Navaγησε η βάρκα της υπευθυνότητας, μπαλώνει τις τρύπες η Κυβέρνηση

Στο... ζενίθ βρίσκεται ο απόηχος σε σχέση με τον χειρισμό της Αστυνομίας για την υπόθεση του νυχτερινού μαγαζιού «Nava», με τον Αρχηγό της Δύναμης και των υπουργό Δικαιοσύνης να υπεραμύνονται των ενεργειών τους, υποδεικνύοντας πως δεν μπορούσε να εκδοθεί διάταγμα αναστολής λειτουργίας του μπαρ εν μέσω τριημέρου με βάση τη νομοθεσία, ενώ από την άλλη αντιδράσεις έφερε και η αναζήτηση θαμώνων που παραβίασαν τα σχετικά μέτρα, με τις Αρχές να αναφέρουν πως δεν μπορούσαν να εκδοθούν επί τόπου, λαμβάνοντας υπόψη το δημόσιο συμφέρον. 

Το άνοιγμα των νυχτερινών μαγαζιών αποτελούσε και αποτελεί μεγάλο στοίχημα για την Κυβέρνηση και τους ειδικούς, αφού σε περιπτώσεις παραβίασης των διαταγμάτων, ενδεχομένως η κατάσταση με τον κορωνοϊό να ξεφύγει και να έχει οδυνηρές συνέπειες, αφού δεν θα μπορέσει να γίνει ιχνηλάτηση και τότε ο κίνδυνος διασποράς είναι τεράστιος. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σφίγγει τα λουριά σε όσους σπάνε την καραντίνα ο Πρόεδρος-Αντιμέτωποι με ποινή

Για να προληφθούν παρόμοια περιστατικά, με αυτά που είδαμε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, έδωσε σαφείς οδηγίες στους αρμόδιους για πιο αυστηρούς ελέγχους και αμείλικτη στάση σε τέτοιου είδους φαινόμενα.

Ως εκ τούτου, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να εισαχθούν και νέες πρόνοιες στο Νόμο, ώστε να είναι δυνατόν το κλείσιμο των μαγαζιών που παρανομούν, σε περίπτωση που συνεχιστούν τα συγκεκριμένα φαινόμενα. 

Ως μια «δόση» της αυστηρότητας που αναμένεται να επιδείξει η Κυβέρνηση, η οποία όπως τόνισε πολλές φορές δεν επιθυμεί πισωγύρισμα, εξέδωσε νέες οδηγίες για τους χώρους εστίασης, στους οποίους πλέον καθορίζει το ανώτατο όριο πελατών που μπορεί να δεχθεί, τόσο εντός όσο και εκτός του υποστατικού, ανεξαρτήτως εάν ο χώρος μπορεί και με τις αποστάσεις των δύο μέτρων να φιλοξενήσει περισσότερο αριθμό ατόμων. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τέλος στα πάρτι στον απόηχο του Nava-Νέοι περιορισμοί στους χώρους εστίασης

Σίγουρα, το γεγονός ότι μπήκαμε στην καλοκαιρινή περίοδο, θα αυξήσει την κίνηση, κυρίως τα Σαββατοκύριακα, προς τις παράλιες περιοχές, ωστόσο εάν και εφόσον τηρούνται τα μέτρα, τόσο από τους επιχειρηματίες, όσο και από τους πολίτες, δεν θα υπάρξει κίνδυνος και η κατάσταση θα παραμείνει ελεγχόμενη.

Πάντως, όπως κατέδειξαν τα αποτελέσματα των ελέγχων της Αστυνομίας στα υποστατικά το περασμένο Σαββατοκύριακο, χρειάζεται αρκετή προσπάθεια για να αποφύγουμε δυσάρεστες καταστάσεις, μα πιο πολύ χρειάζεται περισσότερη ωριμότητα και αντίληψη ως προς τον κίνδυνο, αφού όπως διαμηνύουν οι ειδικοί, ο ιός παραμένει ανάμεσα μας.

