Σάββατο 4 Ιουλ, 2020 | Επικοινωνία
trans gif

Εκδίδεται στις ΗΠΑ μέλος της Χεζμπολλάχ που έψαχναν για ξέπλυμα μαύρου χρήματος

  29/05/2020 19:02
Εκδίδεται στις ΗΠΑ μέλος της Χεζμπολλάχ που έψαχναν για ξέπλυμα μαύρου χρήματος

Εκδίδεται στις ΗΠΑ μέλος της Χεζμπολλάχ που έψαχναν για ξέπλυμα μαύρου χρήματος

  29/05/2020 19:02
Το Ανώτατο Δικαστήριο επικύρωσε πρωτόδικη απόφαση για έκδοση προσώπου στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ) για να δικαστεί σε υπόθεση ξεπλύματος χρήματος, απορρίπτοντας έφεση που είχε καταχωρήσει κατά απόφασης με την οποία είχε απορριφθεί η αίτησή του για άμεση απόλυσή του.
 
Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας με απόφαση του ημερ. 27.9.2019 ενέκρινε σχετική αίτηση για έκδοση του εφεσείοντα με το επίθετο Diab στις ΗΠΑ διατάσσοντας ταυτόχρονα την κράτησή του μέχρι την έκδοσή του.
 
Τα αδικήματα για τα οποία διατάχθηκε η έκδοση του στις ΗΠΑ αφορούσαν σε τέσσερις κατηγορίες  κατηγορητηρίου ημερομηνίας 26/10/2016 Δικαστηρίου της Florida των ΗΠΑ που είναι οι εξής:

 Α)  Ξέπλυμα χρημάτων από παράνομη πράξη για ποσό που υπερβαίνει τις $100.000
 Β)  Συνωμοσία προς τον σκοπό διάπραξης ξεπλύματος, από παράνομη πράξη για ποσό που υπερβαίνει τις $100.000.
 Γ)  Μεταφορά χρημάτων χωρίς άδεια για ποσό που υπερβαίνει τις $100.000
 Δ)  Παράνομη χρήση ασύρματης κατασκευής επικοινωνιών, διπλής κατεύθυνσης.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην απόφαση, κατηγορείται ότι κατά το έτος 2014 συνωμότησε με πρόσωπα, συνεργάστηκε και συμμετείχε εν γνώσει του σε σχέδιο ξεπλύματος χρήματος από πώληση ναρκωτικών μέσω της μαύρης αγοράς συναλλάγματος πέσο, ως μέλος του παγκόσμιου εγκληματικού δικτύου της τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολλάχ. 

Ιθύνων νους της εγκληματικής οργάνωσης φέρεται να ήταν κάποιος ονόματι Mohammad Ammar και ο εφεσείων ως συνεργός του ήταν υπεύθυνος για τη διαχείριση των λογαριασμών στους οποίους μεταφέρονταν τα παράνομα χρήματα από τις παράνομες επιχειρήσεις.
 
Στις 8/3/2019, ο εν λόγω φυγόδικος συνελήφθη στον Αερολιμένα Λάρνακας με την άφιξη του στην Κύπρο προερχόμενος από το Λίβανο, όπου κατά τον διαβατηριακό έλεγχο διαπιστώθηκε μέσω του μηνύματος stop-list ότι καταζητείτο από τις ΗΠΑ με σκοπό τη δίωξη του που ήταν και το έναυσμα της διαδικασίας έκδοσης του. 

Ακολούθησε, αίτηση του Εφεσείοντα στο Ανώτατο Δικαστήριο για έκδοση προνομιακού εντάλματος Habeas Corpus με το οποίο να κηρύσσεται η κράτηση και/ή η φυλάκιση του άκυρη και να διατάσσεται η διευθύντρια των Κεντρικών Φυλακών να προβεί   στην άμεση απόλυση του.

Η αίτηση του απερρίφθη και έτσι προχώρησε στην καταχώρηση της παρούσας έφεσης κατά της απόφασης αυτής, θεωρώντας την ως εσφαλμένη  και προσβάλλοντας την με δύο λόγους έφεσης.

Η πλήρης ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου, υπό πενταμελή σύνθεση, με ομόφωνη απόφασή της αποφάσισε τελικά να απορρίψει την έφεση του και να διατάξει την έκδοση του στις ΗΠΑ.

Διέταξε, επίσης, όπως  παραμείνει υπό κράτηση μέχρι την έκδοση του, τηρουμένων όλων των νόμιμων διαδικασιών και ζητώντας όπως η απόφαση  κοινοποιηθεί αμέσως στον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης.
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας