Αναστέλλονται διώξεις πολιτών, πάνω από 700 τα παράπονα στην τριμελή επιτροπή

Συνεχίζει να μελετά επιστολές με παράπονα που υπέβαλαν πολίτες, στους οποίους εκδόθηκαν εξώδικα για παραβίαση των σχετικών διαταγμάτων, η τριμελής Επιτροπή της Αστυνομίας, που διορίστηκε από τον Αρχηγό της Δύναμης, ώστε να εξετάζει τις αιτήσεις των πολιτών που ζητούν αναστολή της ποινικής δίωξης τους.
 
Μέχρι τις 13 Μαΐου, ενώπιον της τριμελούς επιτροπής έφθασαν 710 παράπονα, εκ των οποίων τα περίπου 400 εξετάστηκαν και από αυτά προέκυψε πως τα 127 ήταν δικαιολογημένα.
 
Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο Τύπου της Αστυνομίας, Χρίστο Ανδρέου, απεστάλη επιστολή στον Γενικό Εισαγγελέα, με την οποία ζητείται η αναστολή της δίωξης των 127 πολιτών.   
 
Όπως αναφέρει ο κ. Ανδρέου, πρόκειται για εξώδικα, τα οποία τα περισσότερα εκδόθηκαν στις αρχές των σχετικών διαταγμάτων, όπου υπήρχαν κάποιες ασάφειες, για παράδειγμα στην αναφορά του «εύλογου διαστήματος», και η κάθε περίπτωση ήταν με βάση την κρίση του αστυνομικού.
 
Η τριμελής επιτροπή, αναμένεται να εξετάσει και τα υπόλοιπα παράπονα πολιτών και εάν διαπιστωθεί πως αδίκως καταγγέλθηκαν, τότε θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία.
 
Παράπονα και στην Ανεξάρτητη Αρχή Παραπόνων κατά της Αστυνομίας
Την ίδια ώρα, παράπονα συνεχίζει να λαμβάνει και η Ανεξάρτητη Αρχή Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας, τα οποία είναι διαφορετικού είδους από αυτά που λαμβάνει η τριμελής επιτροπής, αφού αφορούν καταγγελίες εναντίων μελών που έχουν να κάνουν με τη στάση τους.  
 
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Αρχής, Ανδρέα Πασχαλίδη, «αρχικά υπήρχαν περίπου 35 παράπoνα, μετά έγιναν 60, ενώ την περασμένη Πέμπτη που πραγματοποιήθηκε η συνεδρία της Αρχής, διαπιστώθηκε πως τα παράπονα ανήλθαν στα 70. Αυτά τα παράπονα έγιναν τους τελευταίους δύο μήνες, που είναι σε ισχύ τα διατάγματα».
 
Ωστόσο, τα 2/3 των παραπόνων επιστράφηκαν στους παραπονούμενους, καθώς δεν αφορούσαν θέματα που διερευνά η Ανεξάρτητη Αρχή αλλά για διαφορές πολιτών με Αστυνομία, που θα πρέπει να λυθούν στο Δικαστήριο. 
 
«Ένας άλλος αριθμός από αυτά τα παράπονα στάλθηκε πίσω στην Αστυνομία, αφού είναι ήσσονος σημασίας. Για παράδειγμα ένας πολίτης μπορεί να έλεγε ότι ορθά με κατήγγειλε ο αστυνομικός, αλλά δεν μου άρεσε ο τρόπος συμπεριφοράς του. Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν είναι θέμα που εμπίπτει στις αρμοδιότητες της Αρχής, για να το διερευνήσουμε».
 
Προς το τέλος της η διερεύνηση για τον ξυλοδαρμό
Μετά τον διαχωρισμό των υποθέσεων, η Αρχή έστρεψε την προσοχή της σε όσες υποθέσεις εμπίπτουν στη δικαιοδοσία της, ορίζοντας ποινικούς ανακριτές, οι οποίοι διερευνούν καταγγελίες πολιτών. .
 
«Για παράδειγμα η καταγγελία πολίτη ότι ξυλοκοπήθηκε στις 31 Μαρτίου από αστυνομικούς στην Έγκωμη, βρίσκεται προς το τέλος της», ανέφερε ο κ. Πασχαολιδης, περιστατικό το οποίο σημειώθηκε στο πλαίσιο των ελέγχων της Αστυνομίας για συμμόρφωση των πολιτών με τα περιοριστικά μέτρα, ενώ είχε καταγραφεί βίντεο από πολίτη που βρισκόταν στο μέρος. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ποινικοί ανακριτές για την καταγγελία πολίτη ότι κτυπήθηκε από αστυνομικούς

Αφότου κατατεθούν οι εισηγήσεις των ανεξάρτητων ποινικών ανακριτών για την εν λόγω υπόθεση, η Αρχή θα μελετήσει το φάκελο και θα δώσει τις δικές της εισηγήσεις, ενώ ακολούθως ο φάκελος θα διαβιβαστεί στον Γενικό Εισαγγελέα, ο οποίος έχει και τον τελικό λόγο.
 
