Η καραντίνα πιθανόν να αυξήσει τους χρήστες-Μεγαλύτερη η ζήτηση για θεραπεία

Ο κορωνοϊός μπορεί να αποβεί θανατηφόρος σε μακροχρόνιους χρήστες ναρκωτικών ουσιών, δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Ψυχολόγος και Υπεύθυνη του Θεραπευτικού Προγράμματος της Αγίας Σκέπης, Τίνα Παύλου, η οποία ανέφερε ότι μεγάλος αριθμός χρόνιων χρηστών είναι εξαιρετικά ευάλωτος, λόγω παρεμφερών νοσημάτων, που έχουν προκύψει από τη μακροχρόνια χρήση, όπως HIV/AIDS, ηπατίτιδα και διάφορα άλλα νοσήματα.

Η κ. Παύλου εκτιμά ότι το επόμενο διάστημα και για όσο υφίστανται τα μέτρα περιορισμού θα καταγραφεί αύξηση στους χρήστες ναρκωτικών, ιδιαίτερα, πρόσθεσε αν τα συγκεκριμένα μέτρα συνεχιστούν για μεγάλο διάστημα.

Επίσης, τόνισε ότι ο εγκλεισμός είναι αίτια, ώστε πρώην χρήστες να υποτροπιάσουν και  «ξανακυλήσουν» στη χρήση, λόγω της συναισθηματικής πίεσης του εγκλεισμού.

Αύξηση σε καινούργιους χρήστες το επόμενο διάστημα

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, η κ. Παύλου εξέφρασε την εκτίμηση ότι το επόμενο διάστημα θα καταγραφεί αύξηση στους καινούργιους χρήστες, λόγω της απομόνωσής και του νεκρού χρόνου που περνούν, σημειώνοντας ότι «ήδη παρατηρείται αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας, αύξηση στα περιστατικά με ήδη βεβαρημένο ιστορικό κακοποίησης, αύξηση πολλών κοινωνικών προβλημάτων και έτσι κατ’ επέκταση θα αυξηθούν και οι καινούργιοι χρήστες».

Όπως είπε «η πανδημία δυστυχώς είναι ακόμα ένα πράγμα, το οποίο επηρεάζει συναισθηματικά τον κόσμο σε μεγάλο βαθμό, αφού έχει τρομερή πίεση άγχους και φόβου», για να συμπληρώσει πως «αυτά τα δύο στοιχεία στα άτομα, που είναι ευάλωτα ή στα άτομα που κάνουν κάποια χρήση, είναι αρκετά για να αυξήσουν τη συναισθηματική πίεση και τα αρνητικά συναισθήματα τους, λόγοι που οδηγούν και στην αύξηση της χρήσης ναρκωτικών».

Οι χρόνιοι χρήστες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να περιέλθουν σε απειλητική για τη ζωή τους κατάσταση αν προσβληθούν από τον ιό.

Απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ εάν οι χρόνιοι χρήστες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να περιέλθουν σε απειλητική για τη ζωή τους κατάσταση αν προσβληθούν από τον ιό, η κ. Παύλου είπε πως οι μακροχρόνιοι χρήστες είναι πιο  ευάλωτοι έναντι στην πανδημία , αφού ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, λόγω των παρεμφερών νοσημάτων, όπως HIV, ηπατίτιδα και διάφορα άλλα νοσημάτων, που προέρχονται από τη μακροχρόνια χρήση ναρκωτικών.

Η κ. Παύλου κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας ότι «ο κορωνοϊός μπορεί να αποβεί θανατηφόρος σε μακροχρόνιους χρήστες» και καλεί παράλληλα όλους του χρήστες να περιοριστούν, και εκεί που νιώθουν ότι δεν αντέχουν, να ζητήσουν θεραπεία από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Αυξημένη ζήτηση για θεραπεία

Εξάλλου, η κ. Παύλου είπε ότι το τελευταίο δίμηνο -και όσο διαρκούν τα μέτρα περιορισμού- έχει παρατηρηθεί αυξημένη ζήτηση για θεραπεία από χρήστες, λέγοντας ότι ένα αριθμός χρηστών αποφασίζει να πάει για θεραπεία, εκμεταλλευόμενος την κατάσταση και τον εγκλεισμό που υφίσταται.

Ερωτηθείσα αν υπάρχουν καινούργιοι χρήστες που απευθύνονται στο Πρόγραμμα Θεραπείας της «Αγίας Σκέπης» και οι οποίοι εν καιρώ πανδημίας έπεσαν θύματα ναρκωτικών, η κ. Παύλου είπε ότι «κάποιος που ξεκίνησε τώρα τη χρήση δεν πάει να κλειστεί για θεραπεία», ωστόσο, σημείωσε ότι «ένας μακροχρόνιος χρήστης, ο οποίος μέχρι στιγμής ήταν καθαρός, υπάρχει περίπτωση να υποτροπιάσει και να ζητήσει βοήθεια».

