Η καυτή πατάτα του Δικαιοσύνης που... έκαψε υπουργούς και Αρχηγούς

Μια γρήγορη ματιά στην σύγχρονη πολιτική ιστορία του τόπου, είναι αρκετή για να διαπιστώσει κανείς πως η πιο «καυτή» υπουργική καρέκλα, παραδοσιακά στην Κύπρο, ήταν αυτή του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, την οποία αναλαμβάνει η Έμιλυ Γιολίτη, μετά την απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας να διορίσει τον Γιώργο Σαββίδη στην θέση του Γενικού Εισαγγελέα, καθώς ο Κώστας Κληρίδης αφυπηρετεί.
 
Ουκ ολίγοι υπουργοί αναγκάστηκαν να παραιτηθούν, αφού η ιδιομορφία του Υπουργείου είναι τέτοια, που οι καταστάσεις που σχετίζονται με το έγκλημα και άλλους ευμετάβλητους παράγοντες, παραμένουν ρευστές και από τη μια μέρα στην άλλη, αλλάζουν.
 
Συνεπώς, οι υπουργοί δεν εξαρτώνται μόνο από το έργο και τις μεταρρυθμίσεις που επιτελούν, αλλά και από μια σειρά αστάθμητων παραγόντων που δεν ελέγχουν. Η σύγχρονη πολιτική ιστορία του τόπου, βρίθει παραδειγμάτων. Υπουργοί Δικαιοσύνης, που όπως θα διαφανεί και στη συνέχεια, επέδειξαν ή είχαν να επιδείξουν πλούσιο έργο, εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση, ενώ στις πλείστες περιπτώσεις, υπουργός και Αρχηγός Αστυνομίας έφευγαν μαζί.
 
Υπενθυμίζεται πως πλέον τη θέση του Αρχηγού Αστυνομίας καταλαμβάνει ο Στέλιος Παπαθεοδώρου, που κατείχε τη θέση του Υπαρχηγού και θα είναι ο δωδέκατος Αρχηγός, ενώ η Έμιλυ Γιολίτη θα είναι η 25η υπουργός Δικαιοσύνης από το 1960. Πρόκειται για την δεύτερη γυναίκα στα χρονικά, αφού η πρώτη ήταν η Στέλλα Σουλιώτη που διορίστηκε τον Αύγουστο του 1960 και υπηρέτησε για δέκα χρόνια το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Η κ. Σουλιώτη είναι η μακροβιότερη υπουργός, ενώ στη σχετική λίστα ακολουθεί ο Ιωνάς Νικολάου, ο οποίος κρατούσε τα ινία του Υπουργείου για έξι χρόνια και δύο μήνες.  
 
Γυρίζοντας τον χρόνο πίσω, με φόντο σκάνδαλα που προέρχονται από την Αστυνομία ή τις Κεντρικές φυλακές, τις θέσεις τους «εγκατέλειψαν» άρον άρον τρεις υπουργοί Δικαιοσύνης, Νίκος Κόσιης, Κύπρος Χρυσοστομίδης και Ιωνάς Νικολάου και τέσσερις Αρχηγοί Αστυνομίας, Αντρέας Αγγελίδης, Ιάκωβος Παπακώστας, Μιχαλάκης Παπαγεωργίου και Ζαχαρίας Χρυσοστόμου, ενώ υπήρξαν και η απομάκρυνση δύο Διευθυντών των Κεντρικών Φυλακών, του Μιχαλάκη Χατζηδημητρίου και του Γιώργου Τρυφωνίδη.
 
Σεπτέμβριος 2002...
Παραιτήσεις Κόσιη και Αγγελίδη 
Στον απόηχο ενός σκανδάλου με την εμπλοκή ανώτερων αξιωματικών της Αστυνομίας σε υπόθεση παράνομης συναρμολόγησης πολυτελών οχημάτων με εξαρτήματα κλεμμένα από το εξωτερικό, ανάγκασαν τον τότε υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως, Νίκο Κόσιη, και Αρχηγό Αστυνομίας, Αντρέα Αγγελίδη, να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους στον Πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη.
 
