Αυτά είναι τα νέα μέτρα της Διεύθυνσης των Φυλακών για τον κορωνοϊό

Νέα μέτρα για τους κρατούμενους αλλά και τα μέλη του σωφρονιστικού ιδρύματος, ανακοίνωσε η Διεύθυνση των Φυλακών.
 
Τα νέα αυτά μέτρα έρχονται να προστεθούν σε όσα ήδη λαμβάνονταν στις φυλακές.
 
Αναλυτικά τα μέτρα:
Στα πλαίσια πρόληψης του μεταδοτικού ιού κορωνοϊού, η Διεύθυνση του Τμήματος Φυλακών από τις 10.3.2020 έκδωσε και έλαβε προληπτικά μέτρα για τους κρατούμενους, τους νεοεισερχόμενους κρατούμενους, το σωφρονιστικό προσωπικό, το πολιτικό προσωπικό, το προσωπικό των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, το Τμήμα Δημοσίων Έργων, το Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών και άλλο προσωπικό που εργάζεται στο Τμήμα, τους επισκέπτες, τους δικηγόρους, τους προμηθευτές, καθώς και για οποιοδήποτε πρόσωπο προσέρχεται στο Τμήμα για εργασία.
 
Τα μέτρα που λαμβάνονται και οι οδηγίες που εκδίδονται από τη Διεύθυνση Φυλακών, επικαιροποιούνται ανάλογα με τις εξελίξεις, προσβλέποντας στη συνεργασία και πλήρη συμμόρφωση όλων.
 
ΓΕΝΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ
1. Το Τμήμα Φυλακών έχει προμηθευτεί με μάσκες, αντισηπτικά, στολές και προστατευτικά γυαλιά.
 
2. Έχει διενεργηθεί απολύμανση σε όλες τις Πτέρυγες, σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους, στα υπηρεσιακά οχήματα, καθώς και στους χώρους που προσέρχεται το κοινό (23.3.20 & 24.3.20).
 
3. Έχει εγκατασταθεί από τις 16.3.2020 θερμική κάμερα για ανίχνευση της θερμοκρασίας του σώματος (thermal camera), για τον έλεγχο όλων όσων εισέρχονταιεντός των Φυλακών.
 
4. Έχουν τοποθετηθεί συσκευές με αντισηπτικό και σχετικές οδηγίες σε όλους τους χώρους των Φυλακών.
Ειδικότερα τοποθετήθηκαν
στην Πύλη,
στο χώρο ελέγχου Αψίδας και Ακτινοδιαγνωστικής (Πύλης),
στα Γραφεία Διευθέτησης Επισκέψεων (Πύλης και εντός των Φυλακών),
στην Αποθήκη Ηλεκτρονικών,
στον Προθάλαμο Εισόδου,
στον χώρο ελέγχου Αψίδας και Ακτινοδιαγνωστικής (εντός Φυλακής),
στο Φρουραρχείο,
στους χώρους επίσκεψης των δικηγόρων,
σε όλα τα Επισκεπτήρια των Φυλακών (1&2, 5&8, 9, 10, Α/Φ),
στο Γραφείο Παραλαβών και Απολύσεων,
στο Γραφείο Ασφάλειας,
σε όλα τα Εργαστήρια,
στα Γραφεία του προσωπικού σε όλες τις πτέρυγες,
στο ΚΚΕΑΑΚ,
σε όλους τους χώρους που προσέρχονται επισκέπτες στο Τμήμα.
 
5. Εξασφαλίστηκαν συσκευές για φύλαξη αντισηπτικών, καθώς και απόθεμα με αντισηπτικό απόθεμα ώστε να γίνεται άμεση αντικατάσταση.
 
6. Έχουν μειωθεί οι μετακινήσεις κρατουμένων προς τα δημόσια και ιδιωτικά νοσηλευτήρια για τα προγραμματισμένα ραντεβού, στα άκρως απαραίτητα και επείγοντα, καθώς και οι άδειες εξόδου των κρατουμένων με συνοδεία είχαν αρχικά περιοριστεί και από τις 13.3.2020 έχουν ανασταλεί προσωρινά.
 
7. Έχει σταλεί ανακοίνωση σε όλα τα ΜΜΕ σχετικά με τις επισκέψεις στο Τμήμα
Φυλακών.
 
