Η ταραχώδης θητεία, τα ναρκοπέδια και η τελευταία ετυμηγορία του Κώστα Κληρίδη

«Η ταραχώδης θητεία μου για επτά χρόνια ως Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας και επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας του κράτους, σημαδεύτηκε από ποικίλες δυσκολίες και αντιξοότητες και δυστυχώς μέχρι και το θέμα της επακριβούς ημερομηνίας αφυπηρέτησης μου κατέστη αντικείμενο και εργαλείο μείωσης της προσωπικότητας μου λόγω των χειρισμών που είχαν προηγηθεί και επακολουθήσει, καθώς και των πιέσεων που ασκήθηκαν και ασκούνται. {...} Συνέχισαν μέχρι και σήμερα, οι πιέσεις και παραινέσεις προς εμένα για πρόωρη αποχώρηση ώστε να αναλάβουν καθήκοντα οι δύο νέοι αξιωματούχοι στη Νομική Υπηρεσία. Η χλεύη και η προσπάθεια μείωσης και απόδοσης ευτελών κινήτρων συνεχίζεται. Δεν είμαι διατεθειμένος να συνεχίσω να υφίσταμαι την ψυχοφθόρα αυτή διαδικασία παρουσιαζόμενος ως προσκολλημένος σε θώκο.Είναι για μένα και την οικογένεια μου θέμα αξιοπρέπειας. Όπως με αξιοπρέπεια ανέλαβα αυτό το αξίωμα και προσπάθησα να επιτελώ τα καθήκοντα μου καθ΄όλο αυτό το διάστημα, με αξιοπρέπεια και αποχωρώ». 
 
26 Ιουνίου 2020. Ο Γενικός Εισαγγελέας, Κώστας Κληρίδης, περνά στην ιστορία με επεισοδιακό τρόπο, αφού μετά το σίριαλ που δημιουργήθηκε με την προαφυπηρετική του άδεια, παραιτείται νωρίτερα και αποφασίζει να φύγει πυροβολώντας, δείχνοντας με τον πιο έντονο τρόπο την δυσφορία του, ως προς τους χειρισμούς της Κυβέρνησης και τον διορισμό νέου Εισαγγελέα, προτού ολοκληρωθεί η θητεία του. 
 
Ο Γενικός Εισαγγελέας για άλλη μια φορά έδειξε πως τολμάει να περάσει στην αντεπίθεση, αφού δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει και την λέξη «ντροπή» σε προηγούμενες του δηλώσεις, μιλώντας παράλληλα για έλλειψη σεβασμού και διερωτόμενος «εάν τελικά άξιζε τον κόπο». 
 
Όπως και ο ίδιος είπε, η θητεία του Κώστα Κληρίδη ήταν ταραχώδης. Αναμφισβήτητα ο Κώστας Κληρίδης, πέραν από άριστος γνώστης του Συντάγματος και των προνοιών του, εξελίχθηκε και σε έναν πολύ δραστήριο, ενδεχομένως και τολμηρό Γενικό Εισαγγελέα, που δεν φοβήθηκε να ανοίξει μεγάλες υποθέσεις που στιγμάτισαν την κυπριακή κοινωνία και σε αρκετές περιπτώσεις οδήγησαν γνωστούς και άγνωστους εγκληματίες του λευκού κολλάρου στη φυλακή.
 
Η υπόθεση σταθμός που στιγμάτισε και καθόρισε το θεσμό της Γενικής Εισαγγελίας στην Κύπρο, δεν ήταν άλλη από αυτή του τέως Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, Ρίκκου Ερωτοκρίτου, ο οποίος αφού παύθηκε, διώχθηκε ποινικά και καταδικάστηκε σε τριάμισι χρόνια φυλάκισης.
 
Η κόντρα μεταξύ του Κώστα Κληρίδη και του Ρίκκου Ερωτοκρίτου, υπέθαλπε για αρκετό καιρό ή μάλλον από την πρώτη ημέρα του διορισμού του δεύτερου στη θέση του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα.
 