Συγκεκριμένα από την περασμένη Παρασκευή μέχρι τη Δευτέρα του Κατακλυσμού, η Αστυνομία προχώρησε σε 36 καταγγελίες υποστατικών παγκύπρια. Σε αυτό το τετραήμερο, έγιναν σχεδόν οι τριπλάσιες καταγγελίες από αυτές που καταγράφηκαν από την 1η-5η Ιουνίου.

Αναλυτικά οι πίνακες καταγγελιών και ελέγχωναπό 5-8 Ιουνίου

Ημερομηνία 5 Ιουνίου 6 Ιουνίου 7 Ιουνίου 8 Ιουνίου
Λευκωσία 2/117   1/107 2/35 0/68
Λεμεσός 1/184 1/136 9/126 2/103
Λάρνακα 2/279 4/235 3/176 1/273
Πάφος 0/102 1/127 0/66 0/55
Αμμόχωστος 1/81 4/107 3/60 1/44
Μόρφου 0/97 0/73 0/143 0-0
Συνολικά 6/860 11/785 17/606 4/543

Σε ότι αφορά τις υπόλοιπες μέρες του Ιουνίου, δηλαδή από την 1η μέχρι την 4η Ιουνίου και την 9η Ιουνίου, παρότι οι έλεγχοι της Αστυνομίας ήταν περίπου ίδιες με τις ημέρες του Κατακλυσμού, εντούτοις οι καταγγελίες που έγιναν ήταν ελάχιστες.

Ημερομηνία 1 Ιουνίου 2 Ιουνίου 3 Ιουνίου 4 Ιουνίου 9 Ιουνίου
Λευκωσία 0/73 4/99 2/115 0/70 0/53
Λεμεσός 1/198 0/93 0/113 0/167 0/8
Λάρνακα 2/286 0/261 0/324 0/260 2/227
Πάφος 0/101 0/114 0/63 1/168 0/98
Αμμόχωστος 0/184 0/83 0/85 0/25 0/56
Μόρφου 0/142 0/141 0-0 0/10 0-0
Συνολικά 3/984 4/677 2/700 1/690 2/442

Σε πλήρη εξέλιξη οι έρευνες για το «Nava»
Την ίδια ώρα, σε ότι αφορά τις έρευνες της Αστυνομίας για τον εντοπισμό πολιτών που πιθανόν να παραβίασαν τα διατάγματα του Υπουργείου Υγείας στο «Nava», βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και δεν αποκλείεται να εντοπιστούν και να καταγγελθούν πρόσωπα, τα οποία φαίνονται στα βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Τα συγκεκριμένα βίντεο, όπως ανέφερε ο Αρχηγός Αστυνομίας, μπήκαν στο μικροσκόπιο του ηλεκτρονικού εγκλήματος, με τις Αρχές να αναζητούν κλειστά κυκλώματα και από τη γύρω περιοχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απαντά στις επικρίσεις γύρω από το «Νava» ο Αρχηγός-«Θα είμαστε αμείλικτοι»

Σε δηλώσεις του ο Αρχηγός Αστυνομίας Κύπρος Μιχαηλίδης, απαντώντας στις επικρίσεις που δέχθηκε η Αστυνομία για τους χειρισμούς της στην συγκεκριμένη υπόθεση, διαμήνυσε ότι λειτούργησαν αξιολογώντας την κατάσταση με όσα όπλα διέθεταν και σε συνεννόηση με τον Γενικό Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη και τον υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Σαββίδη, ενώ υπέδειξε πως η Αστυνομία ενήργησε με τον καλύτερο τρόπο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αδειάζει Αρχηγό ο Κληρίδης για την υπόθεση «Nava»-Ξεκαθαρίζει τη θέση του

Επί των δηλώσεων του Αρχηγού, θέλησε να τοποθετηθεί ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης, ο οποίος ανέφερε ότι η μοναδική τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Αρχηγό Αστυνομίας ήταν την περασμένη Κυριακή στις 19:21. «Ρωτήθηκα και ζητήθηκε η άποψη μου για κάποια σύλληψη και έδωσα την άποψη μου ότι δεν ενδείκνυται υπό αυτές τις περιστάσεις για να λύσει το όλο θέμα. Η άποψη μου ήταν όπως επειγόντως καταχωρηθεί η υπόθεση και ζητηθεί διάταγμα από το Δικαστήριο. Ούτε βάσει ποιου νόμου ερωτήθηκα, ούτε οτιδήποτε».