«Μια άλλη υπόθεση που διερευνάται, είναι ο κατ’ ισχυρισμό ξυλοδαρμός νεαρού από μέλη της Αστυνομίας το βράδυ της Ανάστασης και ενώ αυτός βρισκόταν σε χώρο που νεαροί είχαν ανάψει λαμπρατζιά. Την καταγγελία έκανε ο θείος του νεαρού και ορίσαμε και για αυτή ποινικούς ανακριτές».
 
Η Αρχή διερευνά, επίσης, καταγγελία για κατ’ ισχυρισμό απαγόρευση της διέλευσης ασθενοφόρου από τους αστυνομικούς στο οδόφραγμα του Αστρομερίτη, το οποίο μετέφερε 49χρονο Ελληνοκύπριο που είχε υποστεί έμφραγμα από το Ιατρικό Κέντρο του Κάτω Πύργου Τηλλυρίας στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, με αποτέλεσμα να τεθεί σε κίνδυνο η υγεία του ασθενούς.
 
Σύμφωνα με την καταγγελία, το ασθενοφόρο κατάφερε να περάσει τελικά από το οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου και να μεταφέρει τον ασθενή στο νοσοκομείο όπου χρειάστηκε να νοσηλευθεί στην μονάδα εντατικής παρακολούθησης.      
Σε άλλη περίπτωση, πολίτης καταγγέλλει ότι ενώ κολυμπούσε στη θαλάσσια περιοχή της Λάρνακας με σύσταση του γιατρού του, λόγω κάποιου προβλήματος υγείας που αντιμετωπίζει, αστυνομικός τον διέταξε να βγει από τη θάλασσα και να του εκδώσει εξώδικο χρηματικό πρόστιμο.
 
Επίσης, πολίτης κατήγγειλε μέλη αστυνομικού περιπόλου για κατάχρηση εξουσίας επειδή βρίσκονταν σε φούρνο στη Λευκωσία και αγόραζαν προσωπικά αναλώσιμα είδη ενώ διενεργούσαν ελέγχους για συμμόρφωση των πολιτών με τα περιοριστικά μέτρα.
 
Τέλος, ένας άλλος πολίτης, με καταγγελία του προς τον Αρχή, διαμαρτύρεται ότι αστυνομικός εξέδωσε εναντίον του εξώδικο πρόστιμο επειδή λειτουργούσε κάβα εντός του περιπτέρου του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Διορίστηκαν ποινικοί ανακριτές για την απαγόρευση διέλευσης ασθενοφόρου από το οδόφραγμα Αστρομερίτη

Η πανδημία βάζει δύσκολα στη διερεύνηση
Κατά τη διάρκεια των ερευνών, οι ανακριτές βρίσκουν ενώπιον τους, αντικειμενικές δυσκολίες στη διεκπεραίωση του έργου τους, λόγω της κατάστασης που επικρατεί με τον κορωνοϊό.
 
«Αυτή την περίοδο οι επαφές πρέπει να είναι περιορισμένες λόγω της πανδημίας. Επίσης ισχύουν και απαγορεύσεις στη διακίνηση, οπότε αντιλαμβάνεστε ότι μπορεί να κληθεί κάποιος και να μην μπορεί να έρθει γιατί έχει σπαταλήσει τις κατ’ εξαίρεση μετακινήσεις του για την συγκεκριμένη ημέρα».
 
Ως προς το κατά πόσον ο όγκος των υποθέσεων που καλείται να διερευνήσει η Αρχή είναι δυσβάσταχτος, ο κ. Πασχαλίδης ξεκαθάρισε πως κάτι τέτοιο δεν υφίσταται, αφού έχουν αρκετούς ανακριτές που μπορούν να δουλέψουν στις συγκεκριμένες υποθέσεις.
 
«Ο Γενικός Εισαγγελέας μας επέτρεψε να χρησιμοποιούμε και δικηγόρους ως ποινικούς ανακριτές. Έτσι διευρύνεται το πλαίσιο και υπάρχει πληθώρα επιλογών».

Δειτε Επισης

Ζητούν ακύρωση της διαδικασίας για τη Μονή Αββακούμ οι μοναχοί-Το υπόμνημα στην Ιερά Σύνοδο
Κάθειρξη 10 ετών σε 67χρονο για βιασμό 61χρονης-Την κτύπησε και την κακοποίησε
Καταγγελία για κακοποίηση ηλικιωμένου από τη σύζυγό του-Ενήμερες και οι ΥΚΕ
Χειροπέδες σε 40χρονο για εμπρησμό οχήματος στην Αραδίππου
Τους ανέκοψαν για έλεγχο και τους τσάκωσαν με πέντε κιλά κάνναβη-Χειροπέδες σε δύο (pics)
Το μπαλάκι στο Εφετείο για αναστολή ποινής στον 82χρονο παππού-Τα νέα δεδομένα και τα σενάρια
Ορόσημο η 10η Μαΐου για ένα ασήκωτο Γολγοθά 19 χρόνων... Ο επίλογος της αρχής του τέλους
Συνελήφθη στα κατεχόμενα άτομο για «παραβίαση ιδιωτικής ζωής»
Μεγαλώνει ο κύκλος των συλλήψεων για τις πλαστές άδειες οδήγησης αλλά και διαμονής στην ΚΔ
Ανοικτή επιστολή από τη μητέρα της αδικοχαμένης Μαριλένας-«Έκλαψα περισσότερο από κάθε άλλη μέρα για την κόρη μου»