Όπως, άλλωστε, δήλωσε ο ίδιος ο Κώστας Κληρίδης, από την πρώτη μέρα διορισμού του, ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας του έλεγε πως ο ίδιος θα έπρεπε να είχε διοριστεί στη θέση του Γενικού Εισαγγελέα και ότι αυτό του είχε υποσχεθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
 
Μάλιστα, θεωρούσε ότι από τη θέση του Βοηθού θα λειτουργούσε ως γλάστρα, ενώ όπως αποκάλυψε ο Κώστας Κληρίδης, σε δύο συναντήσεις στο Προεδρικό, στην παρουσία του Ρίκκου Ερωτοκρίτου και με δική του επιμονή να αναλαμβάνει ποινικές υποθέσεις που χειριζόταν η Νομική Υπηρεσία, ο ίδιος του έδωσε την εξουσία.
 
Η παραίτηση του Εκτελεστικού Διοικητικού Συμβούλου από την Κεντρική Τράπεζα, του Στέλιου Κοιλιάρη, ήταν αυτή που άνοιξε τον Ασκό του Αιόλου, αφού έφυγε πυροβολώντας, καταγγέλλοντας πως η τότε Διοικήτρια της Κεντρικής, υποστήριξε κατά τη διάρκεια του Διοικητικού Συμβουλίου, πως «ο Παναγιώτης Νεοκλέους, δωροδόκησε τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα».
 
Ακολούθησε το πόρισμα του ανεξάρτητου ποινικού ανακριτή, Παναγιώτη Καλλή, που διαπίστωσε τη διάπραξη ποινικών αδικημάτων, με τον Γενικό Εισαγγελέα να επισημαίνει πως οι κατηγορίες του δεκασμού δημόσιου λειτουργού και της δωροληψίας επισύρουν ποινή φυλάκισης μέχρι επτά ετών.
 
Αν και ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου πέρασε στην αντεπίθεση εκτοξεύοντας καταγγελίες κατά του Γενικού Εισαγγελέα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε διερεύνηση των καταγγελιών Ρίκκου. Τότε, ήταν και η πρώτη φορά, που δημόσια τουλάχιστον, ο Κώστας Κληρίδης, αναγκάστηκε να περάσει στην αντεπίθεση και με μια ανακοίνωση καταπέλτη και απευθυνόμενος στον ίδιο τον Πρόεδρο, τον κατηγόρησε ότι μετέτρεψε τους κατηγορούμενους σε κατήγορο, ενώ κατέληγε με τη λέξη «ντροπή».
 
Βέβαια, ο Πρόεδρος απάντησε πως δεν θα δώσει συνέχεια στις ύβρεις, όπως τις χαρακτήρισε του Γενικού Εισαγγελέα, ενώ παράλληλα άφησε αιχμές για την καθυστέρηση διερεύνησης και εκδίκασης των υποθέσεων της οικονομίας.
 
Το Ανώτατο Δικαστήριο σε μια απόφαση σταθμό για τα κυπριακά δεδομένα, χαρακτήριζε τον Ρίκκο Ερωτοκρίτου, ανίκανο για να επιτέλεση των υψηλών καθηκόντων του, ενώ το Κακουργιοδικείο σε σχέση με την ποινική υπόθεση για την οποία ήταν κατηγορούμενες, ανέφερε ότι δεν έπεισε και ήταν σε αμηχανία.
 
Πάντως, ο Κώστας Κληρίδης δεν έμεινε μέχρις εκεί, αφού με συστηματικό τρόπο άνοιξε μια σειρά άλλων ποινικών υποθέσεων που αφορούσαν σκάνδαλα, διασπάθιση δημοσίου χρήματος και άλλα ποινικά αδικήματα, που οδήγησαν στις Κεντρικές Φυλακές, πολιτικούς, δημάρχους, επιχειρηματίες και άλλους.
 
