Το αλαλούμ με τις νεκροτομές, οι οδηγίες του ΠΟΥ και η ανάσυρση νεκρών από τα ψυγεία

Aλαλούμ γύρω από τις νεκροτομές που πρέπει να διενεργούνται εν μέσω πανδημίας, με την Αστυνομία να καταγγέλλει τους ιατροδικαστές στην Νομική Υπηρεσία, κάνοντας λόγο για άρνηση στην διενέργεια τους, με την ιατροδικαστική ομάδα να απορρίπτει κατηγορηματικά, παραπέμποντας στις οδηγίες που εκδίδει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, οι οποίες υιοθετούνται από όλα τα πλείστα κράτη.
 
Το πρόβλημα άρχισε να δημιουργείται με αφορμή κάποιες υποθέσεις, εκ των οποίων η μια ήταν για ιατρική αμέλεια έπειτα από επέμβαση στο δόντι, η άλλη ο αιφνίδιος θάνατος 72χρονου, η Τρίτη για τον 21χρονο που ανασύρθηκε νεκρός στην Ορόκλινη και η άλλη για τον 26χρονο που βρέθηκε νεκρός στο διαμέρισμα του στην Πάφο. Ωστόσο, στις δύο περιπτώσεις οι μαρτυρίες έδειχναν ότι η αιτία θανάτου ήταν τα ναρκωτικά.
 
Νεκροτομές μόνο σε σοβαρά εγκλήματα
Όπως σε όλους τους τομείς, η πανδημία έφερε νέα δεδομένα και γύρω από τις νεκροτομές και με βάση τις διεθνείς και ευρωπαϊκές οδηγίες που έχουν δοθεί για όλες τις χώρες, πριν γίνει οποιαδήποτε νεκροτομή, λαμβάνονται δείγματα για τεστ κορωνοϊού και σε περίπτωση που βγουν θετικά, η νεκροτομή δεν διενεργείται, ενώ οι οδηγίες είναι οι νεκροτομές να περιοριστούν στο ελάχιστο.

Για οποιοδήποτε θάνατο (σ.σ. αιφνίδιο, παθολογικά αίτια κτλ), η διαδικασία που ακολουθείτο μέχρι πρότινος, ήταν να εκδοθεί αμέσως πιστοποιητικό θανάτου και ο νεκρός να μεταφερθεί για ταφή, χωρίς να διενεργείται νεκροτομή, εκτός και εάν πρόκειται για «βίαια εγκλήματα».

Σε αυτή την κατηγορία συμπεριλαμβάνονται τα θύματα φόνων ή τροχαίων, στα οποία διενεργείτο αρχικά τεστ για κορωνοϊό. Εάν το αποτέλεσμα ήταν αρνητικό, τότε λαμβάνονταν όλα τα μέτρα και διενεργείτο η νεκροτομή, χωρίς οποιεσδήποτε άρνηση, ενώ εάν το αποτέλεσμα ήταν θετικό, τότε δεν διενεργείτο. 

Οι διεθνείς οδηγίες είναι ιδιαίτερα αυστηρές ως προς τις νεκροτομές, αφού υπάρχει μεγάλος κίνδυνος διασποράς του ιού, ο οποίος παραμένει στην επιφάνια για μέρες. Παράλληλα, δίνονται οδηγίες για το πώς ένας νεκρός πρέπει να μπαίνει στο ψυγείο, ότι πρέπει το νεκροτομείο να είναι μακριά από γραφεία και οι ιατροδικαστές και όσοι βρίσκονται στο νεκροτομείο να φορούν ειδικές στολές, καθώς με το άνοιγμα της σορού, ο ιός βρίσκεται στον αέρα και υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να μεταδοθεί και να υπάρξει ανεξέλεγκτη διασπορά.

Οι οδηγίες του ΠΟΥ σε όλα τα κράτη μέλη
Σύμφωνα με τις κατευθυντήρες οδηγίες που δημοσίευσε στις 24 Μαρτίου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για τη διενέργεια νεκροτομών, οι διαδικασίες ασφάλειας πρέπει να είναι οι ίδιες με τις διαδικασίες που ακολουθούνται για νεκροψίες σε άτομα που έχασαν τη ζωή τους και έπασχαν από υψηλού κινδύνου μολυσμένες μεταδοτικές ασθένειες.

