Δικαιώθηκε στο ΕΔΑΔ ο Κουλίας λόγω συγγένειας Δικαστή με αντίδικο

Ο βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας θα μελετήσει το ενδεχόμενο να προχωρήσει με αγωγή εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας, μετά τη σημερινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), που αποφάνθηκε ότι υπήρξε παραβίαση του δικαιώματός του σε δίκαιη δίκη, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο δικηγόρος του κ. Κουλία, Ανδρέας Αγγελίδης.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) αποφάνθηκε ομόφωνα την Τρίτη ότι υπήρξε παραβίαση του του Άρθρου 6 παράγραφος 1 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, επιδικάζοντας υπέρ του κ. Κουλία και εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας €9.600 για ηθική βλάβη και €19,20 για έξοδα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΔΑΔ, ο κ. Κουλίας είχε προσφύγει τον Ιούλιο του 2012 στο ΕΔΑΔ παραπονούμενος ότι ένας από τους δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου, κατά την εκδίκαση υπόθεσης εναντίον του για λίβελο, δεν υπήρξε αμερόληπτος, καθώς ο γιός του εργαζόταν στο δικηγορικό γραφείο του αντίδικού του. Το Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι αν και οι δικαστές δεν πρέπει να αποκλείονται αυτόματα σε τέτοιες περιπτώσεις, οι οικογενειακοί δεσμοί πρέπει να γνωστοποιούνται κατά την έναρξη της διαδικασίας.
 
Εξάλλου, ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας αναφέρει ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εξέδωσε σήμερα την απόφαση του στην ατομική προσφυγή Κουλίας εναντίον Κύπρου (Koulias v. Cyprus). Η υπόθεση αφορά ισχυρισμό για παραβίαση του Άρθρου 6 παράγραφος 1 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων λόγω έλλειψης αντικειμενικής αμεροληψίας του Ανώτατου Δικαστηρίου κατά την εξέταση έφεσης στην οποία ο αιτητής ήταν ένας εκ των διαδίκων. Αφορά επίσης ισχυρισμό για παραβίαση του δικαιώματος έκφρασης του αιτητή καθότι το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι το δημοσίευμά του σε ραδιοφωνική εκπομπή ήταν δυσφημιστικό.
 
Σύμφωνα με τη Νομική Υπηρεσία, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων διέγνωσε παραβίαση του Άρθρου 6 παράγραφος 1 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων γιατί ο γιος ενός εκ των Δικαστών που εκδίκασαν και δίκασαν την έφεση εργοδοτείτο ως δικηγόρος στην εταιρία η οποία εκπροσωπούσε έναν από τους διάδικους, χωρίς η σχέση αυτή να αποκαλυφθεί. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναφέρθηκε στην προηγούμενη απόφαση Nicholas v. Cyprus, η οποία ήγειρε το ίδιο θέμα, και έκρινε ότι όταν ένας δικαστής έχει σχέσεις συγγένειας εξ αίματος με πρόσωπο το οποίο εργοδοτείται από δικηγορικό γραφείο το οποίο εκπροσωπεί έναν εκ των διαδίκων σε υπόθεση, αυτή η σχέση θα πρέπει να αποκαλύπτεται κατά την αρχή της δικαστικής διαδικασίας.
 
«Στην υπό εξέταση υπόθεση, δεν έγινε αποκάλυψη της σχέσης εργοδότησης, ο δε αιτητής έμαθε για την εν λόγω σχέση σε μεταγενέστερο της απόφασης στάδιο. Ο φόβος του συνεπώς για έλλειψη αμεροληψίας ήταν αντικειμενικά δικαιολογημένος. Παρά το ότι, σύμφωνα με την τότε ισχύουσα Δικαστική Πρακτική, δεν υπήρχε οποιαδήποτε υποχρέωση αποκάλυψης της σχέσης, αυτό το γεγονός δεν πρόσφερε στον αιτητή  διαδικαστικές εγγυήσεις, από αυτή την άποψη» λέει η ανακοίνωση της Νομικής. 
 
