Οι καταγγελίες για πάρτι σε οικίες, οι απείθαρχες Επαρχίες και το μήνυμα Αρχηγού

Σε πλήρη ανάπτυξη και επιφυλακή βρίσκονται οι δυνάμεις της Αστυνομίας για διασφάλιση της συμμόρφωσης των πολιτών με τα μέτρα που μοναδικό στόχο έχουν τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Αρχηγός Αστυνομίας Κύπρος Μιχαηλίδης, σημειώνοντας ότι στις περιοχές όπου καταγράφονται αυξημένα περιστατικά του ιού και παρατηρούνται φαινόμενα απειθαρχίας των πολιτών λαμβάνονται επιπρόσθετα μέτρα αστυνόμευσης.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: LIVE: Αξιολογήθηκαν τα δεδομένα στην διυπουργική, λαμβάνει αποφάσεις η Κυβέρνηση
 
Ο Μιχαηλίδης ανέφερε ότι η μέχρι σήμερα κατάσταση όσον αφορά την αστυνόμευση των μέτρων αξιολογήθηκε στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε το πρωί με τη συμμετοχή σύσσωμης της ηγεσίας της Αστυνομίας και των Αστυνομικών Διευθυντών των επαρχιών.
 
Ο Αρχηγός της Δύναμης δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι κατά τη τηλεδιάσκεψη αναφέρθηκε στον παράγοντα του εφησυχασμού που ενδεχομένως να παρατηρηθεί στην εφαρμογή των μέτρων από πλευράς των πολιτών λόγω της συγκρατημένης αισιοδοξίας που εκφράζεται από τους επιστήμονες μετά και τα χθεσινά αποτελέσματα για τα κρούσματα κορωνοϊού στον τόπο μας.
 
Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι από πλευράς της Αστυνομίας δεν υπάρχει καμία διαφοροποίηση ως προς τους καθημερινούς ελέγχους που διεξάγονται για συμμόρφωση με τα μέτρα, σημειώνοντας ότι «όλοι μας νοιώθουμε μια συγκρατημένη αισιοδοξία για την έκβαση της κατάστασης με την πανδημία στην Κύπρο, ωστόσο, εμείς ως Αστυνομία μπορώ να πω ότι βρισκόμαστε σε πλήρη ανάπτυξη και επιφυλακή». 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η εισήγηση για μεταφορά του Πάσχα, οι σκέψεις για υπεραγορές και οι φοιτητές
 
«Ουδόλως τα μέτρα χαλαρώνουν», τόνισε, προειδοποιώντας ότι «σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός». Είπε ότι η Αστυνομία θα συνεχίσει την αυστηρή επιτήρηση της εφαρμογής των μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού. «Εμείς συνεχίζουμε να βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή για να διασφαλίσουμε την υγεία των συμπολιτών μας.  Δεν σηκώνει εφησυχασμό αυτή η κατάσταση».
 
Είπε, επίσης, ότι και η Αστυνομία διενεργεί τις δικές τις στατιστικές αναλύσεις και βγάζει τα δικά της συμπεράσματα σε σχέση με τους ελέγχους και τις καταγγελίες που γίνονται ανά επαρχία, προσθέτοντας ότι ανάλογα με τα αποτελέσματα και τα συμπεράσματα λαμβάνονται επιπρόσθετα μέτρα.
 
Εκείνο που διαπιστώνεται μέσα από τους ελέγχους και τις καταγγελίες της Αστυνομίας, είπε, είναι ότι «υπάρχει, κατά κάποιον τρόπο, μια απειθαρχία –ας την ονομάσω έτσι- στην περιοχή Αμμοχώστου, Λευκωσίας και Λάρνακας. Επίσης, υπάρχει μια αυξημένη ανησυχία στις περιοχές της Πάφου όπου καταγράφονται τα περισσότερα κρούσματα, όπως και στην περιοχή Αραδίππου».
 