8. Αρχικά οι επισκέψεις από τους οικείους των κρατουμένων είχαν μειωθεί σε συγγενείς πρώτου βαθμού (μητέρα, πατέρα, σύζυγο και παιδιά) μία φορά την εβδομάδα και δεδομένου ότι πληρούσαν τα κριτήρια που είχαν τεθεί από το Τμήμα στα πλαίσια πρόληψης, για να τους επιτραπεί η είσοδος στη Φυλακή. Ωστόσο, από τις 15.3.2020 όλες οι επισκέψεις έχουν ανασταλεί προσωρινά. Τα Γραφεία Διευθέτησης Επισκέψεων του Τμήματος ενημερώνουν σχετικά όλους τους επισκέπτες.
 
9. Η Διεύθυνση του Τμήματος άρχισε τις επισκέψεις σε όλες τις πτέρυγες, καθώςκαι σε όλα τα σημεία της Φυλακής, για έλεγχο των μέτρων που έχουν τεθεί στα πλαίσια πρόληψης του μεταδοτικού ιού, και συνομιλεί με το προσωπικό και τους κρατούμενους.
 
10. Συνεργαστήκαμε με τις Συντεχνίες του Τμήματος για την πιστή εφαρμογή των μέτρων πρόληψης που έλαβε η Διεύθυνση για το προσωπικό.
 
11. Σε κάθε βάρδια, το προσωπικό της πρώτης γραμμής ελέγχου και έρευνας των επισκεπτών, προσωπικού και κρατουμένων πριν την είσοδο τους στις Φυλακές, εφοδιάζεται με τον αναγκαίο εξοπλισμό (αντισηπτικά, γάντια, μάσκα, γυαλιά και όπου χρειαστεί στολές).
 
12. Έχουμε εφοδιάσει το προσωπικό της πρώτης γραμμής στους χώρους Ελέγχου στις Αψίδες και Ακτινοδιαγνωστικές, με ηλεκτρονικά θερμόμετρα για έλεγχο της θερμοκρασίας του σώματος όλων (επισκεπτών, δικηγόρων, προσωπικού, πολιτικού προσωπικού, κρατουμένων, κ.α.) όσων πληρούν τα υπόλοιπα κριτήρια για είσοδο στις Φυλακές, πριν εισέλθουν εντός του χώρου.
 
13. Έχουν εκδοθεί οδηγίες προς τους δεσμοφύλακες που υπηρετούν στο Ιατρείο όπως φέρουν πάντοτε γάντια κατά τη χορήγηση της φαρμακευτικής αγωγής στους κρατούμενους στα Ιατρεία του Τμήματος και στις Πτέρυγες.
 
14. Έχουν δοθεί οδηγίες στους νοσηλευτές της γενικής ιατρικής και των υπηρεσιών ψυχικής υγείας που εργάζονται στο Τμήμα, τόσο κατά την εξέταση των κρατουμένων  όσο και κατά τη χορήγηση της φαρμακευτικής αγωγής όπως φέρουν τουλάχιστον γάντια ή/και μάσκα.
 
15. Στο Τμήμα παραλαμβάνεται ρουχισμός από συγγενείς των κρατουμένων, αφού πληροί τα κριτήρια να εισέλθει εντός του χώρου των Φυλακών, και δεδομένου ότι ο ρουχισμός είναι καθαρός αφού υπογραφεί και σχετική υπεύθυνη δήλωση από τον συγγενή του κρατούμενου ότι ο ρουχισμός που παραδίδει έχει πλυθεί τουλάχιστον στους 40 βαθμούς.
 
16. Έχουν προσωρινά ανασταλεί όλα τα έργα εντός των Φυλακών ώστε να περιοριστούν τα άτομα που εισέρχονται εντός του χώρου των Φυλακών.
 
17. Έχει προσωρινά ανασταλεί η λειτουργία των γυμναστηρίων ώστε να αποφευχθεί συνωστισμός στον κλειστό χώρο των γυμναστηρίων με μεγάλο αριθμόκρατουμένων.
 
18. Σε όλα τα Μαγειρεία επιπρόσθετα με τον ειδικό ατομικό εξοπλισμό και στολή μαγειρείων που φέρουν πάντοτε οι εργαζόμενοι κρατούμενοι και το προσωπικό του Μαγειρείου, έχει τοποθετηθεί ειδική τζελατίνη με πλαίσιο μπροστά στους πάγκους κατά την παράδοση του φαγητού ώστε να μην υπάρχει καμία επαφή με το προσωπικό των μαγειρείων και των υπόλοιπων κρατουμένων που σερβίρονται.
 
