Με την κατάθεση του ανακριτή συνεχίστηκε η δίκη για δάνεια του Συνεργατισμού

Με την κατάθεση του Αστυφύλακα, Ζαχαρία Κούμουρου, συνεχίστηκε σήμερα, ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας, η εκδίκαση της ποινικής υπόθεσης που αφορά σε δάνεια του Συνεργατισμού.
 
Κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι δέκα συνολικά πρόσωπα, επτά φυσικά και τρία νομικά πρόσωπα. Πρόκειται για τους Δημητράκη Σταύρου, Ερωτόκριτο Χλωρακιώτη, Μαρία Χλωρακιώτου, Καρολίνα Αγγελοπούλου, Μαρία Χρυσάνθου, Κωνσταντίνο Λύρα, Γιώργο Μαυρέα, Detiero Enterprises Ltd, CHL Enterprises Ltd και Ktimatiki kotrona Ltd.
 
Κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία, ο κ. Κούμουρου κλήθηκε από την Κατηγορούσα Αρχή να καταθέσει ως μάρτυρας κατηγορίας στην υπόθεση υπό την ιδιότητα του μέλους της ανακριτικής ομάδας που διερευνά τα αίτια κατάρρευσης της κυπριακής οικονομίας.
 
Ο μάρτυρας είπε ότι οι οδηγίες που είχαν λάβει ως ανακριτές ήταν να διερευνήσουν αριθμό δανείων που είχαν παραχωρηθεί με ευνοϊκούς όρους σε αξιωματούχους συνεργατικών και εμπορικών τραπεζών και σε συνδεδεμένα με αυτούς πρόσωπα.
 
Ο κ. Κούμουρου αναφέρθηκε στην κατάθεσή του στο ανακριτικό έργο που διενεργήθηκε από την ανακριτική ομάδα σε σχέση με τα επίδικα δάνεια που λήφθηκαν από τη ΣΠΕ Στροβόλου. 
 
Η κατάθεση του μάρτυρα επικεντρώθηκε στις ανακριτικές καταθέσεις που λήφθηκαν  από τον πρώην Γενικό Διευθυντή της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας και Έφορο Υπηρεσίας Εποπτείας και Ανάπτυξης Συνεργατικών Εταιρειών, Ερωτόκριτο Χλωρακιώτη, και τη σύζυγο του, Μαρία Χλωρακιώτου.
 
Οι δύο κατηγορούμενοι δεν απάντησαν στις ερωτήσεις των ανακριτών, ασκώντας το δικαίωμα της σιωπής.
 
Κατά την έναρξη της διαδικασίας, το δικαστήριο ρώτησε τους συνηγόρους υπεράσπισης εάν συμφωνούν όπως οι εν λόγω πολυσέλιδες ανακριτικές καταθέσεις θεωρηθούν ως αναγνωσθείσες ούτως ώστε να μην διαβαστούν από τον μάρτυρα, με τους ίδιους να απαντούν καταφατικά.
 
Στο σημείο αυτό, η  εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής Πολίνα Ευθυβούλου ανέφερε ότι δημοσιογράφοι επικοινώνησαν μαζί της και της ζήτησαν αντίγραφα των ανακριτικών καταθέσεων των κατηγορουμένων, οι οποίες δεν είχαν διαβαστεί ενώπιον του δικαστηρίου, αφού θεωρήθηκαν και πάλι ως αναγνωσθείσες. Η ίδια είπε ότι ρώτησε τους συνηγόρους υπεράσπισης αν συμφωνούν να δοθούν στους δημοσιογράφους οι καταθέσεις που κατατίθενται στο δικαστήριο και οι οποίες θεωρούνται ως αγαγνωσθείσες, για σκοπούς εξοικονόμησης χρόνου, δεδομένου ότι η δίκη διεξάγεται σε ανοικτή ακροαματική διαδικασία.  
 
Ο δικηγόρος των Χλωρακιώτη και CHL Enterprises Ltd , Άντρος Πελεκάνος, εξέφρασε τη διαφωνία του και διερωτήθηκε αν η δίκη γίνεται για σκοπούς δημοσιότητας και για να διασυρθεί ένας κατηγορούμενος;
 
Από την πλευρά της, η κ. Ευθυβούλου είπε ότι από τη στιγμή που η δίκη διεξάγεται δημόσια τότε επιβάλλεται η διαφάνεια και απέρριψε τα περί διασυρμού των κατηγορουμένων. Είπε ότι όσοι επιλέγουν να παρακολουθήσουν τη δίκη θα πρέπει να γνωρίζουν ποιες είναι οι θέσεις των κατηγορουμένων.
 
Το δικαστήριο αποφάσισε ότι από τη στιγμή που τέθηκε θέμα δημόσιας δίκης θα πρέπει να διαβάζονται οι καταθέσεις των μαρτύρων, με τον κ. Πελεκάνο να επισημαίνει ότι τότε «θα πρέπει να διαβάζονται όλες».
 
Η εξέταση του μάρτυρα από την εκπρόσωπο της Κατηγορούσας Αρχής αναμένεται ότι θα ολοκληρωθεί αύριο και ακολούθως θα τύχει αντεξέτασης από τους συνηγόρους υπεράσπισης των κατηγορουμένων.
 
Το κατηγορητήριο της υπόθεσης περιλαμβάνει 48 κατηγορίες που αφορούν αδικήματα συνωμοσίας προς καταδολίευση, απόσπασης αγαθών με ψευδείς παραστάσεις, πλαστογραφίας και κυκλοφορίας πλαστού εγγράφου, ψευδών λογαριασμών, αθέμιτης κτήσης περιουσίας, κατάχρησης εξουσίας καθώς και αδικήματα συγκάλυψης. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο τα αδικήματα προέκυψαν κατά τη σύναψη 7 δανείων από τη ΣΠΕ Στροβόλου με παράνομο τρόπο.
 
Στις 24/10/2019, όλοι οι κατηγορούμενοι απάντησαν μη παραδοχή στις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν.
 
Το κατηγορητήριο της υπόθεσης καταχωρήθηκε στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας στις 21/12/2017 και στις 27/3/2018 η υπόθεση παραπέμφθηκε στο Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας.
 
Για όλους τους κατηγορούμενους ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας μέχρι αποδείξεως της ενοχής τους από το δικαστήριο πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του εδώ και δύο μέρες 38χρονος Τούρκος
Ανήλικος απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του-Ζητά πληροφορίες η Αστυνομία
Αυτοί είναι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Επαρχιακών Οργανισμών
Στηρίζει Ελεγκτή με το γάντι το ΔΗΚΟ-Επιτίθεται στον Πρόεδρο για τη θεσμική σύγκρουση το ΑΚΕΛ
Καταζητούμενοι από την Interpol εντοπίστηκαν στα κατεχόμενα
Τους έπιασαν να οδηγούν αυτοκίνητο στο οποίο τοποθετήθηκε μηχανή κλεμμένου οχήματος
Θεώρησε πως θα έστελνε λανθασμένα μηνύματα στην κοινωνία το Εφετείο εάν ανέστελλε την ποινή του 82χρονου
Επιτέθηκαν σε 26χρονο, του άρπαξαν την τσάντα και τον έριξαν στο έδαφος
Δεκτή από το Εφετείο η έφεση του Γ. Εισαγγελέα για έκδοση Ρωσογερμανού υπηκόου