Για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης, είπε, η Αστυνομία προχωρεί σε αναπροσαρμογές του προσωπικού και στην αύξηση των περιπολιών σε αυτές τις περιοχές στην προσπάθεια μας να είμαστε όσο πιο αποτελεσματικοί γίνεται και να στείλουμε το μήνυμα ότι νοιαζόμαστε για την υγεία των συμπολιτών μας ιδιαίτερα σε περιοχές όπου υπάρχει αυξημένος κίνδυνος, είπε.
 
Ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι πράγματι ο περισσότερος κόσμος έχει πειθαρχήσει και συμμορφώνεται με τα μέτρα, δυστυχώς όμως, όπως είπε, «δεν χρειάζονται πολλοί για να γίνει η ζημιά» γι αυτό και χρειάζεται να συνεχιστεί η επιτήρηση των μέτρων μέχρι να πειθαρχήσει και ο τελευταίος πολίτης.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η Μεγάλη Εβδομάδα του κορωνοϊού-Ποιος ο φόβος και ποια η ελπίδα των ειδικών
 
Είπε, ακόμη, ότι το τελευταίο διάστημα οι έλεγχοι της Αστυνομίας επικεντρώνονται σε υποστατικά, όπως είναι οι υπεραγορές, τα περίπτερα, τα φαρμακεία και οι τράπεζες, ως επίσης και οι συνάξεις σε σπίτια, λέγοντας ότι είναι « ένα φαινόμενο που θα πρέπει να εκλείψει».
 
«Πολλοί δυστυχώς δεν κατανοούν τους κινδύνους και θεωρούν ότι ένα Σαββατοκύριακο ή μια αργία είναι ημέρα για να διασκεδάσουν», είπε, προσθέτοντας ότι είναι καλή η διασκέδαση αλλά αυτή την ώρα αυτό που προέχει είναι η διασφάλιση της δημόσιας υγείας.
 
Ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι δυστυχώς συνεχίζονται να γίνονται καταγγελίες για συγκεντρώσεις σε οικίες πέραν των μόνιμα  διαμενόντων σ΄ αυτές. 
 
Είπε ότι αυτές οι περιπτώσεις αντιμετωπίζονται με ιδιαίτερη προσοχή από την Αστυνομία δεδομένου ότι η κατοικία ενός εκάστου είναι απαραβίαστη, ξεκαθαρίζοντας ότι η Αστυνομία δεν θα μπει σε ένα σπίτι χωρίς δικαστικό ένταλμα έρευνας.
 
Είπε, επίσης, ότι μέχρι σήμερα δεν χρειάστηκε να ζητηθεί από την Αστυνομία η έκδοση ενός τέτοιου διατάγματος. Εκείνο που γίνεται, όπως είπε, είναι να καλούνται οι ένοικοι να εξέλθουν των οικιών τους για να δώσουν κάποιες  εξηγήσεις μετά από κάποια καταγγελία και εκεί και όπου δεν  δίνουν πειστικές εξηγήσεις τότε καταγγέλονται και εκδίδονται εναντίον τους εξώδικα πρόστιμα. Είπε, ακόμη ότι σε κάποιες περιπτώσεις και μετά από τη ρητή συγκατάθεση του ιδιοκτήτη της κατοικίας μπορεί ο αστυνομικός να εισέλθει εντός της οικίας για να διαπιστώσει εάν υπάρχει οποιαδήποτε παράβαση του σχετικού διατάγματος.
 
Είπε ότι  το τελευταίο 24ωρο έγιναν 280 καταγγελίες πολιτών από το σύνολο 13,000 περίπου ελέγχων.
 
Ο κ. Μιχαηλίδης είπε επίσης ότι δυστυχώς σημειώθηκαν και άλλες επιθέσεις κατά αστυνομικών κατά την άσκηση των καθηκόντων τους ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα να κτυπά ή να επιτίθεται εναντίον των αστυνομικών» ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, όπως είπε, που καταβάλλεται μια μεγάλη προσπάθεια από πλευράς των μελών της Δύναμης για διασφάλισης της δημόσιας υγείας.
 
«Κάτι τέτοιο είναι αδιανόητο», σημείωσε.
 
Κληθείς να σχολιάσει τα περιστατικά που είδαν το φως της δημοσιότητας αναφορικά με την άσκηση υπέρμετρης βίας από αστυνομικούς κατά πολιτών, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι κάποιοι δικάζουν και καταδικάζουν την Αστυνομία προτού μια υπόθεση οδηγηθεί ενώπιον του δικαστηρίου.
 