19. Περιπτώσεις νεοεισερχόμενων κρατουμένων από το εξωτερικό που μεταφέρονται στο Τμήμα από τα Δικαστήρια ή τα αστυνομικά κρατητήρια, ή οποιαδήποτε περίπτωση κρατούμενου παρουσιάζει σύμπτωμα βήχα, αναπνευστικού προβλήματος ή πυρετού, για σκοπούς πρόληψης του μεταδοτικού ιού, θα τοποθετούνται σε ειδικό χώρο.
 
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΜΕ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ
1. Έχει τοποθετηθεί ενημερωτικό υλικό, ενημερωτικά flyers του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για ατομικούς κανόνες υγιεινής, υγείας και πρόληψης του μεταδοτικού ιού:
στην Πύλη
στην Είσοδο
σε όλες τις Πτέρυγες των κρατουμένων
σε όλα τα μαγειρεία και εστιατόρια του Τμήματος Φυλακών
σε όλα τα επισκεπτήρια του Τμήματος Φυλακών
σε όλα τα σχολεία του Τμήματος
στο χώρο παράδοσης και παραλαβής ηλεκτρονικών και ρουχισμού φυλακισμένων,
στα Γραφεία Διευθέτησης Επισκέψεων (Πύλης και εντός της Φυλακής)
στην αποθήκη ιματισμού
στα ιατρεία του Τμήματος Φυλακών
στις Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας του Τμήματος Φυλακών
στην έπαυλη και το γκαράζ
στα εργαστήρια του Τμήματος Φυλακών
σε όλα τα γραφεία του προσωπικού,
σε όλα τα γραφεία του προσωπικού στις πτέρυγες.
 
2. Επιπρόσθετα έχουμε εκδώσει ανακοινώσεις όπως επίσης και ενημερωτικό υλικό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Υπουργείου Υγείας, προς το Προσωπικό που έχει την πρώτη επαφή με το κοινό, ειδικότερα τα μέλη που υπηρετούν στην Πύλη, και στα Μέλη του Γραφείου Διευθέτησης Επισκέψεων οι οποίοι έρχονται σε άμεση επαφή με τους επισκέπτες (Προμηθευτές, Πολιτικό Προσωπικό, Δικηγόρους, Αστυνομία, Προσωπικό Φυλακών, Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας, Τμήμα Δημοσίων Έργων, Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών, Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας) σχετικά με την πρόληψη του μεταδοτικού ιού κορωνοϊού.
 
3. Οποιαδήποτε νέα flyers με εικονίδια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, συνοδεύονται πάντα με σχετικές ανακοινώσεις στην ελληνική και αγγλική γλώσσα.
 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ / ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥΣ
1. Εκδόθηκαν σχετικές ανακοινώσεις στις 10.3.2020 και 11.3.2020, στα ελληνικά και στα αγγλικά προς όλους τους κρατούμενους όσον αφορά το θέμα των επισκέψεων τους από τους συγγενείς τους για μείωση τους στις άκρως απαραίτητες.
Ειδικότερα δόθηκαν οδηγίες όπως ενημερώσουν τους συγγενείς πρώτου βαθμού (μητέρα, πατέρα, σύζυγο και παιδιά), που επρόκειτο να πραγματοποιήσουν επισκέψεις όπως σε περίπτωση που:
παρουσιάσουν συμπτώματα (πυρετό, βήχα ή πονόλαιμο, αναπνευστική δυσχέρεια) ή / και
Έχουν πρόσφατα ταξιδέψει 15 ημέρες προηγουμένως ή / και
Έχουν έρθει σε επαφή μέχρι και 15 ημέρες προηγουμένως με πρόσωπο που ασθένησε με λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, για αναβολή των ραντεβού τους, στα πλαίσια πρόληψης του μεταδοτικού ιού κορωνοϊού.
Ακολούθως οι επισκέψεις μειώθηκαν από τις 13.3.2020 σε μία μόνο επίσκεψη τη βδομάδα από συγγενείς πρώτου βαθμού (μητέρα, πατέρα, σύζυγο και παιδιά) και δεδομένου ότι πληρούνταν τα κριτήρια που είχαν τεθεί από το Τμήμα στα πλαίσια πρόληψης, για να τους επιτραπεί η είσοδος στη Φυλακή και από τις 15.3.2020 όλες οι επισκέψεις έχουν ανασταλεί προσωρινά.
 