Μετά την παύση του Ρίκκου και την καταδίκη του, η υπόθεση έληξε οριστικά και ο καθένας πήρε τον δρόμο του. Ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου οδηγήθηκε στις Κεντρικές Φυλακές, όπου έκτισε την ποινή του, ενώ από τότε οι σχέσεις Γενικού Εισαγγελέα και Προέδρου της Δημοκρατίας, εξομαλύνθηκαν.
 
Το σκάνδαλο της Δρομολαξιάς
Ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου, όταν πέρασε την πύλη των Κεντρικών Φυλακών, συνάντησε γνωστά πρόσωπα, που ο ίδιος πρωταγωνίστησε για να μπουν στις Κεντρικές Φυλακές, όπως ήταν οι καταδικασθέντες για το σκάνδαλο της Δρομολαξιάς.
 
Μια εξ αυτών των υποθέσεων ήταν το σκάνδαλο της Δρομολαξίας, η εκδίκαση του οποίου ολοκληρώθηκε το 2015, καταδικάζοντας σε φυλάκιση πέντε φυσικά πρόσωπα, ενώ ένοχη κρίθηκε και μια εταιρεία.
 
Συγκεκριμένα, για την υπόθεση καταδικάστηκε σε οκτώ χρόνια φυλάκιση ο Στάθης Κιττής, τότε πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της CYTA, ο Χαράλαμπος Τσουρής, σε τρία χρόνια φυλάκιση, ο γραμματέας του Σωματείου των υπαλλήλων της ΑΤΗΚ ΕΠΟΕΤ- ΟΗΟ ΣΕΚ, Ορέστης Βασιλείου, σε επτά έτη φυλάκισης.
 
Στον υπάλληλο της ΑΤΗΚ, Γρηγόρη Σουρουλλά, επιβλήθηκαν συντρέχουσες ποινές φυλάκισης ύψους 4 ½ χρόνων. Στο στέλεχος του ΑΚΕΛ Λάρνακας, Βενιζέλο Ζαννέτο, στην μια και μοναδική κατηγορία που αντιμετώπιζε, αυτήν του εκβιασμού, επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 3½ χρόνων.
 
Στις Κεντρικές ο Σάββας Βέργας
Τον Φεβρουάριο του 2015, ο πρώην δήμαρχος Πάφου, Σάββας Βέργας και ο Γενικός Διευθυντής του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Πάφου (ΣΑΠΑ), Ευτύχιος Μαληκκίδης, καταδικάστηκαν σε έξι χρόνια φυλάκιση, για την πολύκροτη υπόθεση του ΣΑΠΑ και το φαγοπότι εκατομμυρίων που στήθηκε.
 
Το σύνολο των χρημάτων που παραδέχτηκαν ότι έλαβαν ως προϊόν διαφθοράς και δεκασμού ήταν 520 χιλιάδες ευρώ για τον Σάββα Βέργα και 498 χιλιάδες για τον Ευτύχιο Μαλληκίδη, ποσά που ήδη επέστρεψαν υπό τύπον δωρεάς χρημάτων και ακινήτων στη Δημοκρατία.
 
Για την υπόθεση κρίθηκαν ένοχοι άλλοι πέντε κατηγορούμενοι, μετά από την θεληματική κατάθεση φωτιά του Σάββα Βέργα. Ο Σάββας Βέργας δήλωσε ότι επειδή είχε τύψεις ήθελε να αποκαταστήσει το όνομα του στους δημότες της Πάφου και μίλησε για τα λεφτά που πήραν ως μίζες, τόσο ο ίδιος όσο και οι υπόλοιποι.
 
Πρόκειται για τον πρώην Δήμαρχο Πάφου Φειδία Σαρίκα και τους δημοτικούς συμβούλους, Γιώργο Μιχαηλίδη του ΔΗΣΥ, Ευτσάθιο Ευσταθίου του ΔΗΚΟ και Βάσο Βασιλείου και Γιώργο Σιαλή του ΑΚΕΛ.
 