Όσον αφορά τον ισχυρισμό για παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης, η ίδια ανακοίνωση συνεχίζει ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων απέρριψε τον ισχυρισμό, αποδεχόμενο το επιχείρημα της Κυβέρνησης περί μη εξάντλησης των εσωτερικών ένδικων μέσων. Αυτό γιατί ο αιτητής υπαναχώρησε από την υπεράσπιση του έντιμου σχολίου, το οποίο θα λειτουργούσε ως δικλείδα ασφαλείας της ελευθερίας του λόγου για θέματα δημοσίου ενδιαφέροντος. Με αυτή του την ενέργεια περιόρισε το Ανώτατο Δικαστήριο από το να εξετάσει όλα τα επιχειρήματα που αφορούσαν το Άρθρο 10. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επιδίκασε στον αιτητή αποζημιώσεις ύψους 9,600 ευρώ για μη χρηματική ζημία και 19.20 ευρώ για έξοδα, καταλήγει η Νομική Υπηρεσία.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ,  ο δικηγόρος του Ζαχαρία Κουλία, Ανδρέας Αγγελίδης, ανέφερε ότι ο δικαστής θα έπρεπε να έχει αποκαλύψει τη σχέση του γιου του με το δικηγορικό γραφείο και ο ίδιος να έχει αυτοεξαιρεθεί από τη διαδικασία. «Με βάση την απόφαση του ΕΔΑΔ, ο κ. Κουλίας έχει δικαίωμα να προχωρήσει με αγωγή για αποζημιώσεις εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας για το γεγονός ότι στερήθηκε την έννοια της δίκαιης δίκης» είπε ο κ. Αγγελίδης, χαρακτηρίζοντας παράλληλα «ακατανόητα μικρό» το ποσό που επιδίκασε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
 
Ανέφερε εξάλλου ότι μετά την απόφαση του Εφετείου στην Κύπρο, η υπόθεση παραπέμφθηκε ξανά στο Επαρχιακό Δικαστήριο, το οποίο εξέδωσε απόφαση εναντίον του κ. Κουλία για αποζημιώσεις €25.000 στον ενάγοντα, ενώ η έφεση εναντίον της δεύτερης απόφασης είναι ορισμένη μέσα στον Ιούνιο.
 
«Θα το μελετήσουμε, θα δούμε και πως θα εξελιχθεί η έφεση για τη συνέχεια της διαδικασίας» και αναλόγως θα πράξουμε, κατέληξε ο κ. Αγγελίδης.
 
Κληθείς να σχολιάσει το ευρύτερο θέμα, λόγω εργοδότησης συγγενικών προσώπων δικαστών σε δικηγορικά γραφεία, ο κ. Αγγελίδης είπε ότι το θέμα των σχέσεων έχει πλέον ρυθμιστεί με οδηγίες του Ανωτάτου Δικαστήριου, το οποίο καθόρισε τις υποχρεώσεις για αυτοεξαίρεση. Ερωτηθείς αν το δικαστικό σύστημα είναι σήμερα πιο θωρακισμένο, ο κ Αγγελίδης είπε ότι «το πάθημα μας έγινε μάθημα και ως εκ τούτου νομίζω ότι τέτοια φαινόμενα δεν θα υπάρξουν στο μέλλον».
 
Πηγή: ΚΥΠΕ 

Δειτε Επισης

Στροφή Εισαγγελίας στο Εφετείο για 82χρονο παππού-Δεν φέρει ένσταση στο αίτημα για ποινή με αναστολή
Έπεσε ο πέλεκυς στον 25χρονο για τον θανατηφόρο που στοίχησε την ζωή στην 19χρονη Μαριλένα-Ποινή δύο ετών
Ούτε αυτή την εβδομάδα αναμένεται να παρουσιαστούν ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής οι μοναχοί
Συνελήφθη καταζητούμενη για υποθέσεις κλοπών σε Λάρνακα και Αμμόχωστο
Μη παραδοχή απάντησε σε όλες τις κατηγορίες ο 44χρονος που κατηγορείται για το τετραπλό θανατηφόρο
Εικόνες από την φωτιά στο οίκημα της Ομόνοιας-Δείχνει «άσπονδους φίλους» ο πρόεδρος του Σωματείου
Φωτιά στο σωματείο της Ομόνοιας στην Παπανικολή-Έρευνες από τις Αρχές
Κατασχέθηκαν δύο υπολογιστές μετά από έφοδο σε υποστατικό στο Παραλίμνι
Συνελήφθη 19χρονος που εντοπίστηκαν στην κατοχή του κροτίδες
Εντοπίστηκε από την οικιακή βοηθό η γυναίκα στην Ερήμη-Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο