμπος-«Επιλογή της άλλης πλευράς αν θα προχωρήσει»
Απαντά για το επίδομα ενοικίου σε διπλωμάτη το ΥΠΕΞ-«Η Εισαγγελία γνωμάτευσε πως δεν στοιχειοθετείται ποινικό αδίκημα»
Εκπέμπει SOS ο Διευθυντής του Νοσοκομείο Τροόδους-«Τριτοκοσμικές οι συνθήκες, αναγκαία η ανακαίνιση του»
Κλείδωσε για τις 13 Μαΐου η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στην Άγκυρα
«Έχουμε δει τα κενά και κάναμε διορθώσεις», απαντούν ΥΠΑΜ και ΕΦ για την έκθεση της Ελεγκτικής
Πώς απαντά η Υπ. Ασθενοφόρων για το περιστατικό με τη λιπόθυμη μαθήτρια-«Δεν ήταν επείγον»
Φρικτό έγκλημα στο Σικάγο-Σκότωσαν 19χρονη έγκυο και της αφαίρεσαν το μωρό