Έτσι κλειδώνουν οι ποινές σε απείθαρχους επιχειρηματίες-Αλλαγές και στο λουκέτο

Την αύξηση των ποινών στους επιχειρηματίες που παραβιάζουν τα μέτρα του Υπουργείου Υγείας, συζήτησε η Επιτροπή Νομικών της Βουλής, μια εβδομάδα μετά τις εικόνες που καταγράφηκαν κατά το τριήμερο του Καταυλισμού σε νυχτερινά μαγαζιά, οι οποίες προκάλεσαν εκνευρισμό στην Κυβέρνηση.

Η αρχική πρόταση του Υπουργείου Δικαιοσύνης ήταν να ψηφιστούν ορίζοντες ποινές που δεν λάμβαναν υπόψη το μέγεθος της επιχείρησης. Σύμφωνα με το αρχικό νομοσχέδιο, στην περίπτωση της πρώτης παραβίασης, το εξώδικο πρόστιμο θα ανέρχεται σε €2.000, στην περίπτωση της δεύτερης παραβίασης σε €4.000 και της τρίτης σε  €8.000.

Σε περίπτωση τέταρτης διαδοχικής παραβίασης, δύναται να ασκηθεί ποινική δίωξη. Σε περίπτωση που ασκηθεί ποινική δίωξη είτε μετά την τρίτη φορά είτε και ενωρίτερα αν τούτο κριθεί σκόπιμο, η κατηγορούσα αρχή θα μπορεί να καταχωρήσει  μονομερή αίτηση (ex parte) στο Δικαστήριο για έκδοση προσωρινού διατάγματος αναστολής της λειτουργίας της επιχείρησης ή της οικονομικής δραστηριότητας που διεξάγεται σε οποιοδήποτε υποστατικό ή χώρο.

Ωστόσο, η Βουλή έκρινε πως οι εν λόγω ποινές ήταν εξοντωτικές και κατατέθηκε νέα πρόταση προς ψήφιση από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, ενώ με τις νέες εισηγήσεις, ουσιαστικά διαφοροποιείται το ύψος του εξώδικού ανάλογα με την έκταση του υποστατικού που είναι βασισμένη στην αρχή της αναλογικότητας.
 
Συγκεκριμένα η εισήγηση στην οποία υπήρξε κατά αρχήν συμφωνία στην Επιτροπή Νομικών προβλέπει:

Για υποστατικά μέχρι 50 τετραγωνικά:
  • 1ο εξώδικο 750 ευρώ
  • 2ο 1500 ευρώ
  • 3ο 3000 ευρώ
Για υποστατικά από 51 μέχρι 100 τετραγωνικά
  • 1ο εξώδικο 1500 ευρώ
  • 2ο 3000 ευρώ
  • 3ο 6000 ευρώ
Για υποστατικά από 101 μέχρι 200 τετραγωνικά
  • 1ο εξώδικο 2000 ευρώ
  • 2ο 4000 ευρώ
  • 3ο 8000 ευρώ
Για υποστατικά πέραν των 200 τετραγωνικών
  • 1ο εξώδικο 4000 ευρώ
  • 2ο 8000 ευρώ
  • 3ο 16000 ευρώ 
Όσοι κατ’ επανάληψη παραβιάζουν την Νομοθεσία, θα οδηγούνται ενώπιον Δικαστηρίου και θα είναι αντιμέτωποι με ποινή φυλάκισης που δεν θα υπερβαίνει τους 12 μήνες.
 
