Άνοιξε ξανά το θέμα των ειδικών αστυφυλάκων στη Βουλή

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών κατά τη συνεδρία της Τετάρτης συνέχισε κατ’ άρθρο τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την πρόσληψη ειδικών Αστυνομικών, με το οποίο παρέχεται  δυνατότητα πρόσληψης στην Αστυνομία ειδικών αστυνομικών με σύμβαση, με στόχο την άμεση και έγκαιρη ενίσχυση της Αστυνομίας με προσωπικό για την αντιμετώπιση έκτακτων και πιεστικών αναγκών, κατά τον ίδιο ακριβώς τρόπο που προσλαμβάνονται στην Εθνική Φρουρά οι συμβασιούχοι οπλίτες.
 
Το ΑΚΕΛ ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου, ενώ το ΔΗΚΟ είπε ότι η κατάθεσή του ξενίζει.
 
Στο πλαίσιο της συζήτησης, μέλη της Επιτροπής ήγειραν την εφαρμογή της νομοθεσίας για τη  μισθολογική ανέλιξη των ειδικών αστυνομικών, που όπως παρατήρησαν ένα χρόνο μετά είναι ανεφάρμοστη και ενέγραψαν συζήτηση του θέματος στην επόμενη συνεδρία της Επιτροπής Νομικών.
 
Όπως είχε διευκρινίσει στο ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών, κατά την πρώτη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Επιτροπή, με βάση τις πρόνοιες του νομοσχεδίου ο Αρχηγός Αστυνομίας θα μπορεί με την έγκριση του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, να προσλαμβάνει με σύμβαση ως συμβασιούχους ειδικούς αστυνομικούς, πρόσωπα τα οποία έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις ή έχουν νόμιμα απαλλαγεί από αυτές, όχι όμως για λόγους υγείας.
 
 Ο κ. Γεωργίου εξήγησε ότι η διαδικασία πρόσληψης των συμβασιούχων ειδικών αστυνομικών, τα απαιτούμενα προσόντα, οι όροι και η διάρκεια της υπηρεσίας τους, τα καθήκοντα που θα εκτελούν, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια, θα καθορίζονται από το Υπουργικό Συμβούλιο, μετά από πρόταση του Υπουργού Δικαιοσύνης.
 
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής είπε ακόμα ότι τα πρόσωπα που θα επιλέγονται θα προσλαμβάνονται με σύμβαση για αρχική περίοδο υπηρεσίας διάρκειας ενός (1) έτους, η οποία θα μπορεί να ανανεωθεί, με απόφαση του Αρχηγού και την έγκριση του Υπουργού, για ακόμα μια μόνο φορά και για χρονική περίοδο ενός (1) έτους, εφόσον υπάρχει γραπτή συγκατάθεση των ενδιαφερομένων, με ανώτατη συνολική διάρκεια της σύμβασης τα δύο (2) έτη. Οι  τοποθετήσεις, μεταθέσεις και αποσπάσεις των συμβασιούχων ειδικών αστυνομικών, θα διενεργούνται από τον Αρχηγό, με βάση τις υπηρεσιακές και επιχειρησιακές ανάγκες της Αστυνομίας.
 
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού δήλωσε μετά τη σημερινή συνεδρία ότι το ΑΚΕΛ και άλλα κόμματα προειδοποιούσαμε τον τέως Υπουργού Δικαιοσύνης Ιωνά Νικολάου, προ τριετίας ότι τα κριτήρια και οι διαδικασίες που προωθούσε για προσλήψεις νέων αστυνομικών ήταν υπέρ του δέοντος αυστηρά για τα δεδομένα της Κύπρου και θα οδηγούσαν σε δυσκολία πλήρωσης θέσεων και εισέπρατταν άρνηση και ετσιθελισμό.
 