Το σκάνδαλο πήρε διαστάσεις, όταν κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης, μέλη της Αστυνομίας απέφυγαν να εισέλθουν σε οικία υπόπτου, παρά το γεγονός ότι είχαν ένταλμα έρευνας και ενώ είχαν διαπιστώσει ότι ο ύποπτος, που ήταν αξιωματικός της Αστυνομίας, έκαιγε με την βοήθεια ενός ακόμη προσώπου, σημαντικά έγγραφα, τα οποία τον ενέπλεκαν στην υπόθεση.  
 
Τόσο στον Αρχηγό όσο και στον υπουργό, καταλογίζονταν διάφορα πράγματα, ενώ οι δύο άντρες βρίσκονταν στα «μαχαίρια». Μετά τα όσα είδαν τον φως τη δημοσιότητας, τόσο ο υπουργός Δικαιοσύνης όσο και ο Αρχηγός Αστυνομίας, αναγκάστηκαν να παραιτηθούν. 
 
Δεκέμβριος 2008...
Μαζική «φυγή» λόγω Αλ Καπόνε
Τα πάνω κάτω έφερε η απόδραση του ισοβίτη Αντώνη Προκοπίου Κίτα, άλλως Αλ Καπόνε, κατά την νόμιμη κράτηση του από Ιδιωτικό Νοσοκομείο στη Λευκωσία, όπου νοσηλευόταν για περίπου έξι μήνες.
 
Ο ισοβίτης την «έκανε» από το δωμάτιό του δεύτερου ορόφου όπου νοσηλευόταν, χρησιμοποιώντας σκάλα, την οποία τοποθέτησαν συνεργάτες του. Στη συνέχεια, αφού παρέλαβε πιστόλι, που ήταν κρυμμένο σε κάθισμα μοτοσικλέτας, η οποία εντοπίστηκε στην περιοχή του νοσοκομείου, εισήλθε σε όχημα στο οποίο επέβαιναν οι συνεργάτες του.  
 
Κανείς δεν κατάλαβε ότι ο ισοβίτης απέδρασε, μέχρι που ένα όχημα εντοπίστηκε στη Λεωφόρο Στασικράτους, μετά από σχετική πληροφορία ότι κινείτο ύποπτο και ότι ενδεχομένως να επρόκειτο για διαρρήκτες.
 
Όταν το όχημα, στο οποίο επέβαιναν τέσσερα πρόσωπα, ανακόπηκε, ένας εξ αυτών, κατέβηκε και πρόταξε εναντίον των αστυνομικών πιστόλι.
 
Αμέσως άρχισε ανταλλαγή πυροβολισμών, ενώ στην συνέχεια το όχημα διέφυγε, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει άγρια καταδίωξη, χωρίς όμως η Αστυνομία να καταφέρει να το ανακόψει και να συλλάβει τους υπόπτους. 
 
Τότε, οι αστυνομικοί αντιλήφθηκαν ότι στο όχημα βρισκόταν ο Αλ Καπόνε, ο οποίος θα έπρεπε να ήταν στο δωμάτιο του νοσοκομείου αλλά είχε δραπετεύσει, και αντί αυτός, στο δωμάτιο βρισκόταν η αλλοδαπή σύζυγος του, με την οποία ο κατάδικος ζούσε όλους τους μήνες της παραμονής του στο νοσοκομείο.
 
Η απόδραση του Αλ Καπόνε έσκασε σαν βόμβα μεγατόνων, ενώ έφερε έφερε αλυσιδωτές αντιδράσεις σε σχέση και με τις συνθήκες κράτησης του, που χαρακτηρίζονταν από χλιδή και πολυτέλεια.
 
Ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης, Κύπρος Χρυσοστομίδης, και ο Αρχηγός Αστυνομίας, Ιάκωβος Παπακώστας, υπέβαλαν την παραίτηση τους. Η Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας έθεσε σε διαθεσιμότητα τον Διευθυντή των Κεντρικών Φυλακών, Μιχάλη Χατζηδημητρίου, και πέντε λειτουργούς των Φυλακών. 

