Έκτακτα μέτρα για αποσυμφόρηση της Κλειστής Φυλακής-Αποφυλακίσεις και βραχιολάκι σε κρατούμενους

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προήδρευσε σήμερα σύσκεψης την οποία και συγκάλεσε, στην παρουσία του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως και της Διεύθυνσης του Τμήματος Φυλακών. Αντικείμενο ήταν η συζήτηση θεμάτων που άπτονται της άμεσης αναγκαιότητας αποφόρτισης του υπερπληθυσμού στις Κεντρικές Φυλακές ιδίως λόγω του κινδύνου εξάπλωσης της επιδημίας  του κορωνοϊού.

Σαν αποτέλεσμα της σύσκεψης λήφθηκαν οι πιο κάτω αποφάσεις:

 1. Η υποβολή εισήγησης από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως για εξέταση από τον Γενικό Εισαγγελέα της πιθανότητας απονομής Προεδρικής χάριτος σε επιπρόσθετες κατηγορίες κρατουμένων, πάντα με εξαίρεση των αδικημάτων για τα οποία πάγια δεν δίδεται Προεδρική χάρη.

 2. Η ετοιμασία και υποβολή νομοσχεδίου κατά την αυριανή έκτακτη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου για επέκταση της δυνατότητας εφαρμογής του μέτρου της κατ’ οίκον επιτήρησης (βραχιολάκι) για συνέχιση έκτισης ποινής εκτός φυλακών σε πρόσωπα, που:

 (α) καταδικάστηκαν σε ποινή φυλάκισης μέχρι 12 μήνες και νοουμένου ότι έχουν εκτίσει το 1/3 της ποινής τους,

 (β) καταδικάστηκαν σε ποινή φυλάκισης πέραν των 12 μηνών αλλά μικρότερη των 5 χρόνων, νοουμένου ότι έχουν εκτίσει το μισό της ποινής τους.

 Της δυνατότητας εφαρμογής του μέτρου του κατ’ οίκον περιορισμού εξαιρούνται πρόσωπα τα οποία εκτίουν ποινή φυλάκισης για συγκεκριμένα σοβαρά αδικήματα που προβλέπονται στον βασικό Νόμο.

 3. Η ετοιμασία και υποβολή νομοσχεδίου κατά την αυριανή έκτακτη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου για επέκταση της δυνατότητας των φυλακισμένων που μπορούν να ενταχθούν στην Ανοικτή Φυλακή και την επέκταση του χρόνου παραμονής τους στο Κέντρου Εξωϊδρυματικής Απασχόλησης των Φυλακών για ομαλότερη επανένταξη τους στην κοινωνία.

Συγκεκριμένα, θα μπορούν να ενταχθούν στον θεσμό της Ανοικτής Φυλακής όσα πρόσωπα καταδικάστηκαν σε ποινή φυλάκισης μέχρι 12 μήνες, αντί για 6 μήνες που ισχύει σήμερα.

Επίσης, επεκτείνεται η περίοδος παραμονής των κρατουμένων στο Κέντρο Εξωϊδρυματικής Απασχόλησης των Φυλακών στους 18 μήνες αντί τους 12 μήνες που ισχύει σήμερα.

Με την έγκριση των νομοσχεδίων στην αυριανή, έκτακτη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, αυτά θα προωθηθούν στη Βουλή, για ψήφιση κατά την έκτακτη συνεδρία της Ολομέλειας την ερχόμενη Πέμπτη με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

"Με την ευκαιρία αυτή θέλω να ευχαριστήσω τον Γενικό Εισαγγελέα και τους λειτουργούς της Νομικής Υπηρεσίας για την τάχιστη νομοτεχνική επεξεργασία των νομοσχεδίων, καθώς και τον Πρόεδρο και τα Μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων για τη βούληση που έχουν επιδείξει για την άμεση ψήφιση των Νομοσχεδίων", δήλωσε σε γραπτή του δήλωση ο Υπουργός Δικαιοσύνης.

Δειτε Επισης

Είχε πάει για σέρβις το Dali πριν την πρόσκρουση στη γέφυρα-Στο φως ηχητικό ντοκουμέντο
Πρόεδρος: Σε 106 Δήμους και Κοινότητες ο Κοινωνικός Λειτουργός της Γειτονιάς, βήμα προς το κράτος πρόνοιας
Κτηνίατρος σχεδίαζε να κακοποιήσει σεξουαλικά το μωρό που θα αποκτούσε σε λίγες μέρες μέσω παρένθετης
Αυτά είναι τα πέντε μέτρα της Κυβέρνησης για την ακρίβεια-Οριζόντια επιδότηση για ρεύμα, εφάπαξ για καύσιμα
Καταζητείται ο 55χρονος Θεόδωρου Θεοδώρου-Δεν παρουσιάστηκε στο Δικαστήριο (pic)
Εντός της εβδομάδας η αναχώρηση του δεύτερου πλοίου για τη Γάζα
Ζήτησε πόρισμα με «ανοιχτή αιτία» για Θανάση η Εισαγγελία, δολοφονία πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας έδειξε η οικογένεια
Στροφή Εισαγγελίας στο Εφετείο για 82χρονο παππού-Δεν φέρει ένσταση στο αίτημα για ποινή με αναστολή
Ποινή δύο ετών στον 25χρονο για τον χαμό της 19χρονης Μαριλένα-Ξέσπασε η μητέρα της αδικοχαμένης
Ούτε αυτή την εβδομάδα αναμένεται να παρουσιαστούν ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής οι μοναχοί