Στις Κεντρικές η πρώτη επίσκεψη Γιολίτη-Στο επίκεντρο ο υπερπληθυσμός

Στο επίκεντρο συνάντησης ανάμεσα στη νέα Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Έμιλυς Γιολίτη και της Διευθύντριας των Φυλακών Άννας Αριστοτέλους, τέθηκαν τα προβλήματα που υπάρχουν στις Κεντρικές Φυλακές ώστε να βρεθούν οι καλύτεροι τρόποι επίλυσης τους.
 
Ανάμεσα στα ζητήματα ήταν το θέμα του υπερπληθυσμού, ειδικά της κλειστής φυλακής των ανδρών, ενώ προς πλήρη εφαρμογή μπαίνει μέχρι το τέλος του μήνα το σύστημα απενεργοποίησης κινητών τηλεφώνων. Ιδιαίτερη μνεία έγινε στο εκπαιδευτικό σύστημα των φυλακών.
 
Στο πλαίσιο της σημερινής επίσκεψης στις Κεντρικές Φυλακές, η νέα Υπουργός αρχικά επισκέφθηκε και ξεναγήθηκε στα φυλακισμένα μνήματα.
Σε δηλώσεις της μετά την επίσκεψη στα φυλακισμένα μνήματα, η κ. Γιολίτη ανέφερε πως είχε την τιμή να επισκεφθεί σήμερα τον συγκεκριμένο χώρο, νιώθοντας ιδιαίτερη συγκίνηση. «Τα φυλακισμένα μνήματα αποτελούν φάρο καθοδήγησης για τον καθένα μας στις δύσκολες μέρες και εποχές τις οποίες διανύουμε και τιμούμε τις θυσίες των ηρώων μας, των παλληκαριών μας, που πάλεψαν τόσο σκληρά και άνισα για την ελευθερία μας. Αθάνατοι», είπε.
 
Η κ. Γιολίτη είπε αναφορικά με την ενημέρωση από την Διευθύντρια των Φυλακών Άννα Αριστοτέλους σημείωσε πως στόχος είναι να εντοπιστούν τα όποια προβλήματα και να βρεθούν οι κατάλληλες λύσεις. «Ο πολιτισμός μας αντανακλάται σε μεγάλο βαθμό και από το επίπεδο των φυλακών μας και των συστημάτων αναμόρφωσης. Προσδοκώ ότι θα μπορέσουμε να έχουμε ένα κόσμημα στις φυλακές μας και ότι μαζί θα βρούμε τις λύσεις για να μπορέσουμε να πετύχουμε τον στόχο αυτό», είπε.
 
Από την πλευρά της, η κ. Αριστοτέλους αφού συνεχάρη την κ. Γιολίτη για τον διορισμό της, εξέφρασε τη στήριξη της στο δύσκολο έργο που αναλαμβάνει η νέα Υπουργός. Σημείωσε πως η ενημέρωση περιλαμβάνει το μοντέλο σωφρονισμού που εφαρμόζεται  και το οποίο βασίζεται στο πρόγραμμα διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας. Όπως είπε, βασίζεται στην ανθρωποκεντρική προσέγγιση, στην ίση μεταχείριση, στην αναμόρφωση, τον σωφρονισμό και στην ομαλή επανένταξη των κρατουμένων στην κοινωνία.

Η κ. Αριστοτέλους έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο εκπαιδευτικό σύστημα, το οποίο είναι το ίδιο με το ευρύτερο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας και αναγνωρίζεται από το ίδιο το Συμβούλιο της Ευρώπης και τον Οργανισμό Europris, ως μια καλή πρακτική, όπως επίσης αναγνωρίζεται ως θετική η επικοινωνία των κρατουμένων στην Κύπρο μέσω Skype.
 
«Το γεγονός ότι η Υπουργός αρχίζει τις επισκέψεις της από τις φυλακές, καταδεικνύει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο τις ευαισθησίες της αλλά και τη στήριξη της στους έγκλειστους συνανθρώπους μας αλλά και στο δύσκολο έργο το οποίο επιτελείται στο σωφρονιστικό μας χώρο», είπε.
 
Απαντώντας σε ερώτηση, η κ. Αριστοτέλους είπε πως το εκπαιδευτικό σύστημα έχει αναβαθμιστεί, έχουν δημιουργηθεί 8 σχολεία, και στην Κύπρο υπάρχει ο πιο ψηλός αριθμός συμμετοχής κρατουμένων στο σύστημα ανάμεσα στις χώρες μέλη του ΣτΕ. «Τα ¾ των κρατουμένων συμμετέχουν στα προγράμματα των σχολείων μας, έχουμε εφαρμόσει την εσπερινή τεχνική σχολή, το εσπερινό γυμνάσιο και λύκειο, δεκαπέντε κρατούμενοι μας σπουδάζουν σε πανεπιστήμια, γιατί πιστεύουμε ότι μέσω της εκπαίδευσης μπορούμε να αλλάξουμε στάσεις, νοοτροπίες και συμπεριφορές», είπε.
 
Ερωτηθείσα σε σχέση με το σύστημα απενεργοποίησης κινητών τηλεφώνων, είπε πως αυτό ήταν ανάμεσα στους προγραμματισμούς των φυλακών τα τελευταία χρόνια και σε συνεργασία με την Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία, το σύστημα αυτό βρίσκεται στο τελικό στάδιο και αναμένεται μέχρι τα τέλη Ιουλίου να είναι σε πλήρη λειτουργία.
 
Σε ερώτηση σχετικά με τον υπερπληθυσμό στις φυλακές, η κ. Αριστοτέλους είπε πως αυτός παραμένει. Ωστόσο, σημείωσε πως πρόσφατα σε έρευνα του το ΣτΕ κατέταξε την Κύπρο στην 3η θέση όσον αφορά τα μέτρα που λήφθηκαν για αποσυμφόρηση των φυλακών με κύριο τις αποφυλακίσεις. Καταλυτική, τόνισε, ήταν η παρέμβαση του Προέδρου Αναστασιάδη και από 3η χειρότερη χώρα στον τομέα αυτό είμαστε τώρα στην 3η καλύτερη.
 
Φυσικά, κατέληξε, το πρόβλημα παραμένει στους άνδρες της κλειστής φυλακής, θέμα για το οποίο θα υποβάλει εισηγήσεις στην Υπουργό μέσω της Ad hoc επιτροπής που έχει διοριστεί από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Δειτε Επισης

Πληρώνει τελικά επιπλέον τόκους €4.220.000 με απόφαση Δικαστηρίου η ΚΔ για ακίνητο στη Λάρνακα
Νέα διαδικασία στο Δικαστήριο για την υπόθεση της Ευδοκίας Λοΐζου-Δεν καταβάλλει τις αποζημιώσεις το ΡΙΚ
Ανακοινώθηκαν στατιστικά για τις προσφυγές του Διοικητικού Δικαστηρίου
Επεισοδιακή καταδίωξη 22χρονου στην Πάφο-Επιτέθηκε σε αστυνομικό
Ηλεκτρική συσκευή προκάλεσε πυρκαγιά σε οικία στη Λεμεσό
Κρίσιμος τραυματισμός για 56χρονο-Έπεσε στο κενό από τον δεύτερο όροφο οικίας
Έξι πρόσωπα κατηγορήθηκαν γραπτώς για παράνομη εργοδότηση στην Πάφο
Χειροπέδες σε 31χρονο για τη βομβιστική επίθεση σε γνωστό μπαρ στον Πρωταρά
Σιγή ασυρμάτου για τη διερεύνηση του θανάτου αλλοδαπού στη Λεμεσό-Περιμένει στοιχεία η Λοττίδου
Εμπρηστές και αστυνόμοι: Πώς εξελίσσεται το παιχνίδι...