Ο ρόλος των παρατηρητών της γειτονιάς για τα παράνομα πάρτι-Παίρνει φωτιά το 1460

Ο κορωνοϊός έχει αυξήσει κατακόρυφα τις ανάγκες της Αστυνομίας, η οποία έχει επιβαρυνθεί εκ της αρμοδιότητας της με τα καθήκοντα των ελέγχων για εφαρμογή των διαταγμάτων που εκδίδονται από το Υπουργείο Υγείας, αλλά και των μέτρων που λήφθηκαν από την Πολιτεία.
 
Ένας θεσμός που λειτουργεί υποστηρικτικά στις προσπάθειες των μελών της δύναμης για εντοπισμό όσων παραβιάζουν τα διατάγματα και θεωρείται πολύ σημαντικός αυτές τις δύσκολες μέρες για αναχαίτιση του ιού, είναι οι παρατηρητές της γειτονιάς.
 
Μιλώντας στον REPORTER, ο υπεύθυνος του Γραφείου Πρόληψης Εγκλήματος Πέτρος Παττούρας, εξήγησε αρχικά ότι από το 2003 λειτουργεί ο θεσμός των αστυνομικών της γειτονιάς και από το 2011 ο θεσμός των παρατηρητών της γειτονιάς.
 
Συνολικά 76 αστυνομικοί υπηρετούν ως αστυνομικοί της γειτονιάς, ενώ οι παρατηρητές, οι οποίοι είναι πολίτες, ανέρχονται στις 112 χιλιάδες σε όλη την Κύπρο.
 
«Πριν να ζητηθεί η εμπλοκή των παρατηρητών της γειτονίας στη μάχη κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού, μας καλούσαν πολίτες και ζητούσαν να βοηθούν στην εφαρμογών των διαταγμάτων με περιπολίες. Ωστόσο τους συμβούλευα να μείνουν στα σπίτια τους για την προστασία των ιδίων, των οικογενειών τους, αλλά και των υπολοίπων πολιτών».
 
Όπως εξήγησε, εξηγήθηκε στους παρατηρητές ότι αυτό που μπορούν να κάνουν, είναι αν δουν κάτι να ενημερώνουν, είτε για πάρτι είτε για συναθροίσεις, ώστε να επιλαμβάνεται η Αστυνομία.
 
Τους δόθηκαν επίσης οδηγίες, όπως σε περίπτωση που βρίσκονται εκτός σπιτιού για κατ’ εξαίρεση μετακίνηση και αντιληφθούν οτιδήποτε, μπορούν επίσης να ενημερώνουν την Αστυνομία.
 
«Αρκετοί επίσης εξέφρασαν την πρόθεση να βοηθήσουν επανδρώνοντας το 1460, τον τηλεφωνικό αριθμό της Αστυνομίας, στον οποίο καλούν οι πολίτες για να ενημερώσουν για παραβίαση διαταγμάτων. Τους είπαμε όμως ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει γιατί τα τηλέφωνα είναι στο Αρχηγείο και θα υπάρξει φόβος εξάπλωσης του ιού, εάν προστεθούν κι άλλα άτομα σε αυτά που εισέρχονται στο κτίριο».
 
«Ο κόσμος ευαισθητοποιήθηκε»
Σε ότι αφορά το 1460, ο κόσμος είναι πλήρως ευαισθητοποιημένος, σύμφωνα με τον κ. Παττούρα, αφού λαμβάνουν πάρα πολλές κλήσεις.
 
«Το 1460 είναι βεβαρημένο και μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να αντιμετωπίσαμε κάποια προβλήματα, είτε λόγω του ότι παραπέμπονταν σε αστυνομικούς σταθμούς και δεν τους απαντούσαν λόγω φόρτου εργασίας, αλλά είναι φυσικό ότι θα υπάρχουν προβλήματα.»
 
Έστειλε παράλληλα το μήνυμα, ότι ο κόσμος πρέπει να συνεχίσει να καλεί σε περιπτώσεις που κρίνει ότι χρειάζεται να ενημερώσει για κάτι που είδε και θέτει σε κίνδυνο τους πολίτες, αυξάνοντας τον κίνδυνο για διασπορά του ιού.
 
«Μέσα από το 1460, έχουν εντοπιστεί πολλοί παραβάτες των διαταγμάτων, οι οποίοι είτε έκαναν πάρτι, είτε είχαν παράνομες συναθροίσεις και λοιπά».
 
Σημείωσε ακόμα ότι αυτό που πρέπει να ξεκαθαριστεί είναι το πότε καλούμε στο 1460 και πότε στο 112 και το 199.
 
«Οι γραμμές 112 και 199 είναι γραμμές έκτακτης ανάγκης και αφορούν σοβαρά και έκτακτα περιστατικά, όπως για παράδειγμα ένα τροχαίο, μια εγκληματική ενέργεια και λοιπά. Το 1460 είναι για τα υπόλοιπα περιστατικά, όπως η παραβίαση διαταγμάτων».
 
Για το λόγο αυτό είχε εκδώσει το προηγούμενο διάστημα ανακοίνωση και η Αστυνομία, η οποία ενημέρωσε το κοινό για το πότε πρέπει να καλούν στο 112 ή το 199.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τον έπιασαν στα πράσα με διαρρηκτικά εργαλεία και χωρίς... SMS για διακίνηση

Αναστάλθηκε ο θεσμός του αστυνομικού της γειτονιάς
Σε ότι αφορά τους αστυνομικούς της γειτονιάς, λόγω των αναγκών που προέκυψαν στην Αστυνομία με τους επιπρόσθετους ελέγχους που γίνονται, αναστάλθηκε προς το παρόν ο θεσμός του αστυνομικού της γειτονίας.
 