Σε ό,τι αφορά στο διάταγμα το οποίο προβλέπει την αναστολή λειτουργίας επιχείρησης που παραβιάζει τον περί Λοιμοκαθάρσεως Νόμο, κι έχοντας βιώσει τα πρακτικά προβλήματα λόγω της μη δυνατότητας καταχώρησης ποινικής υπόθεσης στο Δικαστήριο κατά τη διάρκεια Σαββατοκυρίακου και αργιών, και ανεξάρτητα με τις ενέργειες για να επιλυθεί οριστικά το θέμα αυτό, ενισχύσαμε το αρχικό νομοσχέδιο, έτσι ώστε να μπορεί να εφαρμόζεται μία από τις εξής δύο επιλογές:

Πρώτον, να μπορεί η Αστυνομία με αίτηση στο Δικαστήριο να εκδώσει άμεσα διάταγμα αναστολής λειτουργίας επιχείρησης, χωρίς να έχει προηγηθεί η καταχώρηση ποινικής υπόθεσης στο Δικαστήριο. Με τον τρόπο αυτό, θα μπορούν να εκδίδονται τα διατάγματα από το Δικαστήριο οποιαδήποτε ημέρα, περιλαμβανομένων Σαββατοκυρίακων και αργιών. Η καταχώρηση της ποινικής υπόθεσης θα μπορεί να γίνεται την επόμενη εργάσιμη ημέρα ή και μεταγενέστερα.

Δεύτερον, σε μια προσπάθεια να δοθεί η δυνατότητα στην Αστυνομία να παρεμβαίνει άμεσα και να τερματίζει τη λειτουργία επιχειρήσεων που παρανομούν, έχει εισαχθεί υπαλλακτική θεραπεία, κατά το πρότυπο της νομοθεσίας για την ασφάλεια και υγεία στην εργασία, βάσει της οποίας ο Αρχηγός Αστυνομίας θα μπορεί να εξουσιοδοτεί Αστυνομικούς οι οποίοι θα εκδίδουν ειδοποίηση απαγόρευσης λειτουργίας της επιχείρησης χωρίς να χρειάζεται να οδηγείται η υπόθεση στο Δικαστήριο, ώστε, με τον τρόπο αυτό, εκεί κι όπου διαπιστώνεται οποιαδήποτε παρανομία, να μπορεί αυτή να τυγχάνει άμεσου χειρισμού από τα αρμόδια αστυνομικά όργανα. Προς τούτο, έχουμε εντάξει στο διαφοροποιημένο νομοσχέδιο δικλείδες ασφαλείας που περιλαμβάνουν το δικαίωμα ιεραρχικής προσφυγής προς τον αρμόδιο Υπουργό, καθώς και περιορισμένη διάρκεια της απαγόρευσης λειτουργίας.

Στο μεταξύ, την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται να πραγματοποιηθεί νέα άτυπη συνεδρία της Επιτροπής Νομικών με τον υπουργό Δικαιοσύνης και τον Αρχηγό Αστυνομίας, ενώ την επόμενη εβδομάδα το Νομοσχέδιο για τις ποινές θα οδηγηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στο... ζενίθ οι καταγγελίες το τριήμερο-Είχαν προειδοποιηθεί τα κέντρα αναψυχής

Δειτε Επισης

Πυρκαγιά σε κοίτη ποταμού στη Λευκωσία-Άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής
Τελέστηκαν στη Λευκωσία τα εγκαίνια Υπαίθριου Ψηφιακού Διαδραστικού Μουσείου
BINTEO: Πενήντα νεκροί εξαιτίας πλημμυρών στο δυτικό τμήμα του Αφγανιστάν
Συνολικά 310 παλέτες ανθρωπιστικής βοήθειας στην πλωτή πλατφόρμα στη Γάζα
Πυρετώδεις προετοιμασίες για τις εκλογές-Κάλεσμα Εφόρου για προετοιμασία των ψηφοφόρων
Μελέτησε τις εξελίξεις στο Κυπριακό το ΑΚΕΛ-Καλεί σε ανάληψη πρωτοβουλίας για σπάσιμο του αδιεξόδου
Επ. Ισότητας: Στόχος να δίνονται χώρος και φωνή στις γυναίκες
Χειροπέδες σε 23χρονο για το θανατηφόρο στην Κοκκινοτριμιθιά με θύμα 77χρονη
Στη δημοσιότητα επιστολή ΥΠΕΣ για τ/κ κινηματογράφο έδωσε ο Δήμος Λεμεσού
Μ. Δαμιανός: Το Υπουργείο Υγείας στηρίζει προσπάθειες ιατρικής κοινότητας