Προχωρεί με τους σχεδιασμούς της για αντιπυρική περίοδο η Πυροσβεστική Υπηρεσία

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Κύπρου προχωρεί με τις προετοιμασίες και τους σχεδιασμούς της όσον αφορά τη νέα αντιπυρική περίοδο, παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν λόγω του COVID-19, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος Τύπου Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ανδρέας Κεττής, προσθέτοντας ότι για το θέμα της αντιπυρικής περιόδου προγραμματίζεται για την ερχόμενη Δευτέρα συνεδρία, μέσω τηλεδιάσκεψης, Διυπουργικής Επιτροπής, υπό την εποπτεία του Προέδρου της Δημοκρατίας και με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων.
 
Ερωτηθείς αν έχει επηρεαστεί η προετοιμασία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για τη νέα αντιπυρική περίοδο λόγω του COVID-19, ο κ. Κεττής είπε ότι ο σκοπός και ο στόχος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας είναι να μην υπάρξουν επιπτώσεις και πρόσθεσε ότι βρίσκονται σε άμεση επαφή με όλες τις Υπηρεσίες Πρόληψης και Καταστολής όσον αφορά τους σχεδιασμούς που θα γίνονται τη νέα αντιπυρική περίοδο.
 
Όπως είπε, «προσπαθούμε μέσω τηλεδιασκέψεων να υπάρχει τούτη η άμεση επαφή με τις Υπηρεσίες Πρόληψης και Καταστολής».
 
Σημείωσε ότι προγραμματίζεται για την ερχόμενη Δευτέρα συνεδρία Διυπουργικής Επιτροπής, που αποτελείται από τους Υπουργούς Εσωτερικών, Άμυνας, Δικαιοσύνης και Γεωργίας. Στη συνεδρία θα συμμετέχουν όλες οι Υπηρεσίες όπως οι Επαρχιακές Διοικήσεις, οι Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Ταμείο Θήρας, Τμήμα Δασών, Πυροσβεστική Υπηρεσία, Αστυνομία, Δημόσια Έργα, Πολιτική Άμυνα, Εθνική Φρουρά.
 
«Άρα, ότι γινόταν και πέρσι μέσω συναντήσεων, θα γίνει φέτος μέσω τηλεδιασκέψεων, ούτως ώστε ο καθένας να αναλάβει το κομμάτι του είτε αυτό αφορά το θέμα της πρόληψης είτε αυτό αφορά το θέμα της προετοιμασίας όσον αφορά έμψυχο και άψυχο υλικό για τις ανάγκες της αντιπυρικής περιόδου. Μιλώ για οχήματα, για εναέρια μέσα, για προσωπικό, καθώς και για τους τρόπους εκπαίδευσης του προσωπικού, δηλαδή πώς θα μπορέσουμε να τις κάνουμε, για να είμαστε σωστά προετοιμασμένοι για τη νέα αντιπυρική περίοδο, αλλά και για τα θέματα πρόληψης που αφορούν τα θέματα αποψίλωσης τόσο στο ύπαιθρο, σε δασικές περιοχές, αλλά και σε αστικές περιοχές», πρόσθεσε.
 
Όπως είπε, παρόλο που υπάρχει αυτός ο ιός, οι κίνδυνοι είναι εκεί όσον αφορά τα θέματα πυρκαγιών.
 
«Η εποχή αλλάζει. Δεν σταματά γιατί υπάρχει ο ιός, άρα τρέχουν τα πράγματα και πρέπει όλοι να προετοιμαστούμε για τη νέα αντιπυρική περίοδο. Μια πυρκαγιά δεν αναγνωρίζει ότι υπάρχει ένας ιός και δεν πρέπει να δημιουργηθεί. Άρα, όλοι πρέπει να προετοιμαστούμε και σε θέματα πρόληψης και σε θέματα αντιμετώπισης πυρκαγιών, καθώς και να τηρούμε όλα τα μέτρα πρόληψης σε ατομικό επίπεδο, ούτως ώστε να βοηθήσουμε και τις υπηρεσίες πρόληψης και καταστολής στο έργο τους. Άρα, πρέπει να είμαστε όλοι προετοιμασμένοι και να τηρούμε όλα τα μέτρα πυρασφάλειας», συμπλήρωσε.
 
Ο κ. Κεττής υπενθύμισε ότι πέραν του 92% των πυρκαγιών είναι από ανθρώπινη δραστηριότητα. «Όλοι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, ιδιαίτερα φέτος που ξεκίνησε η χρονιά με τόσα προβλήματα, καθώς και το γεγονός ότι είχαμε μια καλή χειμερινή περίοδο με πολλές βροχοπτώσεις και αύξηση της ξηρής εύφλεκτης ύλης», σημείωσε.
 
Απατώντας σε ερώτηση, ο Εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας είπε ότι όλοι οι σταθμοί υπαίθρου είναι στελεχωμένοι και σίγουρα θα στελεχωθούν και θα αναπροσαρμοστούν τα πυροφυλάκια που υπάρχουν, σε συνεργασία με το Τμήμα Δασών, ούτως ώστε να επιτηρούνται όλες οι υπαίθριες και δασικές περιοχές.
 
«Οι προετοιμασίες συνεχίζονται με δυσκολίες αλλά προχωρούμε στο σχεδιασμό», κατέληξε.

Δειτε Επισης

Παρουσίασε το σχέδιο με τις 50 δράσεις για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Ομόφωνα ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για το θάνατο της Τζωρτζίνας
Πρόστιμα 80,000 ευρώ σε παροχείς για καταχρήσεις στο ΓεΣΥ-Πέραν των 350 διερευνήσεων
Ένοχος ο Ηλίας Μίχος για το βιασμό της 12χρονης-Αθώα η μητέρα
ΒΙΝΤΕΟ: Επεισόδια κατά τη μεταγωγή του Μίχου και των άλλων κατηγορουμένων στην υπόθεση Κολώνου
Για πρόσκληση Γκουτέρες σε Τατάρ για συνάντηση κάνουν λόγο τα κατεχόμενα
Τραγικό το τέλος της 85χρονης στην Καρδίτσα-Την κατασπάραξε ζώο
Σοκ στην Καρδίτσα-Εντοπίστηκε ακέφαλο πτώμα 85χρονης σε οικία
Χειροπέδες σε 40χρονο για εμπρησμό οχήματος στην Αραδίππου
Η ώρα της κρίσης για την Ρούλα Πισπιρίγκου-Αποφασίζει το Δικαστήριο για το θάνατο της Τζωρτζίνας