Διωκόμενος από την ίδια του τη μάνα-«Έκανα μπάνιο σε νεκροταφεία και σε άχτιστα»

Για χάρη της πιο κάτω θλιβερής ιστορίας, τον πρωταγωνιστή μας θα τον λέμε Οδυσσέα… Όνομα που παραπέμπει στην οδύσσεια που περνά, εν έτη 2020. Ένας νεαρός μόλις 22 ετών, με ένα μέλλον αβέβαιο…

******
Απρίλιος 2020…

«Κυρία Εντιμοτάτη… Θέλω να είμαι ειλικρινής και να σας αναφέρω ότι είμαι χρήστης εξαρτησιογόνων ουσιών εδώ και δέκα χρόνια περίπου, λόγο την αλλόκοτης ζωής που είχα και τα πολλά προβλήματα που με παρέσυραν να κάνω χρήση για να ξεχνώ που κάθε μέρα έβγαιναν στην επιφάνεια…{…} Η μητέρα μου από το 2017 μου έβγαλε διάταγμα απομάκρυνσης από το σπίτι. Δεν μπορούσα να κοντέψω του σπιτιού γιατί θα με συνελάμβανε η αστυνομία… {…} Αναγκαζόμουν να κάνω μπάνιο σε νεκροταφεία και σε άχτιστα. Κοιμόμουν μέσα στο αυτοκίνητο. Θέλω να σας αναφέρω ότι είχε 10 μέρες που έμενα χωρίς μπάνιο με τα ίδια ρούχα και αναγκαζόμουν να ζητώ ρούχα από φίλους μου για να αλλάζω… {…}

******   

Χριστούγεννα 2018-Πρωτοχρονιά 2019…

Ο κατηγορούμενος διαπράττει το αδίκημα της ανυπακοής σε νόμιμες διαταγές, της ανησυχίας, της κοινής επίθεσης…

Δικαστής: «Δεν μου διαφεύγει η ιδιαιτερότητα που παρουσιάζει η παρούσα υπόθεση, όπου μία μάνα καταλήγει να ζητεί βοήθεια από το Δικαστήριο με αγωγή εναντίον του, προκειμένου να εξασφαλίσει διάταγμα αποκλεισμού του παιδιού της από το σπίτι του, λόγω της επιθετικότητας που αυτό εκδηλώνει εις βάρος της εξαιτίας της ουσιοεξάρτησής του και της διαρκούς ανάγκης να εξασφαλίζει από τη μάνα του χρήματα για τη δόση του.

Δεν με αφήνει ασυγκίνητη το γεγονός ότι ένας νέος άνθρωπος, καταλήγει να διαμένει στο αυτοκίνητο, όποτε αποφυλακίζεται, επειδή ακριβώς η πατρική του οικεία δεν είναι διαθέσιμη γι'αυτόν. Επίσκεψή του στην οικία του συντελεί παρακοή διατάγματος απομάκρυνσής του από αυτήν. Τούτο ακόμη και την περίοδο που άλλοι νέοι στην ηλικία του απολαμβάνουν την οικογενειακή θαλπωρή των Χριστουγεννιάτικων διακοπών, περιλαμβανομένης και νύχτας της παραμονής Πρωτοχρονιάς.

Δεν είναι δύσκολο να γίνει αντιληπτή η συναισθηματική φόρτιση ή ένταση κάτω από την οποία λειτουργεί ο δράστης σε τέτοια περίπτωση».  

******

Ο «χασικλής», ο «εγκληματίας», το «παλιόπαιδο»… Κοσμικά επίθετα που πολλές φορές χρησιμοποιούμε, χωρίς να βλέπουμε την ιστορία πίσω από κάθε «αλήτη». Χωρίς να βλέπουμε το πώς και το γιατί ένας νέος έπεσε στον βούρκο των ναρκωτικών. Χωρίς να βλέπουμε γιατί έφθασε σε αυτό το σημείο και γιατί δεν καταφέρνει να ξεφύγει. Και σίγουρα δεν αποτελούν όλοι εξαιρέσεις, μα δεν είναι και όλοι στο ίδιο καζάνι.

Για τον άλφα ή βήτα λόγο, ο Οδυσσέας κατέληξε να είναι χρήστης ναρκωτικών. Κατέληξε να περπατά σε αυτό το σκοτεινό μονοπάτι, με την ψευδαίσθηση πως αυτός ο κόσμος σε βοηθά να ξεχαστείς από τα προβλήματα σου. Και ας είναι το αντίθετο! Και ας είναι πως στην πραγματικότητα αυτός ο κόσμος σου αυξάνει ακόμη περισσότερο τα προβλήματα, παίζει με το μυαλό σου και σε τραβάει στο θάνατο.

Μα το «πρεζόνι» μισεί την λογική γιατί «ακυρώνει» τον κόσμο του. Και το μόνο που πραγματικά χρειάζεται είναι στήριξη και αγάπη. Μόνο έτσι μπορεί να τα καταφέρει.