Σύμφωνα με το σχετικό σημείωμα, εάν ένα άτομο πεθάνει κατά την περίοδο της πανδημίας, ενδεχομένως οι πνεύμονές του ή άλλα όργανα να περιέχουν ακόμα τον ιό και απαιτείται η πρόσθετη αναπνευστική προστασία κατά τη διάρκεια της νεκροτομής.

Μάλιστα υπογραμμίζεται πως εάν ένα σώμα που είναι επιβεβαιωμένο ή υπάρχουν υπόνοιες πως ήταν φορέας του κορωνοϊού, θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας για την προστασία των ιατροδικαστών και για αυτό το ζήτημα παραπέμπει στη δημοσίευση επιστημόνων του Πανεπιστημίου του Royal College of Pathologist στο Λονδίνο.

Επίσης, στις οδηγίες του ΠΟΥ, τονίζεται ότι οι νεκροτομές θα πρέπει να πραγματοποιούνται σε επαρκώς αεριζόμενο δωμάτιο ή σε αίθουσες αρνητικής πίεσης με τουλάχιστον 12 αλλαγές αέρα ανά ώρα και ελεγχόμενη κατεύθυνση της ροής του αέρα.

Στη δημοσίευση του Royal College of Pathologist που υπογράφουν επιστήμονες εγνωσμένου κύρους, μεταξύ των οποίων και ο Dr. Michael Osborn του Imperial College, γίνεται ειδική αναφορά για τις συνθήκες και τον εξοπλισμό που θα πρέπει να διαθέτει ένα δωμάτιο, όπου διενεργούνται νεκροτομές.
Μεταξύ άλλων σημειώνεται ότι πως πέραν του καλού αερισμού του χώρου θα πρέπει να υπάρχει επαρκής χώρος σε όλο το ύψος του δωματίου καθώς και τον κατάλληλο εξοπλισμό για αποστείρωση των υλικών.

Η κατάσταση στα Νοσηλευτήρια
Στις 30 Απριλίου το Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών, ανέφερε πως για να εξασφαλίζεται ότι ο μολυσμένος αέρας από τον πάγκο που γίνεται η νεκροτομή δεν θα διεισδύει στους χώρους του νοσηλευτηρίου, θα πρέπει να επικρατούν συνθήκες παρακολούθησης και ελέγχου της αρνητικής πίεσης στο νεκροτομείο, σε προθάλαμο και στον διάδρομο.

Στα νεκροτομεία των Νοσοκομείων δεν υπάρχει ο αναγκαίος διαχωρισμός σε προθάλαμο και νεκροτομείο για να εξασφαλίζεται ότι ο αέρας του νεκροτομείου δεν θα αναμιγνύεται με το αέρα που θα κυκλοφορεί στο Νοσηλευτήριο, όπως ανέφερε το Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών.
Υπάρχει σχετικός κλιματισμός και εξαερισμός που δυνητικά θα μπορούσε να δημιουργεί αρνητική πίεση στο Νεκροτομείο αλλά δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην παρούσα ανάγκη λόγω του διαχωρισμού, αλλά και την έλλειψη οργάνων αισθητήρων και εξοπλισμού για τη ρύθμιση παρακολούθηση και έλεγχο της διαφοράς της πίεσης στους χώρους και της ροής του αέρα στον διάδρομο, προθάλαμο και Νεκροτομείο.

Το Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών εξέφρασε την ετοιμότητα του να εξετάσει τις απαιτούμενες αλλαγές για την αναβάθμιση υφιστάμενου νεκροτομείου ή και την ανέγερση νέου που θα πληροί τις συγκεκριμένες προδιαγραφές για τη διενέργεια νεκροτομών σε άτομα που έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό.

Νέες οδηγίες για νεκροτομές, «ανασύρονται» νεκροί
Η ιατροδικαστική ομάδα, στις 28 Μαΐου, έλαβε νέες οδηγίες, σύμφωνα με τις οποίες θα πρέπει να διενεργούνται όλες οι νεκροτομές, εκτός από τις περιπτώσεις που έχουν προσβληθεί από κορωνοϊό ή είναι ύποπτες και υπάρχουν υπόνοιες πως έχουν προσβληθεί από τον ιό.
 