H Αστυνομία με ανακοίνωση της, επιβεβαίωσε τα λεγόμενα του Γενικού Εισαγγελέα και διευκρίνισε ότι πρόκειται για «εκ παραδρομής αναφορά. Η κατ' επανάληψη επικοινωνία δεν αφορούσε τον Έντιμο Γενικό Εισαγγελέα αλλά τον Έντιμο Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως». 
 
Επίσης, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση «με οδηγίες του Αρχηγού, ο αρμόδιος Βοηθός Αρχηγός Επιχειρήσεων, είχε επικοινωνία με ανώτατο στέλεχος της Νομικής Υπηρεσίας, το οποίο ενημερώθηκε για την πρόθεση της Αστυνομίας για καταχώρηση της υπόθεσης για το συγκεκριμένο υποστατικό στο Δικαστήριο με σκοπό την έκδοση διατάγματος αναστολής των εργασιών του».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σήκωσε το γάντι ο Σαββίδης για το διάταγμα στο «Nava»-Στη διαπασών ο απόηχος

Παίρνοντας τη σκυτάλη ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Σαββίδης, ανέφερε ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την Αρχιπρωτοκολλητή του Ανωτάτου Δικαστηρίου, του επιβεβαίωσε ότι κατά τη διάρκεια τόσο του Σαββατοκυρίακου όσο και των δημόσιων αργιών, δεν υπάρχει δυνατότητα καταχώρησης ποινικής υπόθεσης στο Δικαστήριο, η οποία αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την αίτηση έκδοσης προσωρινού διατάγματος αναστολής λειτουργίας κέντρου αναψυχής σε περίπτωση διάπραξης αδικήματος, κατά παράβαση του περί Κέντρων Αναψυχής Νόμου.

Έντονοι οι ειδικοί για τα κρούσματα απειθαρχίας
Πάντως τα κρούσματα απειθαρχίας από χώρους εστίασης προβληματίζουν και τους ειδικούς, οι οποίοι κτυπούν καμπανάκι κινδύνου για ενδεχόμενο πισωγύρισμα.

Μιλώντας στον REPORTER, o καθηγητής Παθολογίας, πρόληψης και ελέγχου λοιμώξεων του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου και μέλος της Επιδημιολογικής Ομάδας που συμβουλεύει την Κυβέρνηση για την πορεία του κορωνοϊού, Κωνσταντίνος Τσιούτης, τόνισε πως η αύξηση στα κρούσματα είναι κάτι που τους απασχολεί, αφού μπήκαμε στη διαδικασία χαλάρωσης των μέτρων. Πρόσθεσε πως υπάρχει το ρίσκο της αύξησης στα περιστατικά κορωνοϊού, λόγω συνωστισμού που παρατηρείται στα νυχτερινά μαγαζιά, υποδεικνύοντας πως υπάρχει και το ενδεχόμενο να χρειαστεί κάποιο πισωγύρισμα στα μέτρα, σε αυτή την περίπτωση. Εξάλλου, έφερε ως παράδειγμα τη Νότια Κορέα, όπου μετά από ένα Σαββατοκύριακο, παρατηρήθηκε αύξηση των κρουσμάτων, η οποία αποδόθηκε, μέσω της ιχνηλάτησης, σε νυχτερινά μαγαζιά. Αυτό, σημείωσε, είχε ως αποτέλεσμα να ξανακλείσουν.