2. Τα Γραφεία Διευθέτησης Επισκέψεων του Τμήματος ενημερώνουν σχετικά όλους τους επισκέπτες ότι οι επισκέψεις στο Τμήμα Φυλακών αναστέλλονται για το χρονικό διάστημα εφαρμογής των έκτακτων μέτρων που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση στις 15.3.2020.
 
3. Δόθηκαν οδηγίες στους κρατούμενους που θα μετέβαιναν σε άδεια με ή χωρίς συνοδεία όπως,
(α) κατά την άδεια τους να αποφύγουν, την επαφή με πρόσωπα που:
Παρουσιάζουν συμπτώματα (πυρετό, βήχα ή πονόλαιμο, αναπνευστική
δυσχέρεια) ή / και
Έχουν πρόσφατα ταξιδέψει 15 ημέρες προηγουμένως ή / και
Έχουν έρθει σε επαφή μέχρι και 15 ημέρες προηγουμένως με πρόσωπο που ασθένησε με λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος.
(β) Σε αντίθετη περίπτωση, θα τερματίζεται η άδεια εξόδου οποιουδήποτε κρατούμενου ενεργεί διαφορετικά από τις πιο πάνω οδηγίες.
(γ) (ι) Ο κρατούμενος κατά την αναχώρηση του, θα υπογράφει σχετική υπεύθυνη δήλωση (Έντυπο Φ.223 Β1) στην οποία
Δηλώνει υπεύθυνα ότι κατά την άδεια του, θα διευθετήσει όπως να μην έρθει σε επαφή με πρόσωπα που:
Παρουσιάζουν συμπτώματα (πυρετό, βήχα ή πονόλαιμο, αναπνευστική δυσχέρεια) ή / και
Έχουν πρόσφατα ταξιδέψει 15 ημέρες προηγουμένως ή / και
Έχουν έρθει σε επαφή μέχρι και 15 ημέρες προηγουμένως με πρόσωπο που ασθένησε με λοιμώξεις του αναπνευστικου συστήματος.
(ιι) Ο κρατούμενος κατά την επιστροφή του από την άδεια θα υπογράφει σχετική υπεύθυνη δήλωση (Έντυπο Φ.223 Β2) στην οποία,
Δηλώνει υπεύθυνα ότι κατά την άδεια του, δεν ήρθε σε επαφή με πρόσωπα
που:
Παρουσιάζουν συμπτώματα (πυρετό, βήχα ή πονόλαιμο,
αναπνευστική δυσχέρεια) ή / και
Έχουν πρόσφατα ταξιδέψει 15 ημέρες προηγουμένως ή / και
Έχουν έρθει σε επαφή μέχρι και 15 ημέρες προηγουμένως με πρόσωπο που ασθένησε με λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος.
Οι άδειες εξόδου των κρατουμένων με συνοδεία προσωπικού έχουνανασταλεί στα πλαίσια πρόληψης του μεταδοτικού ιού.
 
4. Έχουν ενημερωθεί οι κρατούμενοι με ανακοίνωση ότι όσον αφορά τον ρουχισμό που παραδίδεται από συγγενείς τους στο Τμήμα, θα επιτρέπεται από όσους συγγενείς πληρούν τα κριτήρια για να εισέλθουν στο Τμήμα αφού προηγουμένως συμπληρώσουν τη σχετική υπεύθυνη δήλωση επισκέπτη (Έντυπο Φ. 223), καθώς και την υπεύθυνη δήλωση για παράδοση ρουχισμού (Έντυπο Φ.223Γ).
 
5. Όλες οι δραστηριότητες των γυμναστηρίων έχουν ανασταλεί από τις 16.3.2020 και επιτρέπεται η άθληση εκτός των κλειστών χώρων, δηλαδή στα γήπεδαποδοσφαίρου, καλαθόσφαιρας, εξωτερικές αυλές και χώρους εκτός των πτερύγων.
Έχουν εκδοθεί σχετικές οδηγίες στο προσωπικό και τους κρατούμενους.
 