Πρόσθεσε ότι σήμερα, στη δεδομένη αποτυχία πλήρωσης κενών θέσεων,  αντί οι κυβερνώντες να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να παραδεχτούν το λάθος τους, κατέληξαν στο άλλο άκρο με κατάθεση νομοσχεδίου για προσλήψεις συμβασιούχων ειδικών αστυνομικών για υπηρεσία 1 συν 1 χρόνο, με αδιαφανείς, εξπρές διαδικασίες και χωρίς επαρκή αλλά με στοιχειώδη μόνο προσόντα, χωρίς κανονική εκπαίδευση, με διαδικασίες που θα καθορίζει ο Υπουργός Δικαιοσύνης και ο Αρχηγός Αστυνομίας.
 
Ο κ. Δαμιανού είπε επίσης ότι το κυβερνητικό νομοσχέδιο πάσχει στη φιλοσοφία του, αναφέροντας ότι η Αστυνομία δεν αντέχει νέους πειραματισμούς. Παρατήρησε επίσης ότι δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι κατά την πρώτη παρουσίαση του νομοσχεδίου στην Επιτροπή Νομικών, όλα τα κόμματα πλην του κυβερνώντος ΔΗΣΥ αντέδρασαν έντονα.
 
Συνεχίζοντας ο κ. Δαμιανού είπε ότι το νομοσχέδιο πόρρω απέχει από το όραμα της δημιουργίας αστυνομικού σώματος που να είναι αποτελεσματικό, αδιάφθορο, να εκπέμπει επαγγελματισμό και να αποπνέει εμπιστοσύνη στους πολίτες, επειδή δημιουργεί συνθήκες αδιαφάνειας στις προσλήψεις, τοποθετήσεις και μεταθέσεις, υποβαθμίζει αντί να βελτιώνει την ποιότητα των μελών της Αστυνομίας, ενώ η βραχύβια υπηρεσία (1 συν 1 χρόνος) δεν δημιουργεί συνθήκες ενσωμάτωσης και πειθαρχίας, με τα χαλαρά προσόντα να ελλοχεύουν κινδύνους πρόσληψης ακατάλληλων προσώπων.
 
Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι το νομοσχέδιο δεν θα επιλύσει προβλήματα αλλά θα τα πολλαπλασιάσει και κάλεσε τον Υπουργό Δικαιοσύνης να το αποσύρει και να αρχίσει άμεσα διάλογο για αναθεώρηση του αποτυχημένου συστήματος προσλήψεων με άμεση αναθεώρηση της υφιστάμενης νομοθεσίας.
 
Σε ό,τι αφορά την εξομοίωση δικαιωμάτων μισθολογικής ανέλιξης των μελών της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, ο κ.  Δαμιανού υπενθύμισε ότι τον περασμένο Ιούλιο, μετά από εφαρμογή πίεσης το Υπουργείο Δικαιοσύνης προώθησε σχετικούς κανονισμούς,  αλλά συνέχισε έχει παρέλθει ένας χρόνος από την ψήφιση της νομοθεσίας και οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς παραλείπουν να την εφαρμόσουν, διαιωνίζοντας μια αδικία σε βάρος, ιδιαίτερα, των ειδικών αστυνομικών.
 
Ο κ. Δαμιανού συνεχίζοντας είπε ότι «με δική μας πρωτοβουλία είχαμε προγραμματίσει ειδική συνεδρία της Επιτροπής Νομικών τον περασμένο Μάρτιο για το συγκεκριμένο θέμα, η οποία αναβλήθηκε λόγω της έκτακτης κατάστασης με την πανδημία, προσθέτοντας ότι σήμερα αποφασίσαμε εκ νέου στην Επιτροπή Νομικών επαναφορά του θέματος, ούτως ώστε να εξηγήσουν οι αρμόδιοι και ειδικότερα το Υπουργείο Δικαιοσύνης τους λόγους της μη εφαρμογής της νομοθεσίας.
 
Η Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου  αναφερόμενη στο νομοσχέδιο, αφού παρατήρησε ότι αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι το αστυνομικό σώμα αντιμετωπίζει ελλείψεις και έπρεπε εδώ και καιρό να είναι σε γνώση των κυβερνώντων ότι έπρεπε να του δοθούν τα απαραίτητα εφόδια σε έμψυχο και άψυχο υλικό ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις αυξανόμενες ανάγκες των καιρών και για να είναι σε θέση να διατηρεί το αίσθημα ασφάλειας που ο κάθε πολίτης δικαιούται να νιώθει.
 
