Βάνδαλοι σύλησαν τους τάφους ηρώων της ΕΟΚΑ στο Αυγόρου

Λίγες ημέρες πριν από το μνημόσυνο των ηρώων της ΕΟΚΑ από την κοινότητα της Αυγόρου, οι βάνδαλοι σύλησαν τους τάφους των ηρώων της κοινότητας.
 
Σύμφωνα με την καταγγελία, οι άγνωστοι αφαίρεσαν τους χάλκινους σταυρούς από τους τάφους των ηρώων που βρίσκονται εντός του κοινοτικού κοιμητηρίου.
 
Σε καταγγελία στην αστυνομία προχώρησε το κοινοτικό συμβούλιο Αυγόρου καθώς άγνωστοι βανδάλισαν τους τάφους των ηρώων της κοινότητας, Λουκίας Παπαγεωργίου-Λαουτάρη και Παναγή Ζαχαρία.
 
Τη σύληση των τάφων διαπίστωσαν το πρωί υπάλληλοι της κοινότητας που πήγαν στο κοιμητήριο για άλλες εργασίας. Αφού ενημέρωσαν τον κοινοτάρχη της κοινότητας αυτός προέβη σε επίσημη καταγγελία στις Αρχές.
 
Η Λουκία Λαουτάρη και ο Παναγής Ζαχαρίας, δολοφονήθηκαν από Βρετανούς στρατιώτες στις 5 Ιουλίου του 1958 όταν κατά τη διάρκεια συμπλοκής στην κεντρική πλατεία του χωριού. Συγκεκριμένα, η τοπική οργάνωση ΕΟΚΑ Αυγόρου τοποθέτησε την Παρασκευή, 4 Ιουλίου 1958, συνθήματα στο κέντρο του χωριού. Άγγλοι στρατιώτες πήγαν στην πλατεία και τα κατέβασαν. Την επομένη αναρτήθηκαν νέα συνθήματα και οι γυναίκες, μετά από οδηγίες της Οργάνωσης, ετοιμάστηκαν για λιθοβολισμό των στρατιωτών.
 
Οι στρατιώτες επανήλθαν την επομένη, 5 Ιουλίου 1958, συνέλαβαν τον Κυριάκο Μακρή, ένα δεκαπεντάχρονο αγόρι, και τον έσπρωχναν να ανεβεί σε σκάλα, για να κατεβάσει τα συνθήματα. Στην άρνησή του όρμησαν οι γυναίκες, τον άρπαξαν από τα χέρια των Άγγλων και τον φυγάδευσαν. Στη συνέχεια κτύπησαν ως σύνθημα τις καμπάνες, μαζεύτηκαν οι χωριανοί και άρχισαν να λιθοβολούν τους στρατιώτες.
 
Η συμπλοκή εξελίχθηκε σε πραγματική μάχη. Οι Άγγλοι στρατιώτες ταμπουρώθηκαν στα τεθωρακισμένα οχήματά τους και άνοιξαν πυρ εναντίον του άοπλου πλήθους, με αποτέλεσμα να σκοτώσουν τη Λουκία Παπαγεωργίου Λαουτάρη και τον Παναγιώτη Ζαχαρία.
 
 

Δειτε Επισης

Απορρίφθηκε αίτηση Γενικού Εισαγγελέα σε απόφαση απαλλοτρίωσης γης
Τουρίστες βγήκαν για περίπατο και βρήκαν σε σακούλα εκατοντάδες κροτίδες
Έφυγε… κύριος ως επισκέπτης από τις Κεντρικές ο δραπέτης-Έτσι τους πήρε στον ύπνο
Υπόδικος για υπόθεση εισαγωγής μεθαμφεταμίνης ο δραπέτης των Κεντρικών-Ερωτήματα για το πώς ξέφυγε όλων των μελών
Aπέδρασε κρατούμενος από τις Κεντρικές Φυλακές
Πληρώνει τελικά επιπλέον τόκους €4.220.000 με απόφαση Δικαστηρίου η ΚΔ για ακίνητο στη Λάρνακα
Νέα διαδικασία στο Δικαστήριο για την υπόθεση της Ευδοκίας Λοΐζου-Δεν καταβάλλει τις αποζημιώσεις το ΡΙΚ
Ανακοινώθηκαν στατιστικά για τις προσφυγές του Διοικητικού Δικαστηρίου
Επεισοδιακή καταδίωξη 22χρονου στην Πάφο-Επιτέθηκε σε αστυνομικό
Ηλεκτρική συσκευή προκάλεσε πυρκαγιά σε οικία στη Λεμεσό