6. Στο ίδιο πλαίσιο, της πρόληψης μετάδοσης του κορονοϊού, η Διεύθυνση των Φυλακών έχει χορηγήσει επιπρόσθετα ατομικά σαπούνια σε όλους τους κρατούμενους και δόθηκαν οδηγίες για χρήση των σαπουνιών και πλύσιμο, κατά τις ώρες που αυτοί είναι ανοικτοί, και ειδικότερα πριν και μετά:
τη λήψη γευμάτων,
τη χρήση κοινόχρηστων χώρων εντός της πτέρυγας,
τη χρήση των τηλεφωνικών θαλάμων και στο πολύ σύντομο μέλλον τη χρήση
του εξοπλισμού του SKYPE,
τη χρήση των κοινόχρηστων χώρων για εξωτερική εξάσκηση ή αυλισμό, σύμφωνα με τα εικονίδια και τις οδηγίες όπως φαίνονται στα flyers του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
 
7. Όσον αφορά την αναστολή επισκέψεων των κρατουμένων (βλ. 1 & 2), σε συνέχεια της σχετικής Ανακοίνωσης ημερομηνίας 17.3.20, η Διεύθυνση των Φυλακών, αποφάσισε την επέκταση του ωραρίου χρήσης των τηλεφωνικών θαλάμων μέχρι η ώρα 2030, επί καθημερινής βάσης συμπεριλαμβανομένων και των Σαββατοκυρίακων και των εορτών, με στόχο τη διατήρηση των δεσμών με το οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον των κρατουμένων.
 
Περαιτέρω, στο ίδιο πλαίσιο, πολύ σύντομα, οι κρατούμενοι θα χρησιμοποιούν το SKYPE, για σκοπούς επικοινωνίας με τους συγγενείς πρώτου βαθμού με οδηγίες που θα ακολουθήσουν πολύ σύντομα με την ολοκλήρωση του σχεδιασμού και λειτουργίας του συστήματος για εξυπηρέτηση όλων των κρατουμένων στις πτέρυγες.
 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ / ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
Α. ΓΙΑ ΧΕΙΡΙΣΜΟ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ
 
1. Επίσης έχουν δοθεί οδηγίες προς το προσωπικό που υπηρετεί στην Πύλη και στα μέλη του Γρ. Διευθέτησης επισκέψεων όπως σε περίπτωση που προσέλθουν στο Τμήμα επισκέπτες κρατουμένων και δικηγόροι να τους ενημερώνουν ότι σε περίπτωση που:
παρουσιάσουν συμπτώματα (πυρετό, βήχα ή πονόλαιμο, αναπνευστική
δυσχέρεια) ή / και
Έχουν πρόσφατα ταξιδέψει 15 ημέρες προηγουμένως ή / και
Έχουν έρθει σε επαφή μέχρι και 15 ημέρες προηγουμένως με πρόσωπο που ασθένησε με λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, να αναβάλουν τα ραντεβού τους στα πλαίσια πρόληψης του μεταδοτικού ιού κορωνοϊού.
Επίσης, σε περίπτωση που προσέλθουν στο Τμήμα επισκέπτες που παρουσιάζουν οποιαδήποτε από τα πιο πάνω συμπτώματα (λοιμώξεις αναπνευστικού συστήματος), θα τους απαγορεύεται η είσοδος για σκοπούς πρόληψης μετάδοσης του ιού σε οποιοδήποτε πρόσωπο (κρατούμενο ή προσωπικό).
 
2. Επιπρόσθετα έχουν δοθεί οδηγίες στα μέλη που υπηρετούν στην Πύλη όπως σε περίπτωση που προσέλθουν στο Τμήμα πρόσωπα που επισκέπτονται το Τμήμα (προμηθευτές, πολιτικό προσωπικό, δικηγόροι, αστυνομικοί, προσωπικό φυλακών κ.α) που παρουσιάζουν οποιαδήποτε από τα πιο πάνω συμπτώματα (λοιμώξεις αναπνευστικού συστήματος), να τους απαγορεύεται η είσοδος για σκοπούς πρόληψης μετάδοσης του ιού σε οποιοδήποτε πρόσωπο (κρατούμενο ή προσωπικό).
 
