Σε νέα αρένα η υπόθεση Παπαδάκη Vs Σιζόπουλου-Ενώπιον Κληρίδη ο φάκελος

Εξελίξεις αναμένονται γύρω από την υπόθεση του Ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδάκη, ο οποίος τον περασμένο Φεβρουάριο προέβη σε καταγγελία στην Αστυνομία, «για εύλογες υπόνοιες για διάπραξη ποινικών αδικημάτων και την πιθανή σύσταση εγκληματικής οργάνωσης», από τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ, Μαρίνο Σιζόπουλο, ενώ μετά την καταστροφή τεκμηρίων προχώρησε σε νέα καταγγελία ενώπιον των Αρχών. 
 
Ο φάκελος της υπόθεσης, με τις εισηγήσεις των ανακριτών, αναμένεται να διαβιβαστεί εντός της ημέρας στον Γενικό Εισαγγελέα, ο οποίος θα αποφασίσει κατά πόσο προκύπτουν ποινικά αδικήματα και εάν ναι, εναντίον ποιων, ενώ σε περίπτωση που διαπιστωθούν αδικήματα εναντίον του προέδρου της ΕΔΕΚ, Μαρίνου Σιζόπουλου, τότε τίθεται θέμα άρσης πολιτικής ασυλίας. 
 
Σε δηλώσεις του στον REPORTER, ο δικηγόρος του κ. Παπαδάκη, Φάνος Ανδρέου, ανέφερε πως «είναι μια ξεκάθαρη υπόθεση καθότι έχουμε μια αξιόποινη πράξη και αυτό που παραμένει στην ουσία από τις ανακριτικές Αρχές, είναι να βρουν τα πρόσωπα που ενεπλάκησαν στην καταστροφή τεκμηρίων. Βέβαια, σημειώνω ότι έχουμε παραδοχή καταστροφής τεκμηρίων από συγκεκριμένο άτομο, το οποίο παραδέχθηκε και τον τρόπο της καταστροφής και τον χρόνο, ενώ έδωσε και δικαιολογία, η οποία δεν ευσταθεί, ούτε νομικά, ούτε και με βάση τα αδιαμφισβήτητα γεγονότα». 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καταγγέλλει πως προειδοποίησε Αστυνομία ο Παπαδάκης για καταστροφή τεκμηρίων

Η καταστροφή τεκμηρίων 
Ενώ η ποινική έρευνα βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη, μέλη της ανακριτικής ομάδας όταν μετέβησαν στα γραφεία της ΕΔΕΚ για παραλαβή τεκμηρίων, ο διευθυντής του κόμματος παραδέχθηκε την καταστροφή των στοιχείων και τεκμηρίων που κατατέθηκαν στο Πειθαρχικό, ενώ ισχυρίστηκε πως προέβη στην καταστροφή τους κατόπιν οδηγιών του Μαρίνου Σιζόπουλου.

Ο Δημήτρης Παπαδάκης, δεν έκρυψε την δυσφορία του για την εξέλιξη γύρω από την υπόθεση, αφού πρόκειται για στοιχεία που είχαν καθοριστική σημασία τόσο στην ποινική έρευνα, όσο και στις διαδικασίες ενώπιον του Δικαστηρίου, στο οποίο προσέφυγε μετά την διαγραφή του.  

Μάλιστα, ο Ευρωβουλευτής αποκάλυψε πως είχε αποστείλει από τις 14 Φεβρουαρίου επιστολή στην Αστυνομία, μέσω τις οποίας εκφράζονταν φόβοι για καταστροφή στοιχείων, καλώντας τις Αρχές να τα παραλάβουν άμεσα.