Η υπόθεση για τα ΧΥΤΑ
Η υπόθεση ΧΥΤΑ Πάφου-ΧΥΤΥ Κόσιης χαρακτηρίστηκε ως η πιο σοβαρή υπόθεση χρηματισμού κρατικών αξιωματούχων και υπαλλήλων που παρουσιάστηκε ποτέ ενώπιον της κυπριακής Δικαιοσύνης.
 
Το σκάνδαλο αφορούσε αδικήματα χρηματισμού, διαφθοράς , συνωμοσίας και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες που αντιμετώπιζαν 16 φυσικά και νομικά πρόσωπα. Τα εμπλεκόμενα πρόσωπα ήταν όλοι δημόσιοι αξιωματούχοι και υπάλληλοι, οι οποίοι έλαβαν μίζες πέραν του €1.000.000, ώστε να προωθήσουν συμφέροντα της κατηγορούμενης εταιρείας Helector Cyprus Ltd που διαχειρίζετο τα δύο έργα.
 
Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας έκρινε ένοχους τον πρώην Δήμαρχο Λάρνακας, Ανδρέα Λουρουτζιάτη, τον οικονομικό Διευθυντή του Δήμου Πάφου, Δημήτρη Πατσαλίδη, τον Μιχάλη Πάντη, μηχανικό στο τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, τον Γεώργιο Κουλλαπή, πρώην μηχανικό στο Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως και την εταιρεία Helector Cyprus Ltd, για την υπόθεση  ΧΥΤΑ Πάφου και ΧΥΤΥ Κόσιης.
 
Οι ποινικές υποθέσεις των Τραπεζών
Παράλληλα με τα πιο πάνω σκάνδαλα, η Νομική Υπηρεσία υπό τον Κώστα Κληρίδη, άνοιξε και μια σειρά από ποινικές υποθέσεις κατά των τραπεζών, με κατηγορούμενους υψηλά ιστάμενα στελέχη των τραπεζών.
 
Οι ποινικές έρευνες για την καταστροφή της οικονομίας άρχισαν από το 2013, οπότε και ανέλαβε ο Κώστας Κληρίδης, κυρίως κατά πρώην ανώτερων στελεχών της πρώην Λαϊκής Τράπεζας, της Τράπεζας Κύπρου και της πρώην Συνεργατικής.

Μέχρι σήμερα ενώπιον της Δικαιοσύνης τέθηκαν τρεις υποθέσεις, στις οποίες υπήρξε καταδίκη στελεχών. Σημειώνεται ότι για τη μία που αφορούσε την Τράπεζα Κύπρου και τον πρώην διευθύνων σύμβουλό της τράπεζας, Ανδρέα Ηλιάδη, αυτός άσκησε έφεση και δικαιώθηκε στο Ανώτατο, ενώ αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη τρεις υποθέσεις στο Κακουργιοδικείου.
 
Υπόθεση focus
Σε εξέλιξη βρίσκεται και η ποινική υπόθεση της φερόμενης δωροδοκίας του πρώην Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλου Χριστοδούλου με ένα εκατομμύριο ευρώ από την εταιρεία Focus.
 
Κατηγορούμενος στην υπόθεσης ήταν και ο Ανδρέας Βγενόπουλος, ο οποίος όμως απεβίωσε, δυσχεραίνοντας σε μεγάλο βαθμό την έκβαση της υπόθεσης στο Δικαστήριο, με το Κακουργιοδικείο να αποδέχεται πέρυσι αίτημα των συνηγόρων υπεράσπισης για απαλλαγή των Μιχάλη Ζολώτα και Μιχάλη Φόρου.
 
O Κώστας Κληρίδης χαρακτήρισε την συγκεκριμένη υπόθεση ως μια από τις σοβαρότερες υποθέσεις ενδεχόμενης διαφθοράς στον δημόσιο βίο που οδηγήθηκε ενώπιον των Δικαστηρίων.
 