Στις 22 Μαΐου 2009, οι ποινικοί ανακριτές παρέδωσαν δύο ξεχωριστά πορίσματα στον Γενικό Εισαγγελέα, Πέτρο Κληρίδη, όπου μεταξύ άλλων εισηγήθηκαν την ποινική δίωξη του Διευθυντή των Φυλακών, αξιωματικών, ακόμα και του Αρχηγού Αστυνομίας.

Τρεις εβδομάδες αργότερα, ο ισοβίτης εντοπίστηκε και συνελήφθη στο Παραλίμνι, όπου διέμενε στην οικία συγγενικού του προσώπου.
 
Ιανουάριος 2014... 
«Έφυγε νύχτα» ο Τρυφωνίδης από τις φυλακές… 
Οι απανωτές αυτοκτονίες στις Κεντρικές φυλακές και ο ντόρος που δημιουργήθηκε γύρω από τις άθλιες συνθήκες κράτησης των κρατουμένων στο σωφρονιστικό ίδρυμα, ανάγκασαν τον τότε υπουργό Δικαιοσύνης, Ιωνά Νικολάου, και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, να λάβουν δραστικά μέτρα.
 
Ο τότε αναπληρωτής Διευθυντής των Κεντρικών Φυλακών, Γιώργος Τρυφωνίδης, δεχόταν αλλεπάλληλα πυρά από όλες τις κατευθύνσεις, επιρρίπτοντας του ευθύνες για την κατάσταση που επικρατεί στις φυλακές και χρεώνοντας του τις αυτοκτονίες, με τον ίδιο όμως να μιλά για «κατευθυνόμενες αυτοκτονίες σε μια προσπάθεια να πλήξουν το όνομα του».
 
Ως εκ τούτου, και μετά το σάλο που προκλήθηκε, ο κ. Τρυφωνίδης έφυγε άρον άρον από τη θέση του αναπληρωτή Διευθυντή, με τον Ιωνά Νικολάου να τον μεταθέτει πίσω στα αστυνομικά του καθήκοντα.
 
Για την κατάσταση στις Κεντρικές Φυλακές, δέχθηκε έντονη κρητική και ο πολιτικός του προϊστάμενος, Ιωνάς Νικολάου, με τα κόμματα να ζητούν την παραίτηση του.
 
Ωστόσο, με τον διορισμό της Άννας Αριστοτέλους στη θέση της Διευθύντριας των Κεντρικών Φυλακών, κατεύνασαν τα πνεύματα, αφού κατάφερε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να αλλάξει άρδην την κατάσταση που επικρατούσε και άπαντες να δηλώνουν ικανοποιημένοι με τις νέες ανθρώπινες συνθήκες.  
 
Μάρτιος 2014...
Ο Ταλάτ «έφαγε» τον Μιχαλάκη
Τον «ύπνο του δικαίου» πλήρωσε ο Αρχηγός Αστυνομίας, Μιχαλάκης Παπαγεωργίου, τον οποίο έπαυσε άρον άρον ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, μετά από επεισόδια που σημειώθηκαν σε εκδήλωση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στη Λεμεσό.
 
Η παράληψη του Αρχηγού Αστυνομίας να ενημερώσει τον υπουργό Δικαιοσύνης, ήταν το κερασάκι στην τούρτα για τον Ιωνά Νικολάου, αφού είχαν προηγηθεί άλλα γεγονότα, τα οποία προκάλεσαν την έντονη δυσαρέσκεια του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος τελικά τον έπαυσε για «λόγους δημόσιου συμφέροντος».
 
Τα επεισόδια διαδραματίστηκαν στη Λεμεσό από περίπου 100 μέλη του ΕΛΑΜ, που ήθελαν να εμποδίσουν ομιλία του πρώην ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Η Αστυνομία έστειλε καθυστερημένα ενισχύσεις, παρότι είχε προειδοποιηθεί από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο, 24 ώρες πριν, για την αντισυγκέντρωση του ΕΛΑΜ.
 
Ο Αναστασιάδης τηλεφώνησε αμέσως μετά τα επεισόδια στον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ απολογούμενος, ενώ τα γεγονότα διαδραματίστηκαν την ώρα των εξελίξεων των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού.
 
