Εκπέμπει SOS ο Σύνδεσμος φυλακισμένων μετά το θετικό κρούσμα-Συνελήφθη για μικροαδικήματα

Παράνομος από τον Οκτώβριο του 2018, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, είναι ο 45χρονος κρατούμενος ο οποίος βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό, θέτοντας σε συναγερμό τις αρμόδιες υπηρεσίες.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 45χρονος αλλοδαπός συνελήφθη στις 4 Απριλίου για κλοπή ποδηλάτου αξίας 100 ευρώ, για κακόβουλη ζημία - σπάσιμο παραθύρου - 50 ευρώ, και για το αδίκημα αλήτες και περιπλανώμενοι, ενώ οδηγήθηκε ενώπιον Δικαστηρίου όπου τέθηκε υπό κράτηση.
 
Όταν προχθές μεταφέρθηκε στις Κεντρικές Φυλακές ως υπόδικος, υποβλήθηκε σε τεστ για κορωνοϊό, όπως άλλοι τρεις κρατούμενοι, χωρίς όμως να παρουσιάζει οποιαδήποτε συμπτώματα, ωστόσο πρόκειται για πρακτική που ακολουθείται για όλους τους νεοεισερχόμενους.
 
Ο 45χρονος βρισκόταν σε αυτοπεριορισμό και μετά το θετικό αποτέλεσμα, μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο σε νοσοκομείο για περίθαλψη.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σε αυτοπεριορισμό 25 αστυνομικοί μετά το κρούσμα σε κρατούμενο-Άγνωστη η πηγή
 
Με αφορμή το περιστατικό, ο Σύνδεσμος Προστασίας των Δικαιωμάτων των Φυλακισμένων και Αποφυλακισθέντων, για άλλη μια φορά ζητά από τους αρμόδιους όπως, λόγω του κορωνοϊού, να μην ζητείται και να διατάσσεται η κράτηση καρατουμένων ως υποδίκων, πάρα μόνο ως μέτρο εσχάτης ανάγκης σε εξαιρετικά σοβαρά αδικήματα, που θα επιβληθεί μακροχρόνια ποινή φυλάκισης, με δείκτη το ύψος ποινών που είθισται να επιβάλλεται από τα δικαστήρια και όχι το ύψος της εκ του νόμου προβλεπόμενης ποινής.
 
Όπως για παράδειγμα στη συγκεκριμένη περίπτωση, όπου θα μπορούσε να ακολουθηθούν απευθείας οι διαδικασίες απέλασης και όχι η δίωξη, η καταδίκη, η έκτιση της ποινής και μετά η απέλαση.

Σε επιστολή του προς τον Πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Αρχηγό Αστυνομίας, Γενικό Εισαγγελέα, Υπουργό Υγείας, Επίτροπο Διοικήσεως και Διεύθυνση Φυλακών, ο Σύνδεσμος Προστασίας των Δικαιωμάτων των Φυλακισμένων και Αποφυλακισθέντων, με αφορμή το κρούσμα στον κρατούμενο, υποβάλλει σειρά εισηγήσεων «για να ληφθούν μέτρα προστασίας των κρατουμένων στις Κεντρικές φυλακές από την πανδημία του COV 19, γιατί η ενδεχόμενη εξάπλωση της στους κρατούμενους στο χώρο των Κεντρικών Φυλακών θα είχε καταστρεπτικές συνέπειες για το σύστημα δημόσιας υγείας».

Οι εισηγήσεις του Συνδέσμου είναι:

1. Να μην ζητείται ούτε να διατάσσεται η κράτηση, καρατουμένων ως υποδίκων πάρα μόνο ως μέτρο εσχάτης ανάγκης σε εξαιρετικά σοβαρά αδικήματα, που θα επιβληθεί μακροχρόνια ποινή φυλάκισης, (με δείκτη το υψος ποινών που είθισται να επιβάλλεται από τα δικαστήρια και όχι το ύψος της εκ του νόμου προβλεπόμενης ποινής). Υπό το φως των περιστάσεων θα εισηγούμασταν πέραν των 5 ετών. Γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά ότι και να θέλει δεν μπορεί να φύγει από τη χώρα κανένας αυτό το διάστημα. Όλες οι χώρες έκλεισαν τα αεροδρόμια και τα σύνορα τους και έχουν κερφιου.
 