Ωστόσο, το Ανώτατο, μετά από έφεση που άσκησε ο απερχόμενος Γενικός Εισαγγελέας, διαπίστωσε νομικό σφάλμα από το Επαρχιακό Δικαστήριο, κατά την έκδοση των ενταλμάτων σύλληψης εναντίον των δύο κατηγορουμένων, οι οποίοι αρνούντο να παραστούν ενώπιον του Δικαστηρίου. 
 
Η έκβαση αυτή επανάφερε την εκδίκαση της υπόθεσης ενώπιον του Κακουργιοδικείου, στο σημείο που βρισκόταν πριν από την απαλλαγή και βρίσκεται σε εξέλιξη.
 
Η αρχική απαλλαγή από το Κακουργιοδικείο χρεώθηκε στον Κώστα Κληρίδη ως ακόμα μια αποτυχία, ενώ η ανατροπή της υπόθεσης στο Ανώτατο πιστώθηκε ως επιτυχία στον Γενικό Εισαγγελέα.
 
Τα έβαλε με την... κουμπαροκρατία στη Δικαιοσύνη 
Ο Κώστας Κληρίδης, δεν δίστασε να συγκρουστεί ακόμα και με τους Δικαστές του Ανωτάτου, καταγγέλλοντας οικογενειοκρατία στη δικαστική εξουσία και τα δικηγορικά γραφεία.
 
Μετά της καταγγελίες που έγιναν από τον αδελφό του απερχόμενου Γενικού Εισαγγελέα, Νίκο Κληρίδη, ο οποίος μεταξύ άλλων έκανε λόγο για διαπλοκή δικαστών του Ανωτάτου Δικαστηρίου με το δικηγορικό γραφείο «Πολυβίου & Χρυσαφίνης», ακολούθησε και ο Κώστας Κληρίδης.
 
Ο Κώστας Κληρίδης, κατακεραύνωσε το Ανώτατο Δικαστήριο σε σχέση με τις αθωωτικές αποφάσεις της Τράπεζας Κύπρου, ενώ άδειασε τον Πρόεδρο του Σώματος, Μύρωνα Νικολάτο, ο οποίος μετά τις αποκαλύψεις παρέμεινε εκτεθειμένος.
 
Οι αποκαλύψεις του Κληρίδη ανάγκασαν τον Μύρωνα Νικολάτο να εκδώσει ξεχωριστή ανακοίνωση από αυτή της Ολομέλειας του Ανωτάτου, με την οποία έκανε λόγο για προσπάθεια σπίλωσης του ονόματός του, προσθέτοντας ότι οι εξωδικαστικές διευθετήσεις αγωγών συγγενικών του προσώπων εναντίον της Τράπεζας Κύπρου, «εξ όσων γνωρίζει» έγιναν απόλυτα νόμιμα και νομότυπα.

Δειτε Επισης

Λειτουργεί ξανά ο ανθρωπιστικός διάδρομος-Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του εδώ και δύο μέρες 38χρονος Τούρκος
Ανήλικος απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του-Ζητά πληροφορίες η Αστυνομία
Αυτοί είναι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Επαρχιακών Οργανισμών
Στηρίζει Ελεγκτή με το γάντι το ΔΗΚΟ-Επιτίθεται στον Πρόεδρο για τη θεσμική σύγκρουση το ΑΚΕΛ
Καταζητούμενοι από την Interpol εντοπίστηκαν στα κατεχόμενα
Τους έπιασαν να οδηγούν αυτοκίνητο στο οποίο τοποθετήθηκε μηχανή κλεμμένου οχήματος
Επιτέθηκαν σε 26χρονο, του άρπαξαν την τσάντα και τον έριξαν στο έδαφος
Δεκτή από το Εφετείο η έφεση του Γ. Εισαγγελέα για έκδοση Ρωσογερμανού υπηκόου