Ο Αρχηγός Αστυνομίας, Μιχαλάκης Παπαγεωργίου, έφυγε από την θέση του πυροβολώντας, αφού θεώρησε ότι έψαχναν αφορμή για να τον παύσουν.
 
Ο Ορέστης εκθρόνισε Ιωνά και Ζαχαρία
Ο Ιωνάς Νικολάου, αναμφίβολα ήταν ένας από τους πλέον δραστήριους και σημαντικούς ανθρώπους που πέρασαν από την καυτή καρέκλα του Υπουργείου Δικαιοσύνης.
 
Η πρωτοφανής, για τα κυπριακά δρώμενα, υπόθεση του κατά συρροή δολοφόνου, αποτέλεσε το κύκνειο άσμα του, αφού η τεράστια έκταση που έλαβε η υπόθεση, με τους ελλιπείς χειρισμούς των Αρχών, οδήγησε τον Ιωνά σε παραίτηση, αν και επί της ουσίας δεν είχε προσωπικές ευθύνες ως υπουργός, αφού επρόκειτο για επιχειρησιακά ζητήματα.
 
Η υπόθεση του κατά συρροή δολοφόνου, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι στις διαπροσωπικές σχέσεις του κ. Νικολάου με τον Ζαχαρία Χρυσοστόμου, αφού ο πρώτος θεωρούσε πως ο δεύτερος θα έπρεπε να αναλάβει τις επιχειρησιακές του ευθύνες και να παραιτηθεί.
 
Ωστόσο, διαφάνηκε ξεκάθαρα πως ο Ζαχαρίας Χρυσοστόμου δεν ήταν διατεθειμένος να κάνει τη χάρη στον Ιωνά, ο οποίος αναγκάστηκε να παραιτηθεί χωρίς να τον βαραίνει οποιαδήποτε ευθύνη, εξαναγκάζοντας έτσι τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να παύσει τον Αρχηγό.
 
Για την ιστορία, ούτε τότε ο πρώην Αρχηγός παραιτήθηκε, αφού όταν συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, όλοι ανέμεναν να θέσει ενώπιον του την παραίτηση του, πράγμα το οποίο όμως δεν έπραξε. Τελικά, ο Νίκος Αναστασιάδης, αναγκάστηκε να παύσει τον Αρχηγό, ο οποίος έφυγε πυροβολώντας τον Ιωνά Νικολάου, του οποίου σημειώνεται πως ήταν προσωπική επιλογή και μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις, όπου η Αστυνομία δεχόταν πυρά, σήκωνε για αυτόν ασπίδα προστασία. 

Δειτε Επισης

«Θηροφύλακες παραλίγο να πυροβοληθούν μεταξύ τους»-Καταγγελίες Ισότητας για Υπ. Θήρας
Με σφαίρα ακόμα στο σώμα του το «Δημητρούι», παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση-Καταθέσεις από κάθε κατεύθυνση
«Όχι» Τατάρ σε πρόταση Ολγκίν για τριμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη
Ευθύνες σε αστυνομικό και υποδιευθύντρια για την γυναικοκτονία της Κυριακής-Τα ευρήματα της ΕΔΕ
Χάθηκαν τα ίχνη του 58χρονου Αντρέα Ιακώβου από την οικία του στη Λακατάμια (pic)
Ψάχνει και τρίτο πρόσωπο για την συμπλοκή και εντοπισμό όπλου στη Λευκωσία η Αστυνομία (pic)
Χειροπέδες και σε 19χρονο για τα επεισόδια και τον εμπρησμό περιπολικού στον Ύψωνα
Είχε ανακοπεί για έλεγχο και πιάστηκε με κουζινομάχαιρο ο 34χρονος που έκρυβε όπλο σε βαρέλι
Προφυλακίστηκε η 49χρονη που σκότωσε τον πατέρα της στη Σάμο-Υπό ψυχιατρική παρακολούθηση
Έφεση Εισαγγελέα για την απόφαση αποφυλάκισης του Νίκου Μιχαλολιάκου