Περιορισμένες σε ένα σπίτι με βία… Καταγράφεται αύξηση εν μέσω πανδημίας

Για όλους μας ο περιορισμός στο σπίτι είναι δύσκολος. Για κάποιους ανάμεσά μας, ωστόσο, είναι και τρομακτικός. Γυναίκες στην Κύπρο σήμερα, ίσως στη δική μας γειτονιά, ζουν στο ίδιο σπίτι με έναν βίαιο σύντροφο. Δεν είναι απλώς περιορισμένες. Είναι εγκλωβισμένες σε ένα κύκλο βίας. Υφίστανται κακοποίηση στο σπίτι τους, στην οικογένειά τους. Μια μάστιγα αόρατη, όπως και ο κορωνοϊός...
 
Όπως εξήγησε στον REPORTER η Δρ. Άντρη Ανδρονίκου, Επιστημονική Διευθύντρια του Συνδέσμου για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια, «ο Covid-19, εκεί που είναι  αόρατος, εφόσον πολλοί που φέρουν τον ιό είναι ασυμπτωματικοί, κρίνεται και πιο επικίνδυνος. Αυτό ακριβώς συμβαίνει και με τους δράστες. Βρίσκονται ανάμεσα μας αλλά δεν είναι ορατοί, ενώ αντίστοιχα πολλές γυναίκες αποκρύβουν την κακοποίησή τους. Αυτό καθιστά το φαινόμενο αυτό ιδιαίτερα δύσκολο στον εντοπισμό αλλά και επικίνδυνο».
 
Επιδεινώνεται η σφοδρότητα της βίας
Με αφορμή τις γυναικοκτονίες που καταγράφηκαν σε άλλες χώρες κατά τη διάρκεια του lockdown, προκύπτει το ερώτημα εάν τα βίαια άτομα καθίστανται ακόμη πιο επικίνδυνα υπό συνθήκες περιορισμού. Ερωτηθείσα σχετικά, η Δρ. Ανδρονίκου επεσήμανε πως, όπως διαπιστώνεται, ο  περιορισμός ως μέτρο πρόληψης αλλά και αντιμετώπισης της εξάπλωσης του ιού covid-19  μπορεί ταυτόχρονα να αποτελέσει εργαλείο στα χέρια των δραστών για αύξηση της συχνότητας, της έντασης και της επικινδυνότητας της βίας κατά γυναικών και παιδιών.
 
«Κάτω από συνθήκες κοινωνικής κρίσης, όπως και αυτή του αναγκαστικού περιορισμού, οι περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας αυξάνονται, εφόσον οι γυναίκες περιορίζονται στο σπίτι με τον κακοποιό τους για μεγάλο χρονικό διάστημα, απομονώνονται ακόμη περισσότερο από την κοινωνική ζωή, την εργασιακή ζώνη αλλά και  από την κοινωνική στήριξη. Αυτά εντείνουν την εξουσία των δραστών, με αποτέλεσμα την απόκτηση μεγαλύτερου ελέγχου στη ζωή των γυναικών και επιδείνωση της σφοδρότητας της βίας», τόνισε.
 
«Ο φόβος για αναζήτηση βοήθειας υπήρχε διαχρονικά στις περιπτώσεις βίας στην οικογένεια. Πολύ συχνά οι γυναίκες που έχουν κακοποιηθεί αναφέρουν πως νιώθουν εγκλωβισμένες σε ένα κλοιό που σφίγγει, σε ένα φαύλο κύκλο από τον οποίο δεν μπορούν να ξεφύγουν. Αυτή η αίσθηση δημιουργείται όταν το θύμα βρίσκεται αντιμέτωπο με τον αποκαλούμενο «κύκλο της βίας». Ο «κύκλος της βίας» μπαίνει σε λειτουργία σε όλες τις κακοποιητικές σχέσεις, οδηγώντας την επιζώσα σε παράλυση, παραίτηση και εν τέλει θυματοποίηση, κάτι που είναι και ο στόχος του κακοποιητή, προκειμένου να εξασφαλίσει την κάμψη της αντίστασής της.
 
Σαφώς αυτή την περίοδο οι φόβοι είναι ακόμη περισσότεροι λόγω της πανδημίας, η οποία αποτελεί επίσης ένα σημαντικό παράγοντα στην απόκρυψη της κακοποίησης», ανέφερε η Επιστημονική Διευθύντρια του ΣΠΑΒΟ, ερωτηθείσα αν τα θύματα ενδεχομένως να φοβούνται περισσότερο να αναζητήσουν βοήθεια αυτή την περίοδο, φοβούμενα ότι, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν, δεν θα τους δοθεί η αρμόζουσα σημασία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η περιήγηση στον περιβάλλοντα χώρο της βίας στην οικογένεια μέσα από την εμπειρία του κορωνοϊού

Αύξηση στις κλήσεις
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του ΣΠΑΒΟ η γραμμή βοήθειας 1440 δέχεται περίπου 1070 κλήσεις το μήνα. Ωστόσο, το σύστημα καταγραφής κλήσεων της Γραμμής Βοήθειας 1440 έχει καταγράψει  2075 κλήσεις, από το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στην Κύπρο 09/03/2020 μέχρι και τις 31 Μαρτίου 2020.
 
Από τις 2075 κλήσεις , οι 921 κατέστη δυνατό να απαντηθούν , ενώ 1154 κλήσεις παρέμειναν αναπάντητες λόγω πληρότητας της γραμμής, επομένως και αγνώστου περιεχομένου. Από τις 921 κλήσεις οι 230 αφορούσαν περιστατικά βίας στην οικογένεια, με τον αριθμό να φθάνει στις δέκα αναφορές για βία στην οικογένεια την ημέρα, στο διάστημα αυτό των 23 ημέρων.
 