3. α) Έχουν δοθεί οδηγίες σε όλο προσωπικό που υπηρετεί στα σημεία εισόδου που μεταβαίνουν επισκέπτες, είτε για επίσκεψη, για παράδοση ρουχισμού ή αντικειμένων στην αποθήκη, κατάθεση χρημάτων, διευθέτηση ραντεβού ή δικηγόρους κρατουμένων, ή αστυνομικούς, όπως συμπληρώνουν το έντυπο Φ.223 - «Υπεύθυνη δήλωση επισκέπτη» (ελληνικά/αγγλικά), στο οποίο ο επισκέπτης πρέπει να δηλώσει κατά πόσο:
(ι). Δεν είχε / είχε επαφή με πρόσωπα που:
Παρουσιάζουν συμπτώματα (πυρετό, βήχα ή πονόλαιμο, αναπνευστική
δυσχέρεια) τις τελευταίες 15 ημέρες ή / και
Έχουν πρόσφατα ταξιδέψει 15 ημέρες προηγουμένως ή / και
Έχουν έρθει σε επαφή μέχρι και 15 ημέρες προηγουμένως με πρόσωπο που ασθένησε με λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος
(ιι). Δεν έχει / έχει ταξιδέψει εκτός Κύπρου τις τελευταίες 15 ημέρες.
Σε περίπτωση θετικής απάντησης στα πιο πάνω σημεία, θα του απαγορεύεται η είσοδος στη Φυλακή.
 β) Επίσης οι ίδιες οδηγίες έχουν δοθεί και για τους εργαζόμενους εταιρειών που μεταβαίνουν για έκτακτες/επείγουσες εργασίες στο Τμήμα Φυλακών.
Από τις 15.3.2020 όλες οι επισκέψεις έχουν ανασταλεί προσωρινά, και έχουν δοθεί σχετικές οδηγίες στους κρατούμενους κατά την επικοινωνία με τους οικείους τους, να τους ενημερώνουν σχετικά.
 
4. Έχουν δοθεί οδηγίες στα μέλη που συνεργάζονται με προμηθευτές πρώτων υλών που πρόκειται να επισκεφθούν το Τμήμα, ότι σε περίπτωση που αυτοί:
Παρουσιάσουν συμπτώματα (πυρετό, βήχα ή πονόλαιμο, αναπνευστικήδυσχέρεια) ή / και
Έχουν πρόσφατα ταξιδέψει 15 ημέρες προηγουμένως ή / και
Έχουν έρθει σε επαφή μέχρι και 15 ημέρες προηγουμένως με πρόσωπο που ασθένησε με λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματοςνα μην επισκέπτονται οι ίδιοι το Τμήμα και η παράδοση των προϊόντων να διευθετεί με διαφορετικό τρόπο, στα πλαίσια πρόληψης του μεταδοτικού ιού κορωνοϊού.
Περαιτέρω, έχουν δοθεί οδηγίες για συσσώρευση αποθέματος στην καντίνα και μείωση των επισκέψεων των προμηθευτών στο Τμήμα για τα άκρως απαραίτητα.
 
5. Επίσης έχουν δοθεί οδηγίες στο προσωπικό που παραλαμβάνει τους κρατούμενους που επιστρέφουν από τα δικαστήρια και τους νεοεισερχόμενους κρατούμενους, όπως συμπληρώνουν σχετικό έντυπο Φ.223Α «Υπεύθυνη δήλωση Κρατούμενου» (ελληνικά/αγγλικά), στην οποία ο κρατούμενος πρέπει να συμπληρώσει κατά πόσο:
(α) Πριν την μεταφορά του στην φυλακή, είχε / δεν είχε επαφή με πρόσωπα που:
Παρουσιάζουν συμπτώματα (πυρετό, βήχα ή πονόλαιμο, αναπνευστική δυσχέρεια) ή / και
Έχουν πρόσφατα ταξιδέψει 15 ημέρες προηγουμένως ή / και
Έχουν έρθει σε επαφή μέχρι και 15 ημέρες προηγουμένως με πρόσωπο που ασθένησε με λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος.
(β) Δεν έχει / έχει ταξιδέψει εκτός Κύπρου τις τελευταίες 15 ημέρες.
Σε περίπτωση θετικής απάντησης ή μετά τον έλεγχο θερμοκρασίας σώματος αυτή φτάνει τους 37+, έχουν δοθεί σχετικές οδηγίες για περαιτέρω χειρισμό της περίπτωσης από τα αρμόδια πρόσωπα στις Φυλακές, τα οποία θα προβούν σε άμεσες ενέργειες.
 
6. Δόθηκαν οδηγίες στον Φρούραρχο:
(α) Όπως όλοι οι κρατούμενοι συμπληρώνουν τα σχετικά έντυπα κατά την αναχώρηση τους και κατά την επιστροφή τους.
(β) Στις περιπτώσεις όπου σωφρονιστικό προσωπικό συνοδεύει κρατούμενο στην άδεια του, εάν διαπιστωθεί κατά την άφιξη τους στο χώρο επίσκεψης του κρατούμενου ότι υπάρχουν πρόσωπα που:
Παρουσιάζουν συμπτώματα (πυρετό, βήχα ή πονόλαιμο, αναπνευστική
δυσχέρεια) ή / και
Έχουν πρόσφατα ταξιδέψει 15 ημέρες προηγουμένως ή / και
Έχουν έρθει σε επαφή μέχρι και 15 ημέρες προηγουμένως με πρόσωπο που
ασθένησε με λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος,
Σε τέτοια περίπτωση θα διακόπτεται αμέσως η άδεια εξόδου του κρατούμενου και θα επιστρέφουν στο Τμήμα.
 