Και αν η οικογένεια σου δεν είναι δίπλα σου σε αυτό; Πόσο σκληρό ακούγεται; Μα πιο σκληρό να το νιώθεις, να το βιώνεις… Και τότε ποια η ελπίδα σου; Πώς μπορείς να σταθείς στα πόδια σου και να πεις θα τα καταφέρω; Πόσο δύσκολο φαντάζει; Να ξέρεις πως είσαι μόνος σου…

*******
«Θέλω να σας προβληματίσω και να σας πω ότι και φυλακή να πάω για ένα χρονικό διάστημα, θα βγω. Τι θα κάνω πάλι όταν η ίδια μου η μάνα έχει περιοριστικά μέτρα να μην πηγαίνω σπίτι; Πώς θα ζω, που θα μένω αφού το πρόβλημα θα παραμένει και το γραφείο ευημερίας δεν μπορεί να βοηθήσει στην προκειμένη περίπτωση αφού για το ΕΕΕ πρέπει να είσαι άνω των 28 ετών για να το δικαιούσαι; Τι θα κάνω πάλι; Που θα αποταθώ αφού το πρόβλημα με τα περιοριστικά μέτρα θα εξακολουθεί να παραμένει; Αυτά ήθελα να πω στο σεβαστό σας δικαστήριο. Θέλω να προβληματιστείτε, να προσπαθήσετε να βάλετε τον εαυτό σας έστω και για μια στιγμή στη θέση μου. Παρακαλώ όπως δείξετε κατανόηση και επιείκεια στο πρόβλημα μου και με βοηθήσετε να βρω μια λύση σαν κράτος αφού σπίτι μου δεν μπορώ να πάω. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων…»

Αυτά ήταν τα τελευταία λόγια του 22χρονου Οδυσσέα ενώπιον Δικαστηρίου, όπου βρέθηκε κατηγορούμενος για άλλη μια φορά, αφού παραβίασε το σχετικό διάταγμα απομάκρυνσης από την πατρική του οικία, το οποίο εξέδωσε η μητέρα του. Ο 22χρονος παραβίασε δύο φορές το διάταγμα, τον περασμένο Ιανουάριο και Φεβρουάριο, ενώ σε μια από τις δύο περιπτώσεις, επιτέθηκε στη μητέρα του.

Ο 22χρονος καταδικάζεται για πέμπτη φορά, Τέσσερις για παρακοή διατάγματος και μια φορά για χρήση ναρκωτικών.

Όπως καταγράφεται σε απόφαση Δικαστηρίου, οι σχέσεις του με τους γονείς του περιγράφονται ως «συγκρουσιακές λόγω της εξάρτησής του σε ναρκωτικές ουσίες».

Και την προηγούμενη φορά, πριν τη σύλληψη του, όταν αποφυλακίστηκε εφόσον δεν διέθετε άλλο χώρο διαμονής, διέμενε σε αυτοκίνητο, το οποίο ανήκει στον πατέρα του, ο οποίος σημειώνεται πως είναι εκπαιδευτικός, ενώ συντηρείτο από αυτόν.

Όπως είχε ακουστεί σε ένα από τα Δικαστήρια, ο 22χρονος αρνείται να αποδεχθεί ότι η ίδια του η µητέρα τον διώχνει από την οικεία του. Αρνείται να πειστεί ότι η µητέρα του δεν τον θέλει κοντά της. Επικαλέστηκε επίσης ορισμένες από τις περιπτώσεις της ανυπακοής την κατάσταση ανάγκης, καθότι για µέρες ολόκληρες κοιμόταν στο αυτοκίνητο και δεν είχε που αλλού να κοιμηθεί.

Παράλληλα αναφέρθηκε πως ουδέποτε είδε µε σοβαρότητα την αρνητική αυτή έκβαση, διότι πάντα έλεγε από µέσα του, «θα της περάσει», ενώ μια φορά αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει.

*******
«Βρήκα δουλειά ως διανομέας φαγητού για να έχω δικά μου λεφτά, να μπορώ να ζω και να επιβιώνω. Όταν πήγαινα να νοικιάσω διαμέρισμα κανένας δεν μου νοικίαζε γιατί ήμουν μικρός και δεν θα μπορούσα να ανταπεξέλθω στο ενοίκιο και στην συντήρηση που θέλει ένα σπίτι και έτσι αναγκαζόμουν να κάνω μπάνιο σε νεκροταφεία και σε άχτιστα. Επίσης κοιμόμουν μέσα στο αυτοκίνητο. Θέλω να σας αναφέρω ότι είχε 10 μέρες που έμεινα χωρίς μπάνιο με τα ίδια ρούχα και αναγκαζόμουν να ζητάω ρούχα από φίλους μου για να αλλάζω. Από τα τόσα προβλήματα που είχα με την μητέρα μου μπορούσα κάλλιστα να γίνω ένα βαποράκι ή ακόμα και κλέφτης και να μπορώ να ζω μια άνετη ζωή όπως ζούνε όλοι όσοι ασχολούνται με την αγοραπωλησία ναρκωτικών. Δεν μπήκα στην παγίδα τους και στάθηκα στα πόδια μου, όσο και αν το είχα ανάγκη να πάω κοντά τους για να ξεφύγω από το σπίτι μου {…}
 
