Ψάχνουν τους ανήλικους στο Πουρνάρα μετά την καταγγελία για παρενόχληση 3 αγοριών

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις, μετά την καταγγελία ενώπιον της Επιτροπής Ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Βουλής πως τρία ανήλικα αγόρια, έπεσαν θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης στο Κέντρο φιλοξενίας μεταναστών Πουρνάρα.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καταγγελία για σεξουαλική παρενόχληση ανηλίκων στο Πουρνάρα-Διέταξε έρευνα ο Νουρής

Ο υπουργός Εσωτερικών, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση υπεραμύνθηκε των ενεργειών και εξέφρασε αμφιβολίες ως προς την καταγγελία. Μια καταγγελία για την οποία διατάχθηκε διοικητική έρευνα και διερευνάται από την Αστυνομία ενώ δόθηκαν και οδηγίες για επίσπευση της διαδικασίας εξακρίβωσης της ηλικίας 40 ατόμων, που δήλωσαν πως είναι ανήλικοι.

«Σήμερα φιλοξενούμε 40 τέτοια παιδιά. Χθες συζητήσαμε για να γίνει επίσπευση της επαλήθευσης της ηλικίας τους για να μετακινηθούν. Από αυτά τα 40 παιδιά, υπάρχουν 16 κορίτσια και 24 αγόρια. Τα 16 κορίτσια, που είναι Αφρικανικής καταγωγής μόλις έφτασαν στο Κέντρο, περί τα τέλη Απριλίου μπήκαν σε ξεχωριστό δωμάτιο με κλειδαριά, για λόγους ασφαλείας. Χθες μετά τη συγκεκριμένη συζήτηση έδωσα οδηγίες όπως και τα υπόλοιπα αγόρια, παρά το γεγονός ότι μένουν με τους ομοεθνείς τους, να μετακινηθούν σε ξεχωριστούς χώρους ανάλογα με τις εθνικότητές της».

Ο Νίκος Νουρής, εξέφρασε τον προβληματισμό του ως προς τη χρονική στιγμή που επιλέχθηκε για να γίνει η καταγγελία από τον λειτουργό της Υπάτης Αρμοστείας.

«Μας προβληματίζει ιδιαίτερα, το γεγονός ότι αυτός ο ισχυρισμός δεν ήταν σε γνώση της Επιτρόπου για το παιδί, ούτε των υπηρεσιών κοινωνικής ευημερίας, ούτε των ανθρώπων του Κέντρου, ούτε και του γιατρού. Μας λέχθηκε από το λειτουργό της Υπάτης Αρμοστείας, πως έγινε δέκτης της καταγγελίας την περασμένη Πέμπτη και περίμενε να το ανακοινώσει εμφαντικά στη Βουλή. Πώς επέτρεψε ένας λειτουργός να παραμένουν απροστάτευτα αυτά τα παιδιά τόσες μέρες; Έπρεπε να το καταγγείλει αμέσως.

Και ανέφερε πως με μια γρήγορη έρευνα που έκανε, διαπίστωσε πως δεν υπήρξαν ποτέ στο Πουρνάρα καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση.

«Έχουμε πάρα πολύ έμπειρους λειτουργούς στο Κέντρο, που έχουν επαφή με τους μετανάστες. Φρόντισα από την πρώτη στιγμή να ρωτηθούν όλοι αυτοί για να πάρω την απάντηση πως δεν είχαν ποτέ λάβει τέτοια γνώση. Μας λέχθηκε ότι ποτέ στο παρελθόν στο Πουρνάρα δεν είχαμε καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση. Από κει και έπειτα για μας αυτό το θέμα είτε ισχύει, είτε δεν ισχύει θα διερευνηθεί. Θέλω να σας πω όμως ότι μέσα από τη χθεσινή διερεύνηση που έκανα, μου επιβεβαιώθηκε ότι αυτά τα παιδιά, οι κατ’ ισχυρισμόν ανήλικοι δεν μπαίνουν στη σειρά για να πάρουν σισσύτιο για να μην έρχονται σε επαφή με τους ενήλικους. Γι’ αυτό προκύπτουν οι προβληματισμοί μας».
 
Ο υπουργός Εσωτερικών σημείωσε πως δεν μετακινούνται όσοι δηλώνουν ότι είναι ανήλικοι, αφού κάποιοι δηλώνουν ψεύτικη ηλικία.

«Το 2019 206 άτομα δήλωσαν ανήλικα. Από την έρευνα που έγινε τα 96 αυτά άτομα, περίπου το 50% ήταν ενήλικοι και μάλιστα προχωρημένης ηλικίας, άλλοι ήταν 25 ετών μέχρι 28 ετών. Έτσι εάν προχωρήσουμε αβίαστα να μεταφέρουμε αυτούς τους κατ’ ισχυρισμόν ανήλικους σε δομές φιλοξενίας ανηλίκων, απλά μεταφέρουμε το πρόβλημα κάπου αλλού».

Στο Κέντρο φιλοξενίας Πουρνάρα θα βρεθεί, εν τω μεταξύ σήμερα, αντιπροσωπία του ΑΚΕΛ υπό τον Άντρο Κυπριανού.

Δειτε Επισης

Αναχώρησαν προς το άγνωστο οι πέντε βάρκες που ανακόπηκαν από τις κυπριακές Αρχές στα σύνορα του Λιβάνου
Ψάχνει τα ίχνη 18χρονου που εξαφανίστηκε στη Λευκωσία η Αστυνομία (pic)
Οι πληροφοριοδότες πίσω από τις συλλήψεις για εμπρησμούς, τα στοιχεία ενώπιον των Αρχών και το modus operandi
Ποινή φυλάκισης οκτώ χρόνων σε 43χρονο που τον έπιασαν με κοκαΐνη οι Αρχές
Έδειξε τα κενά σε πρόνοιες για την προστασία των παιδιών ο ΣΠΑΒΟ-Έδωσε χρονοδιάγραμμα η Επ. Νομικών
Ένας τραυματίας από την κατάρρευση οροφής κτηρίου στη Λεμεσό-Ζημιές σε όχημα
Περιφέρονταν ύποπτα σε συγκρότημα κατοικιών και τους τσάκωσαν οι Αρχές-Χειροπέδες σε επτά
Καταγγέλλουν μαζική δηλητηρίαση ζώων στο Μαρώνι οι Οικολόγοι-Βολές σε Αστυνομία (pics)
Αποκαλύψεων συνέχεια για τα σχολεία-Καθημερινότητα τα ναρκωτικά, σεξουαλική βία και σε Δημοτικά
Κατεπείγουσα Επιστολή Ισότητας προς Χαρτσιώτη για τον αριθμό αστυνομικών πρώτης γραμμής