Οι άδειες εξόδου των κρατουμένων με συνοδεία προσωπικού έχουν ανασταλεί προσωρινά στα πλαίσια πρόληψης του μεταδοτικού ιού.
(γ) Σε περίπτωση που αδειούχος κρατούμενος της Ανοικτής Φυλακής και του ΚΚΕΑΑΚ κατά την επιστροφή του στις Φυλακές, παρουσιάζει συμπτώματα πυρετού, βήχα ή πονόλαιμου ή αναπνευστική δυσχέρεια, ανεξάρτητα αν δηλώσει ότι δεν ήρθε σε επαφή με πρόσωπα που παρουσιάζουν τα εν λόγω συμπτώματα να ενημερώνεται αμέσως το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για ανάλογες ενέργειες.
 
Β. ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
1. Έχουν δοθεί οδηγίες από τις 11.3.2020 σε όλο το προσωπικό όπως περιορίσουν τα ταξίδια στα απολύτως απαραίτητα και ακολούθως από τις 16.3.2020 δόθηκαν οδηγίες όπως αποφεύγουν εντελώς τα ταξίδια εκτός Κύπρου, καθώς και τις επαφές τους με πρόσωπα που:
Παρουσιάζουν συμπτώματα (πυρετό, βήχα ή πονόλαιμο, αναπνευστική
δυσχέρεια) ή / και
Έχουν πρόσφατα ταξιδέψει 14 ημέρες προηγουμένως στο εξωτερικό.
Επίσης δόθηκαν οδηγίες, σε περίπτωση που έχουν ταξιδέψει τις τελευταίες 14 ημέρες ή και παρουσιάζουν οποιοδήποτε από τα πιο πάνω συμπτώματα, να καλούν άμεσα το τηλεφωνικό κέντρο 24ωρης λειτουργίας 1420 και να συνεννοούνται με το Γραφείο Ανθρώπινου Δυναμικού του Τμήματος μας για το θέμα διευθέτησης του περιορισμού του στο σπίτι και για σχετική λήψη άδειας ασθενείας, σύμφωνα με την εγκύκλιο με αρ. 1605 του Υπουργείου Οικονομικών.
 
2. Έχουν δοθεί οδηγίες στα μέλη που έχουν ταξιδέψει 14 ημέρες προηγουμένως στο εξωτερικό, όπως περιοριστούν στο σπίτι μέχρι να παρέλθουν οι 14 ημέρες από την επιστροφή τους.
 
3. Σχετικές οδηγίες έχουν δοθεί και σε όλο το προσωπικό του Τμήματος Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών, του Τμήματος Δημοσίων Έργων, των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας και άλλο προσωπικό που εργάζεται στο Τμήμα Φυλακών.
 
4. Επίσης έχουν εκδοθεί ανακοινώσεις προς όλο το προσωπικό με πληροφορίεςκαι μέτρα για πρόληψη της εξάπλωσης του κορωνοϊού στο χώρο εργασίας τους
 
5. Έχουν δοθεί οδηγίες στα μέλη ειδικότερα στα μέλη της πρώτης γραμμής (υπηρετούντες στην πύλη, ερευνώντες, Γραφεία Διευθέτησης Επισκέψεων, μέλη που εργάζονται στο χώρο ελέγχου στην Πύλη και στην είσοδο στις αψίδες και στις ακτινοδιαγνωστικές μηχανές, στην αποθήκη ηλεκτρονικών και ρουχισμού κρατουμένων) που προβαίνουν σε έρευνα όλων των κρατουμένων, επισκεπτών, προσωπικού και πολιτικού και άλλου προσωπικού που προσέρχεται για εργασίες στο  Τμήμα, συγγενών για παράδοση ρουχισμού κρατουμένων, για σχετικό χειρισμό σε περίπτωση που παρουσιάζουν συμπτώματα (πυρετό, βήχα ή πονόλαιμο, μυαλγίες και δυσκολία στην αναπνοή), για τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνουν στα πλαίσια πρόληψης του μεταδοτικού ιού.
 
