Τετάρτη 15 Ιουλ, 2020 | Επικοινωνία
trans gif

Απαρίθμησε τα μέτρα που λήφθηκαν για αποσυμφόρηση των Φυλακών ο Σαββίδης

  01/06/2020 15:13
Απαρίθμησε τα μέτρα που λήφθηκαν για αποσυμφόρηση των Φυλακών ο Σαββίδης

Απαρίθμησε τα μέτρα που λήφθηκαν για αποσυμφόρηση των Φυλακών ο Σαββίδης

  01/06/2020 15:13
Στην πρώτη συνεδρία της 5μελούς Ad hoc Επιτροπής, η οποία συστάθηκε με εισήγηση του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως και Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για την αποσυμφόρηση των Κεντρικών Φυλακών, παρευρέθηκε σήμερα ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Γιώργος Σαββίδη.
 
Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, σε δηλώσεις του ο Υπουργός ανέφερε ότι σκοπός της Επιτροπής είναι η διεξαγωγή συνολικής μελέτης και η παρουσίαση, εντός 6μηνών στο Υπουργικό Συμβούλιο, ολοκληρωμένης πρότασης για οριστική επίλυση του διαχρονικού προβλήματος του υπερπληθυσμού στις Κεντρικές Φυλακές, στη βάση της υφιστάμενης υλικοτεχνικής υποδομής του Τμήματος Φυλακών.

Δεδομένης της συνύπαρξης της πανδημίας και του υπερπληθυσμού των Φυλακών, όπως είπε, η σύσταση της Επιτροπής κρίθηκε απαραίτητη ως ένα ακόμη μέτρο για αποσυμφόρηση του σωφρονιστικού καταστήματος της Κύπρου και για προστασία των κρατουμένων από τον κίνδυνο ενδεχόμενης διασποράς της πανδημίας σε ένα κλειστό και ελεγχόμενο χώρο όπως είναι οι Φυλακές.
Υπουργός Δικαιοσύνης – Επιτροπή γ
Πρόσθετα, συνέχισε, η Κυβέρνηση αναγνωρίζοντας την πιεστική αυτή ανάγκη προώθησε, σε συνέχεια σύσκεψης υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σειρά νομοθετικών μέτρων τα οποία κατατέθηκαν ως κατεπείγοντα στη Βουλή και ψηφίστηκαν άμεσα.

Τα μέτρα αυτά, είπε, είναι η διεύρυνση της χρήσης του ηλεκτρονικού κατ’ οίκον περιορισμού (βραχιολάκι) για συνέχιση έκτισης ποινής εκτός Φυλακών σε μεγαλύτερο αριθμό προσώπων που πληρούν τις προϋποθέσεις της νομοθεσίας, η ένταξη στον θεσμό της Ανοικτής Φυλακής μεγαλύτερου αριθμού καταδικασθέντων, στη βάση συγκεκριμένων προϋποθέσεων, και η επέκταση της περιόδου παραμονής κρατουμένων στο Κέντρο Εξωιδρυματικής Απασχόλησης των Φυλακών.

Σε δηλώσεις του, ο Υπουργός είπε ότι αποτέλεσμα αυτών των μέτρων, όπως και της απονομής προεδρικής χάρης με αφορμή την εορτή του Πάσχα, είναι να έχει μέχρι σήμερα αποφυλακιστεί σημαντικός αριθμός κρατουμένων, εξέλιξη που έχει αποσυμφορήσει σημαντικά τις Φυλακές, προστίθεται.
Υπουργός Δικαιοσύνης – Επιτροπή γ
Τόνισε ότι όλα αυτά τα μέτρα έχουν μόνιμο χαρακτήρα και διττό στόχο. Δηλαδή, όπως εξήγησε, πέραν από τη μείωση του πληθυσμού στις Φυλακές, «αποσκοπούμε και στην περαιτέρω ενίσχυση της σωφρονιστικής πολιτικής μας που είναι η ανθρωποκεντρική, αναμορφωτική και επανενταξιακή της προσέγγιση».

Είπε, επίσης, ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως και η Διεύθυνση των Φυλακών έλαβαν έγκαιρα και αποτελεσματικά μέτρα προκειμένου να προληφθεί τυχόν εξάπλωση του κορωνοϊού στις Φυλακές αλλά και να αντιμετωπιστούν τυχόν προβλήματα που θα ανέκυπταν σε περίπτωση που διαπιστώνονταν ύποπτα ή επιβεβαιωμένα κρούσματα.
Ανέφερε ακόμη ότι «πέραν από τις οδηγίες που ως Υπουργείο δώσαμε στα Τμήματα και τις Υπηρεσίες που υπάγονται στο Υπουργείο για τη λήψη και τήρηση όλων των ενδεικνυόμενων μέτρων», λήφθηκαν και μια σειρά από άλλα μέτρα.

Ανέφερε, συγκεκριμένα ότι αριθμός δωματίων στο ξενοδοχείο Eden κηρύχθηκε από τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως ως φυλακή για την κράτηση κρατουμένων που έχουν διαπιστωθεί θετικοί στον κορωνοϊό και έγιναν οι απαραίτητες διαρρυθμίσεις ασφάλειας, ενώ η Διεύθυνση του Τμήματος Φυλακών έλαβε σειρά προληπτικών μέτρων για τους κρατούμενους, το προσωπικό και τους επισκέπτες, με τα μέτρα αυτά να συνεχίζουν να λαμβάνονται και σήμερα.

Είπε, επίσης ότι καταρτίστηκε Πρωτόκολλο για υποχρεωτική εξέταση όλων των ατόμων που θα παραδοθούν για πρώτη φορά στο Τμήμα Φυλακών και λήφθηκαν μέτρα στις περιπτώσεις όπου κρατούμενοι διακινούνται από και προς τις Φυλακές στα Δικαστήρια για σκοπούς εκδίκασης των υποθέσεών τους.

Σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, είπε, διευθετήθηκε η χρήση του Νοσοκομείου Αναφοράς από κρατούμενους θετικούς στον κωρονοϊού, σημειώνοντας παράλληλα ότι το Συμβούλιο Αποφυλακίσεως Κρατουμένων Επ’ Αδεία συνέχισε κανονικά να συνεδριάζει και να αποφυλακίζει επ’ αδεία κρατούμενους, βάσει της σχετικής νομοθεσίας.

«Θα αναμένω με μεγάλο ενδιαφέρον τα πορίσματα αυτής της πολύ σημαντικής ad hoc Επιτροπής», κατέληξε ο Υπουργός.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας