Η απόφαση Κακουργιοδικείου που έστειλε Κεντρικές μέχρι νεοτέρας Αλέξη-Ρούντολφ

«Εξετάζοντας το υλικό που τέθηκε ενώπιον μας, προκύπτει το αντικειμενικό συμπέρασμα ότι ο παραπονούμενος έδωσε πολλές και διαφορετικές εκδοχές αναφορικά με τα άτομα που ευθύνονται για την απόπειρα δολοφονίας του», ανέφερε μεταξύ άλλων το Κακουργιοδικείο, υποδεικνύοντας όμως παράλληλα πως πρόκειται για άμεση μαρτυρία και υπάρχει πιθανότητα καταδίκης, στέλνοντας έτσι τους Αλέξη Μαυρομιχάλη και Ντίντι Ρούντολφ στις Κεντρικές Φυλακές μέχρι την ολοκλήρωση της δίκης του, σε σχέση με την απόπειρα φόνου εναντίον του Παναγιώτη Παναγιώτου άλλως «Γλύκας», που διαπράχθηκε τον Νοέμβριο του 2017 στη Λευκωσία.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα τέσσερα «όχι», η… ριπή της υπεράσπισης σε Αστυνομία και τα «αλλότρια κίνητρα»
 
Το Κακουργιοδικείο έκρινε πως πληρούνται τα δύο από τα τρία κριτήρια για την κράτηση των κατηγορουμένων, ο κίνδυνος φυγοδικίας και η διάπραξη άλλων αδικημάτων, ενώ απέρριψε τη θέση περί επηρεασμού μαρτύρων, αφού όπως είπε, «δεν παρουσιάστηκε σχετική μαρτυρία που να δικαιολογεί τους φόβους της Αστυνομίας».

Στην απόφαση του το Κακουργιοδικείο ανέφερε πως είναι δεδομένη η σοβαρότητα των αδικημάτων που αντιμετωπίζουν οι κατηγορούμενοι, ενώ αναφέρθηκε στις αντιφατικές καταθέσεις του «Γλύκα», το 2017, κατά τις οποίες είχε δώσει διάφορες εκδοχές και διαφορετικούς δράστες.

«Αμέσως μετά την απόπειρα εναντίον του, τόσο σε νοσηλευτή όσο και στην Αστυνομία, ανέφερε ότι δεν γνωρίζει ποιος τον πυροβόλησε. Στη συνέχεια έδωσε προφορικά μια περιγραφή του δράστη για να αναφέρει στη συνέχει ότι γνωρίζει το άτομο που τον πυροβόλησε. Ανέφερε επίσης ότι για όλα φταίει η «κομμώτρια» που από τις καταθέσεις τρίτων προσώπων, φαίνεται ότι είναι ο κατηγορούμενος ένα. Στο ημερολόγιο ενεργείας του ΤΑΕ, ημερομηνίας 22.22.2017, ο παραπονούμενος ανέφερε ότι είδε ξανά τον δράστη έναν μήνα περίπου πριν την απόπειρα εναντίον του, έξω από την πολυκατοικία όπου διέμενε. Ακολούθως στην κατάθεση του ημερομηνίας 29.11.2017, ο παραπονούμενος ανέφερε πως το πρόσωπο συγκεκριμένης φωτογραφίας που του υποδείχθηκε, είναι αυτό που τον πυροβόλησε. Είναι εμφανές αλλά και παραδεκτό από την Κατηγορούσα Αρχή πως το πρόσωπο που απεικονίζεται σε αυτήν την φωτογραφία δεν είναι ο κατηγορούμενος 2. Σε διάστημα πέραν των δύο χρόνων, ο παραπονούμενος άλλαξε εντελώς την εκδοχή του. Σε νέες καταθέσεις του στην Αστυνομία στις 27.1.2020 και 31.1.2020, αναφέρει πως αποφάσισε να αποκαλύψει την ταυτότητα του δράστη, δηλώνοντας πως τον γνώριζε από την αρχή. Υπέδειξε τον κατηγορούμενο 2 ως το πρόσωπο που τον πυροβόλησε, ο οποίος ενεργούσε κατόπιν οδηγιών του κατηγορούμενου 1».

Το Κακουργιοδικείο αναφέρθηκε στις εξηγήσεις του «Γλύκα», ο οποίος είπε πως συμφώνησε να συμφιλιωθεί με τον Αλέξη Μαυρομιχάλη, ενώ ισχυρίστηκε πως το Αλεξούι του είχε παραδεχθεί την εμπλοκή του σε μετέπειτα συνομιλίες που είχαν.

Όπως αναφέρει η απόφαση, «ο παραπονούμενος αποφάσισε να μιλήσει τον Ιανουάριο του 2020 όταν ειδοποιήθηκε από την Αστυνομία ότι υπήρχαν πληροφορίες για νέο κύκλο δολοφονιών και ότι ο ίδιος ήταν ανάμεσα στους στόχους», ενώ παράλληλα παρέπεμψε στην κατάθεση του «Γλύκα», πως δεν είχε μιλήσει από την αρχή στην Αστυνομία αφού δεχόταν πιέσεις από τρίτο πρόσωπο, «διότι υπήρχε κίνδυνος για νέα απόπειρα εναντίον του. Έκαμε αναφορά και σε άλλο πρόσωπο που του είπε πως μετά την απόπειρα, τον προσέγγισε ο κατηγορούμενος 1 για να τελειώσει τη δουλειά, δηλαδή να τον σκοτώσει, αλλά αρνήθηκε».