Όπως αναφέρεται στις οδηγίες, «την παρούσα περίοδο οι επιδημιολογικοί δείκτες είναι πάρα πολύ κάλοι. Τις τελευταίες μέρες τα κρούσματα είναι από μηδενικά ή με ελάχιστο αριθμό 1-2. Ως εκ τούτου η πιθανότητα ένα πτώμα να έχει τον COVID-19 είναι πολύ απομακρυσμένη. Οφείλετε να διενεργείτε τις δέουσες νεκροτομές σε όλες τις άλλες περιπτώσεις εκτός από τις περιπτώσεις με επιβεβαιωμένη μόλυνση από τον COVID-19 ή που έχουν σοβαρή υπόνοια».
 
Η νέα εξέλιξη φέρνει… ανάσυρση νεκρών από τα ψυγεία των νεκροτομείων, στους οποίους δεν έγιναν νεκροτομές και παρέμειναν άταφοι, όσο παράξενο και αν ακούγεται, ενώ κάποιοι απεβίωσαν πριν τρεις εβδομάδες και ο θάνατος τους, εκ πρώτης όψεως, οφείλεται σε παθολογικά αίτια, αφού πρόκειται για ηλικιωμένους.  

Σε ότι αφορά τους υπόλοιπους νεκρούς που απεβίωσαν σε αυτό το διάστημα (σ.σ όχι από κορωνοϊό), είτε δεν έγινε νεκροτομή, με την σύμφωνη γνώμη των οικείων τους που γνώριζαν πως τα αίτια ήταν παθολογικά, είτε έγινε προτού παραδοθούν για ταφή, αφού επρόκειτο για θύματα εγκληματικών ενεργειών ή τροχαίων.

Παράλληλα, αστυνομική πηγή μας ανέφερε, προς αποφυγή λανθασμένων εντυπώσεων, πως οι ιατροδικαστές μετέβησαν σε όλες τις σκηνές εγκλημάτων ή άλλων περιστατικών που κλήθηκαν, ενώ είχαν προβεί και σε ιατροδικαστικές εξετάσεις, εκτός από νεκροτομές, σε υποθέσεις που αφορούσαν είτε βιασμού, είτε κακοποιήσεις κτλ.  
 
Ωστόσο, το ζήτημα που τίθεται πλέον σε σχέση με τις νεκροτομές, είναι κατά πόσο υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές και τα μέσα, ώστε να διενεργούνται με ασφάλεια, χωρίς να υπάρχει οποιοσδήποτε κίνδυνος, τόσο σε σχέση με την πιθανή διασπορά του ιού, όσο και για την προστασία του προσωπικού, και αυτό λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι ο κορωνοϊός δεν έχει εξαλειφθεί, όπως διαμηνύουν σε κάθε περίπτωση οι επιδημιολόγοι, και τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας δεν έχουν αρθεί αλλά παραμένουν σε διάφορους τομείς, αφού ο κίνδυνος εξακολουθεί να είναι ορατός.  
 
Παράλληλα, το ερώτημα που τίθεται είναι με ποια πρωτόκολλα θα λειτουργούν τα νεκροτομεία.

Δειτε Επισης

Συνελήφθη 16χρονος που οδηγούσε κλοπιμαία μοτοσικλέτα υπό την επήρεια ναρκωτικών
Καταζητείται ο 55χρονος Θεόδωρου Θεοδώρου-Δεν παρουσιάστηκε στο Δικαστήριο (pic)
Ζήτησε πόρισμα με «ανοιχτή αιτία» για Θανάση η Εισαγγελία, δολοφονία πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας έδειξε η οικογένεια
Στροφή Εισαγγελίας στο Εφετείο για 82χρονο παππού-Δεν φέρει ένσταση στο αίτημα για ποινή με αναστολή
Ποινή δύο ετών στον 25χρονο για τον χαμό της 19χρονης Μαριλένα-Ξέσπασε η μητέρα της αδικοχαμένης
Ούτε αυτή την εβδομάδα αναμένεται να παρουσιαστούν ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής οι μοναχοί
Συνελήφθη καταζητούμενη για υποθέσεις κλοπών σε Λάρνακα και Αμμόχωστο
Μη παραδοχή απάντησε σε όλες τις κατηγορίες ο 44χρονος που κατηγορείται για το τετραπλό θανατηφόρο
Εικόνες από την φωτιά στο οίκημα της Ομόνοιας-Δείχνει «άσπονδους φίλους» ο πρόεδρος του Σωματείου
Φωτιά στο σωματείο της Ομόνοιας στην Παπανικολή-Έρευνες από τις Αρχές