Ανατροπή και άμεση αποφυλάκιση του εργοδότη της άτυχης Οδύσσειας από το Ανώτατο

«Έπεσε» στο Ανώτατο η ποινή φυλάκισης δέκα μηνών που επέβαλε το πρωτόδικο Δικαστήριο στον 40χρονο εργοδότη και διευθυντή της καφετέριας στο Στρόβολο που σημειώθηκε το εργατικό δυστύχημα τον Μάιο του 2018, έπειτα από το οποίο σκοτώθηκε η 25χρονη Οδύσσεια Ιακώβου, μητέρα ενός ανήλικου παιδιού.   
 
Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, τον περασμένο Απρίλιο, επέβαλε στην εταιρεία του 40χρονου πρόστιμο πέντε χιλιάδων ευρώ, ενώ στον ίδιο επέβαλε ποινές πέντε και δέκα μηνών, με την πιο υψηλή την ποινή στην κατηγορία πέντε, η οποία αφορούσε παράλειψη στερέωσης του μεταλλικού ραφιού αποθήκης με το κτήριο και ορθή συναρμολόγηση του, ώστε να μην διατρέχουν κίνδυνο εργοδοτούμενοι, με αποτέλεσμα η άτυχη 25χρονη να καταπλακωθεί από το μεταλλικό ράφι στην προσπάθεια της να πάρει προϊόντα από αυτό και να τραυματιστεί θανάσιμα.

Το πρωτόδικο Δικαστήριο, μετά από ακροαματική διαδικασία, έκρινε ότι ο Διευθυντής παρέλειψε να πάρει τα κατάλληλα μέτρα για αποτροπή της πτώσης του ραφιού, ωστόσο για σκοπούς επιμέτρησης της ποινής συνεκτίμησε το λευκό ποινικό μητρώο του κατηγορούμενου, την παραδοχή του, την έμπρακτη μεταμέλεια του και ότι είναι πατέρας δύο ανήλικων παιδιών.
 
Με προσφυγή του στο Ανώτατο, ο δικηγόρος του 40χρονου, Ηλίας Στεφάνου, υπέδειξε πως οι ποινές φυλάκισης που επέβαλε το πρωτόδικο Δικαστήριο στον πελάτη του, ήταν προϊόν λανθασμένης νομικής καθοδήγησης ή λανθασμένης προσέγγισης των γεγονότων της υπόθεσης και έκδηλα υπερβολικές, λαμβάνοντας υπόψη των συνθηκών τέλεσης των αδικημάτων και των προσωπικών περιστάσεων του κατηγορούμενου.
 
Περαιτέρω, παραπονέθηκε και για την απόρριψη της εισήγησης του για αναστολή της ποινής, αφενός λόγω των συνθηκών υπό τις οποίες συνέβη το αδίκημα και αφετέρου, βάσει του συνόλου των μετριαστικών παραγόντων και των προσωπικών του περιστάσεων.
 
Μεταξύ άλλων, υποστήριξε πως ουδέποτε υπήρξε ένδειξη ορατού κινδύνου για πτώση του ραφιού που καταπλάκωσε το θύμα, «εφόσον σύμφωνα με τις δημοσιευμένες στο διαδίκτυο οδηγίες του κατασκευαστή, το ράφι ήταν προσβάσιμο και από τις τέσσερις πλευρές και συνεπώς δεν ήταν απαραίτητη η στερέωση του στον τοίχο της αποθήκης, στοιχείο στο οποίο το πρωτόδικο Δικαστήριο δεν προσέδωσε ιδιαίτερη σημασία».
 
Επομένως, ο κ. Στεφάνου, εισηγήθηκε πως βάσει των περιστατικών της υπόθεσης, δεν προέκυπτε ότι οι εργοδότες του θύματος επέδειξαν υψηλό βαθμό αμέλειας που δικαιολογούσε την επιβολή ποινής φυλάκισης και λαμβανομένου υπόψιν του λευκού ποινικού μητρώου του κατηγορούμενου, της παραδοχής του, της ύπαρξης ασφαλιστικής κάλυψης για αποζημίωση του συζύγου και του παιδιού του θύματος και των οικογενειακών των περιστάσεων, δικαιολογείτο η μη επιβολή ποινής ή η ποινή να ανασταλεί.
 
Το Ανώτατο Δικαστήριο, ενόψει του γεγονότος ότι ο κατηγορούμενος είχε παραδεχθεί πρωτόδικα την κατηγορία πέντε, ανέφερε πως δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η θέση ότι ο κίνδυνος πτώσης του μεταλλικού ραφιού που καταπλάκωσε το θύμα δεν ήταν ορατός. Όπως υπέδειξε, «τέτοιος ισχυρισμός, αντιστρατεύεται την παραδοχή του κατηγορούμενου και ως εκ τούτου θα έπρεπε να προβληθεί πρωτοδίκως, με ότι συνεπάγεται».
 