Με βάση τα πιο πάνω, το Κακουργιοδικείο ανέφερε πως «έχει καταδειχθεί η πιθανότητα καταδίκης», υποδεικνύοντας πως σε περίπτωση που η τελευταία εκδοχή του παραπονούμενου, μετά την ακροαματική διαδικασία, γίνει αποδεκτή, δυνατόν να εδραιώσει καταδίκη των κατηγορουμένων για τα αδικήματα που αντιμετωπίζουν.

«Το Δικαστήριο στο παρόν στάδιο δεν επιτρέπεται να αξιολογήσει τις πιο πάνω εκδοχές του παραπονούμενου και να αποφασίσει το αξιόπιστο οποιασδήποτε από αυτές. Αντικειμενική θεώρηση όμως του πιο πάνω μαρτυρικού υλικού, καταδεικνύει την πιθανότητα καταδίκης και των δύο κατηγορουμένων. Το μαρτυρικό υλικό δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ποιοτικά αδύνατο παρά τις αντιφάσεις που εντοπίζονται σε αυτό. Δεν πρόκειται δηλαδή για μαρτυρία αποκλειστικά περιστατική ή εξ΄ ακοής, η οποία να είναι τόσο αδύνατη ώστε να μην μπορεί να στηρίξει καταδίκη. Αντιθέτως, πρόκειται για άμεση μαρτυρία από το θύμα απόπειρας φόνου, στην οποία εμπεριέχονται μάλιστα και κατ΄ ισχυρισμό παραδοχές από τον κατηγορούμενο 1 ως προς την εμπλοκή του. Σύμφωνα με τον παραπονούμενο ακόμα ένα πρόσωπο που αναφέρεται στο κατηγορητήριο συνωμότησε με τους κατηγορούμενους να τον δολοφονήσουν, προέβη στον ίδιο σε παραδοχή του γεγονότος αυτού. Σημειώνεται επίσης ότι από το 2017, ο παραπονούμενος ανέφερε στην Αστυνομία ότι για όλα φταίει η «κομμώτρια», η οποία σύμφωνα με καταθέσεις τριών προσώπων, ταυτίζεται με το πρόσωπο του κατηγορούμενου 1. Να σημειωθεί περαιτέρω ότι η θέση του παραπονούμενου για την εμπλοκή και των δύο κατηγορουμένων στην απόπειρα εναντίον του, πλην της μαρτυρίας του ιδίου, υποστηρίζεται και από άλλη μαρτυρία. Σε κατάθεση του ο ΜΚ35, ημερομηνίας 27.1.2020 επιβεβαιώνει τα πιο πάνω, ότι δηλαδή ο κατηγορούμενος 1 του πρότεινε να τελειώσει τη δουλειά που άρχισε ο κατηγορούμενος 2, δηλαδή να σκοτώσει τον παραπονούμενο. Ενόψει όλων των πιο πάνω, κρίνουμε ότι το ενώπιον μας μαρτυρικό υλικό είναι επαρκές ώστε αντικειμενικά, εξ όψεως και εύλογα να προκύπτει από αυτό πιθανότητα καταδίκης των κατηγορουμένων».

Ωστόσο, στην απόφαση του το Κακουργιοδικείο τόνισε πως στο στάδιο αυτό δεν αξιολογεί και δεν αποδέχεται τις εκδοχές του «Γλύκα», ενώ σε σχέση με τον κίνδυνο διαφυγής, ανέφερε ότι η σοβαρότητα των αδικημάτων που αντιμετωπίζουν οι κατηγορούμενοι σε συνδυασμό με την πιθανότητα καταδίκης, καταδεικνύει πως ο κίνδυνος φυγοδικίας είναι ορατός.
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ο… πολυπόθητος, για εκτελεστές και Αστυνομία, Αλέξης Μαυρομιχάλης

Δειτε Επισης

Ένορκες δηλώσεις πολιτών για τις €807.000 στον μονάχο-Ολοκληρώθηκαν δύο από τις διερευνώμενες υποθέσεις
Απορρίφθηκε αίτηση Γενικού Εισαγγελέα σε απόφαση απαλλοτρίωσης γης
Τουρίστες βγήκαν για περίπατο και βρήκαν σε σακούλα εκατοντάδες κροτίδες
Έφυγε… κύριος ως επισκέπτης από τις Κεντρικές ο δραπέτης-Έτσι τους πήρε στον ύπνο
Υπόδικος για υπόθεση εισαγωγής μεθαμφεταμίνης ο δραπέτης των Κεντρικών-Ερωτήματα για το πώς ξέφυγε όλων των μελών
Aπέδρασε κρατούμενος από τις Κεντρικές Φυλακές
Πληρώνει τελικά επιπλέον τόκους €4.220.000 με απόφαση Δικαστηρίου η ΚΔ για ακίνητο στη Λάρνακα
Νέα διαδικασία στο Δικαστήριο για την υπόθεση της Ευδοκίας Λοΐζου-Δεν καταβάλλει τις αποζημιώσεις το ΡΙΚ
Ανακοινώθηκαν στατιστικά για τις προσφυγές του Διοικητικού Δικαστηρίου
Επεισοδιακή καταδίωξη 22χρονου στην Πάφο-Επιτέθηκε σε αστυνομικό