Αντίστοιχα έγιναν 15 αιτήματα για εισδοχή σε χώρους Φιλοξενίας και 12 αιτήματα για ατομική συμβουλευτική και 230 αναφορές για Βία στην Οικογένεια. Οι κλήσεις και οι αναφορές για βία στην οικογένεια συνεχίζουν να αυξάνονται δραματικά με το ποσοστό αύξησης να φθάνει το 47%  σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες.
 
«Διαχρονικά, όπως και αυτές τις ημέρες, τα θύματα αναφέρουν συνύπαρξη μορφών βίας όπως ψυχολογική, σωματική και σεξουαλική. Ωστόσο οι αναφορές των γυναικών για σεξουαλική κακοποίηση είναι συνήθως αριθμητικά λιγότερες και σε αυτό συμβάλλει το γεγονός ότι η σεξουαλική κακοποίηση δεν αναγνωρίζεται σε κάποιες περιπτώσεις από τις ίδιες ως μορφή βίας, εφόσον εκλαμβάνεται ως μέρος των συντροφικών/συζυγικών καθηκόντων», εξήγησε στον REPORTER η Δρ. Ανδρονίκου.
 
Ο κυριότερος στόχος, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας με το άτομο που καλεί στη Γραμμή Βοήθειας 1440, είναι η δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης, αποδοχής, συνεργασίας όπου το άτομο θα μπορέσει να αισθανθεί άνετα και ασφαλής. Αυτό θα υποβοηθήσει το άτομο να μοιραστεί και να ξεκαθαρίσει τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις επιλογές του, πρόσθεσε.
 
«Αφιερώνεται, επομένως, χρόνος στο να ακουστεί  το άτομο που καλεί, επιβεβαιώνεται ότι στη γραμμή υπάρχει πλήρης εχεμύθεια και εάν θέλει το άτομο μπορεί να διατηρήσει την ανωνυμία του και ξεκαθαρίζεται ότι δεν έχουμε δικαίωμα επιτόπιας παρέμβασης ή κλήσης σε άτομα που δέχονται ή και που ασκούν βία (το δικαίωμα αυτό έχουν μόνο η Αστυνομία και οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας). Ωστόσο, αν γίνει αναφορά για κακοποίηση ανηλίκου, πρόθεση να βλάψει τον εαυτό του ή κάποιο άλλο άτομο, έχουμε ευθύνη να ενημερώσουμε τις αρμόδιες αρχές», ανέφερε περαιτέρω.
 
Στις υπηρεσίες του ΣΠΑΒΟ παρέχεται:

  • Στήριξη
  • Ενδυνάμωση
  • Ενημέρωση για τα δικαιώματα και τις επιλογές των ατόμων
  • Πληροφόρηση για τις υπηρεσίες του ΣΠΑΒΟ
  • Δικτύωση με υπηρεσίες σύμφωνα με τις ανάγκες
  • Διερεύνηση του περιστατικού και αξιολόγηση της επικινδυνότητας

 
Οι υπηρεσίες μας βασίζονται στη βάση εγχειριδίου λειτουργίας, εργαλείων αξιολόγησης, ενώ οι λειτουργοί εποπτεύονται από εξωτερικό συνεργάτη, διευκρίνισε η Άντρη Ανδρονίκου.
 
Θα πρέπει, συνεπώς, να γίνει κατανοητό, πως ένα άτομο που αντιμετωπίζει βία στην οικογένεια, έχει επιλογές για να ζητήσει βοήθεια, ακόμη και εν μέσω πανδημίας. «Μπορεί να καλέσει στο 1440, στην Αστυνομία στο 112, να αποστείλει μήνυμα στο ηλεκτρονικό μας ταχυδρομείο, να μιλήσει μαζί μας μέσα από Live chat και σύντομα θα έχει και τη δυνατότητα να μας αποστείλει και sms μέσα από την καινούργια μας υπηρεσία. Επίσης έχει τη δυνατότητα να επικοινωνήσει μαζί μας μέσα από τη σελίδα μας στο facebook», ανέφερε η Διευθύντρια του ΣΠΑΒΟ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τρομακτική αύξηση υποθέσεων ενδοοικογενειακής βίας εν μέσω κορωνοϊού

Δειτε Επισης

Επανασύλληψη 44χρονου για υποθέσεις εμπρησμών
ΒΙΝΤΕΟ: Πυρκαγιά σε ξηρά χόρτα και άγρια βλάστηση στα Κούκλια
Σε φωτοβολίδα αποδίδει τα αίτια φωτιάς στη Λεμεσό η Παναγιώτου-«Αναλαμβάνουμε την ευθύνη της Υπ. Μεταλλείων»
Απουσιάζει από την κατοικία του στην Πάφο 19χρονος (pics)
Σε επιφυλακή οι δυνάμεις πυρόσβεσης στη Λεμεσό-Ψάχνουν το τι πήγε λάθος με την καταστροφή φωτοβολίδων
Διέταξε έρευνα για την πυρκαγιά η Παναγιώτου-Πιθανή αιτία η καταστροφή φωτοβολίδων
Την Παρασκευή η διαδικασία αίτησης των μοναχών για ακύρωση δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων
Οι επιστημονικές εξετάσεις δίνουν απαντήσεις για τον θάνατο της οκτάχρονης Καισσαριανής
Καταχωρείται μέχρι την Παρασκευή η αίτηση για παύση Ελεγκτή-Ανοίγουν παλιά μέτωπα, ετοιμοπόλεμες οι δύο πλευρές
Δεκαεπτάχρονος απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του στη Λάρνακα (pic)