«Όλοι είναι αθώοι μέχρι αποδείξεως του εναντίου και το ίδιο ισχύει και για τους αστυνομικούς», είπε, προσθέτοντας ότι « εμείς εμπιστευόμαστε και τις ανεξάρτητες αρχές και τους ποινικούς ανακριτές που διορίζονται κατά καιρούς για διερεύνηση αυτών των καταγγελιών αλλά και τα δικαστήρια και θα σεβαστούμε οποιαδήποτε απόφαση τους».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Είναι αναγκαίο τα μέτρα περιορισμού να συνεχιστούν μέχρι το τέλος Απριλίου»
 
Από την άλλη, είπε, δεν πρέπει να  δικάζονται και να καταδικάζονται μέλη της Αστυνομίας μέσα από ένα δημοσίευμα ή ένα βίντεο. «Όλοι μας έχουμε την υποχρέωση να είμαστε σοβαροί, αντικειμενικοί και υπεύθυνοι για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε από κοινού αυτή την πανδημία που μαστίζει την ανθρωπότητα», είπε.
 
«Δεν έχουμε πρόβλημα να διερευνηθούν αυτά τα περιστατικά αλλά πρέπει όλοι μας να είμαστε αντικειμενικοί και να περιμένουμε την έκβαση των υποθέσεων αυτών», είπε, σημειώνοντας ότι ως Αρχηγός της Αστυνομίας θα είναι ο πρώτος που θα εισηγηθεί την ποινική ή πειθαρχική δίωξη του οποιουδήποτε αστυνομικού που αποδεχθεί ότι παραβίασε τα ανθρώπινα δικαιώματα κάποιου πολίτη.
 
«Αλλά όπως έχει ο πολίτης δικαιώματα έχει και ο αστυνομικός και τα ανθρώπινα αφορούν όλους μας και εμείς, ως οι προστάτες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλίμονο αν τα καταπατούμε», είπε.
 
Ο Κύπρος Μιχαηλίδης ανέφερε, τέλος, ότι τέσσερίς αστυνομικοί έχουν μολυνθεί με τον ιό, λέγοντας ότι έχουν εφαρμοστεί τα σχετικά πρωτόκολλα και έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα με την απολύμανση των χώρων στους οποίους εργάζονταν. Είπε ότι τα άτομα αυτά είναι καλά στην υγεία τους «έχω μιλήσει με όλους, έχουν την συμπάθεια και πλήρη συμπαράσταση όλης της ηγεσίας», κατέληξε. 
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Συνελήφθη στα κατεχόμενα άτομο για «παραβίαση ιδιωτικής ζωής»
Μεγαλώνει ο κύκλος των συλλήψεων για τις πλαστές άδειες οδήγησης αλλά και διαμονής στην ΚΔ
Ανοικτή επιστολή από τη μητέρα της αδικοχαμένης Μαριλένας-«Έκλαψα περισσότερο από κάθε άλλη μέρα για την κόρη μου»
Στις 18 Απριλίου απαντά η 47χρονη σε κατηγορίες για κλοπές μέσω καρτών paysafe
Συνελήφθη 16χρονος που οδηγούσε κλοπιμαία μοτοσικλέτα υπό την επήρεια ναρκωτικών
Καταζητείται ο 55χρονος Θεόδωρου Θεοδώρου-Δεν παρουσιάστηκε στο Δικαστήριο (pic)
Ζήτησε πόρισμα με «ανοιχτή αιτία» για Θανάση η Εισαγγελία, δολοφονία πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας έδειξε η οικογένεια
Στροφή Εισαγγελίας στο Εφετείο για 82χρονο παππού-Δεν φέρει ένσταση στο αίτημα για ποινή με αναστολή
Ποινή δύο ετών στον 25χρονο για τον χαμό της 19χρονης Μαριλένα-Ξέσπασε η μητέρα της αδικοχαμένης
Ούτε αυτή την εβδομάδα αναμένεται να παρουσιαστούν ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής οι μοναχοί