Προτείνει συζήτηση των νομοσχεδίων για αυτόφωρο με φόντο το «Nava» ο Νουρής

Για έλλειμμα επιβολής αυτόφωρης νομοθεσίας στην Κύπρο, κάνει λόγο ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής, με αφορμή  το περιστατικό με το νυχτερινό κέντρο «Nava» στον Πρωταρά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αρχηγός για Nava: Εάν ήμασταν τρομοκρατημένοι δεν διερευνούσαμε ούτε τα στημένα

Ερωτηθείς σχετικά με το συγκεκριμένο περιστατικό αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργο Λιλλήκα, στα γραφεία της Συμμαχίας, ο κ. Νουρής ανέφερε ότι «αυτό το οποίο θεωρώ ότι συμβαίνει στην Κυπριακή Δημοκρατία, και όχι μόνο στη συγκεκριμένη περιοχή, είναι ότι αν έχουμε ένα έλλειμμα, το συγκεκριμένο έλλειμμα λέγεται επιβολή αυτόφωρης νομοθεσίας».

«Οι πολίτες σήμερα αναμένουν και θέλουν και σωστά ζητούν να βλέπουν ένα κράτος να λειτουργεί αποτελεσματικά και άμεσα. Στην προκειμένη περίπτωση και όχι μόνο, αυτό το οποίο μας λείπει αυτή την ώρα είναι το εργαλείο του αυτόφωρου, δηλαδή της άμεσης επέμβασης τη συγκεκριμένη δεδομένη στιγμή που συμβαίνει μια παρανομία, βεβαιότατα με ό,τι η συγκεκριμένη θα προνοεί ούτως ώστε να είναι αποτελεσματικός ο τρόπος επιβολής», είπε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αιφνιδιαστικοί έλεγχοι και πιο αυστηρές ποινές για όσους παραβιάζουν την καραντίνα

Ανέφερε ότι «δεν πείθεται πλέον ο κόσμος και οι πολίτες όταν παρακολουθούν να καταγγέλλονται συγκεκριμένες παραβάσεις και να χρειάζονται έξι και δώδεκα μήνες στα δικαστήρια για να επιβληθούν ποινές που στο τέλος της ημέρας μπορεί να είναι και άνευ αντικειμένου, πολύ απλά γιατί αν κάποιος συνεχίσει να παρανομεί για μεγάλη χρονική περίοδο μέχρι την εκδίκαση μιας υπόθεσης, αντιλαμβάνεστε ότι τα οικονομικά συμφέροντα είναι τέτοια που ουσιαστικά και πραγματικά η δικαιοσύνη δεν μπορεί να τα να αντιμετωπίσει».

Ως εκ τούτου, είπε, « εκείνο το οποίο ως Υπουργείο Εσωτερικών θα ήθελα να δω να συμβαίνει είναι να επανέλθει η συζήτηση στη Βουλή των νομοσχεδίων για τη διαδικασία του αυτόφωρου, ούτως ώστε οι διωκτικές και οι αστυνομικές αρχές κατά κύριο λόγο, να αποκτήσουν αυτή τη δυνατότητα της άμεσης επιβολής».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Navaγησε η βάρκα της υπευθυνότητας, μπαλώνει τις τρύπες η Κυβέρνηση

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας είπε ότι «θα συμφωνήσω με τον Υπουργό ότι το κράτος θα πρέπει να γίνει πιο αποτελεσματικό και πιο αποφασιστικό. Αυτό αναμένουν οι πολίτες. Υπάρχει μια μεγάλη καχυποψία μεταξύ της κυπριακής κοινωνίας, των πολιτών για συγκαλύψεις διαφόρων παραβιάσεων ή παρανομιών από ενδεχόμενες πολιτικές παρεμβάσεις».

«Θα αποκατασταθεί η αξιοπιστία του κράτους μας εάν όντως νοιώσουν οι πολίτες ότι αυτός που παραβιάζει το νόμο αντιμετωπίζεται ισότιμα, ανεξάρτητα αν είναι επώνυμος ή ανώνυμος και ότι οι ποινές θα είναι τέτοιες που θα προστατεύουν την κοινωνία και θα υπερβαίνουν τα όποια οικονομικά οφέλη έχει αυτός που παραβιάζει το νόμο», πρόσθεσε.

«Αυτός είναι ένας βασικός κανόνας, θα πρέπει οι ποινές να γίνουν αποτρεπτικές. Είδαμε στην Ελλάδα παρόμοιο παράδειγμα (με κλαμπ) στη Μύκονο, όπου όχι μόνο η ποινή ήταν εξοντωτική, αλλά ταυτόχρονα αναστάληκε (η λειτουργία του) για δύο μήνες άρα χάνει όλη την καλοκαιρινή περίοδο. Νομίζω είναι ένα καλό παράδειγμα που θα πρέπει να μας προβληματίσει», κατέληξε ο κ. Λιλλήκας.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Κάθειρξη 10 ετών σε 67χρονο για βιασμό 61χρονης-Την κτύπησε και την κακοποίησε
Καταγγελία για κακοποίηση ηλικιωμένου από τη σύζυγό του-Ενήμερες και οι ΥΚΕ
Χειροπέδες σε 40χρονο για εμπρησμό οχήματος στην Αραδίππου
Παρανάλωμα του πυρός δύο οχήματα ζεύγους-Καταστράφηκαν ολοσχερώς
Τους ανέκοψαν για έλεγχο και τους τσάκωσαν με πέντε κιλά κάνναβη-Χειροπέδες σε δύο (pics)
Το μπαλάκι στο Εφετείο για αναστολή ποινής στον 82χρονο παππού-Τα νέα δεδομένα και τα σενάρια
Ορόσημο η 10η Μαΐου για ένα ασήκωτο Γολγοθά 19 χρόνων... Ο επίλογος της αρχής του τέλους
Συνελήφθη στα κατεχόμενα άτομο για «παραβίαση ιδιωτικής ζωής»
Μεγαλώνει ο κύκλος των συλλήψεων για τις πλαστές άδειες οδήγησης αλλά και διαμονής στην ΚΔ
Ανοικτή επιστολή από τη μητέρα της αδικοχαμένης Μαριλένας-«Έκλαψα περισσότερο από κάθε άλλη μέρα για την κόρη μου»