Την επιστολή, που εξασφάλισε ο REPORTER, αναφαίρετο μεταξύ άλλων, πως «η Αστυνομία οφείλει στα πλαίσια της καταγγελίας του Ευρωβουλευτή Δ. Παπαδάκη,  να προχωρήσει άμεσα σε περαιτέρω έρευνα. Εξ αντικειμένου θα πρέπει να ζητηθεί από την Αστυνομία και να παραληφθεί ο φάκελος της υπόθεσης, τον οποίο έχει το Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΕΔΕΚ. Στον φάκελο αυτό προφανώς βρίσκονται τα στοιχεία που κατέθεσε ο Μαρίνος Σιζόπουλος, ως ο μοναδικός μάρτυρας βάσει του οποίου καταδίκασαν τον κ. Παπαδάκη πειθαρχικά».

Παράλληλα, στην επιστολή είχε τονιστεί πως «υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να καταστραφούν τα στοιχεία αυτά, λαμβάνοντας μάλιστα σοβαρά υπόψη το γεγονός της έντονης και ύποπτης άρνησης του κ. Σιζόπουλου, η οποία καταδεικνύει έμπρακτα προσπάθεια απόκρυψης των εν λόγω στοιχείων. Η προσπάθεια απόκρυψης των στοιχείων προκύπτει και από το γεγονός ότι τα στοιχεία που κατατέθηκαν ως τεκμήρια στην Πειθαρχική διαδικασία, δεν ονοματίζονται και δεν περιγράφονται στην απόφαση του Πειθαρχικού, όπως δεόντως θα έπρεπε να γίνει».

Δυόμισι μήνες μετά
Όπως προκύπτει από τις καταγγελίες, ο ανακριτής μετέβη στα γραφεία της ΕΔΕΚ για να παραλάβει τα τεκμήρια στις 23 Απριλίου (σ.σ η επιστολή που προειδοποιούσε για καταστροφή τεκμηρίων στάλθηκε στις 14 Φεβρουαρίου), οπότε και «ο Γενικός Διευθυντής του Κ.Σ. ΕΔΕΚ και Γραμματέας του Πειθαρχικού κ. Μορφάκης Σολομωνίδης κατέθεσε στον Υπαστυνόμο ότι όλα τα στοιχεία και τεκμήρια καταστράφηκαν. Ο κ. Μορφάκης προέβαλε (σύμφωνα πάντοτε με τον Υπαστυνόμο / ανακριτή) ως δικαιολογία για την καταστροφή των στοιχείων / τεκμηρίων, τον ισχυρισμό ότι δεν ασκήθηκε έφεση από τον κ. Παπαδάκη εντός 30 ημερών και ότι τους δόθηκε γνωμάτευση από δικηγόρο ότι μπορούν να τα καταστρέψουν».

Ο δικηγόρος του Δημήτρη Παπαδάκη, Φάνος Ανδρέου, με επιστολή του στον Αρχηγό Αστυνομίας και Γενικό Εισαγγελέα, προέβη σε νέα καταγγελία σε σχέση με την καταστροφή τεκμηρίων, μέσω τις οποίες απέρριπτε τον ισχυρισμό ότι δεν ασκήθηκε έφεση, προσκομίζοντας τα στοιχεία και τις αγωγές που κατατέθηκαν στο Δικαστήριο, πριν τις 30 ημέρες, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, λήφθηκε κατάθεση και από τον επιδότη και από τον πρωτοκολλητή, που με βάση τα στοιχεία επιβεβαιώνεται η θέση του Ευρωβουλευτή.

Όπως αναφέρει η καταγγελία:
«-Γεγονός αποτελεί ότι η επίδικη απόφαση του Πειθαρχικού εκδόθηκε στις 10/02/2020 και αυτή προσβλήθηκε με την αγωγή 524/2020 του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας η οποία καταχωρήθηκε στις 27/02/2020 καθώς και με αίτηση by summons για έκδοση ενδιάμεσων διαταγμάτων ημερ. 28/02/2020. Η αγωγή και η αίτηση επιδόθηκαν δεόντως στις 03/03/2020.

-Γεγονός επίσης αποτελεί ότι στις 26/02/2020 καταχωρήθηκε αγωγή εναντίον του κ. Σιζόπουλου και συγκεκριμένα η αγωγή 519/2020 του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας η οποία επιδόθηκε δεόντως στις 03/03/2020.