Τώρα να μου βάλετε μια ποινή φυλάκισης για μένα θα είναι ακόμη μια πληγή γιατί δεν είμαι ούτε κλέφτης ούτε και έκανα κάποιο σοβαρό έγκλημα. Είμαι 22 ετών πήγα πάρα πολλές φορές στο Γραφείο Ευημερίας για να με βοηθήσουν και να έβρισκα ανταπόκριση γιατί και εκεί τηλεφωνούσε και έλεγε στους λειτουργούς να μην με βοηθήσουν και να με αφήσουν στο έλεος μου. Με έπνιγε το παράπονο γιατί να συμβαίνουν όλα αυτά σε μένα και να μου το κάνει η ίδια η μητέρα του. Απορώ τι θέλει από μένα, τι περιμένει να απογίνω {…}
 
Θέλω να σας προβληματίσω και να σας πω ότι και φυλακή να πάω για ένα χρονικό διάστημα, θα βγω. Τι θα κάνω πάλι όταν η ίδια μου η μάνα έχει περιοριστικά μέτρα να μην πηγαίνω σπίτι; Πώς θα ζω, που θα μένω αφού το πρόβλημα θα παραμένει και το γραφείο ευημερίας δεν μπορεί να βοηθήσει στην προκειμένη περίπτωση αφού για το ΕΕΕ πρέπει να είσαι άνω των 28 ετών για να το δικαιούσαι; Τι θα κάνω πάλι; Που θα αποταθώ αφού το πρόβλημα με τα περιοριστικά μέτρα θα εξακολουθεί να παραμένει; Αυτά ήθελα να πω στο σεβαστό σας δικαστήριο. Θέλω να προβληματιστείτε, να προσπαθήσετε να βάλετε τον εαυτό σας έστω και για μια στιγμή στη θέση μου. Παρακαλώ όπως δείξετε κατανόηση και επιείκεια στο πρόβλημα μου και με βοηθήσετε να βρω μια λύση σαν κράτος αφού σπίτι μου δεν μπορών να πάω. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων…»

*****
Ο Οδυσσέας καταδικάστηκε τελικά από το Επαρχιακό Δικαστήριο σε πέντε μήνες φυλάκιση. Διωκόμενος από την ίδια του τη μητέρα. Την ώρα που κάποιες άλλες μητέρες έχασαν τα παιδιά τους και τι δεν θα έδιναν να είχαν ξανά μια στιγμή και μόνο μαζί τους…
 
Ο Οδυσσέας αποφυλακίζεται το ερχόμενο καλοκαίρι… Και έχει δίκαιο σε αυτά που ρωτά… «Τι θα κάνω πάλι; Πώς θα ζω;»

******
«Αν σε δεχτώ όπως είσαι, θα σε κάνω χειρότερο. Αν όμως σε αντιμετωπίσω σαν να είσαι αυτό που είσαι ικανός να γίνεις, θα σε βοηθήσω να το πετύχεις», Βόλφγκανγκ Γκαίτε, 1749-1832, Γερμανός ποιητής & φιλόσοφος.

Δειτε Επισης

Ανοικτή επιστολή από τη μητέρα της αδικοχαμένης Μαριλένας-«Έκλαψα περισσότερο από κάθε άλλη μέρα για την κόρη μου»
Στις 18 Απριλίου απαντά η 47χρονη σε κατηγορίες για κλοπές μέσω καρτών paysafe
Συνελήφθη 16χρονος που οδηγούσε κλοπιμαία μοτοσικλέτα υπό την επήρεια ναρκωτικών
Καταζητείται ο 55χρονος Θεόδωρου Θεοδώρου-Δεν παρουσιάστηκε στο Δικαστήριο (pic)
Ζήτησε πόρισμα με «ανοιχτή αιτία» για Θανάση η Εισαγγελία, δολοφονία πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας έδειξε η οικογένεια
Στροφή Εισαγγελίας στο Εφετείο για 82χρονο παππού-Δεν φέρει ένσταση στο αίτημα για ποινή με αναστολή
Ποινή δύο ετών στον 25χρονο για τον χαμό της 19χρονης Μαριλένα-Ξέσπασε η μητέρα της αδικοχαμένης
Ούτε αυτή την εβδομάδα αναμένεται να παρουσιαστούν ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής οι μοναχοί
Συνελήφθη καταζητούμενη για υποθέσεις κλοπών σε Λάρνακα και Αμμόχωστο
Μη παραδοχή απάντησε σε όλες τις κατηγορίες ο 44χρονος που κατηγορείται για το τετραπλό θανατηφόρο