Οι 76 αστυνομικοί που υπηρετούσαν στην κοινοτική αστυνόμευση, πραγματοποιούν σήμερα ελέγχους για παραβίαση των διαταγμάτων, όπως έγινε και με αστυνομικούς από άλλες υπηρεσίες».
 
Παράλληλα, οι παρατηρητές τη γειτονιάς, έχουν ένα σημαντικό ρόλο να επιτελέσουν στην όλη προσπάθεια που γίνεται για ασφάλεια των πολιτών και αναχαίτιση της εξάπλωσης του ιού. Η δημόσια υγεία είναι το ύψιστο αγαθό και γι’ αυτό το λόγο πρέπει ο κόσμος να βλέπει τους παρατηρητές της γειτονιάς όχι ως «αστυνομικούς», που ελέγχουν, αλλά ως τα πρόσωπα που θέλουν να προστατεύσουν τους πολίτες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Συμμορφώνονται οι επιχειρήσεις, παρατηρούνται ακόμη κρούσματα απειθαρχίας σε οδηγούς

Πώς ξεκίνησε ο θεσμός του παρατηρητή και οι μεγάλες επιτυχίες
Ο θεσμός του παρατηρητή της γειτονιάς, είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει το 2010 από την Πέγεια, μια περιοχή όπου κατοικούν πολλοί Άγγλοι, οι οποίοι έχουν αυτό το θεσμό και στη χώρα τους.
 
Ωστόσο μετά από αντιδράσεις που προέκυψαν από τους ντόπιους, το σχέδιο μπήκε στο ψυγείο.
 
Σε κάποια στιγμή περί το 2011, σημειώθηκε μια ένοπλη ληστεία στο Δάλι, έξω από πρακτορείο στοιχημάτων, το οποίο παραλίγο να εξελιχθεί σε διπλή δολοφονία.
 
Τότε ο δήμαρχος Ιδαλίου, είχε εκφράσει παράπονα ότι η κοινότητα είναι απροστάτευτη και η Αστυνομία δεν κάνει οτιδήποτε. Ανακοίνωσε πώς γι’ αυτό το λόγο, θα στρατολογήσουν πολίτες και θα δημιουργήσουν ομάδες περιφρούρησης.
 
Την επόμενη μέρα, ο κ. Παττούρας επικοινώνησε μαζί του και τον ενημέρωσε για το σχέδιο των παρατηρητών της γειτονιάς και περί τον Ιούλιο του 2011, ξεκίνησε ο θεσμός με πενήντα άτομα.
 
«Σήμερα αριθμούν 112 χιλιάδες, ενώ σε αυτά τα οκτώ χρόνια η εγκληματικότητα μειώθηκ, με την συμβολή των παρατηρητών της γειτονιάς, από 8500 υποθέσεις το 2011, σε 5000 το 2019».
 
Μεγαλύτερη επιτυχία παρατηρητή της γειτονιάς ήταν ο εντοπισμός των δύο παιδιών που είχαν απαχθεί το 2019 από το σχολείο τους στη Λάρνακα και τα οποία εντοπίστηκαν μετά από πληροφορία που έδωσε ο παρατηρητής.
 
Επίσης, το 2016, μια άλλη παρατηρητής της γειτονιάς έδωσε πληροφορία για ένα όχημα που κινείτο περίεργα στην περιοχή της και τελικά οι επιβαίνοντες του, εμπλέκονταν σε σωρεία διαρρήξεων και κλοπών, από τις οποίες είχαν εξασφαλίσει χρήματα και κοσήματα αξίας μισού εκατομμυρίου ευρώ.

Δειτε Επισης

Μέσα από χίλια μύρια κύματα ψηφίστηκε ο νόμος που επιτρέπει την ταυτοποίηση χρηστών καρτοκινητών
Λήστεψαν έξι γυναίκες μέσα σε μια ημέρα στη Λεμεσό-Συνελήφθησαν δυο 21χρονοι
Ισότητα: Εκτεθειμένοι σε ψευδείς καταγγελίες οι Αστυνομικοί
Χειροπέδες σε 29χρονο για τη μεταφορά μεταναστών στην Κύπρο
Τρέχουν να σβήσουν τις... φωτιές μετά τις πυρκαγιές από βεγγαλικά-Ανάκληση αδειών για χρήση πυροτεχνημάτων
Ανακαλούνται όλες οι άδειες που έχουν εκδοθεί για χρήση πυροτεχνημάτων μετά τη φωτιά που ξέσπασε
Τίθεται σε διαθεσιμότητα ο διευθυντής της Υπηρεσίας Μεταλλείων για τη φωτιά στο Κρατικό Δάσος
Διατάχθηκαν επιχειρήσεις αυξημένων ελέγχων για τις λαμπρατζιές-Έκκληση σε γονείς για να λάβουν μέτρα
Κακοποιούσε σεξουαλικά τις ανήλικες και τους έλεγε είναι αναγκαίο-Η ετυμηγορία του Κακουργιοδικείου για τον προπονητή
Ετοιμότητα ΕΦ για παροχή βοήθειας στην ΕΕ με κάθε δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση κρίσεων στο μέλλον