Η περιήγηση στον περιβάλλοντα χώρο της βίας στην οικογένεια μέσα από την εμπειρία του κορωνοϊού

Η Πανδημία του κορωνοιού και τα μέτρα που λήφθηκαν μέσα από τον περιορισμό με στόχο την ασφάλεια, την προστασία και τον έλεγχο της εξάπλωσης του ιού, έφεραν στην επιφάνεια μια Διεθνή πραγματικότητα της αύξησης των αναφορών για βία στην οικογένεια με κυρίως θύματα γυναίκες και παιδιά.
 
Τις μέρες αυτές που βιώνουμε αυτό το άγνωστο και αόρατο εχθρό που μας απειλεί, για το οποίο  «μένουμε σπίτι» για να προστατευθούμε και να προστατέψουμε και τους γύρω μας, πολλές πρωτοβουλίες έχουν αναπτυχθεί για την υγιή ενασχόληση, εκπαίδευση και ψυχαγωγία μας όσο μένουμε στο σπίτι.
 
Ανάμεσα σε αυτές και οι διάφορες περιηγήσεις στην εικονική πραγματικότητα, μέσα από την προσομοίωση ενός πραγματικού ή φανταστικού περιβάλλοντος από έναν υπολογιστή.
 
Η περιήγηση στον περιβάλλοντα χώρο της Βίας στην οικογένεια μέσα από την εμπειρία του Κορωνοιού παρέχει τη δυνατότητα στους αναγνώστες να θέσουν τον εαυτό τους στη θέση των κακοποιημένων ατόμων μέσα από το βίωμα της πανδημίας. Να κοιτάξουν γύρω και να αλληλοεπιδράσουν μέσα από τη νόηση και τις αισθήσεις τους. 
 
Αυτό το οποίο ζούμε σήμερα για πολλές γυναίκες και παιδιά αποτελεί μια χρόνια κατάσταση.
 
Το φαινόμενο
Ο Covid-19 είναι ένα Παγκόσμιο φαινόμενο το οποίο προκαλεί μια παγκόσμια ανησυχία. Σαφώς κάποιες χώρες έχουν επηρεαστεί περισσότερο από κάποιες άλλες, αλλά ο ιός δεν ξεχωρίζει χρώμα, φυλή, κοινωνική, οικονομική κατάσταση. Αυτά είναι και τα κύρια χαρακτηριστικά της Βίας στην Οικογένεια.
 
Ορατότητα
 Ο Covid-19 εκεί που είναι αόρατος, εφόσον πολλοί που φέρουν τον ιό είναι ασυμπτωματικοί, κρίνεται και πιο επικίνδυνος. Αυτό ακριβώς συμβαίνει και με τους δράστες. Βρίσκονται ανάμεσα μας αλλά δεν είναι ορατοί, ενώ αντίστοιχα πολλές γυναίκες αποκρύβουν την κακοποίησή τους. Αυτό καθιστά το φαινόμενο αυτό ιδιαίτερα δύσκολο στον εντοπισμό αλλά και επικίνδυνο.
 
Επιπτώσεις
Ο Covid-19 έφερε σε κάποιους/ες ταλαιπωρία, εξάντληση, αγωνία, φόβο, απελπισία, απομόνωση, απόγνωση, θλίψη, όπως ακριβώς αισθάνονται και οι γυναίκες που συμβιώνουν με ένα κακοποιητικό σύντροφο/σύζυγο.
 
Περιορισμός
Ο Covid-19 περιόρισε πολλά άτομα στο τόπο, το χρόνο και το είδος της μετακίνησης τους. Πολλοί αισθάνονται καταπίεση για αυτά αλλά και παρεμπόδιση της ελευθερίας τους. Οι κακοποιημένες γυναίκες ζουν μόνιμα σε αυτές τις συνθήκες μέσα από τον έλεγχο, την εξουσία και τους όρους των δραστών.
 
Αδιέξοδο και Στασιμότητα
Ζώντας σε συνθήκες Covid-19 υπάρχουν προβληματισμοί και αβεβαιότητα. Τι μας συμβαίνει; Γιατί μας συνέβη αυτό; Τι πρέπει να κάνουμε για να ξεφύγουμε από τον κίνδυνο; Tι θα συμβεί μετά; Θα είναι χειρότερα τα πράγματα; Πως θα είμαστε μετά από αυτό; Με αυτά τα ερωτήματα ζουν καθημερινά και χρόνια οι γυναίκες που κακοποιούνται.  
 
Μεταβίβαση
Οι ειδικοί στα πλαίσια της πανδημίας  του  Covid-19 συμβουλεύουν τους γονείς ότι,  ο τρόπος που οι ίδιοι θα χειριστούν και θα βιώσουν τον περιορισμό επηρεάζει και τον τρόπο που και τα ίδια τα παιδιά τους θα βιώσουν την κατάσταση. Όπως και η βία είναι μια συμπεριφορά που μαθαίνεται. Όλα τα παιδιά είναι θύματα βίας όταν βρίσκονται σε ένα βίαιο περιβάλλον και οι πράξεις του θύματος και του δράστη επηρεάζουν το παιδί στις δικές του συμπεριφορές και στάσεις ακόμη και ως ενήλικο άτομο, καθορίζοντας στάσεις, συμπεριφορές αλλά και επιλογές.
 
Κορύφωση
Ως αποτέλεσμα του Covid-19 κάποια άτομα χάνουν τη ζωή τους, κάποια αβοήθητα και μόνα και κάποια μέσα σε νοσηλευτήρια, αυτό ακριβώς είναι και η κορύφωση της βίας στην οικογένεια, όπου γυναίκες και παιδιά δολοφονούνται από τους δράστες τις περισσότερες φορές μόνοι και αβοήθητοι και κάποια αφού πρώτα καταγγείλουν ή αναφέρουν την κακοποίηση τους.
 
