Έπεσε η πρωτόδικη απόφαση για τις αποκοπές στο δημόσιο-Νόμιμες οι μειώσεις

Η πλήρης Ολομέλεια του Ανώτατο Δικαστηρίου ανέτρεψε σήμερα τις αποφάσεις του Διοικητικού αναφορικά με τις αποκοπές των μισθών και συντάξεων στο δημόσιο τομέα.
 
Το Ανώτατο έκανε αποδεκτές, κατά πλειοψηφία, τις εφέσεις που είχαν καταχωρηθεί κατά των αποφάσεων του Διοικητικού Δικαστηρίου αναφορικά με τις αποκοπές των μισθών και συντάξεων στο δημόσιο τομέα.

H απόφαση της πλειοψηφίας, συντάχθηκε από τους Νικολάτο, και Οικονόμου, και με αυτή συμφωνούν οι: Νικολάτος, Π., Παμπαλλής, Παναγή, Χριστοδούλου, Σταματίου, Οικονόμου, Ψαρά-Μιλτιάδου και Μαλαχτός.
 
Ο Ναθαναήλ, ετοίμασε απόφαση μειοψηφίας και με αυτή συμφωνεί και η Πούγιουρου,  Ο Παρπαρίνος,  ετοίμασε δική του απόφαση μειοψηφίας όπως και ο Λιάτσος. Ο Γιασεμής. ετοίμασε απόφαση με το ίδιον αποτέλεσμα αλλά διαφορετικό σκεπτικό από εκείνο της πλειοψηφίας. 

Το Διοικητικό Δικαστήριο έκρινε στις 29/3/2019 ως αντισυνταγματικές τις νομοθεσίες που θεσπίστηκαν κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης για αποκοπές μισθών και μειώσεις των συντάξεων των υπαλλήλων και συνταξιούχων του δημοσίου και ευρύτερου δημοσίου τομέα.
 
Οι νόμοι είχαν κριθεί αντισυνταγματικοί διότι παραβιάζουν το άρθρο 23 του Συντάγματος, το οποίο διασφαλίζει το δικαίωμα της ιδιοκτησίας και κατ’ επέκταση τις απολαβές ως περιουσιακό στοιχείο και δεν επιτρέπει  τον περιορισμό αυτού του δικαιώματος για λόγους δημοσίου συμφέροντος.

Σε δηλώσεις του ο Γενικός Εισαγγελέας ανέφερε πως το βασικό μήνυμα που εκπέμπεται με βάση την απόφαση, είναι ότι ατομικά δικαιώματα είναι απολύτως σεβαστά και διασφαλισμένα, όμως εάν επηρεαστεί ο πυρήνας, το κράτος μπορεί να προβεί σε ανάλογες ενέργειες.

Ερωτηθείς εάν αυτό ανάβει το πράσινο φως για περικοπές και σε άλλες περιπτώσεις, είπε πως η απόφαση της Ολομέλειας του Ανωτάτου δημιουργεί προηγούμενο έτσι ώστε σε παρόμοιες περιστάσεις το κράτος να ενεργήσει κάτω υπό τις ίδιες συνθήκες, νόμιμα και συνταγματικά. 

Δειτε Επισης

Συνελήφθη επιχειρηματίας για τη φωτιά στην Πάφο που προκλήθηκε μετά από ρίψη πυροτεχνημάτων
Υπό πλήρη έλεγχο η δασική πυρκαγιά στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού
Ανακρίθηκε αριθμός ατόμων για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη
Πέντε νέες κάμερες σε λειτουργία στη Λεμεσό από τη Δευτέρα-Η ανακοίνωση της Αστυνομίας
Ποινική διερεύνηση για θέματα διαιτησίας και χειραγώγησης αγώνων ποδοσφαίρου
Ανάκληση όλων των αδειών για ρίψη πυροτεχνημάτων ζήτησε η Παναγιώτου-Καταζητείται ένα άτομο για τη φωτιά στην Πάφο
Κατασχέθηκαν προϊόντα ελεγχόμενων φαρμακευτικών και ναρκωτικών μετά από έρευνα σε κατάστημα
Ένταλμα σύλληψης εναντίον ενός προσώπου-Προκάλεσε τη φωτιά μετά από ρίψη πυροτεχνημάτων
Οδηγούσε υπό την επήρεια αλκοόλ στο αντίθετο ρεύμα στον αυτοκινητόδρομο
Πιθανόν από ρίψη πυροτεχνημάτων προκλήθηκε η φωτιά σε δύσβατη περιοχή στην Πάφο