«Οι συστάσεις για λήψη ατομικών μέτρων, σε όλους τους χώρους και κατά τη διάρκεια όλων των δραστηριοτήτων παραμένει, αφού δεν έχει εξαφανιστεί ο ιός και αυτό το ξέρουμε και το δεχόμαστε. Απλά, έχουμε μια πολύ καλή εικόνα και θα πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα, ώστε να παραμείνει η εικόνα αυτή», σημείωσε ο κ. Τσιούτης, προσθέτοντας πως τα αποτελέσματα του τριημέρου αναμένονται το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

«Δεν έχει συζητηθεί το ενδεχόμενο για τοπικά lockdown»
Κληθείς να σχολιάσει αν υπάρχουν σκέψεις για τοπικά lockdown, ο κ. Τσιούτης τόνισε πως δεν έχουν γίνει συζητήσεις για αυτό το ενδεχόμενο, υποδεικνύοντας πως οι εισηγήσεις τους, ως επιδημιολογική ομάδα, είναι με βάση τα δεδομένα που έχουν ενώπιόν τους. Ξεκαθάρισε πως δεν πιστεύει πως θα υπάρξει αυτή η σκέψη, εκτός αν πάρει ανησυχητικές διαστάσεις το θέμα.
 
«Όντως επικρατεί μια εικόνα απειθαρχίας, ωστόσο, πρέπει να τονίσουμε πως η συντριπτική πλειοψηφία των νυχτερινών μαγαζιών πειθαρχεί. Έτσι, τίθεται και το θέμα ότι θα ήταν και ανήθικο σε αυτή τη φάση, χωρίς να έχουμε απτά δεδομένα, να κλείσουν ξανά αυτές οι επιχειρήσεις και να πληγεί όλος αυτός ο πληθυσμός».
 
Εξήγησε πως πρόθεση της επιδημιολογικής ομάδας είναι, σε περίπτωση που χρειαστεί να κάνουν οποιαδήποτε παρέμβαση, αυτή να είναι στοχευμένη. Γι’ αυτό, σημείωσε, γίνονται οι έλεγχοι.
 
«Πρέπει να είναι στοχευμένο το κλείσιμο επιχειρήσεων, αν χρειαστεί, όπως έγινε σε διάφορα εργοτάξια».
 
Αγκάθι οι ασυμπτωματικοί
Ο καθηγητής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου τόνισε πως υπάρχει αυξημένος κίνδυνος, αν υπάρχει ασυμπτωματικός ανάμεσα στα άτομα που επισκεφτούν ένα νυχτερινό κέντρο.
 
«Ξέρουμε ότι οι ασυμπτωματικοί αντιπροσωπεύουν ένα μεγάλο ποσοστό των θετικών ατόμων. Στην Κύπρο είναι τουλάχιστον το 20% και από τη στιγμή που δεν ξέρουμε ποιος είναι ασυμπτωματικός φορέας του ιού, πρέπει να αποφεύγεται η στενή επαφή μεταξύ των πολιτών. Πρέπει να τηρούνται τα μέτρα προσωπικής προστασίας και να αποφεύγονται οι στενές επαφές, να γίνεται συχνό πλύσιμο των χεριών, να αποφεύγονται χειραψίες, εναγκαλισμοί, φιλιά ή να μοιράζονται προσωπικά αντικείμενα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Τα πρώτα λόγια της 12χρονης μετά την ενοχή του Μίχου-«Η πιο ευτυχισμένη μέρα της ζωής μου»
Συνελήφθη 33χρονος για κλοπή καλωδίων της ΑΗΚ αξίας 2.800 ευρώ
Συνελήφθησαν εννέα άτομα στο Τατζικιστάν ως ύποπτα για την πολύνεκρη επίθεση στη Μόσχα
Κάθειρξη 10 ετών σε 67χρονο για βιασμό 61χρονης-Την κτύπησε και την κακοποίησε
Καταγγελία για κακοποίηση ηλικιωμένου από τη σύζυγό του-Ενήμερες και οι ΥΚΕ
Παρουσίασε το σχέδιο με τις 50 δράσεις για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Ομόφωνα ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για το θάνατο της Τζωρτζίνας-Της επιβλήθηκε ισόβια κάθειρξη
Πρόστιμα 80,000 ευρώ σε παροχείς για καταχρήσεις στο ΓεΣΥ-Πέραν των 350 διερευνήσεων
Ένοχος ο Ηλίας Μίχος για το βιασμό της 12χρονης-Αθώα η μητέρα
ΒΙΝΤΕΟ: Επεισόδια κατά τη μεταγωγή του Μίχου και των άλλων κατηγορουμένων στην υπόθεση Κολώνου