Αναπόφευκτα συμπεράσματα επί των γεγονότων:

1. Το Κ.Σ. ΕΔΕΚ διά του Γενικού Διευθυντή του προβαίνουν επίσημα σε παραδοχή συνειδητής καταστροφής στοιχείων και τεκμηρίων τα οποία προφανώς ήταν ουσιαστικής σημασίας στην διερεύνηση της υπόθεσης και των καταγγελιών του κ. Παπαδάκη και προφανώς το γνώριζαν.

2. Ο ισχυρισμός που προέβαλε ο κ. Μορφάκης για να αιτιολογήσει την καταστροφή τους δεν ευσταθεί. Η αγωγή 524/2020 που προσβάλλει την απόφαση του Πειθαρχικού καταχωρήθηκε και επιδόθηκε μάλιστα, λαμβάνοντας και επίσημα γνώση, πριν τις 30 ημέρες από την απόφαση του Πειθαρχικού. Υπενθυμίζουμε ότι η απόφαση του Πειθαρχικού εκδόθηκε 10/02/2020 και η αγωγή επιδόθηκε στις 03/03/2020.

3. Τα εν λόγω στοιχεία και τεκμήρια που κατατέθηκαν στο Πειθαρχικό, εκτός των άλλων, αποτελούν προφανώς αποδεικτικά στοιχεία στις δικαστικές διαδικασίες των αναφερόμενων αγωγών με αρ. 524/2020 και 519/2020 που καταχωρήθηκαν με ενάγοντα τον κ. Παπαδάκη, ως επίσης και στις καταγγελίες που είχαν γίνει από τον Ευρωβουλευτή και οι οποίες είχαν δει το φως της δημοσιότητας, και ως εκ τούτου, τόσο ο Γενικός Διευθυντής του Κ.Σ. ΕΔΕΚ, όσο και όλα τα υπόλοιπα υπεύθυνα πρόσωπα, γνώριζαν την ύπαρξη και των εν λόγω καταγγελιών.

4. Επιβεβαιώθηκαν οι εύλογες ανησυχίες του πελάτη μας για προσπάθεια καταστροφής των στοιχείων και τεκμηρίων που κατατέθηκαν στο Πειθαρχικό, το οποίο και σας επισημάναμε επίσημα με την επιστολή μας από τις 14/02/2020».

Δείχνει αδικήματα η πλευρά Παπαδάκη
Με την επιστολή-καταγγελία στον Αρχηγό Αστυνομίας και Γενικό Εισαγγελέα, ο δικηγόρος του Δημήτρη Παπαδάκη, Φάνος Ανδρέου, αναφέρει πως τα τεκμήρια που καταστράφηκαν ήταν «προφανώς ουσιαστικής σημασίας στην εξέταση και στοιχειοθέτηση των καταγγελιών του για κατάρτιση πλαστών εγγράφων, διάδοσης ψευδών ειδήσεων, δυσφήμησης, συμμετοχής και αποδοχής διάπραξης εγκλημάτων και συνομωσίας εις βάρος του», κάτι το οποίο διαφαίνεται, όπως τονίζει, από το γεγονός ότι η Αστυνομία ζήτησε να τα παραλάβει στα πλαίσια των ερευνών.

«Ο κ. Παπαδάκης εύλογα και αναμενόμενα έχει παράπονο από την εξέλιξη της παραδοχής καταστροφής των στοιχείων και τεκμηρίων βάσει των οποίων καταδικάσθηκε στο Πειθαρχικό, καθότι αυτά αποτελούν προφανώς αποδεικτικά στοιχεία που θα χρησιμοποιούνταν στην εκδίκαση των αστικών του υποθέσεων και/ή θα χρησίμευαν ως αποδεικτικά στοιχεία στις δικαστικές διαδικασίες των αγωγών και ενδεχομένως και των ποινικών υποθέσεων».

Παράλληλα, η πλευρά Παπαδάκη υποδεικνύει πως προκύπτουν εύλογες υποψίες διάπραξης αδικημάτων.