6. Όσον αφορά στην σωματική έρευνα νεοεισερχόμενων κρατουμένων, ανάλογα με την δήλωση του νεοεισερχόμενου κρατούμενου (Έντυπο 223Α), πριν οι ερευνώντες διενεργήσουν σωματική έρευνα να ενημερώνουν το ιατρικό/νοσηλευτικό προσωπικό για εξέταση του νεοεισερχόμενου πριν εισέλθει εντός των Φυλακών. Αναλόγως της εξέτασης και δεδομένου ότι ο κρατούμενος θα πρέπει να εισέλθει εντός των φυλακών, να διενεργήσουν σωματική έρευνα σε ειδικό δωμάτιο, φορώντας γάντια, μάσκα και γυαλιά για προληπτικούς λόγους.
 
7. Οι ερευνώντες στην Πύλη και στον χώρο Ελέγχου στην είσοδο στην Φυλακή, κατά την έρευνα προσώπων, θα φέρουν στολή, γάντια, μάσκα και γυαλιά.
 
8. Έχουν δοθεί οδηγίες όπως τα μέλη που εργάζονται στα Γραφεία Διευθέτησης Επισκέψεων (Πύλης και εντός Φυλακής), θα φέρουν γάντια και μάσκα.
 
9. Δόθηκαν επίσης οδηγίες όπως τα μέλη που εργάζονται στην Αποθήκη ηλεκτρονικών και ρουχισμού κρατουμένων, θα φέρουν μάσκα και γάντια κατά την παραλαβή ρουχισμού, από συγγενείς που πληρούν τα κριτήρια εισόδου από την Πύλη και τους επιτρέπεται η πρόσβαση στην Αποθήκη ηλεκτρονικών και ρουχισμού κρατουμένων για παράδοση καθαρού ρουχισμού που έχει πλυθεί τουλάχιστον στους 40 βαθμούς.
 
10. Όλες οι εκπαιδεύσεις του προσωπικού έχουν ανασταλεί από τις 16.3.2020.
 
11. Το προσωπικό που υπηρετεί στον ειδικό χώρο που κρατούνται οι περιπτώσεις νεοεισερχόμενων κρατουμένων από το εξωτερικό που μεταφέρονται στο Τμήμα από τα Δικαστήρια ή τα αστυνομικά κρατητήρια, ή οποιαδήποτε περίπτωση κρατούμενου παρουσιάζει σύμπτωμα βήχα, αναπνευστικού προβλήματος ή πυρετού, για σκοπούς πρόληψης του μεταδοτικού ιού, φέρει Ατομικό Προστατευτικό Εξοπλισμό. Οι εν λόγω κρατούμενοι παρακολουθούνται από τις ιατρικές υπηρεσίες του τμήματος επί καθημερινής βάσης.
 
12. Όλα τα μέλη που λαμβάνουν συνεντεύξεις από νεοεισερχόμενους κρατούμενους, φέρουν Ατομικό Προστατευτικό Εξοπλισμό.
 
13. Κατά την παράδοση των καντίνων των κρατουμένων, τόσο τα αρμόδια μέλη όσο και οι κρατούμενοι που εργάζονται στην παράδοση των καντίνων φέρουν Ατομικό Προστατευτικό Εξοπλισμό.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

 

Δειτε Επισης

Πυροβολισμοί στα ΚΤΕΛ Κηφισού-Ένας τραυματίας
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Τραγωδία στη Νότια Αφρική-Λεωφορείο με 46 άτομα έπεσε από γέφυρα, επέζησε μόνο ένα παιδί
Πράσινο φως για μαλλί άφρο και ράστα στους χώρους εργασίας ανάβει η Γαλλία
Απειλητικό μήνυμα Ισλαμικού Κράτους προς Δύση-«Να πλήξουμε τους σταυροφόρους στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το Ισραήλ»
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Κάθειρξη 19 ετών ζήτησε ο εισαγγελέας στη Γαλλία για τον «βιαστή του Tinder»-«Είναι επικίνδυνος, κατέστρεψε 17 ζωές»
Συνελήφθη στα κατεχόμενα άτομο για «παραβίαση ιδιωτικής ζωής»
Οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν επαναφέρουν τον δημόσιο λιθοβολισμό των γυναικών
Μεγαλώνει ο κύκλος των συλλήψεων για τις πλαστές άδειες οδήγησης αλλά και διαμονής στην ΚΔ