2. Να ασκείται με ιδιαίτερη φειδώ το μέτρο των κατεπείγουσων καταχωρήσεων όπου θα ζητηθεί η κράτηση, και μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις.
 
3. Να διενεργείται τεστ κορωνοϊού σε όλους τους νεοεισερχόμενους κρατούμενους προτού εισέλθουν στις Φυλακές από τα Δικαστήρια και τα αστυνομικά κρατητήρια.
 
4. Να μην μεταφέρονται κρατούμενοι στο χώρο των κεντρικών Φυλακών, παρά μόνο ως μέτρο εσχάτης ανάγκης. Όσοι είναι ευάλωτοι ή ευπαθείς κρατούμενοι, να μην μεταφέρονται καθόλου. Επαναλαμβάνουμε ότι οι νεοεισερχόμενοι κρατούμενοι, που, έχουν περάσει από ανάκριση, κρατητήρια, δικαστήρια και σε επαφές με πολλά άτομα που έρχονται και αυτοί σε επαφή με τις οικογένειες τους και που έρχονται και αυτοί σε επαφή με άλλα άτομα και μέσα από αυτές τις αλυσιδωτές επαφές υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι.

Ο Σύνδεσμος, τονίζει ότι οι εγκαταστάσεις κράτησης δεν είναι προσαρμοσμένες για να αντιμετωπίσουν μεγάλες επιδημίες, ενώ τα βασικά προστατευτικά μέτρα, όπως οι κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης και υγιεινής, δεν μπορούν να εφαρμοστούν τόσο εύκολα εκθέτοντας αυτή τη κατηγορία κρατουμένων σε μεγαλύτερους κινδύνους για την υγεία τους.

Επίσης, στην επιστολή αναφέρεται ότι «στις 06/04/2020, το Συμβούλιο της Ευρώπης εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία αναγνωρίζονται οι κίνδυνοι για όλους τους κρατουμένους.

«Παρακαλώ για τα άμεσα μέτρα σας γιατί το κράτους έχει έρθει αντιμέτωπο με καταστάσεις στις οποίες η ορθή απονομή της ποινικής δικαιοσύνης απαιτεί όπως λαμβάνονται μέτρα ανθρωπιστικής φύσεως για τη διασφάλισή της αξιοπρέπειας όλων των κρατουμένων», καταλήγει η επιστολή.

Δειτε Επισης

Νέα βάρκα εντοπίστηκε ανοιχτά της Κύπρου-Οδηγείται στο λιμάνι Λάρνακας
Απορρίφθηκε έφεση ενάντια στην Τρ. Κύπρου και την ΚΤΚ για αγορά αξιογράφων
Μικρό σκάφος βυθιζόταν στον κόλπο Λεμεσού-Ενεργοποιήθηκε το «Νέαρχος», διασώθηκαν δύο άτομα
Χειροπέδες σε 44χρονο για τον εμπρησμό 17 οχημάτων σε συνεργείο
Στο κελί για πέντε χρόνια 25χρονος για δύο ληστείες περιπτέρου στη Χλώρακα
Καταζητείσαι 42χρονος Σύρος για παράνομη είσοδο στην Κύπρο το... 2022
Στο κελί οι δύο συλληφθέντες για την άφιξη 110 μεταναστών από τη Συρία
Ποινή φυλάκισης οκτώ ετών σε 34χρονο που χτύπησε και βίασε την πρώην σύζυγο του
Ξεκρέμαστη η υπόθεση κατά Ουκρανού για ξέπλυμα-Από 40 κατηγορίες τελικά... μία αν δεν καταθέσει η Ουκρανή
Εννέα συλλήψεις σε πολυεθνική επιχείρηση της Europol για την 645 εκ. απάτη επενδύσεων JuicyFields