Εξειδίκευση
Λόγω Covid-19 συστρατεύτηκαν επαγγελματίες, ειδικοί και επιστήμονες για να συμβουλεύσουν και να καθοδηγήσουν το κράτος για το φαινόμενο και τις απαιτήσεις που χρειάζονται, όπως ενδείκνυται για για το κοινωνικό φαινόμενο της βίας στην οικογένεια.
 
Απαιτήσεις
Ο Covid-19 αποτελεί μια κρίση που απαιτεί μέτρα, σχέδια δράσης για πρόληψη και καταστολή, χρηματική επένδυση, διεθνή συμβολή  και τη συμμετοχή όλων μας για την αντιμετώπιση του, όπως ακριβώς και το φαινόμενο της βίας στην οικογένεια.
 
Υπηρεσίες
Ο Covid-19 δημιούργησε υπηρεσίες, δομές, γραμμές βοήθειας, υπηρεσίες πρόνοιας και υγείας, χώρους φιλοξενίας των επαναπατρισθέντων, των κρουσμάτων αλλά και χώρους νοσηλείας, ειδική επιδομοτική πολιτική, ότι ακριβώς χρειάζεται και για την αντιμετώπιση της βίας κατά γυναικών και παιδιών.
 
Αναποτελεσματικότητα
Ο Covid-19 παρ΄ όλο που ώθησε στη δημιουργία υποστηρικτικών υπηρεσιών εντούτοις αναδύθηκαν και προκλήσεις ως προς την αποτελεσματικότητα τους. Μεγάλος χρόνος αναμονής, αναποτελεσματική διαχείριση, έλλειψη επαγγελματισμού, διφορούμενα μηνύματα, μη ανταπόκριση στα αιτήματα, μετάθεση ευθυνών μόνο στους πολίτες, ακριβώς όπως και στην κακοποίηση, παράμετροι που εμποδίζουν στην αναζήτηση βοήθειας από τα θύματα βίας αλλά και την επιστροφή τους στο δράστη.
 
Αναμόρφωση
Ο Covid-19 απαιτεί νέους τρόπους διαβίωσης, νέους τρόπους αντίληψης και νέα μοντέλα ανάπτυξης, όπως συμβαίνει και στη περίπτωση των γυναικών που διαφεύγουν και θα πρέπει να διαμορφώσουν τη ζωή τους από την αρχή.
 
Ελπίδα και Επιβίωση
Οι ειδικοί και οι υπηρεσίες υγείας θεράπευσαν  νοσούντες/νοσούσες και ένας σημαντικός αριθμός από αυτούς/ες κατάφεραν να επιβιώσουν από τον ιό και να επιστρέψουν στην καθημερινότητά τους, αυτό είναι και το μεγάλο στοίχημα για την αντιμετώπιση της βίας, όταν γυναίκες και παιδιά καταφέρουν να επιβιώνουν της βίας και ανοικοδομούν τη ζωή τους μέσα από την παρέμβαση των ειδικών και των παρεχόμενων υπηρεσιών σηματοδοτώντας ότι υπάρχει ελπίδα, υπάρχει βοήθεια και  υπάρχει διέξοδος.
 
Μένουμε σπίτι
Σύνθημα για την πρόληψη και καταστολή της πανδημίας του covid -19. Μένουμε Σπίτι για ασφάλεια και προστασία. Αυτό θα πρέπει να είναι και ο στόχος κάθε κράτους και κάθε πολιτικής και κοινωνικής πολιτικής ότι  για κάθε γυναίκα και κάθε  παιδί που κακοποιείται στα πλαίσια της οικογένειας θα πρέπει να παρέχονται όλα εκείνα τα δυνατά μέτρα και μέσα για να παραμένουν στο σπίτι και να απομακρύνεται ο δράστης.
 
*Κοινωνική Λειτουργός/ Εξειδίκευση σε Θέματα ενδοοικογενειακής βίας και παιδικής προστασίας, 
Επιστημονική Διευθύντρια ΣΠΑΒΟ
 
 

Δειτε Επισης

Χειροπέδες σε 55χρονο για εμπρησμούς σε πρακτορεία στοιχημάτων στη Λευκωσία
Κροτίδες, ναρκωτικά και φωτιές το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής-Σε κινητοποίηση Αστυνομία και Πυροσβεστική
Αναστάτωση στη Λεμεσό-Νεαροί έκαιγαν ελαστικά στη μέση του δρόμου
Αναμένουν απαντήσεις από την πειθαρχική έρευνα για την απόδραση κρατούμενου στις Κεντρικές Φυλακές
Το αίσθημα ασφάλειας, η αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και η πάταξη της αππωμάρας
Παραμένει στα κατεχόμενα η σορός του άτυχου Φώτη Φωτίου-Πήρε εξιτήριο η σύζυγός του
Στο κελί ο 25χρονος που συνελήφθη από τις Αρχές μετά τα επεισόδια-Πιάστηκε με ρόπαλα, σπρέι και κουκούλα
«Ψήφος εμπιστοσύνης στο θεσμικό πλαίσιο Κύπρου η έκθεση Moneyval»-Ικανοποίηση ΕΚΚ για τα ευρήματα
Πρόλαβαν τα χειρότερα από την πυρκαγιά που ξέσπασε στα Λαγουδερά-Ψάχνουν τα αίτια
Άρχισαν να γράφουν οι κάμερες που τοποθετήθηκαν στα δυο σημεία του Στροβόλου