Ωστόσο, όπως ανέφερε το Ανώτατο, λαμβάνοντας υπόψη ότι το δυστύχημα συνέβη από πτώση ραφιού προσβάσιμου και από τις τέσσερις του πλευρές, στοιχείο που όπως επισημάναμε μειώνει ουσιωδώς το βαθμό ευθύνης των εργοδοτών του θύματος, η επιλογή της ποινής φυλάκισης ήταν στο μεταίχμιο.
 
Όπως υπέδειξε το Ανώτατο, «δεν μπορεί παρά να ληφθεί σοβαρά υπόψιν ότι η έστω μειωμένη ευθύνη που επέδειξε ο κατηγορούμενους επέφερε την απώλεια της ζωής μιας νεαρής μητέρας. Λαμβανομένου υπόψιν αυτού του στοιχείου, αλλά και του γεγονότος ότι ο κατηγορούμενος είναι λευκού ποινικού μητρώου και παραδέχθηκε ευθύνη για το δυστύχημα, καθώς επίσης και τις προσωπικές και οικογενειακές του περιστάσεις, θεωρούμε ορθό και δίκαιο όπως οι ποινές φυλάκισης που του επιβλήθηκαν μειωθούν –μειώνονται – ώστε ο εφεσείων να τύχει άμεσης αποφυλάκισης».
 
Υπενθυμίζεται πως ο 27χρονος σύζυγος της άτυχης 25χρονης, μετά το τραγικό δυστύχημα, είχε αναφέρει πως η Οδύσσεια άλλαξε δουλειά και εργαζόταν στην καφετέρια, προκειμένου να βλέπει περισσότερο κορούλα τους, που ήταν τριών ετών, και τον ίδιο.
 
«Εγώ δουλεύω σε φούρνο και οι ώρες μας ήταν πολύ δύσκολες με το μωρό. Μόλις σχολούσα εγώ, έφευγε αυτή για δουλειά. Δεν βλέπαμε ο ένας τον άλλο και ούτε το μωρό. Και είπαμε να το αλλάξουμε αυτό. Και για αυτό άλλαξε δουλειά. Έτσι βλέπαμε ο ένας τον άλλο συνέχεια. Πήγαιναν όλα καλά. Έβλεπε το μωρό της συνέχεια» ανέφερε ο σύζυγος της Οδύσσειας.

Οι δυο νεαροί είχαν παντρευτεί δυο χρόνια προηγουμένως, ενώ πέρασαν δύσκολα αλλά κατάφεραν να δημιουργήσουν την δική τους οικογένεια.

«Έμεινα κάποιο καιρό χωρίς σπίτι και η οικογένεια της μου πρόσφεραν σπίτι να μείνω χωρίς να με ξέρουν. Δεν έχει καλύτερη οικογένεια από αυτούς. Η Οδύσσεια ήταν το πιο αθώο πλάσμα που μπορείς να γνωρίσεις και η πιο σωστή γυναίκα που μπορείς να βρεις. Στάθηκε δίπλα μου τόσο καιρό. Ήμασταν μαζί 10 χρόνια. Παντρευτήκαμε πριν από 2 χρόνια» είπε συντετριμμένος ο σύζυγος της.

Δειτε Επισης

BINTEΟ: Κάνουν τη νύχτα μέρα οι οπαδοί της Ομόνοιας 29ης
Συλλήψεις στη Λεμεσό έπειτα από εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από την Αστυνομική Διεύθυνση
Συμπλοκή νεαρών στα Λατσιά με έναν τραυματία-Πρόσωπο ανέσυρε μαχαίρι
Στις 10 οι συλλήψεις για την ενέδρα στο «Δημητρούι»
Διέκοψε και ανακοινώνει την Κυριακή την απόφαση για κράτηση των εννέα το Δικαστήριο-Στο επίκεντρο ο πληροφοριοδότης
Καρογιάν: Κορυφαίος σταθμός η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ
Άμεση παρέμβαση Τμήματος Δασών για έλεγχο πυρκαγιάς στον Κάτω Πύργου Τυλληρίας
ΒΙΝΤΕΟ: Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στο Δικαστήριο οι συλληφθέντες για την ενέδρα στο «Δημητρούι»
Χειροπέδες σε 34χρονο για υπόθεση απατής-Ενοικίασε σπίτι σε άλλο πρόσωπο, αλλά δεν ήταν δικό του
Μεγαλώνει ο κύκλος των συλλήψεων για το «Δημητρούι»-Στους 9 οι ύποπτοι για τις αρχές