Πρόταση για ποινικοποίηση της αγοράς σεξουαλικών υπηρεσιών-«Τα σώματα δεν είναι εμπορεύματα»

Την κατάθεση Πρότασης Νόμους με στόχο τον εκσυγχρονισμό του Ποινικού Κώδικα και συγκεκριμένα του τμήματος που κακώς έμεινε για τόσα χρόνια να αναφέρεται ως «Ποινικά Αδικήματα κατά των Ηθών», ανακοίνωσε η βουλευτής του ΑΚΕΛ Σκεύη Κουκουμά.  
 
Όπως εξήγησε, «μέσα από την Πρόταση Νόμου επιδιώκουμε να εξισώσουμε τις αναφορές και τις ποινές σε συγκεκριμένα αδικήματα αντίστοιχα με ειδικές νομοθεσίες που έχουν υιοθετηθεί τα τελευταία χρόνια. Ταυτόχρονα απαλείφουμε αναχρονιστικές προσεγγίσεις που υπάρχουν μέσα στον ποινικό κώδικα που διαχωρίζουν αδικήματα για αγόρια και κορίτσια».
 
Στην Πρόταση μας περιλαμβάνεται πρόνοια με την οποία ποινικοποιείται  η αγορά σεξουαλικών υπηρεσιών, αντίστοιχα με το τι ισχύει σε άλλες χώρες και την εμπειρία που υπάρχει από το Σκανδιναβικό μοντέλο σε αυτό το ζήτημα, ανέφερε η κ. Κουκουμά.
 
Τόνισε, δε, ότι «η συγκεκριμένη πρόταση δεν στρέφεται με κανένα τρόπο ενάντια στις γυναίκες και τους άντρες που είτε οι κοινωνικοοικονομικές συνθήκες είτε ο φυσικός εξαναγκασμός τούς ωθεί στην πορνεία. Πρώτο, αναγνωρίζουμε ότι η πορνεία είναι συνυφασμένη με την βία. Δεν πρόκειται για το «αρχαιότερο επάγγελμα» όπως αρκετοί θα αναφέρουν αλλά για την αρχαιότερη μορφή βίας ενάντια στις γυναίκες. Δεύτερο, αναγνωρίζουμε ότι ο εξαναγκασμός δεν μπορεί να αφορά μόνο την άσκηση φυσικής βίας αλλά είναι και η κοινωνικοοικονομική εξαθλίωση, μέσα στην οποία η καταφυγή στην πορνεία παρουσιάζεται ως «επιλογή» της γυναίκας. Τρίτο, όλες οι μελέτες, οι έρευνες, οι αναφορές από την Αστυνομία και τις ΜΚΟ συνδέουν τα κυκλώματα πορνείας με τα κυκλώματα εμπορίας. Ακόμη και στις περιπτώσεις που γυναίκες εισέρχονται «αυτόβουλα» στην πορνεία, σε ελάχιστο χρόνο εγκλωβίζονται στα κυκλώματα εμπορίας. Για αυτό το λόγο, χτυπούμε τη ζήτηση για να χτυπήσουμε και τα κυκλώματα εμπορίας προσώπων. Τέταρτο, το οποίο για εμάς είναι εξαιρετικά σημαντικό: η ποινικοποίηση της αγοράς σεξουαλικών υπηρεσιών στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα, ιδιαίτερα στις νέες γενιές. Το γυναικείο σώμα, δεν είναι εμπόρευμα. Δεν πουλιέται και δεν αγοράζεται».
 
Η ποινικοποίηση της αγοράς σεξουαλικών υπηρεσιών όμως δεν μπορεί να σταθεί μόνη της. Χρειάζεται σοβαρό έργο και από την ίδια την Κυβέρνηση, επεσήμανε η κ. Κουκουμά. Χρειάζεται ένα σχέδιο εξόδου το οποίο να στηρίζει πολύπλευρα αποτελεσματικά και χωρίς περιορισμούς στους πόρους, σε όσες γυναίκες και άντρες επιλέξουν να ξεφύγουν από την πορνεία. «Το μέγεθος του σχεδίου θα δείξει και την αποφασιστικότητα της πολιτείας να χτυπήσει ουσιαστικά τους εκμεταλλευτές και όχι τους εκμεταλλευόμενους. Τους εμπόρους και όχι τα θύματα», κατέληξε.
 

Δειτε Επισης

Διαπιστώνει παράλειψη και αμέλεια των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών για την ανεξέλεγκτη εισαγωγή σκύλων η Λοττίδη
Πιάστηκαν ξανά στον ύπνο μέρα μεσημέρι-Οργανώθηκε καλύτερα από την Αστυνομία ο υπόκοσμος για την ενέδρα
Πιθανόν ανήλικης η σορός που εντοπίστηκε στη Σωτήρα-Λήφθηκαν δείγματα για ιστοπαθολογικές εξετάσεις
Χείμαρρος κατά Παπαθεοδώρου ο Λοϊζίδης-«Να μας πει ο Αρχηγός αν μιλά με μάρτυρες κατηγορίας»
Κλειστό τμήμα του δρόμου Ανθούπολης-Παλαιχωρίου λόγω της απόπειρας φόνου
Εν κινήσει οι πυροβολισμοί στο θύμα της ενέδρας-Έφυγε από επίσκεψη στα αστυνομικά κρατητήρια Λακατάμιας (pics)
Έτσι στήθηκε η ενέδρα θανάτου μέρα μεσημέρι στη Λακατάμια-Σε απόσταση αναπνοής από τον αστυνομικό σταθμό
Απόπειρα φόνου εναντίον γνωστού προσώπου στη Λακατάμια
Στο νοσοκομείο κυνηγός μετά από δάγκωμα φίνας
Έρευνες στη θάλασσα για το άλλο μισό πτώμα-Στο μικροσκόπιο δύο υποθέσεις αγνοούμενων μεταναστών