«Εύλογες υποψίες διάπραξης αδικημάτων:
Η παραδοχή του κ. Μορφάκη για καταστροφή των στοιχείων και τεκμηρίων που κατάθεσε ο κ. Σιζόπουλος στο Πειθαρχικό αναπόφευκτα δημιουργεί εύλογες υποψίες διάπραξης των εξής αδικημάτων:
1. Την παρεμπόδιση αστυνομικής έρευνας ως προνοεί το άρθρο 122(β) του Ποινικού Κώδικα.
2. Την καταστροφή αποδεικτικού στοιχείου ως προνοεί το άρθρο 120 του Ποινικού Κώδικα.
3. Της συνομωσίας για διάπραξη Κακουργημάτων και/ή Αδικημάτων ως προνοούν τα άρθρα 371 και 372 του Ποινικού Κώδικα».
 
Τέλος, μέσω της επιστολής, ο δικηγόρος του Ευρωβουλευτή, αναφέρει όπως η Αστυνομία θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη της εξέλιξη αυτή και την αναπόφευκτη νέα καταγγελία του Δημήτρη Παπαδάκη (παρόλο που θα μπορούσατε να προχωρήσετε αυτεπάγγελτα), λαμβάνοντας υπόψη ότι οι ενέργειες συγκεκριμένων προσώπων διά της καταστροφής στοιχείων και τεκμηρίων (το οποίο άλλωστε παραδέχθηκαν) επηρεάζουν και υπονομεύουν το έργο των ανακριτικών αρχών αλλά και κατ’ επέκταση την απονομή δικαιοσύνης απέναντί στον πελάτη μας», ενώ τονίζει πως «οποιαδήποτε ανοχή από μέρους σας θα επιτρέπει σε συγκεκριμένα πρόσωπα να καταχρώνται την όποια πολιτειακή και/ή κομματική τους ιδιότητα και/ή ασυλία, λειτουργώντας αδιαμφισβήτητα κατά παράβαση των νόμων και του ποινικού κώδικα, περιφρονώντας και υποβαθμίζοντας τις ανακριτικές αρχές».

Στο μεταξύ, στις 8 Μαΐου, με νέα επιστολή του, ο δικηγόρος του Δημήτρη Παπαδάκη, υποδεικνύει πως «αναμένει και να πιστεύει στην αντικειμενικότητα και αποτελεσματικότητα της διερεύνησης και διαλεύκανσης όλων των στοιχειοθετημένων καταγγελιών του».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πρωτοφανείς διαστάσεις-Καταγγελία για εγκληματική οργάνωση και βίντεο ντοκουμέντο
 

Δειτε Επισης

Διευκρινήσεις Δήμου Λεμεσού για την κατάρρευση προέκτασης οροφής κτιρίου
Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας, Κυριάκος Χαραλάμπους
Τέλος στις κακοποιήσεις παιδιών ζητούν από Χαρτσιώτη μαθητές μέσω τέχνης (pics)
Παρατείνεται μέχρι τον Αύγουστο η δίκη του Κενάν Αγιάζ
Δύο καραμπόλες στο ίδιο σημείο στον αυτοκινητόδρομο-Στο νοσοκομείο τέσσερα πρόσωπα
Υπ. Δικαιοσύνης: Στο τελικό στάδιο η πρόσληψη 259 πυροσβεστών
Πυρκαγιά σε ξηρά χόρτα προκάλεσε προβλήματα σε πασσάλους της ΑΗΚ και σε λάστιχα άρδευσης
Δεν σταματούν οι βομβιστικές επιθέσεις, έκρηξη σε γκαράζ οικίας στη Λακατάμια-Ζημιές σε ένα όχημα
Αναχώρησαν προς το άγνωστο οι πέντε βάρκες που ανακόπηκαν από τις κυπριακές Αρχές στα σύνορα του Λιβάνου
Ψάχνει τα ίχνη 18χρονου που εξαφανίστηκε στη Λευκωσία η Αστυνομία (pic)