«Δεν μπορούμε να στερήσουμε θεραπεία από κανένα», είπε η Τίνα Παύλου

Στο μεταξύ, είπε ότι για την ώρα «έχει κλείσει η πόρτα σε νέες εισδοχές, λόγω του ότι στην Αγία Σκέπη υπάρχουν πολλά άτομα, που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι επειδή τα μέτρα περιορισμού θα συνεχιστούν για μεγαλύτερο διάστημα «δεν μπορούμε να στερήσουμε θεραπεία από κανένα» και γι’ αυτό όπως σημείωσε, έχουν δημιουργηθεί κάποιες φόρμουλες, οι οποίες θα τεθούν σε ισχύ, αν κάποιος αποταθεί στην «Αγία Σκέπη» για θεραπεία, όπως εργαστηριακή εξέταση για κορωνοϊό και αναλόγως τους αποτελέσματος, θα ακολουθούνται οι συγκεκριμένες φόρμουλες.

Επίσης, πρόσθεσε ότι στην «Αγία Σκέπη» τηρούνται δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, λόγω του μεγάλου αριθμού διαμενόντων, που ανήκει στις ευπαθείς ομάδες.

77 άτομα στο πρόγραμμα απεξάρτησης της «Αγίας Σκέπης»

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η Υπεύθυνη του Θεραπευτικού Προγράμματος της Αγίας Σκέπης είπε ότι αυτή τη στιγμή η θεραπευτική κοινότητα «Αγία Σκέπη» φροντίζει 77 άτομα, εκ των οποίων οι 12 είναι έφηβοι, ηλικίας 13 μέχρι 19 ετών, που κάνουν χρήση ουσιών.

Σημείωσε ότι 31 άτομα βρίσκονται στο πρόγραμμα της επανένταξης, εξηγώντας ότι  παρακολουθείται η πορεία του κάθε ατόμου για ένα χρόνο και 34 άτομα είναι στο πρόγραμμα ενηλίκων.

Σημειώνεται ότι τα προγράμματα διεξάγονται σε χώρο εσωτερικής διαμονής στην περιοχή Λατσία-Γέρι και χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από την Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου.

Το πρόγραμμα που απευθύνεται στους έφηβους έχει διάρκεια ζωής μόλις ένα χρόνο, ενώ τα προγράμματα ενηλίκων λειτουργούν από το 1999.

Το πρόγραμμα, που απευθύνεται στους εφήβους, έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει 16 άτομα.

Αύξηση της χρήσης και στους εφήβους

Σύμφωνα πάντα με την κ. Παύλου τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί κατά πολύ ο αριθμός των εφήβων που κάνουν χρήση ουσιών, για να σημειώσει ότι οι λόγοι που οι έφηβοι «πέφτουν» στα ναρκωτικά είναι οι σοβαρότατες συναισθηματικές ελλείψεις.

«Δεν είναι ο πειραματισμός. Τα άτομα που θέλουν να πειραματιστούν θα δοκιμάσουν και θα σταματήσουν, τα άτομα με σοβαρότατες συναισθηματικές ελλείψεις θα παραμείνουν εκεί», είπε.

Στο Crystal meth καταλήγει η συντριπτική πλειοψηφία των εφήβων
 
Σε ερώτηση ποιο είδος ναρκωτικού χρησιμοποιούν οι έφηβοι και ποιες οι επιπτώσεις του, η κ. Παύλου είπε πως «η συντριπτική πλειοψηφία των εφήβων χρησιμοποιεί της ουσία Crystal meth», εξηγώντας ότι είναι η κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη, που είναι μορφή ναρκωτικού, γνωστή ως crystal meth και είναι είδος που εμφανίστηκε την τελευταία  δεκαετία.

Όπως ανέφερε η ουσία αυτή έχει τρομερές επιπτώσεις στον χαρακτήρα του ατόμου, εξηγώντας ότι τα άτομα που το χρησιμοποιούν έχουν εξάρσεις βίας, αλλαγή στη προσωπικότητα, ενώ είναι και εξαιρετικά εξαρτησιογόνα ουσία, η οποία καταστρέφει τον άνθρωπο πολύ νωρίς.
 
Πηγή:ΚΥΠΕ
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Λειτουργεί ξανά ο ανθρωπιστικός διάδρομος-Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του εδώ και δύο μέρες 38χρονος Τούρκος
Ανήλικος απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του-Ζητά πληροφορίες η Αστυνομία
Αυτοί είναι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Επαρχιακών Οργανισμών
Στηρίζει Ελεγκτή με το γάντι το ΔΗΚΟ-Επιτίθεται στον Πρόεδρο για τη θεσμική σύγκρουση το ΑΚΕΛ
Καταζητούμενοι από την Interpol εντοπίστηκαν στα κατεχόμενα
Τους έπιασαν να οδηγούν αυτοκίνητο στο οποίο τοποθετήθηκε μηχανή κλεμμένου οχήματος
Θεώρησε πως θα έστελνε λανθασμένα μηνύματα στην κοινωνία το Εφετείο εάν ανέστελλε την ποινή του 82χρονου
Επιτέθηκαν σε 26χρονο, του άρπαξαν την τσάντα και τον έριξαν στο έδαφος