Αποφασίστηκε η δήμευση περιουσίας Λουρουτζιάτη και Σία-Εν αναμονή της ποινής τους

Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας εξέδωσε σήμερα διατάγματα δήμευσης για είσπραξη των εσόδων, συνολικού ύψους €372,600, από τη διάπραξη των αδικημάτων στα οποία κρίθηκαν ένοχοι οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση ΧΥΤΑ Πάφου και ΧΥΤΥ Κόσιης.
 
Το Κακουργιοδικείο έκρινε στις 07/02/2020 ένοχους τον πρώην Δήμαρχο Λάρνακας Ανδρέα Λουρουτζιάτη, τον οικονομικό  διευθυντή του Δήμου Πάφου  Δημήτρη Πατσαλίδη,  τον Μιχάλη Πάντη, μηχανικό στο τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, τον Γεώργιο Κουλλαπή, πρώην μηχανικό στο Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως και την εταιρεία Helector Cyprus Ltd.
 
Οι κατηγορίες στις οποίες κρίθηκαν ένοχοι οι κατηγορούμενοι αφορούν στα αδικήματα της συνωμοσίας, του δεκασμού δημόσιου λειτουργού, της δωροδοκίας, της επίδειξης εύνοιας από δημόσιους αξιωματούχους, της κατάχρησης εξουσίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
 
Μετά την έκδοση της ετυμηγορίας του Δικαστηρίου, ο Γενικός Εισαγγελέας καταχώρησε αίτηση με την οποία ζητούσε την έκδοση των διαταγμάτων δήμευσης για είσπραξη των εσόδων που παράνομα απεκόμισαν οι καταδικασθέντες από τη διάπραξη των αδικημάτων για τα οποία κρίθηκαν ένοχοι.
 
Συγκεκριμένα, από τον Ανδρέα Λουρουτζιάτη ζητείται η είσπραξη του ποσού των €138.000, από τον Δημήτρη Πατσαλίδη το ποσό των €124.600, από τον Μιχάλη Πάντη το ποσό των €10.000 και από τον Γεώργιο Κουλλαπή το ποσό των €100.000.
 
Σημειώνεται ότι στα πλαίσια μονομερούς αιτήσεως που είχε καταχωρίσει ο Γενικός Εισαγγελέας στις 09/03/2017, είχαν εκδοθεί αυθημερόν διατάγματα δέσμευσης και επιβάρυνσης, συγκεκριμένων περιουσιακών στοιχείων των κατηγορουμένων.
 
Το τριμελές Κακουργιοδικείο, με σημερινή ομόφωνη απόφασή του, έκρινε ότι οι περιουσίες των Πατσαλίδη, Λουρουτζιάτη και  Κουλλαπή που έχουν δεσμευθεί/επιβαρυνθεί, αποτελούν ρευστοποιήσιμες περιουσίες και ουδείς από τους λόγους που έχουν επικαλεστεί για τη μη έκδοση των αιτουμένων διαταγμάτων δήμευσης ευσταθεί.
 
Όλοι οι κατηγορούμενοι, πλην του Μιχάλη Πάντη, είχαν εγείρει ενστάσεις στην αίτηση του Γ. Εισαγγελέα για έκδοση των διαταγμάτων δήμευσης, οι οποίες απορρίφθηκαν από το δικαστήριο.
 
 Ο κ. Πάντης είχε δηλώσει, μέσω των δικηγόρων του, επιφυλάσσοντας πλήρως όλα τα δικαιώματά του, ότι δεν ενίσταται στην έκδοση του διατάγματος δήμευσης. Είχε προηγηθεί η αποστολή επιστολής των συνηγόρων του κατηγορούμενου με την οποία έθετε το ποσό των €10.000  στη διάθεση της ΜΟΚΑΣ, επιφυλάσσοντας το δικαίωμα να αμφισβητήσουν, μέσω της έφεσης, την καταδίκη του κατηγορούμενου.
 
Στις 9 Μαρτίου, στις 8.30 το πρωί, οι συνήγοροι υπεράσπισης θα προβούν στις αγορεύσεις τους για μετριασμό των ποινών  που θα επιβληθούν στους καταδικασθέντες.
 
Όλοι οι συνήγοροι υπεράσπισης των καταδικασθέντων εξέφρασαν την πρόθεση τους να εφεσιβάλουν στο Ανώτατο την καταδικαστική απόφαση του Κακουργιοδικείου ημερομηνίας 7/2/2020.
 
Σημειώνεται ότι το Κακουργιοδικείο αθώωσε τον Αντώνιο Κουρουζίδη, πρώην μηχανικό στο  Τμήμα Πολεοδομίας και τον γιατρό Νικόλα Κουλλαπή καθώς και την εταιρεία του MIDORIACO Ltd. Η Νομική Υπηρεσία καταχώρησε έφεση κατά της αθώωσης του κ. Κουρουζίδη.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Κλειστό τμήμα του δρόμου Ανθούπολης-Παλαιχωρίου λόγω της απόπειρας φόνου
Εν κινήσει οι πυροβολισμοί στο θύμα της ενέδρας-Έφυγε από επίσκεψη στα αστυνομικά κρατητήρια Λακατάμιας (pics)
Έτσι στήθηκε η ενέδρα θανάτου μέρα μεσημέρι στη Λακατάμια-Σε απόσταση αναπνοής από τον αστυνομικό σταθμό
Απόπειρα φόνου εναντίον γνωστού προσώπου στη Λακατάμια
«Το μεταναστευτικό είναι εδώ για να μείνει»-Οι προκλήσεις ενώπιον του Υπουργού Εσωτερικών
Κόβει τη κουβέντα ο Πρόεδρος για την κόντρα Εισαγγελίας με Ελεγκτή-«Δεν είμαι εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας»
Στο νοσοκομείο κυνηγός μετά από δάγκωμα φίνας
Πολλές αναφορές για κυβερνητική διαφθορά στην Κύπρο καταγράφηκαν σε έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Έρευνες στη θάλασσα για το άλλο μισό πτώμα-Στο μικροσκόπιο δύο υποθέσεις αγνοούμενων μεταναστών
Συγκάλεσε Εθνικό Συμβούλιο ο Πρόεδρος-Ενημερώνει αρχηγούς κομμάτων για τις εξελίξεις στο Κυπριακό