Σήμερα είμαστε σε ένα σημείο στο οποίο η απουσία πρόθεσης επένδυσης στην Αστυνομία έχει φέρει το κράτος στη θέση να εισηγείται να καλυφθούν κενά στο αστυνομικό σώμα με πρόχειρες λύσεις, μέσα από εξπρές διαδικασίες πρόσληψης αστυνομικών με θητεία ενός + ενός έτους, γεγονός που σε αυτό το στάδιο μας ξενίζει, είπε η Βουλευτής του ΔΗΚΟ.
 
Είπε πως η Αστυνομία ως σώμα ασφαλείας θα έπρεπε να είναι προτεραιότητα για την Κυβέρνηση και θα έπρεπε οι Κυβερνώντες εγκαίρως να είχαν προβλέψει ότι οι διαδικασίες τις οποίες είχαν ήδη βάλει σε εφαρμογή προ ετών δεν θα πετύχαιναν  φέρνοντας το αστυνομικό σώμα στη θέση που να έχει μεγάλη ανάγκη σε έμψυχο υλικό.
 
Διατύπωσε ακολούθως τη θέση ότι αυτές οι ανάγκες δεν μπορούν να ικανοποιηθούν με διαδικασίες εξπρές, πρόχειρες και περιορισμένης διάρκειας, παρατηρώντας ότι εφόσον είναι περιορισμένης διάρκειας θα είναι και περιορισμένου αποτελέσματος.
 
Η Βουλευτής του ΔΗΚΟ κάλεσε την Κυβέρνηση να επενδύσει πραγματικά στο αστυνομικό σώμα και να το εφοδιάσει με το απαραίτητο προσωπικό, το οποίο θα έχει την απαραίτητη εκπαίδευση και το αναγκαίο υλικό στα χέρια του για να μπορέσει να αντιμετωπίσει το οργανωμένο έγκλημα και να μπορεί να ανταποκριθεί στη δημιουργία του αισθήματος ασφάλειας που πρέπει να έχει ο Κύπριος πολίτης στη χώρα του.
 
Σε ό,τι αφορά το θέμα των αμοιβών των ειδικών αστυνομικών, η κ. Ερωτοκρίτου είπε ότι είχε τεθεί προ έτους και είχε συμφωνηθεί αναβάθμιση και εξίσωση αμοιβών ώστε να είναι οι ίδιες με αυτές των υπολοίπων μελών του σώματος και παρά το γεγονός ότι έγινε η απαιτούμενη νομοθετική ρύθμιση η εφαρμογή της γράφτηκε στις ελληνικές καλένδες.
 
Συνεχίζοντας ανέφερε ότι το ΔΗΚΟ με άλλα κόμματα ζήτησαν και πέτυχαν την εγγραφή του θέματος για συζήτηση στην επόμενη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Θετική εξέλιξη θεωρεί ο Πρόεδρος τη συνάντηση Γκουτέρες-Ταταρ
Ενδιάμεση απόφαση Εφετείου απορρίπτει αίτηση σε υπόθεση τ/κ περιουσίας
Τα πρώτα λόγια της 12χρονης μετά την ενοχή του Μίχου-«Η πιο ευτυχισμένη μέρα της ζωής μου»
Συνελήφθη 33χρονος για κλοπή καλωδίων της ΑΗΚ αξίας 2.800 ευρώ
Συνελήφθησαν εννέα άτομα στο Τατζικιστάν ως ύποπτα για την πολύνεκρη επίθεση στη Μόσχα
Κάθειρξη 10 ετών σε 67χρονο για βιασμό 61χρονης-Την κτύπησε και την κακοποίησε
Καταγγελία για κακοποίηση ηλικιωμένου από τη σύζυγό του-Ενήμερες και οι ΥΚΕ
Παρουσίασε το σχέδιο με τις 50 δράσεις για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Ομόφωνα ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για το θάνατο της Τζωρτζίνας-Της επιβλήθηκε ισόβια κάθειρξη
Πρόστιμα 80,000 ευρώ σε παροχείς για καταχρήσεις στο ΓεΣΥ-Πέραν των 350 διερευνήσεων